Author Topic: Международни влакове  (Read 140737 times)

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Re: Международни влакове
« Reply #80 on: 18.05.2012, 22:34:15 »
Относно пътуванията до Виена и Будапеща - вече спалният вагон на БДЖ е спрян, така че най-далечното пътуване на запад, което може да се осъществи без прекачване е до Белград. Но пък е с нощен влак, естествено без спален вагон... :fan:

Иначе за тези, които се интересуват от бъдещето на железниците - днес от БДЖ ТП забиха още един пирон в собствения си ковчег. Считано от 4 юни т.г. тарифата за превоз на товари се променя (увеличава), при което превозите стават още по-неконкурентни спрямо автомобилния транспорт. Като се добавят липсата на вагони, некопентността на ръководния и изпълнителния апарат на дружеството - работата на клиентите става невъзможна. И за да придобиете представа откъде ще бъде избито увеличението ще спомена, че стоки като захарта и пшеницата; газта и въглищата; електроуреди и метали се превозват по жп и рано или късно ще поскъпнат.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #81 on: 29.05.2012, 12:50:51 »
Полет София - Виена с FlyNikky след месец струва около 75 евро в едната посока и трае час и половина. Човек трябва или да го е страх от самолети или да се чуди какво да прави с времето и парите си, за да тръгне с нещо друго.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline DidoGO

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #82 on: 29.05.2012, 14:16:10 »
Нито имам страх от самолети, нито се чудя как да си уплътнявам времето. Обобщението ти не е вярно - не заменям влака за каквото и да било друго.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #83 on: 29.05.2012, 14:27:54 »
До Виена влак няма вече. И аз предпочитах директния спален вагон, но него го няма, а акробатичните прекачвания с многочасови престои или седящи нощни влакове не са алтернатива.
От Будапеща и Виена нататък - влакове много и всякакви.

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #84 on: 29.05.2012, 14:29:51 »
Нито имам страх от самолети, нито се чудя как да си уплътнявам времето. Обобщението ти не е вярно - не заменям влака за каквото и да било друго.
Ако ти плащат за да си губиш времето си много богат...

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Laptop screens and laptop repairs
    • Email
« Reply #85 on: 29.05.2012, 16:08:13 »
В момента с WizzAir София-Будапеща е средно 50-60 лева на посока. С един месец по-ранна резервация ми излезе 32 лева. Трябва да съм ку-ку, за да тръгна с автобус или влак  :crazy:

Offline celebrity

• Напредващ
  • програмист
    • View Profile
« Reply #86 on: 29.05.2012, 16:16:13 »
Излиза, че организираните екскурзии са си най-оферта, стига да има опции за свободни дни, а не само да те мъкнат по всякакви чудесии. И всичко си е в цената.

Искаше ми се да хвана влака, да сляза на централната им гара, да се разходя, да разгледам няколко забележителности, да поснимам и да се върна. Без преспиване в хотел. Но явно няма как да стане. Със самолет може, и е доста бързо, обаче само като си представя че трябва в обсолютно непознат голям град в държава, чийто език не знам да си вадя карта за метро или да хвана такси (сигурно тарашат като нашите) и ми се изправя косата.  ;)

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #87 on: 29.05.2012, 16:35:53 »
Такси ти трябва в София, Букурещ и други ориенталски столици. В Будапеща има автобусна и жп спирка пред Терминал 1. До центъра стигаш за минути срещу 320 форинта (около 2 лева),  което е цената на единичния билет. Има автомат за билети на перона, на автобусната спирка, има и будки вътре в самия терминал. Малко английски ти е достатъчен, те и унгарците не го знаят добре.

Offline celebrity

• Напредващ
  • програмист
    • View Profile
« Reply #88 on: 29.05.2012, 16:38:16 »
Именно това е проблема - че не знаят английския добре. Унгарски не знам, нито немски.
« Last Edit: 31.05.2012, 14:27:54 by celebrity »

Offline Ilian

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #89 on: 29.05.2012, 16:53:05 »
Не е проблем, повярвай.

За да се върна към темата ще поясня, че в момента WizzAir поддържат 2 дестинации от София на чиста загуба. Това са Венеция и Будапеща. Цените на билетите покриват около половината от разходите за гориво, за всички останали разходи и дума да не става :) Мога да направя няколко догадки защо постъпват така, но не му е тук мястото. Реалната цена на самолетен билет до Будапеща или Виена е поне 50-60 евро, т.е. това е минимумът, покриващ разходите. Бихме могли да сметнем и стойността на автобусен билет. Каква е обаче реалната цена на билет за влак, едва ли някой може да определи. Самият факт, че влакът се обслужва от няколко жп администрации, затруднява задачата и оскъпява услугата.
Според мен на този етап е безпредметно да се пускат директни влакове до Будапеща или Виена преди всичко заради ниските скорости и граничните престои. След построяването на Дунав мост 2 и евентуално подобряване на инфраструктурата от двете му страни, ще може да се мисли за редовни пътнически превози през Видин.

