Искам и аз да се изкажа по темата с таксуването и всичко свързано с нея без счетоводни и данъчни теми.За огромно съжаление ние сме тотално изостанали от повечето европейски държави в това отношение.Хората от години си плащат всичко с кредитна и дебитна карта или приложение на телефона в градския транспорт.Ще споделя как са нещата в един английски град(Манчестър) понеже имам опит от това че съм живял там и отново живея там.Преди пандемията беше всичко достъпно,а сега да не говорим.Освен че имаш всякакви комбинации автобус+влак+трамвай и всичко е достъпно онлайн да си закупиш или чрез приложение,другите екстри са че на всяка трамвайна спирка има машина за закупуване на карта в посока,за ден,за седмица или месец с пари в брой след като връща ресто или плащане с карта,безконтактно или чрез ПИН код.Освен тези машини разбира се има едни малки апарати по спирките които директно си чекираш карта(закупува се от пунктовете въпросната карта) преди да се качиш в трамвая, която е заредена на въпросните пунктове и там имаш опция и за годишна,а допълнително на тези апарати може да си чекираш и банковата карта,но там както и на картата от пунктовете трябва и на слизане да се чекираш за да ти отчете реално колко време си пътувал.Примерно ако забравиш да си чекираш дебитната карта на слизане и го направиш на другия ден,реално ти взимат за цял ден което се равнява на две пътувания в посока,така де не е чак толкова фатално и да забравиш.При влаковете имаш също машини,както и на повечето гари да си купиш на място от човек,но там повечето хора действат през интернет,купуваш си онлайн и навсякъде минаваш с баркодове и т.н.При автобусите изглежда най-бавно,но там се плаща директно на шофьора на автобуса пак с карта или кеш или минаваш с приложението което си имаш свалено и си закупил отново онлайн.Интересното е че при закупуването и при шофьора вече като че става по-бързо,въпреки едната врата при автобусите.Знам че има хора във форума които живеят някъде по света,знам че много хора от форума са пътували и тепърва ще пътуват,но мисълта ми е не да кажа на хората които знаят как е,а да кажа че ние сме страна от третия свят на тази тема и на много други също,но вие и това знаете!А на мнението над моето за виртуалния билет искам да кажа че си далече от истината,просто една крачка в правилната посока сме с виртуалния билет,но много далече от истината...