Author Topic: Мобилните оператори  (Read 19808 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Мобилните оператори
« Reply #100 on: 10.11.2023, 13:56:49 »
Е да де, ама те се опитват да продават т.нар. "интернет за дома", където те зарибяват да си сложиш WiFi със SIM карта.
И като го сложиш какво ще получиш? Нещо като охлюв?
Нали ти продават това дето го няма? Какво ще споделиш с вкъщи си? Параметрите от договора ли? Логично е да е поне 50% от физическите възможности да връзката.

Еми не е охлюв, работи много добре, аз ползвам такъв рутер на Йетел. Но много зависи дали имаш добра клетка с добра наземна свързаност наблизко, която не е претоварена. Сега работи добре и си държи скорости над 200 Мбит/с, след няколко месеца ако Йетел изведнъж убедят 200 човека в района да си купят и те такъв интернет нещата изведнъж коренно ще се променят, скоростите ще забият под 10 Мбит/с, а мен никой няма да иска да ме пусне от договора. Така че си е баш както казва RАDOCVET таралеж в гащите такъв договор.

Имай предвид че за пълноценен 5G в България нямаме достатъчно честоти, докато Радев и ВВС-а му не освободят честоти за мобилните оператори ще имаме слаби мрежи с недостатъчни скорости.
« Last Edit: 10.11.2023, 14:00:45 by fafan »

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #101 on: 10.11.2023, 14:22:38 »
Тя клетката не ми е натоварена щото на юг и запад има само дървета. Не съм чувал гората на Витоша да ползва много интернет :) Ама то не пречи нещата да са гадни чисто технически.
Украйна, победа!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #102 on: 10.11.2023, 22:22:17 »
Радиопокритието е много божа работа.
Ако си в подножието на Витоша, не очаквай добър мобилен нет. Вероятно виждаш твърде много клетки от града, които си пречат взаимно и не можеш да се закачиш стабилно към нито една. По същата причина, на открити места, на планински върхове или насред полето може да нямаш изобщо мобилен сигнал, но на Черни връх съм хващал сръбски роуминг, защото тяхната клетка работи на честота, която никой оператор у нас не ползва и телефонът само от нея успява да хване чист сигнал.
Това е съвсем нормално и какво си платил и на кой си викал няма никаква значение, а операторът няма как да знае къде точно ще ползваш, колко клетки ще имаш наоколо и към коя ще се закачиш.

Ако искаш стабилна връзка - само кабел.

Имаме един служебен такъв рутер с мобилна връзка и вътре в сградата, в която работим скоростта понякога пада до 2-3 Mbps, а ако го изнесем навън става 100-150 Mbps.
« Last Edit: 10.11.2023, 22:27:50 by bdz43r »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #103 on: 10.11.2023, 23:55:13 »
Имаме един служебен такъв рутер с мобилна връзка и вътре в сградата, в която работим скоростта понякога пада до 2-3 Mbps, а ако го изнесем навън става 100-150 Mbps.

За тази работа се слага външна антена, рутерът си има вход. Най-добре на покрива.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #104 on: 13.11.2023, 10:48:43 »
Ами може и bfz43 да е прав, че хващам твърде много клетки от града и си пречат. И то не толкова за вътре, колкото за отвън. Или по-точно отвън е по-осезаемо, защото стените не предпазват от по-слабите сигнали идващи отдолу.
Не ми е идвало на акъла, че на високо се хващат клети, които е изчислено да не се хващат и сигналите им интерферират и какво ли още не.
Що се отнася до сърбите - то като тръгнеш по магистралата от Драгичево към Дупница и ако ти е по-слабо радиото в колата има един участък дето се хващат почти само сръбски радиостанции а български почти няма.
Така, че въпреки различния обхват - работата ще е същата.
Украйна, победа!