Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484800 times)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Дори и 5 билета да са то за 4 пълни месеца и башка , ако не ги е изразходил е можело да ги смени или даде на някой близък да ги използва ! Накрая ще пие една студена вода и пак някой друг ще му е виновен !  :angry:

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Само един билет имам закупен от водача, който не съм заменил, тъй като из форума пишеше, че тези билети не се заменяли. Сега обаче прочетох в съобщението на сайта на ЦГМ, че и билетите от водачите се подменят, но само на Мария Луиза и не знам дали си струва за 1 лев да бия път дотам. Билетът не съм го използвал, тъй като не съм в София през по-голямата част от годината, а дори и когато съм почти не използвам градски транспорт, търкаля ми се в портфейла от 6 месеца поне.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Дори и 5 билета да са то за 4 пълни месеца и башка , ако не ги е изразходил е можело да ги смени или даде на някой близък да ги използва ! Накрая ще пие една студена вода и пак някой друг ще му е виновен !  :angry:
И как ще ги ползва като са на цена от 1 лев?! Беше зададен конкретен въпрос. Не е нужно да му се държи сметка колко билета си е купил, защо си ги е купил и т.н.

Sent from mTalk for Windows 10
« Last Edit: 04.10.2016, 17:40:00 by dan »

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Ами ще пие една студена чешмяна вода от 1 лев и толкоз ! Или ще се разходи до Мария Луиза ! Както сам си споменал срока вече е 30.11  и има почти 2 месеца до тогава !

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Нова "карта София" осигурява на туристите намаление в градския транспорт и музеи

Цената на тридневния пакет е 20 лева, може да се купи от пунктовете на Градския транспорт

От 1 октомври Столична община пуска продукт с името "карта София". Тя ще даде възможност на туристите, които посещават града, да ползват редица намаления в градския транспорт и музеите в столицата, съобщи БНР. Картата е на стойност 20 лева и предвижда транспортна услуга - тридневен пълен пакет за обществения транспорт в София и отстъпки за ключови атракциони и музеи в града. Заместник-кметът д-р Тодор Чобанов обясни, че опитът е взаимстван от Рим, а картата ще включва и отстъпки в заведения за хранене.При покупката на картата туристът ще получи както печатно, така и дигитално издание, което ще му позволява да се ориентира какви екстри ползва благодарение на този продукт.
Опитът на община Рим и други общини в Европа показва, че той ще се търси основно от т. нар "входящ туризъм" - чужденци, които посещават София, които с една покупка решават няколко проблема. Услугата предстои да се развива и в нея ще се включват все повече обекти, посочи директорът на Общинското предприятие по туризъм Иво Маринов. Засега в картата са включени отстъпки за всички общински музеи, но предстои включването и на частни атракциони.
Предвидени са различни начини за разпространение, каза Тодор Чобанов. Разпространението ще започне в пунктовете на Градския транспорт, но в момента се преговаря и с големите хотели
http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/nova-karta-sofiia-osiguriava-na-turistite-namalenie-v-gradskiia-transport-i-muzei-225527/
Хубава работа, но ЦГМейска. Няма я на аерогарата, на гарата и на автогарата, няма я и по хотелите. Дали я има в информационните центрове - примерно в подлеза на СУ? Но пък я има на пункта на ЦГМ в Обеля примерно. Вероятно и в Бусманци може да се намери. После ще отчетат, че са продали 5 карти за тримесечие и ще я спрат.

Нека си припомним признаците за "интегритет" на системата за таксуване:
- на метростанциите не се продават пътни документи за наземния транспорт, вкл. такива, важещи и в метрото като дневна и месечна карта
- хартиените десетки важат само за наземните линии, електронните - само за метрото
- четците в електрическите возила и в метрото не се познават и няма реален шанс да се запознаят
- дневни карти се продават на малко места
...

