Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484761 times)

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Защо? Какво пречи да мина през бариерата и да слезна после в метрото?

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
За да ти се издаде билет за метрото с намаление, трябва да пъхнеш, предполагам, талонът от паркинга в автомата за билети или да го покажеш на лелката от гишето. Надявам се, че издаването на талон да е свързано с датчик или човек, а не с бутон, защото така просто ще си натиснеш бутон и машината ще го напечата, неразпознавайки дали си с кола или без, а така не трябва...
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Текстът го разбирам така: билетът е един (комбиниран). Издава се от автомат на входа на паркинга. Цената му варира според продължителността на паркиране - следователно се заплаща едва на излизане от паркинга. Минималната му цена е 1,50 (1 час престой в паркинга плюс две пътувания по 50 ст.) Сега възниква въпроса как е организиран пропусквателния режим на паркинга. Ако има автомат и бариери се натиска бутон, бариерата се вдига и си взимаш билета. После със същия билет слизаш в метрото. Там го валидираш в метрото - два пъти. После се връщаш в паркинга, плащаш на автомата, валидираш за изход и минаваш с билета през бариерата. Тук изникват интересни въпроси - задържа ли автомата билета - това не би трябвало да е допустимо - все пак е документ и за пътуване и той трябва да остане у пътника и след приключване на пътуването. И втори въпрос - какво би попречило на пешеходец да мине през бариерата и да си вземе билет? Освен да поставят по един пенсиониран военен на всеки вход и изход на паркингите. Но те не останаха, всички пазят подлезите и градинките  :laugh:

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Отново продължава липсата на групов билет. Не знам кога ще се сетят да въведат билет за до 5 души, както е в Германия.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Да, билет за малки групи комбиниран например с намаление за вход в някои музеи. Би било добър туристически продукт.

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
Не само. В момента, ако някоя компания от 3-4 души реши да отиде с градски транспорт някъде, трябва всеки да си е или с индивидуален талон, или единични билети, или карти.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Текстът го разбирам така: билетът е един (комбиниран). Издава се от автомат на входа на паркинга. Цената му варира според продължителността на паркиране - следователно се заплаща едва на излизане от паркинга. Минималната му цена е 1,50 (1 час престой в паркинга плюс две пътувания по 50 ст.) Сега възниква въпроса как е организиран пропусквателния режим на паркинга. Ако има автомат и бариери се натиска бутон, бариерата се вдига и си взимаш билета. После със същия билет слизаш в метрото. Там го валидираш в метрото - два пъти. После се връщаш в паркинга, плащаш на автомата, валидираш за изход и минаваш с билета през бариерата. Тук изникват интересни въпроси - задържа ли автомата билета - това не би трябвало да е допустимо - все пак е документ и за пътуване и той трябва да остане у пътника и след приключване на пътуването. И втори въпрос - какво би попречило на пешеходец да мине през бариерата и да си вземе билет? Освен да поставят по един пенсиониран военен на всеки вход и изход на паркингите. Но те не останаха, всички пазят подлезите и градинките  :laugh:

Иди в произволен паркинг и се опитай да вземеш билет от автомата като си без кола.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Какво ще се случи? Кажи, любопитно ми е.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
Нищо - няма да ти издаде билет, датчиците не засичат масивен метален обект  ;)

Ако въпроса е защо така е направено  - за да не може да се лъже. Тоест да влезеш с колата, да седиш 10 часа, после да минеш пешеходно, да си вземеш билет и да не платиш нищо или минимално - за 1 час като ползваш втория билет.

Последното разбира се спира не всички, а голямата част от чийтърите, тъй като има такса загубен билет - 20/30/50 лв. Но има хора, които си оставят колата за седмица, месец на въпросни паркинг, после си плащат чинно 20 лв за загубен билет (а някой дори се опитват да направят скандал, че да минат без пари  :D ) и си излизат.

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
Трябва да пробвам с колело, туковиж стане  :P

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Май покрай промяната на билетите и картите сме пропуснали това:
От 1 май вече няма да има хартиени билети за столичния градски транспорт. Това става след промените, направени от Столичния общински съвет за пътуване с обществения транспортна София, съобщиха от СО, предаде БГНЕС.
...
От 1 май превозните документи за обществения транспорт в София ще се издават на електронен носител, с изключение на еднодневните карти и картите за някои преференциални категории пътници по образец единен за страната. Цената на абонаментните карти по редовна тарифа ще зависи от това дали са персонализирани или не са. За персонализираните се запазват сега действащите цени. Абонаментни карти по редовна тарифа за една линия ще се издават само за един месец. Отпада абонамента за две линии.
http://society.actualno.com/news_382336.html

Доста нереалистично, или журналята не са разбрали нещо, или на тия в общината им хлопа дъската :P

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
Не знам, но по заповед на Н. Костов, сутрин без кочан билети не пускат да се излезе на работа.
Спрете си просташките мнения !

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Не виждам какъв е проблемът в това. Въпросът е да има добро снабдяване с билети. Може би минута отнема изчитането им и сметката от-до с номерирането.
Не се притеснявайте, и в автобусите на Карат сутрин има шофьори, които нямат билети...
------------------------

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Е да, ама те какво са виновни, особено както напоследък няма много павилиони, където продават билети, ако са свършили? Колко му е един кочан 100 билета, че то само в един автобус по 204 сутрин пътуват 100 човека.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline rotation

• Напредващ
    • View Profile
    • Email
В метрото трябва ли да се таксува багаж, по-голям от 60/40/40, с отделен билет?

Offline sofianec

• Наистина съм луд
    • View Profile
За съжаление да.  :angry: Безплатно официално е само превозът на детска количка.

Няма отделна наредба за превоз за метрото, всички въпроси се уреждат в единната наредба на СО за превоз в актуалния и вид. Там въпросът с багажа е споменат в чл. 9. По принцип такава бакалска наредба като нашата другаде не съм виждал. Споменава се за "измервателен уред". Любопитно колко контрольори носят със себе си рулетка. На няколкото пъти когато съм ставал мишена на агресивна контрола, която се опитва да ме изцоца заради багаж скандалите са били толова трагикомични, че направо не е за разказване. С един чичо веднъж си мерихме педите, защото той твърдеше, че багажът ми е 4 педи висок, а аз твърдях, че педята му е много малка и според моите измервания е само две педи и половина.

По принцип съм твърдо за премахването на това ограничение, защото единствените, които го отнасят са неподозиращи чужденци в автобус 84, за които естествено законите в страната ни важат с пълна сила, докато за циганите в А86, тръгнали за цветната борса ествествено не.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Забравих да спомена, че от няколко дена отказват да издават хартиени карти за всички линии от 50 лв. Преди 3 дена отидах да си вадя, и ми казаха че вече не можело, а трябва електронна, която обаче е 60 лв. и 2 лв. за издаването. Друг вариант е да се подаде някакво заявление, да си направиш снимка и да си оставиш личните данни, и да се издаде за всички линии за 50 лв, но лошото е че напрактика във всяко превозно средство, където я маркираш си оставяш личните данни, а в автобусите където няма електронно таксуване, на апаратите на контролата. Жалко за картите от 50 лв . ако наистина вече няма да издават, бяха много изгодни, а сега с 10 лв. отгоре...
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Да, това беше ясно с анонсираните промени от 1. април. 50 лв. е, ако е електронна поименна, ако не е поименна, е 60 - реално има увеличение с 10 лева. Затова е тъпо, че вместо да стимулират хората да купуват карти, се случва точно обратното...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Мда много неприятно. Все пак взех от 60лв, все още ми излиза по-евтино така, отколкото с билети, другият месец ще видим. В Бюрото имаше и други изненадани.

Един колега от работата също се отказа, вика, от къде на къде ще си оставням личните данни навсякъде. В картата се въвеждат доколкото разбрах всички лични данни, и напрактика могат да се вземат от всеки апарат в тролей, трамвай или от такъв в контролата в автобус. Сякаш това е нарочно направено да си купуваш карта от 60 лв.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Е това за личните данни не трябва чак толкова да те притеснява, нали ЦГМ имат разрешително да ги ползват ;) А и електронни карти има отдавна, колко пенсионери и студенти са вкарани в базата данни...