Author Topic: Въпроси & Отговори  (Read 521140 times)

Online Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
Re: Въпроси & Отговори
« Reply #2480 on: 19.07.2022, 15:47:42 »
Нямат квоти и издаването на билети е централизирано и дори от Горна Баня можеш да си купиш билет Пловдив - Варна. Обаче това, че в начална гара е бил пълен наполовина, не означава, че на следващите не са продадени останалите места. Не знам само дали е направена достатъчно умно, така че ако едно място се осободи на следваща гара да можеш да го купиш ако пътуваш от нея или последваща.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline Bulgaria111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #2481 on: 19.07.2022, 15:55:48 »
Освен това има и хора,които си закупуват билети, но поради различни причини се отказват от пътуването, не връщат билета си и в такъв случай няма как да се знае, че има място.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #2482 on: 19.07.2022, 16:22:01 »
... Не знам само дали е направена достатъчно умно, така че ако едно място се осободи на следваща гара да можеш да го купиш ако пътуваш от нея или последваща.

Не е или поне не работи така. Ако е закупено място, то е заето за цялото пътуване, без значение че в 80% от пътуването може да е незаето. Освен това купуването на запазено място не е обвързано с конкретен билет. Често ми се е случвало да видя че влакът е пълен и да се върна на касата да си купя място. Касиерката не знае до коя гара ще пътувам.
На собствен гръб го изпитах това 2007 г, когато стана белята с М. Ставийски. Трябваше да се прибирам към София, но поради задръстването изпуснах всички възможни опции, освен влак Слънчев бряг. На касата в Бургас ми казаха че билети няма. Отидох до влака и говорих с един кондуктор. Той каза че места има и да се качвам. Издаде ми билет от Ямбол до София, за да компенсира глобата и пътувах преспокойно.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2483 on: 19.07.2022, 17:29:11 »
Отидох до влака и говорих с един кондуктор. Той каза че места има и да се качвам. Издаде ми билет от Ямбол до София, за да компенсира глобата и пътувах преспокойно.
Щеше да е хубаво,ако имаше повече хора като него.. А по едно време не бяха ли премахнали глобите от влаковете, за да ги върнат преди 2 години пак?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2484 on: 19.07.2022, 17:51:41 »
Не са премахвани - винаги при качване от гара или обслужвана спирка без билет се е издавал такъв на по-висока цена. :rolleyes:

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2485 on: 19.07.2022, 18:01:05 »
Преди пандемията мисля,че кондукторите имаха право да дават билети на редовна цена във влака, независимо дали си се качил от обслужвана гара или не, дори веднъж преди 4-5 години нямах време да си купя билет от гарата и попитах кондуктора дали мога да си купя от него и ми отговори,че няма проблеми, дадох му 10 лева (защото помислих,че ще ми наложи ,,глоба" ), но след няколко минути се върна и ми даде билет и ми върна рестото, точно толкова, колкото щяха да ми вземат и на касите.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2486 on: 19.07.2022, 18:04:16 »
Билет на нормална цена във влака винаги се е издавал само при качване от необслужвана спирка. Всичко друго е нарушение на правилника и своеволие.  :rolleyes:

Offline Victor_14

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2487 on: 19.07.2022, 18:09:02 »
Не могат ли да “ъпгрейднат” Siemens Smartron с някакви неизносваеми моно блокове?

Sent from my iPad using Tapatalk

Offline Victor_14

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Въпроси & Отговори
« Reply #2488 on: 19.07.2022, 18:09:34 »
https://kmeta.bg/бдж-спря-половината-от-новите-си-локом/

« Last Edit: 19.07.2022, 18:11:53 by Victor_14 »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2489 on: 19.07.2022, 18:31:05 »
Билети във влака на редовна цена от обслужвани гари се издаваха в продължение на година и половина докато траеше прехода от старата към новата система за билетоиздаване.
В този период глоби нямаше и много хора свикнаха да се качват без билети, особено на къси разстояния, където често слизаха преди да ги проверят и да им напишат билет.

Offline Victor_14

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #2490 on: 21.07.2022, 19:39:48 »
... Не знам само дали е направена достатъчно умно, така че ако едно място се осободи на следваща гара да можеш да го купиш ако пътуваш от нея или последваща.

