Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484819 times)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Ако картата е за тб5, защо да не може да се ползват всички возила между Орлов мост и Окръжна болница. Аз така бих постъпил.

Иначе аз си замених два билета, закупени от водач в близкия пункт на Сточна гара. Проблем нямаше. Само отне около 5 минути че всичко се описва в някакъв регистър.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Маршрутът на 306 е променен отскоро и вече не минава по Сахаров и Йерусалим, а по Малинов. :help: Карта за ТБ5 няма как да е валидна за 306 и обратно - между Орлов Мост и Света Анна ТБ5 има допълнителни спирки, след това маршрутите изобщо не съвпадат. :rolleyes: На СУ нямат спирки в рамките на едно кръстовище.  :rolleyes:
Маршрутът на А306 в момента е следният:
ж.к. Младост 2 :arrow: ул. "Свети Киприян" :arrow: ул. "Проф. Александър Теодоров-Балан" :arrow:  бул. "Александър Малинов" :arrow: бул. "Андрей Сахаров" :arrow: пазар Младст 1 (метростанция Младост І) :arrow: бул. "Андрей Сахаров" :arrow: ул. "Йерусалим" :arrow: бул. "Цариградско шосе" :arrow: бул. "Цар Освободител" :arrow: бул. "Васил Левски" :arrow: ул. "Шипка" :arrow: бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" :arrow: бул. "Цариградско шосе" :arrow: обратно до ж.к. Младост 2.

Следователно, има общ участък с ТБ5 (включително и спирките) по ул. "Йерусалим". ;)

Ако картата е за тб5, защо да не може да се ползват всички возила между Орлов мост и Окръжна болница. Аз така бих постъпил.
Защото не всички спирки по маршрута са общи. ;)
« Last Edit: 08.07.2016, 14:00:35 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline fgm

• Запален по ГТ
    • View Profile
Васко ти верно си на щат в ЦГМ  :eek:
Няма абсолютно никаква пречка! Никаква! Има пречка само в главите на някой в ЦГМ.
По едно трасе ли се движат? Да. Какъв е проблема? Аргумента, ама те са различни спирки издиша!
Да са различни трасетата ок, съгласен съм, но те не са.Километража е еднакъв, всичко им е еднакво, само спирките и то само за някои случай, не са.
Е, това ли е оправданието, спирките?

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
За допълнителните спирки не мисля, че е проблем, защото съм пътувал с карта за 280 в 84 между Орлов мост и Плиска и контрольорите казаха, че няма проблем, защото маршрутите им са еднакви.
Тоест посока СУ може да се ползва картата от ул.Йерусалим до пл.Орлов мост включително, а посока Младост от Орлов мост до Плиска и след това от бл.6 до бл.41
Но най-сигурно е да си зададеш въпроса към ЦГМ в писмен вид и ще ти кажат най-точно :)
Мисля, че правилото е от първата до последната обща спирка - това е общият участък.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Васко ти верно си на щат в ЦГМ  :eek:
Няма абсолютно никаква пречка! Никаква! Има пречка само в главите на някой в ЦГМ.
По едно трасе ли се движат? Да. Какъв е проблема? Аргумента, ама те са различни спирки издиша!
Да са различни трасетата ок, съгласен съм, но те не са.Километража е еднакъв, всичко им е еднакво, само спирките и то само за някои случай, не са.
Е, това ли е оправданието, спирките?
Аз нямам никакви проблеми, свързани с този казус. Просто отговорих на въпроса, зададен в темата.

Иначе съм чувал конкретно обяснение от служителка в бюро на ЦГМ. Според нея, няма значение, че две линии имат един и същи маршрут в даден участък и имат общи спирки в двата края на участъка. Ако не всички спирки по средата на този участък се припокриват, то не може да се ползва карта за едната линия за пътуване по другата. Причината била, че спирките не са общи във въпросния участък, а в наредбата било изрично записано "общи спирки".

Например, с карта за тролейбусна линия не може да се пътува между Орлов мост и Плиска с автобусна линия (с изключение на А84) или обратното.

Също така, съм виждал контрольори, които се заяждат по този въпрос и глобяват пътници, но съм виждал и такива, които не го правят.

Най-малкото, което може да се каже със сигурност, е че въпросът е спорен.

Всъщност, въпросът към служителката в бюрото на ЦГМ беше зададен от човек, който е бил глобен за това, че пътува с А604 между Плиска и Орлов мост с карта за А76. И тя каза, че глобата е резонна.  :neznam:
« Last Edit: 08.07.2016, 15:05:06 by vasko »

Offline hitar_potter

• View Profile
Днес си купих дневна карта в метрото.  С изненада установих, че ако искам после повторно да вляза в меторто с нея, трябва да мина през касата, да ми сканират баркода и чак тогава да мина през турникетите  :neznam:
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
Естествено, че ще кажат, че глобата била резонна, нали трябва пари да събират. Ако имат общ маршрут даже и да са различни спирките не би следвало да има проблем да се пътува в едната линия с карта за другата. Наредбата не дава отговор на този казус еднозначно и акт за такова нарушение най-вероятно би паднал в съда.

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile
Днес си купих дневна карта в метрото.  С изненада установих, че ако искам после повторно да вляза в меторто с нея, трябва да мина през касата, да ми сканират баркода и чак тогава да мина през турникетите  :neznam:
Аз след като изгубих една такава карта си купих пластика (неперсонализирана) и когато някой ми дойде на гости му я зареждам за да не чакаме на касите на метрото, особено ако касиерката я няма. А и хартиените са доста дълги и трудно им намирам място.

Sent from mTalk for Windows 10

Offline hitar_potter

• View Profile
Аз след като изгубих една такава карта си купих пластика (неперсонализирана) и когато някой ми дойде на гости му я зареждам за да не чакаме на касите на метрото, особено ако касиерката я няма. А и хартиените са доста дълги и трудно им намирам място.

Бързах да си предам дипломната работа, иначе щях да отида до бюрото да си заредя моята. Иначе е възможно да се заредят и електронните с карта за един ден, така ли?
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline carlson

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Благодаря за отговорите!
Това за глобения в 604 ме разби.
Преди много години правеха проблеми за подобни неща, но си мислех, че са се вразумили.
Ами, по този начин могат да измислят различни спирки за всички превозни средства по маршрута и респективно с карта за една линия да може да се ползва само едно.
« Last Edit: 09.07.2016, 12:32:50 by carlson »

Offline dan

• Наистина съм луд
    • View Profile

Бързах да си предам дипломната работа, иначе щях да отида до бюрото да си заредя моята. Иначе е възможно да се заредят и електронните с карта за един ден, така ли?
Да, също и за три дни.

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email

Иначе аз си замених два билета, закупени от водач в близкия пункт на Сточна гара. Проблем нямаше. Само отне около 5 минути че всичко се описва в някакъв регистър.
Аз още преди три седмици смених три билета на спирката на Мол София и едва ли ми отне и минутка, без да разбирам за какъвто и регистър. Билетите ми бяха купени от различни места.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Иначе съм чувал конкретно обяснение от служителка в бюро на ЦГМ. Според нея, няма значение, че две линии имат един и същи маршрут в даден участък и имат общи спирки в двата края на участъка. Ако не всички спирки по средата на този участък се припокриват, то не може да се ползва карта за едната линия за пътуване по другата. Причината била, че спирките не са общи във въпросния участък, а в наредбата било изрично записано "общи спирки".

Не е така Васко, според мен може да се качиш с карта за 76 например на 305 от Плиска до спирка блок 222 в Младост. Качваш се на обща спирка и слизаш на обща, какво от това че си минал по различен маршрут? Нали ползваш общи спирки за слизане и качване, услугата е една и съща? Аналогично например с карта за 306 трябва да може да се качиш на 305 от спирката на Балан до Плиска, все са общи, стига да не слизаш или да не се качваш на различни от общите спирки аз така го разбирам. Нали получаваш една и съща услуга какво като е по различен маршрут?
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline mitko08888

• Запален по ГТ
    • View Profile
Цитат:

С абонаментна карта, издадена за една определена линия може да се пътува с всички превозни средства само в участъците на линиите, в които маршрутите им съвпадат и имат общи спирки, включително спирките в рамките на едно кръстовище, с отбелязаната в картата линия, както и при временна организация на движението по заместващите линии.  При валидиране на картата за една определена линия на валидатор в превозно средство от друга линия,  на дисплея излиза дата на валидност и  номерът на линията, за която е издадена, както и предупредително съобщение: „Внимание! Можете да пътувате по линията само в участъците с общи спирки”.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Да, ама имането на общи спирки не означава, че ако единият има една спирка повече, нямат общи спирки? Или някои са по-общи от други? Качвам се от обща спирка, слизам на обща спирка. Минал съм по общ маршрут, нито по-дълъг, нито по-къс. За останалото баш ме брига
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline hitar_potter

• View Profile
Трябва да пише „... и спирките им са общи“, за да се изисква пълно съвпадение.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Със сигурност, въпросът е спорен. Както казах, има глобени хора за подобни разминавания в спирките.  :neznam:

Според мен, трябва да се изясни този въпрос, за да няма подобни проблеми.

Добра идея би било, да има някаква електронна платформа (на сайта на ЦГМ и в приложението им за мобилни устройства), в която като си избереш една линия, да ти показва всички други линии и съответните участъци, в които можеш да пътуваш с карта за първата линия.  :)

Offline hitar_potter

• View Profile
Със сигурност, въпросът е спорен. Както казах, има глобени хора за подобни разминавания в спирките.  :neznam:

Според мен, трябва да се изясни този въпрос, за да няма подобни проблеми.

Добра идея би било, да има някаква електронна платформа (на сайта на ЦГМ и в приложението им за мобилни устройства), в която като си избереш една линия, да ти показва всички други линии и съответните участъци, в които можеш да пътуваш с карта за първата линия.  :)
То има и глобени хора само заради това, че контрольорът им е добавил дупка в перфорацията на билета. Това, че някой контрольор е злоупотребил с властта си или пък това, че някой пътник се е оставил да го глобят неправомерно не са никакви основания.

От приложение няма смисъл. Има смисъл от недвусмислена наредба и 5 интерпретиращи я картинки, които да изброят възможните случаи.

Offline carlson

• Приятел на ГТ
    • View Profile
Вчера смених един талон - стана много лесно и бързо, макар че жената записва нещо на ръка в някаква тетрадка. Но имам и един друг - по-измачкан, талон и отказа да ми го вземе :devil: Та ще се пробвам другаде.
И да попитам - за да се сменят талони, трябва ли да има наличен N10?

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile