Да точно и аз това знам ако не платиш до 2-3 месеца ти спират горе долу такава сума от заплатата. Запор. Ама това е начинът иначе няма да се научат. Обаче ако някой е ученик студент или безработен не знам как процедират.
Сроковете за плащане започват да текат от получаване на наказателното постановление, което пък в 7-дневен срок може да се обжалва пред съответния съд, в повечето случаи успешно поради процедурни недостатъци или изтекла давност. Глобата става безусловно дължима едва след изтичане на тези 7 дни и отново, дори влязла в сила, ако не бъде потърсена в определен срок от няколко години, се погасява по давност. Естествено, при изгубване на делото, изгубилият заплаща и разноските на спечелилата страна (най-често около 400 лв), ако тя е заявила такива, затова трябва да се преценява внимателно дали изобщо да се води дело... и да не се разчита за тази преценка на адвокати, защото те винаги имат изгода да се води дело, за да си получат хонорара, без значение от изхода... за това пък трябва известна правна култура и т. н.
Но няма такъв филм, че си длъжен да плащаш глоба само на база написания акт. Актът не е документ, налагащ глоба, а такъв, удостоверяващ, че дадено събитие се е случило при определени обстоятелства. Същото е и с глобите по ЗДвП, но при тях рядко се стига до изтичане на давности, защото системата действа доста по-бързо.