Author Topic: Международни влакове  (Read 140742 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Международни влакове
« Reply #441 on: 16.10.2024, 17:55:46 »
Днес Дойче бан и ÖBB пуснаха продажбата за зимното разписание. Дебнех да тествам новите кабини в NJ. Веднага за Хамбург - Инсбрук се разграбиха като топъл хляб за атрактивните дни за зимата петък вечер и неделя вечер дни. Най-евтините цени за кабините са 54,90 евро. Но за минути за доста от тези дни скочиха на вече 140 евро и повече. Аз успях да гепя поне в едната посока за 54,90 евро. Другата вече беше изграбена и следователно са останали само скъпи контингенти. Така че едната посока се наложи да е ИЦЕ за 43 евро. За един уикенд през февруари си взех. С една нощувка в Зеефелд в планината.
Иначе сега през ноември има евтини цени, когато още няма ски сезон там и не е атрактивно да се пътува през есента дотам.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #442 on: 18.10.2024, 16:05:29 »
Още едно дълго пътуване планирах за месец март и се наложи сега на накупя билетите, докато цените са по-поносими.
Хамбург-Париж-Барселона-Малага-Севиля-Барселона-Ним-Брюксел-Хамбург.
Всички отсечки са достъпни сега за покупка. Някои да доста изгодни цени, като TGV Париж-Барселона на 59 евро. Севиля-Барселона 24 евро с Iryo испанската Фречароса.
Единствено отсечката Ним-Брюксел още не са пуснати билетите за тогава.
До Париж ще се пътува с Евростар от Есен.
На отиване ще имам две нощуки, една в Есен и една в Барселона. А на връщане само една нощувка в Ним. Няма нощни влакове в посока Испания, така че не може да се използва нощ за пътуване.
По около 150 евро на посока излиза. Но като се има предвид, че само ТGV Париж-Барселона може да струва и 220 евро, ако се купува непосредсвено преди пътуването, за такова дълго разстояние, си е добра цена.
Отдавна си бях набелязал да посетя Нерха в Андалузия, където е сниман филмът Синьо Лято, и моментът дойде.
С TGV Париж-Барселона пътувах преди 10 години 2014, тогава влакът се счупи обаче около Ним и стоя 1 час насред полето, климатикът също изгасна и щяхме да се издушим, а не разрешаваха да се слиза. Само отвориха вратите да влезе чист въздух. Доста неприятна случка се получи.
« Last Edit: 18.10.2024, 16:08:29 by yogimax »
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #443 on: 18.10.2024, 18:40:33 »
...цените са по-поносими.... на 59 евро... 24 евро с Iryo испанската Фречароса.
... Доста неприятна случка ...

Йогито пак е изкупил залежалата стока  :rolleyes: Имам чувството че чета отчет в bgmamma за някакви намаления на дрешки...

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #444 on: 18.10.2024, 19:49:54 »
Е, и? Престъпление ли е да се купуват евтини билети? Не е нужно да занимава целия форум с това де...
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline did_ko

• Нямам спирка
  • гигантски радиоактивен термит - мутант
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #445 on: 18.10.2024, 21:21:11 »
Освен ако не качи клипове от пътуването. Ще бъде интересно.
Мразя да пиша и говоря за автобусите с марка "Чавдар" в минало свършено време.

Изкуствения интелект е като кон с капаци - казваш му какво да прави, той си прави каквото си поиска.

В ГТ Бургас НЕ ДОСТИГАТ АВТОБУСИ

Ако някои пост не ви харесва - можете да натиснете бутона "Информирай модератор".

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #446 on: 19.10.2024, 00:15:10 »
Може би и сам си е виновен, че запалва негативизма към него в други теми, но в случая смятам за редно да се спрете! Споделя каква организация си е подготвил и интересно пътуване, което ще има. А след него винаги споделя интересни репортажи.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #447 on: 19.10.2024, 11:54:23 »
Ето един бонус - филмче от пътуването ми по част от същия маршрут Кьолн-Париж с Талис и Париж-Барселона с TGV преди точно 10 години. В един кадър има и билетът 176 евро на 21 септември 2014 г. Тогава пътуването беше спонтанно няколко дни преди датата купих билета, затова е толкова скъп. Още не бях опитен в покупката на билети, не купувах онлайн и не знаех, че предварително са много по-евтини.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #448 on: 25.10.2024, 14:39:41 »
Днес Дойче бан и ÖBB пуснаха продажбата за зимното разписание. Дебнех да тествам новите кабини в NJ. Веднага за Хамбург - Инсбрук се разграбиха като топъл хляб за атрактивните дни за зимата петък вечер и неделя вечер дни. Най-евтините цени за кабините са 54,90 евро. Но за минути за доста от тези дни скочиха на вече 140 евро и повече. Аз успях да гепя поне в едната посока за 54,90 евро. Другата вече беше изграбена и следователно са останали само скъпи контингенти. Така че едната посока се наложи да е ИЦЕ за 43 евро. За един уикенд през февруари си взех. С една нощувка в Зеефелд в планината.
Иначе сега през ноември има евтини цени, когато още няма ски сезон там и не е атрактивно да се пътува през есента дотам.
Вчера обаче нещо ми щукна да проверя как са цените на билетите за моята дата, без да имам някаква надежда да са паднали. Но каква беше изненадата ми, когато и за липсващата ми посока точно за същата дата изведнъж се бяха появили мини-кабини на най-ниската цена 54,90 евро. Веднага отсвирих билета за ИЦЕ, който имах, и купих мини-кабината за 54,90. Минути след това цената беше скочила над 100 евро отново, а часове по-късно, вече и въобще нямаше свободни. По някакво стечение на обстятелствата /може би отказ на пътници, които са анулирали билетите/, се е появила ниска цена, която веднага грабнах, малко след което цената отново скочи драстично и после напълно се изчерпаха.
ИЦЕ-билета е шпар прайс, който се анулира срещу 10 евро, а останалата сума получаваш ваучер, която използваш за бъдеща покупка, така че загубих само 10 евро, но си осигурих удобно и евтино пътуване в кабина. Просто късмет е било вчера. И днес няма места за този влак за тази дата.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #449 on: 13.11.2024, 22:13:19 »
Тази нощ пуснаха билетите за зимата до края на март на TGV-тата. Липсваше ми последното картонче от цялостния пъзел за андалузското пътешествие, отсечката Ним-Брюксел. Чаках да стане полунощ, но не ги пуснаха билетите тогава. Дойче бан винаги ги пускат точно в 0 ч. Легнах си да спя. На сутринта като станах да се приготвям за работа, проверих и бяха пуснати вече. Но най-евтиният билет за моята дата беше 111 евро. Прегледах всички недели преди моята дата, бяха с още по-високи цени, моята неделя беше с най-ниската цена от неделите. И беше последно място на тази цена. През седмицата има и по 49 евро. Явно неделята са я заложили като много скъп ден. Сега вече моят влак е на 122 евро, още две категории е качила цената, след като сутринта купих, после вече качи на 117, а от обяд е вече 122 евро. Така че тези 111 евро са най-скъпата отсечка от цялото пътуване. Влакът е без прекачване и взема това огромно разстояние само за точно 6 часа. За сравнение автобусът между двата града пътува 23 часа. :rolleyes:

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #450 on: 14.11.2024, 11:51:09 »
В Западна Европа, където влаковете са много скъпи, може да пробваш някой път със сайта на дб да намериш добра оферта. в случай, че крайната/началната точка е в Германия. (А и да не е в Германия, ако е близо до Германия пак може да вземеш билет до Германия без да го използваш целия.;)
Сайта дава възможност да добавиш престои от по 1-2 дни тоест може вместо 2-3 билета някой път може да минеш с 1 и то шпарпрайс. За Франция не знам дали това работи на всякъде, защото техните влакове с с включено място, но може да пробваш.

Примерно веднъж пътувах от Цюрих до Инсбрук и после до Залцбург на следващия ден и от обб беше доста скъпо. Отворих дб, зададох една гара в Германия близо до Швейцарската граница и след това зададох през Цюрих, Инсбрук (с 24ч престой) до Залцбург и излезна много евтино. Само трябваше малко да си поиграя да наглася часовете, които ме устройват.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #451 on: 15.11.2024, 10:23:32 »
Това го знам естествено, нали живея в Германия.  ;) Винаги си купувам билетите от там, когато пътувам за Австрия или Швейцария, защото техните железници ги продават много по-скъпо. Но това е, защото това са ICE на дойче бан. Влакът от Ним за Брюксел е TGV, него няма как да го продават на по-ниска цена, отколкото е във Франция, защото не е техен влак. А преди да си купя, проверих каква е цената в сайта на белгийските железници, и беше точно същата, като във френските. Така, че за този влак, дори Дойче бан да продава билети, те ще са на същата цена, на която е във френския сайт.
А билетите с престой 24 ч. не са нищо друго, освен цената ако си купиш на следващия ден съответния влак. А и от Германия до Малага и от Севиля до Германия, както аз ще пътувам, дойче бан не продава билети.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #452 on: 15.11.2024, 11:47:05 »
Така, че за този влак, дори Дойче бан да продава билети, те ще са на същата цена, на която е във френския сайт.
.. А и от Германия до Малага и от Севиля до Германия, както аз ще пътувам, дойче бан не продава билети.

Пак глупости.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #453 on: 15.11.2024, 15:15:58 »
Така, че за този влак, дори Дойче бан да продава билети, те ще са на същата цена, на която е във френския сайт.
.. А и от Германия до Малага и от Севиля до Германия, както аз ще пътувам, дойче бан не продава билети.

Пак глупости.
Bahn.de не продава наистина билети до Испания. Връзките излизат, но не и цените. Ако обаче напишеш Хамбург - Париж, ти продава билет, нищо че част от пътя е с TGV. Но до Испания не дава. Явно зависи дали имат договор с конкретния оператор - жп или автобусен. Примерно за автобус от летището до гарата на Меминген също не може онлайн, ако и да е в Германия.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #454 on: 15.11.2024, 15:18:53 »
Билети за автобуси DB не продава никъде, продават се от местните транспортните компании. Дори за Sbahn понякога не се продават, ами пише, например “Tickets from HVV.”
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #455 on: 15.11.2024, 19:15:36 »

Пак глупости.
Bahn.de не продава наистина билети до Испания. Връзките излизат, но не и цените.

Bahn.de не е единственият канал за продажби на билети на DB, за такива билети има и специален хотлайн телефон, на гише също може да се купи в големите градове. Interrail One Country Pass за Испания също се продава, даже онлайн, само отсечката през границата трябва да си я докупиш на място. Начини има, стига да не слушаш yogimax, защото неговата информация в 99% от случаите е грешна и ако го слушаш ще си останеш да спиш на пейката на гарата най-много.

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #456 on: 15.11.2024, 20:43:33 »
Интересен факт е, че от 1.9 БДЖ и ДБ са прекратили договора, по който имаше гишета в София, Бургас и Русе, продаващи всички билети от системата на немските железници. Купувал съм си резервации и билети за из Европа от тях и беше много удобно, жалко, че са затворили.
Официално вече от гарата може да си купи човек международни билети единствено за Турция.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #457 on: 15.11.2024, 21:02:02 »
За какво ти е гише като има мобилно приложение на DB?
От тия гишета и каси с персонал има смисъл единствено като се скапе нещо и се наложи да си презаверяваш билета - невинаги софтуерът се оправя адекватно.

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #458 on: 15.11.2024, 22:29:25 »
В сайта на DB далеч не можеш да си купиш билети и резервации за всички влакове от системата им, има много, които не се продават в сайта им, а има и някой резервации, които не се продават онлайн по принцип и само на гише могат да се купят. На тяхните гишета се продават резервации за почти цяла Европа.

Примерно между Букурещ и Будапеща до скоро не можеше да си купиш резервация към interrail онлайн. От скоро може през сайта на унгарските железници, но има други места в Европа, където не се предлагат онлайн.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #459 on: 16.11.2024, 13:13:32 »
Bahn.de не е единственият канал за продажби на билети на DB, за такива билети има и специален хотлайн телефон, на гише също може да се купи в големите градове. Interrail One Country Pass за Испания също се продава, даже онлайн, само отсечката през границата трябва да си я докупиш на място. Начини има, стига да не слушаш yogimax, защото неговата информация в 99% от случаите е грешна и ако го слушаш ще си останеш да спиш на пейката на гарата най-много.
Както се вижда, всеки път твоята информация е дебела опашата ЛЪЖА :help:
Гишетата продават само това, което можеш да купиш онлайн през приложението на сайта им Internationale Buchungsmaschine. Така че пак нищо не каза, само тролиш! Къде сменяш темата на Интеррейл Пас бе човек? Тук разговорът е за цял нормален билет от Германия за Испания, какъвто дойча бан НЕ ПРОДАВА. Ама че нагъл.
Интеррейл резервации за Испания не продава никое гише на Дойче бан и никой онлайн сайт. Само на гише в Испания. За какви граници говориш, влакът ще спре заради теб на границата да слезеш да си купиш резервация за Испания... :eek: :help: