Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484824 times)

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Глобата за нередовен пътник в градския транспорт, съгласно Закона за автомобилните превози е 50 лв. Няма 300-400.
Ако не я платиш в срок и те дадат на държавен или частен съдебен изпълнител (само той може да наложи запор), като нищо ще стигне 300-400 лв.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да точно и аз това знам ако не платиш до 2-3 месеца ти спират горе долу такава сума от заплатата. Запор. Ама това е начинът иначе няма да се научат. Обаче ако някой е ученик студент или безработен не знам как процедират.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
За непълнолетните запор се налага върху доходите на родителите им. За студенти, безработни, пенсионери и т.н. - върху всякакви плащания - стипендии, помощи, пенсии, наеми и т.н. Несеквестируема е само част от дохода - МРЗ плюс част според това колко деца имаш.
« Last Edit: 12.06.2021, 08:03:23 by blagun »

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Да точно и аз това знам ако не платиш до 2-3 месеца ти спират горе долу такава сума от заплатата. Запор. Ама това е начинът иначе няма да се научат. Обаче ако някой е ученик студент или безработен не знам как процедират.
Действително преди време ми запорираха 300 и нещо лева от банката, но след 4 години, не след 3 месеца. А относно безработните - ако у нас някой се води безработен, държавата може да го хване точно за черешата, за това и безработицата се увеличава  ;)

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Радо, градският транспорт не се подчинява изцяло на Закона за автомобилните превози, защото метрото и трамваите не са такива. Даже преди години имаше дело по тоя повод, съдът първо каза, че по-голямата глоба от тази по въпросния закон е незаконна, но общината обжалва и Върховният съд отмени това решение. Демек каквато си искат глоба могат да определят. За запорите - стипендиите не подлежат, понеже кой получава стипендия повече от МРЗ?
По рейс и по жена не се тича!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Сроковете за плащане започват да текат от получаване на наказателното постановление, което пък в 7-дневен срок може да се обжалва пред съответния съд, в повечето случаи успешно поради процедурни недостатъци или изтекла давност. Глобата става безусловно дължима едва след изтичане на тези 7 дни и отново, дори влязла в сила, ако не бъде потърсена в определен срок от няколко години, се погасява по давност. Естествено, при изгубване на делото, изгубилият заплаща и разноските на спечелилата страна (най-често около 400 лв), ако тя е заявила такива, затова трябва да се преценява внимателно дали изобщо да се води дело... и да не се разчита за тази преценка на адвокати, защото те винаги имат изгода да се води дело, за да си получат хонорара, без значение от изхода... за това пък трябва известна правна култура и т. н.

Но няма такъв филм, че си длъжен да плащаш глоба само на база написания акт. Актът не е документ, налагащ глоба, а такъв, удостоверяващ, че дадено събитие се е случило при определени обстоятелства. Същото е и с глобите по ЗДвП, но при тях рядко се стига до изтичане на давности, защото системата действа доста по-бързо.
« Last Edit: 13.06.2021, 21:13:08 by bdz43r »

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile

Тарикат, който познавам, твърди, че вече два пъти му се е разминавало...

Движиш се в лоши среди, препоръчвам ти да си намериш други приятели. И не взимай пример от тях.
Този човек, не ми е приятел. Никога не бих взимал пример от такива!

Действително преди време ми запорираха 300 и нещо лева от банката, но след 4 години, не след 3 месеца.
Това заради глоба в градския транспорт ли е било?

Изобщо някой знае ли история, при която глобен нередовен пътник е бил предаден на съдия-изпълнител?

Попитах в четири бюра за превозни документи на ЦГМ (включително това на пл. "Възраждане", където се предполага, че са най-запознати) и навсякъде ми казаха, че няма такова нещо: при три или повече маркирания на банкова карта в рамките на един ден - системата да таксува само 4 лева от тази карта. Всяко маркиране си е 1,60 лева и това е.
vasko - оригиналът! :)

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Това заради глоба в градския транспорт ли е било?