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
« Reply #90 on: 24.06.2012, 13:48:34 »
Eто как и защо само с една случка изведнъж си обърнах мнението за БДЖ на 180 градуса! Таблото на снимката показва пристигащите влакове на румънския превозвач CFR на гара Крайова в 02,00 часа сутринта днеска. Наистина ми е непонятно как влак 1695 който идва от Букурещ може да направи закъснение от цели 150 минути при изминати по-малко от 200 км.Докато бях на гарата закъснението му достигна 180 минути....

За мое щастие аз чаках влака който на снимката закъснява със "само" 30 минути които докато дойде станаха 45... Като цяло пътуването с румънски влак е пълен кошмар и тези закъснения са ежедневие - пътувал съм четири пъти с румънски влак и най-малкото закъснение което е имал влака беше 20 минути...На всичкото отгоре са супер скъпи услугите на CFR...БДЖ са си направо англечета в сравнение с тия...
« Last Edit: 24.06.2012, 13:50:13 by freepigeon »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #91 on: 24.06.2012, 14:56:44 »
За Румъния и за други страни това е нормално, да не те учудва. Ама само се плюе по БДЖ а нашите влакове всъщност са си едни от най-точните, каквото и да си говорим. Да взема да кача и аз някое табло от Румъния, дори от Гара де Норд да се види какви закъснения са и колко влакове закъсняват.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline abs111

• View Profile
« Reply #92 on: 19.07.2012, 16:35:59 »
За Букурещ от София пътуват два вагона:един румънски купеен и едно Ex-DB на БДЖ.Незнам защо си се набутал в нашенския?

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #93 on: 19.07.2012, 17:53:41 »
За Букурещ от София пътуват два вагона:един румънски купеен и едно Ex-DB на БДЖ.Незнам защо си се набутал в нашенския?
Само като си помисля за румънските влакове Гюргево-Букурещ от едно време, настръхвам. Като им гледам кочините трамваи в Букурещ, не ми се вярва да е настъпила революция в жп-то (CFR). Вероятно freepigeon е направил по-малко неправилния избор.

Offline freepigeon

• View Profile
    • Email
« Reply #94 on: 19.07.2012, 23:13:24 »

Защото може би аз съм уцелил каръшки влак но моя на отиване се състоеше от две Ex-DBта на БДЖ като само едното беше до Букурещ и нямаше румънски вагон :(

Само като си помисля за румънските влакове Гюргево-Букурещ от едно време, настръхвам. Като им гледам кочините трамваи в Букурещ, не ми се вярва да е настъпила революция в жп-то (CFR). Вероятно freepigeon е направил по-малко неправилния избор.

Във интерес на истината явно че всичко се променя и румънските вагони са с класа над БДЖйските.Като се започне от чистотата в тях,премине се през перденца и калъфки на облегалките за главите и се стигне до електронно табло с маршрута на влака.
« Last Edit: 19.07.2012, 23:17:33 by freepigeon »

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #95 on: 20.07.2012, 11:40:10 »
Румънските вагони честно кзано и на мен ми направиха добро впечатление, но инфраструктурата е супер зле. Вагонът с който пътувах от Букурещ до София беше стар купеен вагон, но беше чист, имаше перденца, мнго мека возия, абе като цяло беше доста добре.

Иначе някой има ли идея защо пускат вагоните серия 43 международно съобщение, това са вагони за градски и крайградски влакове, като например до Банкя, до Перник, до Сливница, Своге и тн. ама чак пък за международно? То вярно че до Букурещ не е много, 9 часа път са ама все пак, някак не намирам логика, крайградски вагон на международен влак. Не можеш да се облегнеш и наспиш като хората.

Все едно автобусният превозвач да пусне до Букурещ автобус за градски и крайградски превози, например от новите съчленени Конекта, от линия 204 то вярно че не са лоши ама е нелогично.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #96 on: 04.08.2012, 11:25:33 »
Читателски Дневник: От Букурещ до София с влак - искат да убият транспорта или пътниците*

От Джудит Хансен

Реймънд и Джудит Хансен са американци от Лос Анджелис. Джудит посещава България за първи път през 1974 г. и с влак успява да види някои красиви места на страната, след което многократно се връща през годините. В определени периоди на 2003-2007 г., заедно със съпруга си Реймънд Хансен живеят и работят в София. Правят ново издание на "Под Игото" на английски език в превод от Маргарита Алексиева и Теодора Атанасова. Участват в създаването на малко издателство "Pax Publishing". Джудит се включва и в работата на Американския център в Столична библиотека и издава готварска книжка в подкрепа на семействата от асоциацията "Ние съществуваме". През последните 10 години Джудит и Реймънд се връщат в София всяко лято.
Реймън Хансен е работил като адвокат по трудово право и консултант по управление, а Джудит е библиотекарка и предприемач. И двамата са преподавали в университета Хайделбер в Германия и в Харбин, Китай.
Публикуваме писмото им как започва поредното им завръщане в България, преведено от тяхна приятелка. То ще бъде изпратено и до отговорните институции. "Дневник" също ще продължи темата през следващата седмица:

В това писмо искам да опиша неотдавнашното ни пътуване с международния влак от Букурещ до София на 8 юли 2012г. Това беше втората част на екскурзията ни от Берлин до София с четиридневен престой в Букурещ, преди да продължим с влак за София. И двамата със съпруга ми – доста опитни, вече възрастни пътешественици – очаквахме с голямо нетърпение пътуването ни с влак, тъй като обикновено идваме в София със самолет от Берлин или направо от Лос Анджелис и нямаме възможност да разгледаме природата и населените места по пътя.

От Будапеща до Букурещ бяхме в удобно спало купе за двама с климатик и мислехме, че и от Букурещ през Русе за София ще намерим подобно настаняване. В Берлин нямахме възможност да запазим билетите до София, но ни беше казано, че на място ще можем да го направим.

Купихме си билетите на жп гарата в Букурещ и "запазихме" две места до прозореца – така и пишеше на билетите ни ("2 window"). Служителят ни каза, че във влака няма първа класа, нито климатик. Това ни притесни, защото времето беше много горещо, но вече друга възможност нямахме: местата в самолетите бяха запълнени, а се притеснявахме, че в автобусите може да е още по-топло и забавянето на граница да е по-дълго.

Намерихме перона и там униформен кондуктор ни заведе до като че ли единствения вагон с пътници. Много от вагоните изглеждаха в окаяно състояние, а всички бяха с много мръсни прозорци. Вида на влака доста ни притесни. Имаше малко пътници, сред тях една млада двойка датчани и една двойка възрастни японци. Кондукторът ни посочи местата – точно по средата, а не както очаквахме до прозореца, макар в купето да бяхме сами. Прозорецът не се отваряше. Много се мъчихме да го отворим и накрая отидохме в друго купе, където се отваряше донякъде. Чуваше се как и в други купета пътниците се мъчат да отворят прозорците, а вътре във влака ставаше все по-горещо.

Мъж с карнетка отвори купето и поиска билетите за проверка, а самият той се легитимира с документи с официални на вид печати. Заедно с него мисля, че имаше още един мъж, който също проверяваше билети в другите купета. Той заяви, че сме седнали на чужди места, а всички билети са продадени. Казах му за проблема с прозореца и че съпругът ми не се чувства много добре. И той ме попита (на английски): "Първа класа, искате билети за първа класа?" "Разбира се", отговорих и го последвах, за да видя какво може да ни предложи.

Стигнахме до един вагон, който изглеждаше много по-приятно и беше съвсем празен. Попитах го колко трябва да доплатим, той отвори карнетката си и каза, че за нас ще бъде по 21 евро на човек и дори ми показа таблицата с цените. На въпроса дали ще има климатик, той отговори, че когато влакът тръгне, ще затворят прозорците и климатикът (посочи решетката на тавана) ще заработи до десетина минути. Слязох да видя обозначението на вагона и там наистина пишеше 1-ва класа, макар и цифрата да беше поправена на ръка – имам го на снимка.

Бяхме отчаяни от ситуацията и се опасявахме, че влакът ще се напълни на следващите гари и пътуването ще бъде непоносимо в жегата. Имах само 40 евро в себе си, но мъжът каза че са достатъчни ("For you, OK"), а аз помолих за квитанция за новите ни места. Той каза, че след малко ще я донесе ("Yes of course, in a minute, you wait") и ние се настанихме.

Влакът тръгна точно в 13.00 часа и тъй като мъжът не се върна, аз отидох да го потърся. Оказа се, че мога да премина само до следващите два вагона, а него го нямаше в тях. Реших, че може да е в някоя от тоалетните и тогава видях, че и трите тоалетни са заключени! Разбрах, че ни беше измамил. Климатикът така и не заработи. Влакът си остана почти празен и на следващите гари не виждахме да се качват пътници.

Единият датчанин мина през нашия вагон и търсеше тоалетна, защото не намираше отключена. Предложих му да използва плик. Друга млада жена мина и също търсеше тоалетна. Всички тоалетни бяха заключени.

След повече от час минаха униформени кондуктори да проверят билетите ни. Аз разказах какво ни се беше случило и жената кондуктор, която говореше малко английски, преведе на мъжа. Той през цялото време клатеше глава (Не разбрах - ‘Да’ или ‘Не’ означава това на български?). И двамата изглеждаха разтроени от това, което им разказахме. Жената написа нещо на гърба на билетите ни, може би "Тези хора са измамени с билетите" и ни каза да седнем където пожелаем. Казах й за заключените тоалетни и тя извади един ключ и започна да ги отключва. Някои от прозорците също вече бяха отворени.

Искам да отбележа, че:

- Кондукторът, който провери билетите ни преди да се качим в Букурещ със сигурност е знаел за мнимите кондуктори, които са се качили във влака.

- През цялото пътуване (10 часа и половина) пътниците нямаха възможност да си купят напитки или храна във влака.

- През цялото време никой не направи съобщение за продължителността на престоя на гарите.

- През цялото време нямаше кого да попитаме за каквато и да било информация за пътуването.

- Всички прозорци бяха или издраскани, или мръсни и много от тях не се отваряха. Иначе вътре купетата бяха чисти.

- Тоалетните, след като ги отключиха, се оказаха безобразни – без вода и без тоалетна хартия.

- Това е единственият влак, който свърза тези две столици на ЕС. Външната температурата беше между 35 и 40 градуса. Вътре във влака беше поне толкова.

Не знам дали отговорните за това лица и институции се опитват да УБИЯТ железопътния транспорт, да УБИЯТ туризма в България или просто искат да УБИЯТ пътниците??? Ако това е намерението, явно се полага голямо усилие.

Тъжното е, че в миналото България имаше железопътен транспорт с добра репутация, беше чист и удобен. Смятам, че много туристи днес биха го използвали, за да отидат до планинските и морски курорти, както и до интересни български села. Със сигурност за местните хора влаковете дават добра възможност за придвижване между градовете и по-малките населени места.

Това, което се случва с влак като международния влак от Букурещ за София, е срамно за цялата държава.

Надявам се да получим някакви отговори защо се допуска да се случи това.

С уважение,
Джудит и Реймънд Хансен

* Заглавието е на редакцията

http://www.dnevnik.bg/live/dnevniklive/2012/08/04/1880268_chitatelski_dnevnik_ot_bukuresht_do_sofiia_s_vlak_-/?ref=rss
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline dhamitak

• Приятел на ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #97 on: 02.02.2013, 01:13:46 »
Здравейте,доста отдавна не е писано тук,но темата е подходяща за моя въпрос-какви са нужните документи лична карта и др.,ако има,за едно пътуване до Букурещ с международния в 09:10ч. сутринта от гр. София-МБВ460,който пристига в град Букурещ около 18ч.,защото видях в разписанията,че от там тръгва вечерта около 23ч. за София и според мен е удобно за една разходка там за няколко часа(все пак е в друга държава и е интересно)?Благодаря!

п.с. питам,понеже не съм и наясно как се взема билет оттук на Централна Гара,как се взема билет от Букурещ,но за едно нещо май съм сигурен,че трябва да се качи човек на румънския вагон от София при тръгване!Предполагам,че тук,във форума,има хора,наясно с тези неща,някое и друго мнение от първа ръка няма да е излишно!
« Last Edit: 02.02.2013, 01:16:28 by dhamitak »

Offline DidoGO

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #98 on: 02.02.2013, 10:14:42 »
Лична карта ти трябва за да минеш границата, да.
5 часа и то вечерта са прекалено малко за Букурещ. Има и нощен влак с който пристигаш там рано сутринта и така имаш цял ден. Билети се купуват от Бюро Рила - на гарата в най-западната й част при изхода за 2-ри и 4-ти челни коловози или от подлеза на НДК. Бюрото в подлеза на НДК  е вързано със системата на Дойче бан - там може да се купуват всякакви билети за цяла Европа. Това на Централна гара не е вързано и не зная дали ще можеш още тук да си купиш билет и за връщане. Най-добре да отидеш до НДК за двупосочен билет. Разбира се и от Букурещ можеш да си купиш.
Съветът ми, като човек който обича да обикаля с влак, е да изчакаш още малко. Зимата не е най-приятното време за разходки.

Offline abs111

• View Profile
« Reply #99 on: 02.02.2013, 16:28:17 »
Аз бих предложил и друг вариант.Хващаш автобуса за Букурещ в 00:30,пристигаш около 08:00 на следващия ден.И се връщаш с международния 383,който потегля от румънската столица в 22:40. По този начин ще имаш цял ден за разходка,а в Букурещ има доста какво да се види.
П.П. Цената на еднопосочния билет е 42лв за студенти и 52 нормален,за влака последно беше около 165 леи ;).