Author Topic: Ремонтът на Дондуков  (Read 47220 times)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Re: Ремонтът на Дондуков
« Reply #20 on: 10.09.2016, 23:36:40 »
Аз бях на общественото обсъждане вчера в бившето кино Левски (сега е театрална зала). Хората, живеещи на булеварда, масово се изказаха за асфалт, но имаше и такива, които предпочитаха паветата, цитирам: "но да се поставят така, че да не стават на вълни и да не се вдига прах".
Тоест нещо на този принцип:

Което после да изглежда така:

А ето и повече за тази космическа технология:
http://www.pavingexpert.com/jointing09.htm

Най-вероятно ще се подходи към смесена настилка - паваж на местата за паркиране и паваж в стесненията около трамвайните спирки. Най-вероятно и паваж по трамвайното трасе.
Изключително положително е, че хората почти масово се изказа в подкрепа на поставяне на трамвайни ограничители, успоредно на трамвайното трасе, за да се предотврати бързото каране и рязкото изпреварване по него, както и неговата по-бърза амортизация.
Столичната община този път се бе подготвила. Освен прости схеми, бяха направени и визуализации (видни от статията) и казаха точно какво искат от хората - да кажат каква настилка искат, дали виждат пропуски в проекта и дали имат други съображения като живущи по булеварда.
Единствено лошо впечатление ми направи малоумния кмет от ДБГ - Цолов, който, заедно с негов клакьор в залата, искаше да дава думата, едва ли не, само на хора, които живеят по булеварда. Все едно той е цар и става въпрос за вътрешноквартална улица, а не за ІІІ клас транзитен булевард.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #21 on: 08.03.2017, 12:45:41 »
Ето едно интересно четиво от 2013-та .
http://www.mediapool.bg/sofiya-naliva-dva-miliarda-leva-v-transportnata-infrastruktura-do-2016-g-news202084.html
Разбира се , има изоставане с 3 години  :help: , но това не е толкова фатално...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #22 on: 08.03.2017, 13:34:40 »

А ето и повече за тази космическа технология:
http://www.pavingexpert.com/jointing09.htm

Тази "космическа технология" е доста разпространена в Германия и Франция. Не мога да разбера защо не се прилага у нас за трамвайните трасета, а се асфалтира до главата на релсата. Паветата лесно могат да се пренареждат и няма да се стига до ситуации като по Шипченски в момента.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #23 on: 08.03.2017, 14:54:16 »
Пренареждането на паветата не е лесно - изисква голям обем скъп квалифициран ръчен труд независимо дали се запълват фугите. При по-ниска квалификация на майсторите резултатът неизбежно е тип калдъръм и с нищо не е по-добър от сегашното състояние на Шипченски Проход.Също трябва и качествена основа за паветата, която е доста скъпа. :rolleyes:

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #24 on: 10.03.2017, 20:07:55 »
Аз съм за асфалта. На Бизнес парка плочниците около метрото вече масово събират локви, разместват се около шахтите и се тъпчат с прахоляк. Когато не можеш да направиш нещо като хората, не го правиш. Тука обаче упорито се продължава с плочките...
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Online wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #25 on: 10.03.2017, 20:15:48 »
То понеже асфалта по тротоарите е най-великото нещо. На мен ми вдъхва единствено чувство на беднотия и незаинтересованост и е похвално, че поне опитват напоследък. Няма да стане от първия път, колкото и смешно да звучи това в контекста на тротоарни плочки и/или павета.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #26 on: 10.03.2017, 23:08:29 »
Прилагам снимка от центъра на Загреб. Да видим дали излъчва беднотия:

Online wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #27 on: 11.03.2017, 00:32:32 »
Съгласен съм, обаче ако сега се разходим по Цариградско шосе, картинката е съвсем друга. Нямах точно това предвид и приемам забележката.

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #28 on: 11.03.2017, 11:02:52 »
Въпрос: Колко ще изкарат дърветата по "Дондуков", ако се асфалтират тротоарите? Като всеки жив организъм и те имат нужда от вода, ако отвсякъде около тях асфалтираме, едва ли ще изкарат дълго. През фугите на плочките все пак прониква вода.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #29 on: 11.03.2017, 20:21:43 »
Този проблем е напълно решим, стига някой да помисли за това. Дали ще са дренажи или някакво друго решение, няма никакво значение. На мен ми омръзна плочките да ми съсипват обувките, да настъпвам "жаби" и най вече да газя в локви.

Offline elbi

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 12.03.2017, 13:55:32 »
Въпрос: Колко ще изкарат дърветата по "Дондуков", ако се асфалтират тротоарите? Като всеки жив организъм и те имат нужда от вода, ако отвсякъде около тях асфалтираме, едва ли ще изкарат дълго. През фугите на плочките все пак прониква вода.
Около корена на дървото не се асфалтира нито се слагат плочки, така че аргумента ти не е верен. А и асфалта е водопропуслив материал така че и вида достига до корена независимо че мислиш че спира водата в накава степен. По скоро въпроса е естетичен мисля че плочки стоят по красиво, а асфалта е по лесен за изпълнение.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #31 on: 10.04.2017, 19:02:55 »
Нормално около дърветата се оставя правоъгълна област без настилка, в която прониква вода. Приличен асфалт е по-добър вариант от калдъръм, независимо дали такъв от плочки или павета. :rolleyes:

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #32 on: 01.06.2017, 10:54:38 »
За съжаление поддръжниците на калдъръма по Дондуков надделяха. Сега ще го пренаредят през куп за грош и след няколко месеца пак ще е в сегашното положение. :( :angry: :help:
« Last Edit: 06.06.2017, 12:30:59 by blagun »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #33 on: 01.06.2017, 14:11:01 »
За съжаление поддръжниците на калдъръма по Дондуков надделяха. Сега ще го пренаредят през куп за грош и след няколко месеца пак ще е в сегашното положение. :( :angry: :help:
Абсолютно. Досега не ми е известно място с читаво пренареден паваж. Освен това има друг момент: изпълнителят на ремонта е спечелил ОП при точно определено техническо задание. Сега му нареждат изцяло да реди павета. При това положение той е в абсолютното си право да иска анекс за промяна на срока и/или парите в посока нагоре.

Просто този мандат на Фандъкова е мандат на безволието и огъването пред всякакъв натиск. Неизменни са само резултатите от подобно огъване: спрени, забавени и окепазени проекти. Остава да се надяваме през тези дни да се организира инициативен комитет от дондуковски баби, които да искат асфалт, за да не им шуми. Или да се надяваме да не се пръкне друг инициативен комитет, който да настоява за копривщенски калдъръм или шестоъгълни павета.
« Last Edit: 01.06.2017, 14:14:29 by blagun »

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #34 on: 01.06.2017, 14:45:00 »
Накрая Дондуков ще остане с окаян калдъръм, ремонтът ще се удължи и ще се прахосат още куп пари. :angry: На това място румънците казват "Къде си Цепеш, господарю?", а руснаците - "Сталина на вас нет!". :angry:

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #35 on: 01.06.2017, 14:59:49 »
Паветата са подходящи за малките улици, Евгени каза същото на общественото обсъждане на 16 май. За натоварено движение е по-подходящо булевардите да са с асфалт. Силно се надявам да намерят начин да реализират все пак смесения вариант. Добре, че поне бул. Прага се очертава да го асфалтират, без да правят обществено обсъждане. Там и паветата са от най-грубия тип.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #36 on: 01.06.2017, 16:53:21 »
Не е късно и за Прага да поискат да оставят паважа, защото така се запазвал културния облик на булеварда.  :neznam:
Хубаво бяха предвидили трите варианта на Дондуков, хубаво избраха смесения, и накрая всичко отиде в реката....
Говореше се за еднопосочно движение, предполагам и това няма да стане там?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #37 on: 01.06.2017, 17:38:56 »
Еднопосочното движение по Дондуков по принцип не е удачна идея - Цар Освободител не е успореден и двата булеварда имат обща точка само в единия край. :rolleyes: За съжаление покрай съмнителната идея отпада и асфалтирането на автомобилните платна, което е благоприятно за всички - ще намали шумът, ще позволи развиване на нормална скорост около 40-50km/h без потрошени автомобили и инциденти от лошо сцепление и ще облекчи пресичането на пешеходците, тъй като няма да рискуват да счупят крак във фугите и по неравностите на калдъръма. :rolleyes:

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #38 on: 01.06.2017, 22:11:13 »
Че си прав, прав си. Но Цар Освободител трябва да е по-скоро пешеходен и туристически булевард, от колкото основен за движението в центъра. Да не говорим, че самия булевард плаче за основен ремонт, жълтите павета са символ на София и трябва да има адекватна поддръжка за тях. Сегашните тротоари не са достатъчни за спокойно движение на пешеходци, камо ли за велосипедисти. Това е една от най-хубавите зони за туризъм в София и определено е необходима промяна. Такава промяна щеше да има, ако бяха взели предвид проекта и движението по булеварда беше станало еднопосочно. Но сега няма да видим промяна.

Дондуков, определено си плаче за асфалт, а релсите и паркоместата да са на паваж. Но явно няма да видим този смесен тип настилка. Дано поне да поканят фирма специализирана в поставянето на паваж, и този път да не го пренареждаме до следващата пролет. Пак ще го напиша, че е крайно време да се използва смола или слепващ материал между паветата, за да не се образуват локви и разместени павета от водата. Също е хубаво този път, да се направи основа на булеварда върху която ще се редят паветата. Опита показва, че когато се редят на пръст, то в един хубав ден, пръстта се превръща в кал, която излиза на повърхността и плакне краката, колелата и гумите на преминаващите.   
« Last Edit: 01.06.2017, 23:03:47 by Petko21 »

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #39 on: 02.06.2017, 09:46:00 »
Сегашните тротоари не са достатъчни за спокойно движение на пешеходци, камо ли за велосипедисти.
Велосипедистите не би трябвало да имат работа на тротоара (освен ако няма чертана алея за тях, но по Освободител такава няма или не става въпрос за детско колело).