Изобщо някой знае ли история, при която глобен нередовен пътник е бил предаден на съдия-изпълнител?
Да, заради глоба в градския транспорт е било. Дори като отидох в офиса на чси-то ми предадоха и акта, написан от контролата. Така че - ето ти история.
« Last Edit: 18.06.2021, 23:40:32 by difian »

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Това имах предвид по-горе - има такива случаи, но те обикновено са с изтекли давности или процесуално нередовни и отпадат в съда.
Като например, в този случай, вероятно има и нередовно връчване на наказателното постановление, което опорочава цялата процедура... но хората се шашкат и плащат. На същото разчитат и застрахователите, че ще изплатят минимално обезщетение и почти никой няма да се разправя за повече.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Новата система за таксуване изобщо не е готова и настроена както трябва.

Колега от работата днес е пробвал да си плати билета в трамвая с банкова карта и му е излезнало солено. тъй като е абониран за услуга, при която получава съобщение за всяка транзакция, веднага е получил съобщение, че са му взели 4 лева. Пътувал е само веднъж и се е маркирал само веднъж.

Внимавайте и по-добре не ползвайте тази услуга с плащането с банкови карти.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Блокирали са му 4 лв, защото банковата му карта е такава. На следващият ден, когато релно мине плащането ще бъде взето колкото трябва -1.60.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Какво значи "такава" банкова карта?

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
На определени карти блокират 4 лв, на други 0,10 лв ,не помня вече.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Значи като не си клиент на определена банка и ти блокират пари??? Какви са тия работи?

И как така ще ти блокират парите? Искаш да си купиш нещо за 1 и 60. Плащаш си 1 и 60 и си разполагаш с остатъка, който си имаш. Как така ще ти блокират пари, дори и да ти ги връщат на другия ден???

Затова мене никога няма да ме накарат да плащам с карта! Дърпам си цялата заплата и после си винаги знам, че си разполагам с парите и че няма кой да ме измами!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Дърпам си цялата заплата и после си винаги знам, че си разполагам с парите и че няма кой да ме измами!
С това трябваше да започнеш - че картата ти е само средство да си дръпнеш цялата заплата още в деня на превода, за да не те измами някой или нещо. Така всичко се изясни, не си единствен.

Аз пък не съм ползвал банкомат от няколко месеца. Добре, че на всеки 5 плащания с картата иска ПИН, че ще взема да го забравя.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Аз пък не съм ползвал банкомат от няколко месеца. Добре, че на всеки 5 плащания с картата иска ПИН, че ще взема да го забравя.
И какво правиш ако някъде пос терминалът е повреден и нямаш достатъчно пари в брой?

Друг въпрос ми излезе - как стоят нещата счетоводно като няма доказателство на хартия, че си си купил билет? Ако трябва да докажеш транспортен разход, счетоводителят ще иска документ.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
И какво правиш ако някъде пос терминалът е повреден и нямаш достатъчно пари в брой?
Не съм казал, че нямам или не ползвам пари в брой, а че при възможност плащам с карта, защото ми е много по-удобно, а понякога и по-евтино. Много от обектите имат по няколко терминала, а аз пък имам две карти в две различни банки от две различни държави.
Друг въпрос ми излезе - как стоят нещата счетоводно като няма доказателство на хартия, че си си купил билет? Ако трябва да докажеш транспортен разход, счетоводителят ще иска документ.
Ще си разпечаташ извлечение от банката, след като мине плащането. Или ще си купиш нормален билет в извънредно редките случаи, когато ти трябва хартиен документ за транспортен разход.
« Last Edit: 18.06.2021, 22:21:37 by bdz43r »

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
Намирисва. Всички касови апарати трябва да имат връзка с нап в реално време. Дори търговец на краставици на женския пазар, е длъжен да издаде касов бон!
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има разнообразни регламенти за касовите бонове и връзката с НАП и съвсем не е задължително винаги да има хартиена бележка.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Всички машини на новата тикет система имат реална връзка с НАП. Отпечатването на касови бележки и фактури става през профила ти на https://webportal.sofiatraffic.bg/
храна за мозък - http://www.banitza.net/