Брутализмът е отдавна в миналото и в 21 век да проектираш в този стил би било проява на някакъв псевдобрутализъм. Това е може би най-противоречивият архитектурен стил, ако въобще е отделен стил, защото на някои места съм го срещал като течение в модернизма. Макар че има фенове, широката публика го намира за отблъскващ, студен, с нечовешки пропорции. Самия му генезис е в следвоенната нужда, а не защото притежава някаква естетика, което смятам е и причина толкова бързо да бъде надживян- едва двайсетина години е властвал по света и малко повече в соц. лагера. Соца обича брутализма, според мен основно защото технологично позволява мащбни конструкции и внушителни обеми, при относително ниска стойност.
Относно нашето метро- предвид ограничените средства с които се изгражда, мисля че вида му е не просто приемлив, а направо отличен. Благодарение на това, че огромната част от него е проектирана в един кратък отрязък от около 15 години (като изключим радиуса Люлин-Център) станциите си кореспондират смислово и са издържани в един стил.