Author Topic: Международни влакове  (Read 140731 times)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Международни влакове
« Reply #520 on: 08.01.2025, 08:45:59 »
И в Япония е същото, само дето там стандартното, старото е по-тясно.
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #521 on: 08.01.2025, 10:58:51 »
Япония е островна държава без перспектива в близкото бъдеще да има сухопътна връзка с друга държава… Могат да си употребяват каквото и да е междурелсие. За Испания това не е така и има смисъл мрежата да е съвместима с на съседа Франция.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #522 on: 08.01.2025, 11:14:10 »
Както е безперспективна Япония, така още в началото на 80-те предвиждат трета релса за стандартно междурелсие в тунела между двата острова.
Като изключим Русия, мисля че няма по света високоскоростна ЖП мрежа на междурелсие различно от стандартното.

Offline yogimax

• Ограничени права
  • Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #523 on: 08.01.2025, 11:33:34 »
Първо СССР не съществува вече и никога повече няма да го има повече, и второ всичко руско и съветско постепенно изчезва от държавите присъединили се към Европейския съюз и те преминават към нормално междурелсие с помощта между другото и на Дойче бан:

https://db-engineering-consulting.com/de/projekte/rail-baltica-verkehrsprojekt-litauen-lettland-estland/
Човекът пита в МОМЕНТА какво е междурелсието, никой не го интересува какво евентуално можело да бъде след ен години. Освен това също така никой не го интересува мнението ти за СССР. Връзката със СССР беше само в коя епоха къде какво междурелсие е построено и какво е в момента.  :help:
„Едва когато започнете да плувате срещу течението, осъзнавате колко много мръсотия идва към вас.“

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #524 on: 09.01.2025, 01:47:36 »
Предлагам ви https://www.openrailwaymap.org/, където ако зададете "Track gauge" ще видите междурелсието на всички линии, не само в Европа, а и в света. Има инфромация и за скоростите на движение.

И за да върнем темата към международните влакове в България. След отпадането на граничния контрол към Румъния и Гърция, нито има увеличаване на броя влакове, нито съкращаване на вече ненужните престои на границата...
Очевидно железниците на самоинициятива за сега не смятат да правят подобрения. Може би трябва да им се напомни.
« Last Edit: 09.01.2025, 01:51:19 by Spas237 »

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #525 on: 09.01.2025, 06:17:04 »
В Испания баш високоскоростните са на стандартно междурелсие, на иберийско са старите линии…
И в Прибалтика е подобен случаят, само че скоростната мрежа е в бъдещето.   https://www.railbaltica.org/rail-baltica-project-evolution-in-brief/

Все пак от 2020 е започнало изграждането на 1435 мм трасе, свързващо прибалтийските столици с Полша. Та въпросът ми беше, дали обявените връзки са част от този проект.
« Last Edit: 09.01.2025, 06:24:53 by blagun »

Offline krasivn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #526 on: 09.01.2025, 11:42:43 »
Предлагам ви https://www.openrailwaymap.org/, където ако зададете "Track gauge" ще видите междурелсието на всички линии, не само в Европа, а и в света. Има инфромация и за скоростите на движение.

И за да върнем темата към международните влакове в България. След отпадането на граничния контрол към Румъния и Гърция, нито има увеличаване на броя влакове, нито съкращаване на вече ненужните престои на границата...
Очевидно железниците на самоинициятива за сега не смятат да правят подобрения. Може би трябва да им се напомни.

Не знам дали е свързано с някави промени но разписанията в сайта на БДЖ и за двата влака до Румъния са само до края на този месец. Вероятно нещо що променят, Иначе искренно се надявам скоро да имаме и директен влак до Будапеща било то и от частен оператор.
« Last Edit: 10.01.2025, 06:33:42 by krasivn »

Offline Spas237

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #527 on: 09.01.2025, 18:41:37 »
Директен към Будапеща със сигурност няма да има преди сърбите да отворя линията до Ниш към 2027-ма.
През Румъния имаше до 2017 директни до Будапеща и преди това до много други държави, но ги спряха поради липса на пътници, а от тогава времето за пътуване не се е подобрило, само има повече ремонти.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #528 on: 09.01.2025, 19:43:04 »
А дали наистина нямаше пътници или за по-евтино хората правеха тарикатлъци. Вместо международен билет вземат до Видин, оттам си купят от кондуктора пак вътрешно съобщение и тн. Няма да се учудя.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #529 on: 09.01.2025, 20:17:43 »
Наистина нямаше пътници. Няма и как да има, когато има по няколко самолета и автобуса на ден на сходни цени.

Offline AAA

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #530 on: 09.01.2025, 22:47:10 »
Последно е пътувал 19 часа и 50 минути до Будапеща. Гледам, че са будили пътниците в 4-5 сутринта за гранична проверка.
Не знам доколко е технически възможно да му се орежат престоите по границите и разните половинчасови престои по гарите да падне времето с около 2 часа и половина.
Общо би пътувал 17 часа и 20 мин.
Ако вместо в 11 вечерта, тръгва от София в 8, то би пристигнал в Будапеща в ранния следобяд, вместо вечерта.
Ако се добави вагон ресторант и вагони с климатици, може и да има втори шанс поне за летния сезон.

« Last Edit: 09.01.2025, 22:54:42 by AAA »

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #531 on: 09.01.2025, 23:43:07 »

Не знам доколко е технически възможно да му се орежат престоите по границите и разните половинчасови престои по гарите да падне времето с около 2 часа и половина.
.

Как ще стане това като се сменят локомотиви, разкачат и се закачат вагони и т.н.?

Offline krasivn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #532 on: 10.01.2025, 05:44:05 »
Аз затова се надявам на частен опертор да направи този международен влак, например RegioJet e възможно да спира само на големи гари и без прекачване на вагони, и като няма граничен контрол мисля че времето може да се намали доста. В останалите страни където работят го правят на този принцип. Все си мисля че пътуването. до мездра може да се прави за 12-13 часа през Видин, да там и в Крайова ще се сменя локомотив но какво да се прави

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #533 on: 10.01.2025, 06:44:49 »
Вижте, сега не е едно време. Тогава и Мюнхен - Истанбул имаше пътници, че понякога и вагон, който вози коли. Понеже нямаше нискотарифни авиокомпании и съответно Хасан с немски паспорт щеше да му излезе отпуската златна да вземе самолетни билети за себе си, за кадъната и за пет-шест деца. Турците са комплексари и при тях мъжът трябва изцяло да осигурява парите, жилището, колата, всичко. И най-лошото е, че и българите масово са с такова мислене, че мъжът трябва да изкарва мангизите и си вкарват автоголове, болести, ранна смърт, но това е отделна тема. Аз защо преди 20 и кусур години се мъкнех с отвратителния, вечно закъсняващ 460 за Будапеща през Горна (през Москва за Горна Баня) - заради Милошевич и заради Малев-ските обирджии, дето фалираха. Сега освен нискотарифните, и другите покрай тях се принуждават да намалят цените. И каквото и да модернизират София - Будапеща за три - четири часа няма да стане, до Виена и Мюнхен да не говорим....Как тогава ще конкурират самолета? Автобусите за Европа колкото пъти съм ги виждал, все са пълни основно с циганьори...
А да вземеш Иво, вътрешен билет за българското разстояние, вместо международен, не са тарикатлъци, а си е твое абсолютно право - защо да плащаш в пъти по-скъпо?
« Last Edit: 10.01.2025, 06:49:39 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #534 on: 10.01.2025, 08:51:11 »
например RegioJet.Все си мисля че пътуването. до мездра може да се прави за 12-13 часа през Видин
Глупости. Стига празни мечти. Времепътуване според сегашните скорости- До Видин 5 часа, до Крайова 3 часа  :help:, оттам до Будапеща, не знам дали румънците са премахнали граничния престой, но е 13 часа и половина. Оптимистично може и да стане за около 19.5 часа. Никой сериозен жп оператор няма да дойде да пуска толкова дълъг влак, който няма почти никой да ползва, защото всички са със самолета/автпбуса/колата, които са много по-бързи. Да не говорим, че е по-добре да има прекачване в Крайова, за да не стават подобни ситуации-заради закъснения в България румънските пътници да бъдат прецакани, или обратното.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #535 on: 10.01.2025, 09:54:37 »
RegioJet пускат през лятото влак от Чехия до Хърватия, но там популярността на ЖП транспорта е друга и времепътуванията са други. В момента, а и в обозримото бъдеще, влак София - Бедапеща по който и да е маршрут няма да е конкурентноспособен, за да представлява интерес за частен оператор.
Дори с кола излиза много по-бързо и по-евтино, ако се съберат 3-4 човека.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #536 on: 10.01.2025, 11:10:57 »
например RegioJet.Все си мисля че пътуването. до мездра може да се прави за 12-13 часа през Видин
Глупости. Стига празни мечти. Времепътуване според сегашните скорости- До Видин 5 часа, до Крайова 3 часа  :help:, оттам до Будапеща, не знам дали румънците са премахнали граничния престой, но е 13 часа и половина. Оптимистично може и да стане за около 19.5 часа. Никой сериозен жп оператор няма да дойде да пуска толкова дълъг влак, който няма почти никой да ползва, защото всички са със самолета/автпбуса/колата, които са много по-бързи. Да не говорим, че е по-добре да има прекачване в Крайова, за да не стават подобни ситуации-заради закъснения в България румънските пътници да бъдат прецакани, или обратното.

Така е, само че ти смяташ времепътуването с 50 спирания и сума престои. До Видин със спиране само във Враца и Бойчиновци са преко сили 4 часа, до Крайова има близо 30 спирания и престои. Без тях е преко сили малко над 2 часа, и като тегли човек чертата то ще се окаже че времето с влак ще е 2 часа над автобуса. Ама едно е 14-15 часа в автобус, друго е 16-17 часа във влак в купе с баня и тоалетна.

Все пак говорим за международен експрес не за ПВ който обслужва селата в три държави, та не знам защо мислите че трябва да спира навсякъде. Достатъчно е 2 почивки по 20 Мин. Да се разтъпче човек
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline krasivn

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #537 on: 10.01.2025, 11:33:16 »
За такъв влак си предстваям спирания на такива гари: София-Мездра-Видин-Крайова-Арад-Будапеща (възможно е да спира и още някъде ако се налага технически. При това има възможност да не се взимат пъници за вътрешно пътуване а от тези гари само да се качват(така работят в Полша по линията Прага-Пшемишел). Аз си мисля че скоро ще излезе нещо такова като превозвач, още повече че за оператор лицензиран в ЕС няма нужда и тук да се лицензира.

Online fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #538 on: 10.01.2025, 11:44:59 »
да не се взимат пъници за вътрешно пътуване

Трудно ще го опазят да не се качват такива, особено у нас.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Сдружение ГТИ
    • Email
« Reply #539 on: 10.01.2025, 11:48:03 »
А защо да няма пътници за вътрешно пътуване? Може да има в отделни вагони, които да се откачат/закачат във Видин. Няма смисъл да пътува влак без пътници вътрешно съобщение. Аналогично влакът за Истанбул вози пътници за Пловдив и Свиленград, но спалните вагони са само за Истанбул.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!