Author Topic: Рендъри на МД3  (Read 26340 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Re: Рендъри на МД3
« Reply #40 on: 07.02.2020, 12:49:29 »
До НБУ няма горичка, нито парк. Може да е инспирирано от СУ, има известна прилика. Но пък тогава не са знаели че станцията ще бъде кръстена на НБУ.
Рендъри не винаги отразяват реалното положение.Винаги трябва да се чака крайния резултат. НДК 2 на рендърите не прави никакво положително впечатление, но на живо оставя очарователно впечатление. Пространството около НДК е най-модерната градска среда в централната част на София, така че и метростанцията трябва да бъде в същия дух.
Ако трябва да съм честен, станциите на М2 ми се струват по-красиви.
Театрална е като смесица от Дружба и ИЕЦ. Първоначалното й име е Парк Заимов, може би оттам идва дизайна в зеленосиво.
И разбира се, всички очаквахме повече от Орлов мост.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #41 on: 07.02.2020, 14:30:27 »
В подлеза на Орлов мост се откри изложба на бъдещите метростанции.
На рендъра на Хаджи Димитър "влакът" влизащ в метростанцията представлява трамвай  :help:

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #42 on: 08.02.2020, 13:51:02 »
В подлеза на Орлов мост се откри изложба на бъдещите метростанции.
На рендъра на Хаджи Димитър "влакът" влизащ в метростанцията представлява трамвай  :help:

Важното е в реалния живот да няма трамвай :D
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Sofiametro

• Писател
  • **
  • Фен на Метровагонмаш!
    • View Profile
« Reply #43 on: 08.02.2020, 17:59:50 »
Ето инспиро на станция "Хаджи димитър".Да,не успях да скрия трамвая,но поне има истински метровагон

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #44 on: 09.02.2020, 20:15:52 »
Споко, всички знаят че е рендър. Там не е задължително да има трамвай, по-важното е дизайна на станциите.

Offline Sofiametro

• Писател
  • **
  • Фен на Метровагонмаш!
    • View Profile
« Reply #45 on: 09.02.2020, 22:28:10 »
Така е.А иначе "Хаджи димитър" заедно с "НДК 2" е една от най-любимите ми и според мен,най-красиви и съвременни станции на метрото.Въпросът е на живо да изглежда така добре,както на рендъра,защото проектът е обещаващ.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #46 on: 20.01.2022, 21:59:52 »
Тракия

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #47 on: 08.04.2023, 17:14:49 »
На тази снимка от другия форум се вижда и рендър на МС Ген. Владимир Вазов. Тази вдясно.

Offline KillKill

• Наистина съм луд
  • o_o
    • View Profile
« Reply #48 on: 09.04.2023, 15:26:04 »
Ох пак ли плочки за баня, много ми се иска нещо в стил индустриален, брутализъм или дори минималистично. Все сини, зелени плочки.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #49 on: 11.04.2023, 12:13:12 »
Ох пак ли плочки за баня, много ми се иска нещо в стил индустриален, брутализъм или дори минималистично. Все сини, зелени плочки.

И аз си мечтая за нещо като на прикачената снимка, ама нЕма. Снимката е от Ротес Ратхаус, У5, Берлин
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #50 on: 11.04.2023, 15:40:30 »

И аз си мечтая за нещо като на прикачената снимка, ама нЕма. Снимката е от Ротес Ратхаус, У5, Берлин

Едно е станцията пред кметството, друго е крайната станция в посока Долно Нанагорнище. И нашата Сердика е поизпипана, верно не чак толкова, но пак изпълнява и представителни функции.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #51 on: 12.04.2023, 17:00:58 »
Зависи. Ако станцията не е в центъра или пред важна сграда, това не означава че не трябва да се набляга на дизайна. Колкото до брутализма, бихте ли ми посочили кои станции по света смятате за образци на брутализма? Според мен, Софийското метро си има собствен уникален стил и това му е чара.
Когато съм там, ще снимам в по-голяма резолюция. Понеже, рендърите на Георги Аспарухов и Тракия сме ги виждали, а този на Ген.Владимир Вазов е публикуван за първи път.

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #52 on: 17.04.2023, 12:00:51 »
Зависи. Ако станцията не е в центъра или пред важна сграда, това не означава че не трябва да се набляга на дизайна. Колкото до брутализма, бихте ли ми посочили кои станции по света смятате за образци на брутализма? Според мен, Софийското метро си има собствен уникален стил и това му е чара.
Когато съм там, ще снимам в по-голяма резолюция. Понеже, рендърите на Георги Аспарухов и Тракия сме ги виждали, а този на Ген.Владимир Вазов е публикуван за първи път.

Ако заявим, че голият бетон е основен мотив на брутализма, то голяма част от Виенското метро е изпълнено в тази стилистика.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #53 on: 17.04.2023, 14:23:52 »
Ако заявим, че голият бетон е основен мотив на брутализма, то голяма част от Виенското метро е изпълнено в тази стилистика.

Аз пък харесвам стила на Софийското метро. Може да не е нещо луксозно, но станциите са симпатични.

На сайта на "Градът" има рендъри с добра резолюция

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #54 on: 17.04.2023, 15:12:13 »
Брутализмът е отдавна в миналото и в 21 век да проектираш в този стил би било проява на някакъв псевдобрутализъм. Това е може би най-противоречивият архитектурен стил, ако въобще е отделен стил, защото на някои места съм го срещал като течение в модернизма. Макар че има фенове, широката публика го намира за отблъскващ, студен, с нечовешки пропорции. Самия му генезис е в следвоенната нужда, а не защото притежава някаква естетика, което смятам е и причина толкова бързо да бъде надживян- едва двайсетина години е властвал по света и малко повече в соц. лагера. Соца обича брутализма, според мен основно защото технологично позволява мащбни конструкции и  внушителни обеми, при относително ниска стойност.

Относно нашето метро- предвид ограничените средства с които се изгражда, мисля че вида му е не просто приемлив, а направо отличен. Благодарение на това, че огромната част от него е проектирана в един кратък отрязък от около 15 години (като изключим радиуса Люлин-Център) станциите си кореспондират смислово и са издържани в един стил.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #55 on: 17.04.2023, 15:16:38 »
Аз пък харесвам стила на Софийското метро. Може да не е нещо луксозно, но станциите са симпатични.

Стилът може да е симпатичен, но е скучен защото всички станции са почти еднакви. Но няма и как да е иначе като ги правят все едни и същи хора.

А голият бетон не е за нашето метро, че ще личат течовете, по-добре всичко да е скрито зад еталбонд, там може да си тече на воля.
« Last Edit: 17.04.2023, 15:19:03 by fafan »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #56 on: 17.04.2023, 16:19:58 »
Не бих казал че станциите са еднакви. Ако искаш еднакви станции, виж първите станции на Втората линия във Варшава. Rondo Daszyńskiego, Rondo ONZ, Świętokrzyska, Nowy Świat-Uniwersytet, Centrum Nauki Kopernik, Stadion Narodowy, Dworzec Wileński - все едни и същи гледки, само цветовете са различни. При нас станциите са с различен дизайн. Забравихте колко хора са били очаровани от новите станции след пускането на М2.
« Last Edit: 17.04.2023, 16:23:28 by New_Passenger »

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #57 on: 17.04.2023, 21:48:58 »

Ако наистина това е стилът на новите станции по М3 май ще се окаже доста приятно. И не бих казал, че са скучни - ами то по принцип е приятно да са издържани в един стил. Единствено се надявам да ги направят повечето с централен перон - така ще бъде по-приятно и удобно

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #58 on: 30.10.2023, 16:55:26 »
От днешната статия на "24 часа"

Арена София

Тези са на Георги Аспарухов, мисля

https://www.24chasa.bg/bulgaria/article/16033384?fbclid=IwAR3901BOKNX2W-rgHK7eAjylw6fTCt996ppw58hEgD837K1vHqE7Vi8EZrk

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #59 on: 11.03.2024, 16:03:36 »
Тракия

Стадион Г.Аспарухов

Някаква станция през Слатина, преди май беше на Тракия