Author Topic: Карти и билети за пътуване в ГТ / Таксуване  (Read 484682 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Е ако и за 15 лв на месец има хора, които се скръндзят, най - добре да закриваме градския и да си ходим пеша. Колко повече намаление да направят от това, буквално е направено и бедните да могат да си вземат карта.

Има една граница от която е по-добре да е изцяло безплатен градския транспорт за определената категория пътници и да не им се издава специален документ, иначе цената на картите не покрива разходите по производството им и разпространението. Но все ще се намери някой който и 15 лева ще му се видят много...

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
че те през ваканциите може и да не пътуват толкова и да не им трябват?
Учениците особено в диапазона 6-12 клас ваканциите даже пътуват повече. То нали това е идеята да имат по-евтини карти - да ги залъжем поне тях да имат карти, а не да пътуват гратис

Offline xr1st0

• Наистина съм луд
    • View Profile
Възникна ми едно питане във връзка със съществуващата глоба за невалидирана абонаментна карта.
При "картата за еднократно пътуване" добре позната със старото си наименование билет е абсолютно логично - валидирането заменя добрата стара перфорация - един вид плащаш си за транспортната услуга. Но нали месечната, годишната или дневната карта съществуват за да се осъществяват неограничен брой пътувания в предплатения период - нелогично е да валидираш нещо валидно. Поне за мен преди беше изключително удобство да пътувам с карта, защото знам, че съм с редовен превозен документ, за който съм си предплатил и вече не трябва да му правя нищо

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Възникна ми едно питане във връзка със съществуващата глоба за невалидирана абонаментна карта.

Тази глоба мисля че отпадна наскоро.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Има един проблем с модерните входни устройства, които сложиха на някои от новите метростанции - тези, които са с летящи стъклени вратички.

Ако влезеш малко по-навътре, преди да си успял да си маркираш картата, започва да пищи и те кара да се отдръпнеш. В повечето случаи става следното - трябва да се отдръпнеш; след това се маркираш внимателно, внимавайки да не го раздразниш пак; и после влизаш.

Обаче понякога се случва следното - успял си да си маркираш картата точно в същата милисекунда, в която си задействал и защитата за доближаване на стъклата. Обаче вместо да те пусне, те кара да се отдръпнеш. Отдръпваш се. пробваш пак да маркираш картата, но вече ти казва, че правиш опит за повторно маркиране на една и съща карта. И няма как да влезеш. ако има касиерка, тя ще те пусне. ама ако няма... вече все повече орязват работата на касиерките.

Това го бях чувал от мои познати, че им се е случвало. изминалата вечер ми се случи и на мен. Не ме пусна. Нямаше касиерка. не мога да се занимавам с гимнастически упражнения да прескачам или да се провирам. Излязох от метростанцията, поразходих се 20-тина минути. Върнах се и ме пусна.

Имайте го предвид.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Днес изключително трудно става чекирането с банкова карта Виза. В два автобуса опитах да се валидирам безуспешно. В метрото става, но след задържане на картата повече от 15 секунди до устройството.

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Нормално е банките да правят разни неща със сървърите си, същото е със застрахователните компании, познати брокери често се оплакват от невъзможност да работят с тях. Компютрите принципно трябва да са удобство, не необходимост, че някой ден няма да можем да си купим хляб, заради някой ъпдейт в някоя банка.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Нормално е банките да правят разни неща със сървърите си
Защо това да е причината за описани по-горе проблем?

Нали през деня системата на ЦГМ не прави банкови трансакции? Нали само отчита, че си маркирал съответната карта, а пък банковата трансакция става през следващата нощ, а сумата зависи от броя пътувания?

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
Е пак компютри, все някъде някой прави нещо с тях, когато не трябва. Може и да е от интернет операторите, да правят някоя "профилактика". Затова трябва да има резерва с пари в наличност и хартия за разписка.
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Online radk0_99

• Запален по ГТ
    • View Profile
Нали през деня системата на ЦГМ не прави банкови трансакции? Нали само отчита, че си маркирал съответната карта, а пък банковата трансакция става през следващата нощ, а сумата зависи от броя пътувания?
Доколкото съм запознат съответната банка не осчетоводява плащането, но да го наречем така блокира едни определени пари по сметката и вече вечерта ги финализира. То нали идеята е че след 3 пътувания става автоматично дневна карта

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Контрольори глобиха жена въпреки закупения електронен билет в София

"Контрольори глобиха и свалиха жена от автобус в София, въпреки че е имала закупен електронен билет, предаде Нова телевизия.

По думите на потърпевшата тя е закупила билета си от mpass, но след като четирима контрольори се качват в автобуса, й заявяват, че нейният билет не е валиден, въпреки че не са го проверили по никакъв начин. След това свалят жената от автобуса и й пишат глоба.

Според близка на потърпевшата те са проверили закупения електронен билет и справката е показала, че той е валиден за 120 минути."

https://news.bg/regions/kontrolyori-globiha-zhena-vapreki-zakupeniya-elektronen-bilet-v-sofiya.html

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Явно продължава да има проблеми с тикет системата. Днес се чекирах с кредитна карта в тм 8, след 10 минути на МС Люлин пробвах на няколко турникета и не искаше. По-късно на МС СУ стана, но с триста зора...

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Провери да не би на банковата ти карта да имаш микро пукнатина, която влияе върху непрекъснатостта на намотката, вградена в картата, която позволява безконтактно таксуване.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Няма видими пукнатини, а ПОС терминалите винаги я приемат без проблеми.

Offline petur1111

• Запален по ГТ
    • View Profile
Контрольори глобиха жена въпреки закупения електронен билет в София
https://news.bg/regions/kontrolyori-globiha-zhena-vapreki-zakupeniya-elektronen-bilet-v-sofiya.html
Ето и телевизионния репортаж по тази новина:

Това е ли е модерната журналистика? Нормално ли е този репортер да се държи така надменно и пренебрежително към всеки и към всички? При 1 минута и 45 секунди от видеото репортерът заповядва като на куче "Ела тук! Ела тук!"...

На 3 минути и 50 секунди от видеото пита момичето дали са я обиждали. И се вижда как е разочарован като тя казва не, защото не може да направи максимална сензация на гърба на общинското дружество.

А за поведението и изразните му средства на 3 минути и 20 секунди от видеото дори няма да коментирам.

А относно твърденията за това, че момичето е било редовно. Репортерът направил ли е предварителна проверка на документите, които размахва насам-натам? Показват някакъв лист с някакъв модерен билет. Там пише, че е валидиран в 8 часа на 04 септември. Зрителите не можем да видим какво пише на акта. За същата дата и час ли се отнася? На модерния билет не пише в кое превозно средство е валидиран. А откъде може някой да е сигурен, че този билет е бил у това момиче? Дали това не е опит за някаква схема, за да се измъкне от глобата? Не твърдя, че така. Просто казвам, че трябва да се мисли критично. Изобщо не е полезно да ни се представя една информация и ние веднага да я приемаме за чиста монета.

Аз не вярвам на това, че контрольорите не са знаели как да сканират такъв билет. Същите вид код се използва от билетите, които се продават от водача и при нощните билети. Многократно съм виждал как контрольорите си ги сканират без проблем. Тази част от историята ми издиша най-много.

Във видеото се говори за някакви валидности от 90 минути, от 120 минути. Доколкото знам има само два вида билети - за 30 и за 60 минути. И тук има нещо съмнително. 

Offline poly911

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
То тоя репортер Бахов ли е къв е си малоумен по рождение отвсякъде

Той е един л***ар и бих му го казал в лицето

Offline Niko.G

• Маниак
    • View Profile
А относно твърденията за това, че момичето е било редовно. Репортерът направил ли е предварителна проверка на документите, които размахва насам-натам? Показват някакъв лист с някакъв модерен билет. Там пише, че е валидиран в 8 часа на 04 септември. Зрителите не можем да видим какво пише на акта. За същата дата и час ли се отнася? На модерния билет не пише в кое превозно средство е валидиран. А откъде може някой да е сигурен, че този билет е бил у това момиче? Дали това не е опит за някаква схема, за да се измъкне от глобата? Не твърдя, че така. Просто казвам, че трябва да се мисли критично. Изобщо не е полезно да ни се представя една информация и ние веднага да я приемаме за чиста монета.

Аз не вярвам на това, че контрольорите не са знаели как да сканират такъв билет. Същите вид код се използва от билетите, които се продават от водача и при нощните билети. Многократно съм виждал как контрольорите си ги сканират без проблем. Тази част от историята ми издиша най-много.

Във видеото се говори за някакви валидности от 90 минути, от 120 минути. Доколкото знам има само два вида билети - за 30 и за 60 минути. И тук има нещо съмнително.

Моля, моля, с конспирациите по History Channel след 23ч. Голяма схема си тръгнал да разобличаваш, няма що. Лично съм виждал контрольори как ме гледат като пребозали, като им покажа електронна карта. А относно QR кода, с някои екрани по-трудно се валидира от колкото такъв код на хартиен носител. Сигурен бях, че в тая тема няма да мине без адвокатстване на въпросните контрольори в случката. Ни лук яли, ни лук мирисали.
SUMC - Desordem e Regresso.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
Прави ми впечатление, че валидаторите много бавно разчитат банковите карти в последно време. Поне 4-5 секунди, при не повече от 2 на всякакви други устройства. Доста е наприятно, защото за това време всеки има възможност да ми прочете данните от картата или пък се образуват опашки на вратата.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Не е точно по темата, но в последно време електронното ми банкиране събота след обяд и неделя сутринта не работи . Обяснявам си го с работа по системите свързани с въвеждане на еврото. Може да е нещо подобно...

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Аз чекирах банкова карта миналата седмица, отне точно толкова време, колкото и чекирането на годишната. Маркирах ги една след друга.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!