Не е или поне не работи така. Ако е закупено място, то е заето за цялото пътуване, без значение че в 80% от пътуването може да е незаето. Освен това купуването на запазено място не е обвързано с конкретен билет. Често ми се е случвало да видя че влакът е пълен и да се върна на касата да си купя място. Касиерката не знае до коя гара ще пътувам.
На собствен гръб го изпитах това 2007 г, когато стана белята с М. Ставийски. Трябваше да се прибирам към София, но поради задръстването изпуснах всички възможни опции, освен влак Слънчев бряг. На касата в Бургас ми казаха че билети няма. Отидох до влака и говорих с един кондуктор. Той каза че места има и да се качвам. Издаде ми билет от Ямбол до София, за да компенсира глобата и пътувах преспокойно.
Мисля че в сайта на Бдж при превозни документи мисля че пишеше, че на гишето на запазеното място се вписват инициалите до която гара пътува пътникът. Умно са го измислили :)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2491 on: 22.07.2022, 07:15:05 »
Откъде кондукторът е сигурен, че мястото не е купено примерно от гара Пловдив до София? В този случай, ако алгоритъмът е читав, трябва да го дава свободно от Бургас до Пловдив.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #2492 on: 22.07.2022, 08:43:57 »
Има няколко служебни места, отделно от тези за бригадата, които не се продават и при нужда на тях се настаняват такива случайни пътници.

Offline Saruman

• Запален по ГТ
    • Yahoo Instant Messenger - saruman_1989
    • View Profile
    • Железниците Днес
« Reply #2493 on: 22.07.2022, 08:50:15 »
В най-добрия случай продават 9 купета с по 6 места и тук там някой липсващо, заради различните серии вагони. :D

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #2494 on: 22.07.2022, 13:13:11 »
Откъде кондукторът е сигурен, че мястото не е купено примерно от гара Пловдив до София? В този случай, ако алгоритъмът е читав, трябва да го дава свободно от Бургас до Пловдив.

И да е продадено, ще има друго, което ще се освободи. Въпросът е че места има, но няма гъвкава система за менажирането им, което води в определени случаи на отказ за продажба на билети. Това в особена степен важи за влаковете със задължително място.
Миналата седмица пътувах със Слънчев бряг от Бургас към София. Влакът тръгна на 70% пълен (ден вторник). До Пловдив половината слязоха, а други се качиха. Местата на слезлите останаха празни, а празните се запълниха.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2495 on: 22.07.2022, 13:27:24 »
Има ли проблем ако човек седне в друг вагон, различен от този който е отбелязан на билета, но е пак първа/втора класа?

Online Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #2496 on: 22.07.2022, 15:32:04 »
Няма, но могат да те вдигнат ако си на чуждо място.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2497 on: 24.07.2022, 16:06:00 »
Сега общо взето кондукторите са хора и намират начин да помогнат, демек да ти издадат билет без глоба. Едно време се намираха "гадни" кондуктори, особено по Пловдив, които хем ще ти пернат глоба, хем ще ти четат конско. Веднъж на Благоевград преди 25 години на един му казах, че съм без билет, той ми каза: "Иди и земи, има време, понеже у влака е дявол и половина..." Тогава също се запъваха ако вагон физически е първокласен, независимо че са пуснали такъв поради липса на друг, да си платиш за първа класа, а отделно в първа класа нямаше намаления, трябваше да си доплатиш и до редовен билет втора класа, всичкото по влакови цени.
« Last Edit: 24.07.2022, 16:12:53 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline Bulgaria111

• View Profile
« Reply #2498 on: 24.07.2022, 16:21:18 »
Едно време се намираха "гадни" кондуктори, особено по Пловдив, които хем ще ти пернат глоба, хем ще ти четат конско.
И сега някои са такива, особено тези по линията за Крумово/Асеновград.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2499 on: 24.07.2022, 16:28:18 »
То у нас билетите за влак са толкова смешно евтини, че дори да ти издадат билет за цялото разстояние от София до Варна/Добрич например в 1-ва класа на по-високата цена купен от кондуктора по тарифите в неговата книга, пак ще ти излезе по-евтино отколкото да пътуваш с кола.

120 лева за 2-ма човека в 1-ва класа отиване и връщане до Варна, по 30 лева на човек в едната посока. В 1-ва класа, билети купени от каса за предварителна продажба. С автомобил ще излезе по-скъпо.

« Last Edit: 24.07.2022, 16:31:24 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР