Моят син онзи ден си зареди ученическата карта - не са му искали бележник.
Бележник се иска само в началото на учебната година. След това се иска или лична карта или ученическа лична карта.
Понеже повечето касиерки не искат и за това има много тарикати. Когато покажеш лична карта това означава, че зареждаш твойта карта или на някой от семейството. А когато не можеш да покажеш значи, че си си купил карта за преференции на черно и тарикатски си пътуваш тънко. И това може да се пресече ако всички касиерки искат лична карта при всяко зареждане.
Картите с преференции са със снимки!! Няма значение кой я зарежда, а кой пътува с нея. Не личната карта удостоверява какъв си, а бележникът или свидетелство за инвалидност.
Това със снимките голям смях. Тия снимки на нищо не приличат. Аз имам персонална карта без преференции и пак е със снимка. Изобщо не можеш да ме познаеш. Всички останали карти, които съм виждал същата работа. Да не говорим, че почти няма контрольор който да поглежда картата.
Кое е по-добре? Контрол на входа или контрол на изхода? По-добре ли е да се разчита, че всеки контрольор ще проверява самоличността на приносителя при всяка проверка. Или е по-добре да се затегне контрола още на входа когато картите се зареждат. Който представи лична карта при зареждането доказва, че или той е човека или е негов близък. Дали ако някой си продаде преференциалната карта на черно ще даде на купувача и личната си карта, за да си я зарежда. Май няма как да стане. И тарикатите отпадат, ако всеки път се иска лична карта при всяко зареждане.