Author Topic: Международни влакове  (Read 140688 times)

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
Re: Международни влакове
« Reply #500 on: 11.12.2024, 12:05:28 »
Искам само да добавя, че с подобни резултати на изборите, дори и гръцката система няма да ни помогне, защото допълнителни места се дават само при над 25% от гласовете, като се започва от само няколко места, които се увеличават пропорционално на спечеленият процент от гласовете, до максимум около 35 места от 300. (50 са само на теория.)
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #501 on: 12.12.2024, 18:26:27 »
Дали сега ще преправят разписанията на влака за Букурещ, заради добрата новина отпреди малко за пълноправното членство в Шенген? Иначе два престоя по 40 минути се обезсмислят.

Също ми е интересно дали ще удържат маршрута на ПВ Букурещ -Гюргево до Русе. Интереса е доста голям за това да видим.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #502 on: 12.12.2024, 19:35:31 »
Дали сега ще преправят разписанията на влака за Букурещ, заради добрата новина отпреди малко за пълноправното членство в Шенген? Иначе два престоя по 40 минути се обезсмислят.

Също ми е интересно дали ще удържат маршрута на ПВ Букурещ -Гюргево до Русе. Интереса е доста голям за това да видим.

Ако не се разшуми в медиите, няма да стане - влизането в Шенген е от януари догодина, а новото разписание влиза в сила през декември тази година. БДЖ ще изчака до декември 2025-а, за да промени разписанието. По-лесно им е пътниците да губят време за нищо в изчакванията отколкото да се напънат малко и да актуализират разписанието.

Да напомня, че няколко месеца след като Пловдив-Свиленград беше готова, сименсите се влачеха с 60, защото не бил дошъл декември. Едва след като една медия пусна скандалния репортаж, БДЖ се събудиха от сън и направиха промените.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #503 on: 12.12.2024, 20:14:05 »
При малко по-далновидна политика и на БДЖ, и на CFR, би следвало да се експериментира с по един чифт влакове сутрин и вечер, тип регионален влак, между Русе и Букурещ, които да се използват от работещи. Нивата на заплащане в Букурещ са доста по-различни от тези в Русе, дори и като се вземат предвид пътните разходи.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #504 on: 12.12.2024, 20:15:43 »

Преди седмица беше споменато, че обиколката през Виделе остава и причината изобщо не е Шенген.
Но русенските такси и автобусни оператори потриват доволно ръце.

От другата страна - на Промахон съм скептик, че ще тръгне нещо, даже и да е удължение на влаковете до Кулата до Стримонас.
« Last Edit: 12.12.2024, 20:21:59 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #505 on: 12.12.2024, 21:12:29 »

До колкото разбрах обаче от новините, контролите по българо-румънската граница трябва да останат още 6 месеца в сила?

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #506 on: 12.12.2024, 23:07:44 »
Този контрол ще е като на германските граници- спиране на тъмни субекти+избирателно отбиване на номера.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #507 on: 13.12.2024, 00:03:42 »
От другата страна - на Промахон съм скептик, че ще тръгне нещо, даже и да е удължение на влаковете до Кулата до Стримонас.
Колкото пъти минах с кола през изминалата година, толкова пъти видях малка ремонтна бригада по релсовия път между Промахон и Стримонас. Такава бригада, която за ден може да смени не повече от 2-3 траверси. Някой знае ли дали работят на прозорци, или линията е непроходима от месеци?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #508 on: 13.12.2024, 01:33:48 »
Ами не им знам прозорците, но от тази година (2024) влакът Солун - Александруполис е отрязан само до Серес. Скоро гръцката част на линията Истанбул  - Солун, построена още от султана, ще е в историята...

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #509 on: 13.12.2024, 09:39:57 »

Преди седмица беше споменато, че обиколката през Виделе остава и причината изобщо не е Шенген.
Именно, че и аз не разбирам какво общо има Шенген с Виделе? Ако ще и през Арад да обикаля... Виделе не, но четиридесетте минути имат пряка връзка с Шенген и следва да отпаднат. Да останат само двадесет минути за смяна на локомотива.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline Ivan Semov

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #510 on: 19.12.2024, 16:38:41 »
Аз писах в подробности и обяснявах в другата тема ..Ето разгледайте разписанието,като изберете второто поле TRAFIC INTERNATIONAL и задайте примерно Bucuresti Nord/Ruse или обратната посока....Напишете Bucuresti Nord/Budapest Keleti и като цъкнете на подробности на номера на влака и ще ви излезнат гарите от маршрута на влака...подобен е сайта на БДЖ Разписание
https://www.cfrcalatori.ro/
Отново ще се повторя,че влак Ister IRN472 тръгва вече в 17:58 от București Nord,вместо 18:15 както беше в миналогодишният график ,а в графика от преди 2години тръгваше в 18:25 ,а влака от Русе в миналогодишният график пристигаше по разписание 17:06 в București Nord ,а сега с новият график пристига в 17:32.На вас това как ви се струва ако искате да си хванете влака през Карпатите, Брашов и Сибиу за Будапеща.... 20минути да закъснее влака от Русе и си изпускате връзката ...Явно нарочно искат да пренасочат пътниците по по-малко предпочитаният от Румънци и етнически унгарци влак през Крайова, Дробета-Тирну Северин,Лугож,Карансебеш и Тимишоара тръгващ от Букурещ в 19:45 и пътуващ 18:05 (осемнадесет часа)до Будапеща....На мен това не ми е OK.
« Last Edit: 19.12.2024, 16:43:43 by Ivan Semov »

Offline Ivan Semov

• Начинаещ
  • *
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #511 on: 19.12.2024, 16:55:32 »
От едно известно време следя нощният влак 🚆 NightJet 468/469 Wien Hauptbahnhof -Paris Est -Wien Hbf и това,което ми прави впечатление е,че като със самолетните билети се лигавят с цената и тия пари за нищо ги нямат,което за мен е дразнещо и ще се дебнем до последно..Например 12ти декември следобед пуснаха офертите от началото на месец март до средата на месец март и първият ден офертите бяха 55евро на човек в спално купе за четирима човека в Кушет вагон в едната посока и в обратната посока цената отново беше 55евро.И още на вторият ден вече цената беше от 55 на 69евро а в обратната посока дори 75евро на човек...За това ще се дебнем за началото на месец април...в този сайт...
https://www.nightjet.com/en/ticket-buchen#/home

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #512 on: 26.12.2024, 14:23:41 »
Тук все обсъждаме жп връзките на Швейцария с Германия. Ето материал за Швейцария - Италия (с Гугъл Преводач може да се преведе от немски). Е, не е Frecciarossa 1000, но да се надяваме, че хвалената напоследък TrenItalia няма да пристига до Швейцария със зокъснения.
« Last Edit: 26.12.2024, 14:27:12 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #513 on: 27.12.2024, 15:24:30 »
Не винаги са виновни превозвачите или инфраструктурата, ето един интересен материал за сериозните забавяния на доставките на подвижен състав от страна на производителите. В някои случаи става дума за забавяние от 5 и повече години, шампион е Alstom, а китайските производители пък не се справят със сертификацията, не предоставят нормална техническа документация и някои като Leo Express вече са се отказали от тях:

https://www.msn.com/de-de/finanzen/top-stories/wie-zug-hersteller-die-misere-des-schienenverkehrs-versch%C3%A4rfen/ar-AA1wsX4s
« Last Edit: 27.12.2024, 15:27:20 by fafan »

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #514 on: 07.01.2025, 22:48:52 »
От вчера са пуснати влакове от Вилнюс през Рига до Талин. Само че с две прекачвания: в Рига и Валга. Разписанията на влаковете са съгласуване, за да може да се осъществяват връзките. Приближиха се повече към Европа и с качеството поне на литовския влак, отколкото Балканите.

„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #515 on: 07.01.2025, 22:58:56 »
От вчера са пуснати влакове от Вилнюс през Рига до Талин. Само че с две прекачвания: в Рига и Валга. Разписанията на влаковете са съгласуване, за да може да се осъществяват връзките.
С нормално или с руско междурелсие?

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #516 on: 07.01.2025, 23:13:13 »
Нямаше такава информация в материала, който ми се показа във фейсбук. Предполагам, че е с руско, мисля че целият СССР е руско. Барабар с Финландия. Където също има новина.
Електрифициран е проблемният последен участък Лаурила-Торнио-Хапаранда. Това е горе в Лапландия.
Следващата година може да осигури пътнически влакови услуги между Швеция и Финландия за първи път от десетилетия. Във всеки случай техническите изисквания за това са създадени - и завършването ще бъде отпразнувано с парти на жп гара Хапаранда в понеделник, 27 януари 2025 г. Последната трансгранична влакова услуга е била през 1988 и 1992 г. Железопътната гара Хапаранда, проектирана за напълно различни времена, лежеше латентна дълго време. От 2021 г. отново има пътнически трафик по маршрута Luleå – Boden – Haparanda като част от регионалния транспорт Norrtåg.

Следващата стъпка е да се свържете с Финландия. Бяха само добри 20 километра, но беше трудно: железопътната линия Laurila (Keminmaa) – Tornio – Haparanda беше електрифицирана стъпка по стъпка през последните четири години. Един от проблемите бяха старите стоманени мостове, които трябваше да бъдат разширени - най-скоро дългият мост над река Торне, която също така формира границата между Швеция и Финландия в тази точка.
Независимо от това, пътуването от Швеция до Финландия и обратно няма да бъде лесно в бъдеще: известно е, че Финландия има по-голяма ширина на коловоза. Следователно граничната станция Хапаранда е особено важна, тъй като може да се достигне от двете страни и от двете географски ширини. През последните няколко седмици можете също да видите подготовката там за бъдещо движение на влакове до Финландия: съответните табла вече са там.
Не е сигурно обаче кога те ще бъдат използвани правилно за първи път. Финландската държавна железопътна компания VR ще поеме местния влак Norrtåg за следващите няколко години от 15 декември 2025 г. VR също така вече има планове за транспортна система Хапаранда – Оулу в чекмеджето. Как е проектирана тази опция зависи и от държавните субсидии за нея.
Финландският граничен град Торнио досега имаше лоши железопътни връзки: нощният влак Хелзинки-Колари спира там, но ако искате да отидете до Оулу през деня например, трябва да се качите в Кеми, на 20 километра. Или веднага вземете автобуса. Локален влак между Хапаранда и Оулу следователно би бил от полза не само за туристите, но и за пътуващите, предвид подходящите часове на заминаване.
Трансграничният транспорт предостави лесна възможност за туристите да преминат към финландската железопътна мрежа и да пътуват до Рованиеми, например.
С този влак, който е бил пуснат до Хапаранда пътувах през 2024 г. февруари. Поради липсата на влак за Финландия, минах границата пеша от Хапаранда до Торнио, а оттам взех автобус за Рованиеми, а на връщане влак до Кеми и оттам автобус до Торнио и пак пеша през границата до Хапаранда. Голяма авантюря е досега и тази връзка между двете държави би улеснила много туристи, които отиват в Рованиеми.
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #517 on: 08.01.2025, 00:15:57 »
Нямаше такава информация в материала, който ми се показа във фейсбук. Предполагам, че е с руско, мисля че целият СССР е руско.

Първо СССР не съществува вече и никога повече няма да го има повече, и второ всичко руско и съветско постепенно изчезва от държавите присъединили се към Европейския съюз и те преминават към нормално междурелсие с помощта между другото и на Дойче бан:

https://db-engineering-consulting.com/de/projekte/rail-baltica-verkehrsprojekt-litauen-lettland-estland/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #518 on: 08.01.2025, 05:57:25 »
Точно затова ми е въпросът - дали е част от скоростната мрежа, свързваща трите столици с Полша? Иначе скоростна мрежа на друго междурелсие от останалата има в Испания.
Цялостна смяна на междурелсието е херкулесов подвиг и ефективността е съмнителна предвид малката връзка между Литва и Полша. То и финландците не са го направили още, въпреки че от 107 години не са в Руската империя.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #519 on: 08.01.2025, 08:11:42 »
В Испания баш високоскоростните са на стандартно междурелсие, на иберийско са старите линии…