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Между другото не знам правило ли ви е впечатление, но например моята електронна карта (от ЦГМ) има номер състоящ се от 6 цифри и две нули отпред (общо 8 цифри), обаче като минавам през бариерите на метрото ми изписва "Карта номер 135ххххххххххх" (не съм сигурен за броя цифри, но заема цялата ширина на екрана) :crazy:. До колкото съм чувал системата за таксуване на метрото е коренно различна от системата за таксуване в електротранспорта и с някаква донастройка на принципа quick and dirty е направено да приема карти заредени за всички линии. :help: Съответно когато съм минал през метрото и се кача в трамвай в менюто "Проверка на картата" не показва, че последното таксуване е в метро, а си пише кога последно съм бил в трамвай или тролей.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
Ами съвсем нормално, защото Метрото си имаха изградена система, която я доизградиха и модернизираха. ЦГМ и Електротранспорта, когато избираха тикет система, можеха да изберат нещо което да е съвместимо с метрото и да не е необходимо "до настройка". Но те избраха съвсем нова система. Сега и Автото ако изберат и те чисто нова система, може да се окаже че за всеки тип транспорт ще трябва да имаме по отделна карта, която да зараждаме и закупуваме на различни места.  :help:

С две думи, мила родна картинка от страна на ЦГМ и операторите и.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ами метрополитена също е оператор на ЦГМ. А всичко пък е към общината.

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
Така е, а общината тук въобще я няма. Защото ако я имаше, автото също отдавна щяха да имат и тикет система. И се чудя дали въобще някога ще оправят тази система за таксуване и евентуално да я направят единна за всички типове транспорт?  :rolleyes:

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Мисля, че е започнала работа по изграждане на новата система, но тъй като не го знам от първо лице, не мога да кажа до колко е вярно. Предполагам, че текущите системи ще бъдат изцяло подменени. Чух и като идея да се блокира движението на превозното средство ако някой не е таксуван, но не мисля, че има техническа реализация за това :neznam:

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Чудесно, чудесно! Дадоха се едни милиони преди години за недовършена и неработеща система, сега ще се дадат нови милиони за изцяло нова система  :fan: А най-"хубавото" е, че по всички личи и това десетилетие няма да имаме нормална, завършена и работеща тикет система...

Offline ivan_1990

• Запален по ГТ
    • View Profile
Ползвайте маршрутки. Цената на билета е 1_лев, и е 100 пъти по-евтино от градския транспорт,_зоaщото може да изминеш огромно разстояние без да се приeкачваш.

Мод: По-грамотно моля!
« Last Edit: 11.10.2016, 11:26:00 by RADOCVET »

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
А в градския транспорт кой те спира да изминеш целия маршрут на А83, без да се прекачиш, само с един билет?  :/

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А то лошото е че напоследък никой не те спира да изминеш цялото растояние и без билет :D Нещо контрола никакъв го няма, все по-рядко се случва някой да ме провери.

А по едно време, преди 2-3 години само в доста превозни средства имаше дори постоянен контрол. Може пък да е било тогава предизборно, да се покаже на хората че видите ли гоним нередовните пътници, и скоро след това постоянния контрол изчезна :D. Дори и в 76 имаше в определени дни, а по линиите към Витоша почти винаги. Ако си спомняте беше преди избори така :D
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Ползвайте маршрутки цената на билета е 1лев и е 100 пъти по-евтино от градския транспорт,зощото може да изминеш огромно разстояние без да се прикачваш
А на мен пък градският транспорт ми излиза по един лев на ден и се возя колкото си искам ;)
И с метрото може да изминеш огромно разстояние, но не на всеки върши работа.
Освен това предпочитам да се кача на О302, отколкото сгънат на 8 в маршрутка, която никой не знае кога ще мине.

А то лошото е че напоследък никой не те спира да изминеш цялото растояние и без билет :D Нещо контрола никакъв го няма, все по-рядко се случва някой да ме провери.
Сменили са локацията. Напоследък с хайки проверяват към Западен парк, а преди хич не стъпваха. Миналата събота имаше и хайка на УНСС.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Колеги, май беше обсъждано, ама се залутах в резлутатите. Мога ли да си заредя студентската пластика на редовна тарифа, тъй като ми се струва леко обирджийско да ми поискат пари за нова такава?
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Можеш!

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Колеги, май беше обсъждано, ама се залутах в резлутатите. Мога ли да си заредя студентската пластика на редовна тарифа, тъй като ми се струва леко обирджийско да ми поискат пари за нова такава?
Важна забележка! На някои места отказват и те препращат към "Възраждане", трябва да държиш на възможността и правото си. (личен опит)
След това има вероятност отново да ти искат студентска книжка обаче, ако решиш пак да я зареждаш със студентски преференции (понякога им се губи информацията в системата)

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Днес от няколко места ме отрязаха и трябваше след работа да отида до СУ, за да си извадя нова пластика.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Днес зареждах картата на детето и ме предупредиха при всяко зареждане да се носи Ученическа лична карта ! До сега беше необходимо да се показва само веднъж в началото на учебната година !  :neznam: