Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484731 times)

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
Майчице! :eek:
Да почнем от рестартирането - тази информация, щом е достъпна за валидаторите на контролата, не се съхранява локално изобщо, вероятно е самия валидатор въобще да няма локална памет извън тази, нужна за самото му опериране. Така че няма как да се изгуби от рестарт.
Вторият фантастичен сценарии - десет транзакции няма как да направи, понеже на третата се изтеглят останалите 80 ст. и се маркира като дневна карта цялото нещо. Така беше обявено още от началото.
Трето - пише "КАК ДА ПЛАТИТЕ ПЪТУВАНЕТО СИ С ВАШАТА (...) КАРТА". Тук трябва да си абсолютен темерут да разбереш че може да е месечна карта, или каквото и да е над нея.

Хубаво е да се разсъждава, да се прави контрол на свършеното, но това твоето не са разсъждения, а абсолютни празни приказки. Разсъжденията се осланят на някакви начални факти, а твоите приказки - на кухи предположения, като се вижда че даже не си си направил труда да прочетеш всичко, свързано с новата система. Справка са 10-те ти лева, най-малко.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Преди няколко часа си направих експеримент с валидатор в ТМ6. Исках да видя от какво разстояние успява да хване и прочете абонаментната ми карта. Резултатът е около 15 сантиметра, докато картата е в портфейла ми и малко повече (+2-3 см.), когато картата се поднася самостоятелно. Това е твърде много :eek: и така много банкови карти могат да бъдат източени с 1,60 лева случайно.  :help:

Точно за това говорех. Това е поведение на малко дете, което си играе с ПОС терминала - "правих експеримент"..."исках да видя"..."леле, какво стана"...."ами сега, кой ще ми върне парите за 10 билета"... Не е поведение на зрял възрастен човек. Нормалният потребител знае, че с пари не се играе.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Да почнем от рестартирането - тази информация, щом е достъпна за валидаторите на контролата, не се съхранява локално изобщо, вероятно е самия валидатор въобще да няма локална памет извън тази, нужна за самото му опериране. Така че няма как да се изгуби от рестарт.
Би трябвало тези устройства да са програмирани да работят в условия на прекъсване на връзката със сървъра. Тогава може да станат бъгове. Сигурно е много малко вероятно, но всяка машина може да се повреди.

Вторият фантастичен сценарии - десет транзакции няма как да направи, понеже на третата се изтеглят останалите 80 ст. и се маркира като дневна карта цялото нещо. Така беше обявено още от началото.
Всъщност това е много добра идея.

Обаче къде го пише това нещо? Изобщо вярно ли е?

Няма такава информация нито на сайта на ЦГМ - www.sofiatraffic.bg , нито на портала на тази услуга - webportal.sofiatraffic.bg , нито на малките информационни лепенки в превозните средства.

Трето - пише "КАК ДА ПЛАТИТЕ ПЪТУВАНЕТО СИ С ВАШАТА (...) КАРТА". Тук трябва да си абсолютен темерут да разбереш че може да е месечна карта, или каквото и да е над нея.
ОК. Може би е странно, ако човек предположи, че ще си купи месечна карта на тези устройства.

Но изобщо не е странно, ако човек се зачуди дали с приближаване на банкова карта към това устройство си закупува еднократен билет, дневна карта или тридневна крата, например.

Хубаво е да се разсъждава, да се прави контрол на свършеното, но това твоето не са разсъждения, а абсолютни празни приказки. Разсъжденията се осланят на някакви начални факти, а твоите приказки - на кухи предположения, като се вижда че даже не си си направил труда да прочетеш всичко, свързано с новата система. Справка са 10-те ти лева, най-малко.
Има човек, който е таксуван по погрешка с 1,60 лева, докато в същото време си има абонаментна карта. Това е факт. 

Устройствата са много силни и "ловят" карти от 10-15 сантиметра. Това е факт.

При доближаване на банкова карта, не се изписва абсолютно никаква информация за трансакцията. Това е факт.

Ами то няма много официална информация, която да прочета. Единственото място, което е посветено на тази система е webportal.sofiatraffic.bg. Всичко останало са неофициални твърдения и мнения. Както например, ти твърдиш, че при три маркирания се активира дневна карта и повече не взима пари от банковата карта. Но това никъде не е обявено официално.

Преди няколко часа си направих експеримент с валидатор в ТМ6. Исках да видя от какво разстояние успява да хване и прочете абонаментната ми карта. Резултатът е около 15 сантиметра, докато картата е в портфейла ми и малко повече (+2-3 см.), когато картата се поднася самостоятелно. Това е твърде много :eek: и така много банкови карти могат да бъдат източени с 1,60 лева случайно.  :help:

Точно за това говорех. Това е поведение на малко дете, което си играе с ПОС терминала - "правих експеримент"..."исках да видя"..."леле, какво стана"...."ами сега, кой ще ми върне парите за 10 билета"... Не е поведение на зрял възрастен човек. Нормалният потребител знае, че с пари не се играе.
Ясно съм написал, че съм правил експеримент с абонаментната ми карта. Целта беше да проверя от какво разстояние "хваща" картата. Не съм си играл с пари. И не е детско поведение, ако искаш да установиш проблем с публична система. Това се нарича гражданско съзнание.

Като цяло всички тези проблеми/неясноти може да бъдат разрешени само с няколко промени в софтуера. За толкова милиони би трябвало да може този софтуер да се променя според нуждите и желанията на клиента.

Трябва да се сложи софтуерен бутон - "Плати с банкова карта" и само когато е натиснат, тогава да приема банкови карти. В противен случай да приема само абонаментните карти на ЦГМ. А за всички останали смарт карти да изписва съобщение за грешка.

След натискане на бутона "Плати с банкова карта", трябва да излизат възможности:
 - еднократно пътуване;
 - дневна карта за всички линии;
 - тридневна карта за всички линии;

А след този избор да излиза екран, на който да може да се избере брой на съответния документ. Има и хипотеза, при която един човек иска да плати пътуването на няколко свои приятели/познати с неговата банкова карта.

След това на екрана се изписва сумата, която ще бъде заплатена и покана за доближаване на картата. Картата се доближава и се излиза съобщение за успешно заплащане.

И така всички проблеми ще са решени.  :)
vasko - оригиналът! :)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Би трябвало тези устройства да са програмирани да работят в условия на прекъсване на връзката със сървъра.
Как ще работят без връзка, като трябва от някъде да разберат дали проверяваната карта е валидна и маркирана?

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Би трябвало тези устройства да са програмирани да работят в условия на прекъсване на връзката със сървъра.
Как ще работят без връзка, като трябва от някъде да разберат дали проверяваната карта е валидна и маркирана?
Вярно. Доста глупав пропуск от моя страна. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Съвсем не бях се замислил за това. :rolleyes: Звучи логично тези машини да не могат да работят в off-line режим.

Това, което исках да кажа е, че не би трябвало да е толкова трудно и сложно да се направят няколко дребни софтуерни промени, за да се улесни и направи по-интуитивно и разбираемо плащането с банкова карта.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
Вярно. Доста глупав пропуск от моя страна. :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Съвсем не бях се замислил за това. :rolleyes: Звучи логично тези машини да не могат да работят в off-line режим.

Това, което исках да кажа е, че не би трябвало да е толкова трудно и сложно да се направят няколко дребни софтуерни промени, за да се улесни и направи по-интуитивно и разбираемо плащането с банкова карта.
Ами вместо да пишеш тук, напиши едно предложение до ЦГМ да има допълнително потвърждение от клиента за трансакцията, преди да си закупи билет и толкоз. Така ще си зодоволил граждаското съзнание.
Тука и да мрънкаш, и да не мрънкаш - все тая...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Ясно съм написал, че съм правил експеримент с абонаментната ми карта. Целта беше да проверя от какво разстояние "хваща" картата. Не съм си играл с пари. И не е детско поведение, ако искаш да установиш проблем с публична система. Това се нарича гражданско съзнание.

Това не се нарича гражданско съзнание, защото няма никакви последици върху гражданското общество написаното от теб или твоя "експеримент". На никого не е помогнало и няма изгледи да промени нещо по публичната система, която според теб имала проблем. Има си друго име този вид поведение.

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
Някой забелязал ли е че ако си вземеш карта за повече от един месец, валидаторите на наземния ГТ отбелязват че картата е валидна само до края на текущия месец?
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline ivaylostoenchev

• View Profile
Някой забелязал ли е че ако си вземеш карта за повече от един месец, валидаторите на наземния ГТ отбелязват че картата е валидна само до края на текущия месец?
Аз съм с годишна и ми отчита периода на валидност до края

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
В метрото няма такъв проблем. Но валидаторите в наземния, ако си удължил картата си, отбелязват удължения период само след изтичане на предишния.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
И на мен ми направиха карта от новите. Показва си валидността и в метрото и в автобусите. Странното е че в автобусите ми показва 1 ден повече  :D

Друго интересно е че с новата карта не могат да те проверяват. За пръв път от доста време насам видях контроли и като ми видяха на мен и още един човек новите карти казаха че не могат да ни проверят  :D апаратите им не били програмирани за новите карти. Освен това явно не знаеха, че вече може да носиш и багаж само с един билет. Защото едно момиче беше със сак и й поискаха да си купи билет и за него, но тя им каза че това вече било отпаднало и те се спогледаха и казаха не що от рода на"ей вярно това сме го забравили"
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
Може, може да проверяват, но не са им раздали още апарати на всички.
Вчера в 94 с една бойна контрольорка се заговорихме. Софтуерът на сегашните им апарати не може да отчита новите карти, съответно беше “въоръжена” както се изрази тя, в едната ръка с устройство, четящо старите сини карти, а в другата ръка устройство 3 пъти по-голямо, приличащо на тухла, което чете новите зелени карти.
Голям смях падна, защото каза, че в дамската чанта, с която ходи на работа, няма място за нищо друго вече, просто защото апарата е много обемен.  :D

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Чух за нова схема за пътуване гратис.

Ако случайно се качат контрольори, гратисчията твърди, че си е платил с банкова карта. След проверката на устройството на контрольорите, те казват, че няма такова плащане. Но гратисчията твърди, че си е платил и започва да се заяжда. Контрольорите вдигат ръце, защото системата е нова и не знаят какво да правят.

:help: :help: :help:

Offline Pesho1991

• Наистина съм луд
    • View Profile
И аз миналата седмица се возих на 280 и се качиха контроли и като подадох нова карта, жената която проверяваше издаде една голяма въздишка, остави чантата си до мен на седалката и почна да рови. И наистина извади един грамаден апарат, който по същество показва същото като старите, но е много по-голям :D. Много е интересно, че старите апарати проверяват и най-старите жълти карти(моята беше такъв ветеран), но не могат да проверят новите. Предполагам е нещо заради системата, но да носят по 2-3 апарата. Не ми се мисли в метрото какво ще бъде, където си носят вече по 2 апаратура и ако трябва и тази тухла да помъкнат :help:...

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Ако случайно се качат контрольори, гратисчията твърди, че си е платил с банкова карта. След проверката на устройството на контрольорите, те казват, че няма такова плащане. Но гратисчията твърди, че си е платил и започва да се заяжда. Контрольорите вдигат ръце, защото системата е нова и не знаят какво да правят.

Това са глупости в стил "една баба ми каза". Няма такова нещо.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile

Това са глупости в стил "една баба ми каза". Няма такова нещо.
Тарикат, който познавам, твърди, че вече два пъти му се е разминавало по описания начин. Дори не си правил труда да използва други подходи, за да пътува гратис, което за него е някакъв повод за гордост. :help:

На мен ми звучи правдоподобно. Нова технология, контрольорите все още не са се ориентирали, защо тарикатите да не се опитват да се възползват от ситуацията?

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Тарикат, който познавам, твърди, че вече два пъти му се е разминавало...

Движиш се в лоши среди, препоръчвам ти да си намериш други приятели. И не взимай пример от тях.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Такива тарикати имат нужда да пренощуват в РПУ. :)

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Като получат от новите апарати с които могат да разберат дали си се таксувал с карта или не, пишат ти един акт за 300-400 лева и ти го спрат на другия месец от заплатата ще ти дойде акъла  :D
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Глобата за нередовен пътник в градския транспорт, съгласно Закона за автомобилните превози е 50 лв. Няма 300-400.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!