Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484771 times)

Offline freepigeon

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Мда много неприятно. Все пак взех от 60лв, все още ми излиза по-евтино така, отколкото с билети, другият месец ще видим. В Бюрото имаше и други изненадани.

Един колега от работата също се отказа, вика, от къде на къде ще си оставням личните данни навсякъде. В картата се въвеждат доколкото разбрах всички лични данни, и напрактика могат да се вземат от всеки апарат в тролей, трамвай или от такъв в контролата в автобус. Сякаш това е нарочно направено да си купуваш карта от 60 лв.

Стига с тия харишки!!В 2012 година сме!!

Чекиращите устройства на картата са толкова първобитни че няма начин да си оставяш личните данни в тях. Пък и ти си ги оставил на тооолкова много места че това ли е проблема...

Също така аз имам електронна карта от 3 години и още на втората седмица престанах да чекирам картата когато се возя в тролеи или трамваи-от това няма никакъв смисъл и ако не го направиш няма никакви санкции - хиляди пъти са ме проверявали в тролеите за тези 3 години и нито един контрольор и дума не е обелил. Даже смятам че контрольорите не могат да виждат дали самата карта е чекирана или не.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Работата е там, че картата е застраховката ти докато пътуваш в ГТ. Ако, не дай си Боже стане нещо, и ти не си си "чекирал" картата, не можеш да докажеш, че си бил в превозното средство за да искаш обезщетение. Аз обаче също не си валидирам картата, защото освен да надувам главите на останалите пътници, друга ползва нямам. Лично не се страхувам от инциденти, пък и то едно обезщетение...

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Чекирането е важно, от гледна точка на статистика. После да не пискате, че режат коли, а тролеите били претъпкани!!!
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Чекирането е важно, от гледна точка на статистика. После да не пискате, че режат коли, а тролеите били претъпкани!!!

Многократно съм го казвал, ама никой не ме слуша.
А съм учуден, че на Иво не са му дали хартиена карта за 50 лв.моя позната явно е хванала последния влак като на 26 април си е закупила такава.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
Малко съпоставка в цените на годишните карти за МГТ из няколко града:
Виена, Зона 100 - 365 EUR
Братислава - 250 EUR
Прага, персонализирана 190 EUR, неперсонализирана 244 EUR
Будапеща - 414 EUR
Мюнхен - 438 EUR

А с прекрасната услуга предлагана от ЦГМ и Метрополитен годишната персонализирана карта е 256 EUR, а неперсонализираната е 307 EUR. Правете си сметката и изводите сами на база тези данни.
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
Братислава - 250 EUR
Будапеща - 414 EUR
Мюнхен - 438 EUR

А с прекрасната услуга предлагана от ЦГМ и Метрополитен годишната персонализирана карта е 256 EUR, а неперсонализираната е 307 EUR. Правете си сметката и изводите сами на база тези данни.

Е нали все пак трябва да плащаме гориво на Икаруси и Чавдари + ток на български кошници...

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Зависи какви са растоянията. Например при нас, представете си, че човек живее в Долни Пасарел и работи в мола на стамболийски например, така с една такава карта с метро и автобус ще пропътува по около 70-80 км.ежедневно. А там дали е възможно да пътува такива растояния с тая карта?
При нас картата за всички линии от години вече важи и за всички крайградски линии, до съседните села и градчета. В посочените градове дали можеш да пътуваш между столицата и някое село или съседен град с тази карта? Мен ме съмнява. А при нас преди до селата бяха на други тарифи, но сега навсякъде са еднакви.
Та така, много зависи и срещу тези пари каква услуга се предлага.

От друга страна, ако сравним средната работна заплата в София и посочените градове, у нас наистина картата излиза доста скъпа, на фона на доходите на хората.
« Last Edit: 02.05.2012, 16:33:48 by Ivo »
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
Зависи какви са растоянията. Например при нас, представете си, че човек живее в Долни Пасарел и работи в мола на стамболийски например, така с една такава карта с метро и автобус ще пропътува по около 70-80 км.ежедневно. А там дали е възможно да пътува такива растояния с тая карта?
При нас картата за всички линии от години вече важи и за всички крайградски линии, до съседните села и градчета. В посочените градове дали можеш да пътуваш между столицата и някое село или съседен град с тази карта? Мен ме съмнява. А при нас преди до селата бяха на други тарифи, но сега навсякъде са еднакви.
Та така, много зависи и срещу тези пари каква услуга се предлага.

От друга страна, ако сравним средната работна заплата в София и посочените градове, у нас наистина картата излиза доста скъпа, на фона на доходите на хората.

Иво, много странно как реши, че разстоянието Долни Пасарел - център на София е най-голямото разстояние с градски транспорт в Европа! Ама твоите сметки са все такива де...

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
Да, това беше ясно с анонсираните промени от 1. април. 50 лв. е, ако е електронна поименна, ако не е поименна, е 60 - реално има увеличение с 10 лева. Затова е тъпо, че вместо да стимулират хората да купуват карти, се случва точно обратното...
Идеята в промяната не е в събирането на лични данни, а в това, че досега с карта от 50 лв. можеше да се вози цялата рода, сега тази екстра струва още 10 лв. Ако картата си се ползва от 1 човек, цената остава непроменена.
Колкото до чекирането - аз също не го правя. Да бяха сложили по-читави валидатори, които не пищят по 3 минути, когато решат, че картата ти е невалидна. За важността за статистиката - и без да се чекираме се вижда, че 204 не е за къси автобуси, ама какво от това?

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Мога ли да кача колело в 64 около 18:00 следобед? И колко билетчета трябва да му перфорирам?

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Можеш, когато си искаш, стига да не е навалица, че лелките ще писнат, че им цапаш басмените поли. Срещу един билет :)
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Имам едно питане. Понеже откакто ми направиха картата 60 лв. пътувам с билети, излиза ми по-надалавера, мога ли безименна електронна карта да си я заредя примерно за един или за два дена? Трябва ми например за утре и понеделник, дали ще ми я заредят за тези два дена за всички линии?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Stahlgewitter

• Наистина съм луд
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Мисля, че не може. Можеш обаче да си изкараш две дневни карти от хартиените по 4 лева.

Offline ziu_

• Писател
  • **
    • View Profile
А може ли да се вземе електронна карта, която да се зарежда всеки месец?

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да, зависи каква тарифа искаш да използваш. При всяко зареждане казваш за 1,3,6 или 12 месеца искаш и колко линии...

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Сега с новите цени на картите за метрото ще излезе, че е най-изгодно да се возиш с карта, заредена за 10 пътувания за 8 кинта :fan: :/

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Мисля, че не може. Можеш обаче да си изкараш две дневни карти от хартиените по 4 лева.
Прав си не може на истина. Нали уж такава беше идеята на електронните карти да има повече варианти за пътувания, по пътя на логиката ако ти трябва за 2 дена или за седмица защо да не може? Технически ли е невъзможно.

Все пак я заредих за всички линии за месец, че ми писна все да търся билети, излиза ми горе-долу една и съща сметката, за по-нататък ще го мисля.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline чук

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Братислава - 250 EUR
Будапеща - 414 EUR
Мюнхен - 438 EUR

Е нали все пак трябва да плащаме гориво на Икаруси и Чавдари + ток на български кошници...
има си хас пък и стия заплати у нас - бълха ни ухапала :fan:

Offline webdbase

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
Е, не може карта за две линии метро, които 70%от хората няма да ползват едновременно да струва 70% от тази за цялата градска мрежа.

Offline Neronov

• Нямам спирка
  • R.I.P 1210
    • View Profile
Колко излиза ученическата карта,заредена за 6 месеца? Нали имаше нещо като промоция,и след като заредиш за 6 месеца илиза по-евтино,отколкото да зареждаш всеки месец  ;)