Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484843 times)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Прекачването не е проблем и сега. С тая разлика, че има голяма разлика дали се прекачваш на нещо редовно (например метро, трамвай) на нещо нередовно нап. автобус или обратно.
Украйна, победа!

Offline mitkov2

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Прекачването не е проблем и сега. С тая разлика, че има голяма разлика дали се прекачваш на нещо редовно (например метро, трамвай) на нещо нередовно нап. автобус или обратно.
Проблем е цената,

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Проблем е цената,
Да, но само за инцидентно пътуващите.
За редовните не е проблем и бих казал, че те са по-важните пътници ;)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Не е така. И двата типа пътници са важни. Едните плащат максимална цена на пътуването, а другите - по-ниска, но пътуват редовно.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
Според мен билета е на цена , на която да не се купува. Аз съм купувал билет за 10-те месеца, в които съм в София само няколко пъти. Бяха повечето пъти в големия студ зимата и не ги купувах дори за себе си, а за жената като ходихме с автобус до Парадайз и обратно (с 98) и още не и се налагаше да пътува редовно. Веднъж и купих до Бистрица и обратно щото се оказа, че си е забравила картата. И веднъж си купих на мен билет щото беше неделя и нямаше еднодневни карти в Симеоново. После си купих от МС Витоша и въпреки билета пак си заслужаваше еднодневната карта. Пък билет за метрото съм купувал само веднъж като имах гости.
Не, че няма хора дето да дупчат билети, обаче винаги ги гледам с такъв интерес щото ми изглеждат на объркали се. Някои даже съм ги засичал да не пътуват инцидентно ами сякаш си карат по навик от миналото на билети.
В общи линии съм убеден в спомените си, че дори като съм идвал в софия около 90-92-ра година пак съм си купувал еднодневна карта. Сано да не бъркам и да е било 96-97. Лошото е, че само помня вида на билета от онова време, но не и на картата. Но смятам, че всеки дошъл по работа в София би си взел еднодневна карта, освен ако не е чувал за такава.
Украйна, победа!

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Или ако има късмет да се намира на около 30-те места в целия двумилионен град, откъдето да си я купи. За справка - аз живея в района на Центъра по Хигиена, най-близкото място, където продават еднодневни карти, ми е на Петте Кьошета - или 4 спирки по-надолу........

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Не е така. И двата типа пътници са важни. Едните плащат максимална цена на пътуването, а другите - по-ниска, но пътуват редовно.
Да, обаче ако се говори за оптимизиране на линии се броят пътниците, а не приходите от превозни документи.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ако става въпрос за еднодневните хартиени карти то те ги продават почти навсякъде. Тука има дори ведна будка между блоковете, която дори е далеч от спирка, имаше по едно време и в едно квартално магазинче за хранителни стоки, и талони продаваха там.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
Недей заблуждава хората със знания, които бяха валидни отпреди 10 години! Да, дневни карти тогава се продаваха навсякъде почти. В момента се продават на 30 места в София. Особено в югозападна София е най-тежко положението. А мен какво ме бърка, че в Младост има 10 пункта, грубо казано, като при нас има само 3.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
По-скоро отпреди 2 седмици,когато имах гости от провинцията и сутринта преди да излезем отивах да купя. Хем беше събота рано сутрин... Сещам се около мен в Младост поне 4 места където има. Става въпрос за хартиените карти за един ден. Има в будката за вестници и списания между блоковете, има и на спирката на дървеното кафе, има и на двете пазарчета на Младост 3 и 1. Мисля че и в метрото има значи може и поне на 6 места да има само тука в района. Ааа, да добавим и бюрото за карти и билети зад общината. Има и билети и талони също.

Демек излиза че горе-долу през една спирка се намират, поне тук в района.
« Last Edit: 02.09.2017, 10:00:26 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
Иво, това се отнася за Младост, защото е много голям квартал с много жители и явно има изгода да се продават. В периферията на града почти няма къде да си купиш нито билет, нито карта, а пък за пункт за зареждане на превозни документи и дума не може да става.

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
Ми да живееш в Младост, той човекът си ти изброи местата, където се продава. Твой проблем, че не живееш там  :laugh: :laugh:  :laugh:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Недей заблуждава хората със знания, които бяха валидни отпреди 10 години! Да, дневни карти тогава се продаваха навсякъде почти. В момента се продават на 30 места в София. Особено в югозападна София е най-тежко положението. А мен какво ме бърка, че в Младост има 10 пункта, грубо казано, като при нас има само 3.

А теоритично не е никакъв проблем дневните карти да се издават на автоматите в тролеите, трамваите и метрото. Правил ли е някой от форума опити да предложи тази гениална идея на ЦГМ и какво отговарят от там като оправдание?

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
А теоритично не е никакъв проблем дневните карти да се издават на автоматите в тролеите, трамваите и метрото. Правил ли е някой от форума опити да предложи тази гениална идея на ЦГМ и какво отговарят от там като оправдание?
Първо, изобщо не е ясно, дали въпросните "интелигентни" автомати имат възможност да продават повече от един артикул - най-малко трябва да имат бутон, с който да се води диалог с купувача.
Второ, те не работят с банкноти, а не са толкова много хората, които носят 4 лв на монети.

Изобщо закупуването на билетни автомати само за част от возилата и без изяснени принципи на тикетинг системата си е чисто хвърляне на вятъра на общински средства. В Солун има автомати, продаващи няколко артикула, но те са на съвсем друг принцип.
« Last Edit: 03.09.2017, 09:04:49 by blagun »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Автоматите са с тъч скрийнове, и могат да се програмират да продават каквото искаш. В рекламните материали на Микроелектроника въпросният модел изрично се рекламира с това си свойство.  И освен това - икономическата логика е ако предлагаш даден продукт да го продаваш по всички възможни канали на максимално на брой места - така максимизираш продажбите и печалбите. Да ограничаваш изкуствено местата за продажба до 30, след като имаш възможност да го продаваш на над 250 е най-малкото нелогично. 4 лева са две монети по 2 лева. Някакви други доводи против? Единственият който аз се сещам е че тези автомати може да изчезнат с новата система, която планират и не им се занимава, типично в стила на ЦГМ.

Online blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Обещанието дневните карти да се продават на всеки пункт и от всеки водач отлежа някъде из ЦГМ. И никой от кресливите борци срещу билетчето от левишейсе не отбеляза неглижирането на това обещание.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
А автоматите в момента могат ли да приемат железни двулевки?

Offline bahner

• Маниак
    • View Profile
Много ми е интересно как водачите ще продават дневни карти - ходещи банкомати трябва да станат може би? И как ще ги "подпечатват" за конкретната дата е интересен въпрос.
Галерия за градски транспорт - https://www.flickr.com/gp/127247218@N05/qB017P

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
А автоматите в момента могат ли да приемат железни двулевки?
Не. Не ги разпознават.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Много ми е интересно как водачите ще продават дневни карти - ходещи банкомати трябва да станат може би? И как ще ги "подпечатват" за конкретната дата е интересен въпрос.
Може да има устройства, които да ги подпечатват, но по-добрата идея е автомат да ги продава.