Author Topic: Икарусите по света  (Read 63139 times)

Offline TheBulgarianRail

• Наистина съм луд
  • 👍👍👍
    • View Profile
    • Email
Икарусите по света
« on: 23.01.2018, 21:05:20 »
В тази тема мисля да пишем само за Икарус. Видях, че има направена тема за Сетра, а къде го губим и Икаруса?!  :laugh:
Sa6o babeka
YouTube канал:
https://www.youtube.com/c/TheBulgarianRail

Offline TheBulgarianRail

• Наистина съм луд
  • 👍👍👍
    • View Profile
    • Email
Re: Икарусите по света
« Reply #1 on: 25.01.2018, 15:02:57 »
Поразрових се и намерих много интересни снимки на ,,автобус на релси". Това е влака MÁV Ikarus 260. :) Той е направен по модел на класическия автобус Ikarus 260.

:arrow: Източник: https://www.google.bg/search?client=firefox-b&dcr=0&biw=1173&bih=834&tbm=isch&sa=1&ei=atNpWsi2DcLawQKc45nABQ&q=M%C3%81V+Ikarus+260&oq=M%C3%81V+Ikarus+260&gs_l=psy-ab.3...58082.63556.0.63794.4.3.1.0.0.0.82.151.2.3.0....0...1c.2.64.psy-ab..0.0.0.0...63.ccyn-OErkOU#imgrc=7S1A_Bt3WoftIM:
Sa6o babeka
YouTube канал:

Offline Трамвай 17

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 06.04.2018, 16:00:14 »
Икаруси за държави с десен волан,съчленения е Икарус 281,а другия е Икарус 261

Offline Трамвай 17

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 06.04.2018, 16:01:05 »
Новите Икаруси

Offline Трамвай 17

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 07.04.2018, 12:17:13 »
Икарус 293

Offline TheBulgarianRail

• Наистина съм луд
  • 👍👍👍
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 15.04.2018, 20:37:36 »
За София ни трябват точно такива Икаруси, които показа в поста си Трамвай 17.:) Проблемът е, че са скъпи, а на София ще ни пробутат китайски автобуси на изгодна цена преди да съберем пари за нещо качествено...  :hammer:
Sa6o babeka
YouTube канал:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 15.04.2018, 21:20:29 »
Хич не е подходящ за нас според мен. С нашата инфрастуктура ще е много неудобен за работа, няма ма чак такъв пътникопоток. И с нашите баири как го виждаш това нещо с двигател 190 коня и такова тегло? За равното в Унгария става, но за нашите баири не. Нямаме пътникопоток чак за такъв автобус.

То като цяло тези двойносъчленени автобуси са екзотика. Аз от пътуванията ми в вропа само в Хамбург съм виждал такива, Ван Хоол. Те са нещо като заместител на трамвая, викат им "сиромашки трамваи" за там където не могат да си позволят трамваи. В Хамбург примерно няма трамваи, и няма с какво да се поемат такива големи пътникопотоци.

Иначе двойносъчленени мисля че има и в Аахен в Холандия, но като цяло само на равнинни места и където има автономни бус-ленти.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7 on: 15.04.2018, 21:20:57 »
Защо смяташ, че точно такива Икаруси ни трябват, а не Мерцедес или Ман? Тези нови Икаруси са твърде бутиково производство за местния им пазар и нямат амбиции да ги изнасят, а ги произвеждат по-скоро от сантиментални подбуди  ;)

Offline TheBulgarianRail

• Наистина съм луд
  • 👍👍👍
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 15.04.2018, 21:37:05 »
Хич не е подходящ за нас според мен. С нашата инфрастуктура ще е много неудобен за работа, няма ма чак такъв пътникопоток. И с нашите баири как го виждаш това нещо с двигател 190 коня и такова тегло? За равното в Унгария става, но за нашите баири не. Нямаме пътникопоток чак за такъв автобус.

Съгласявам се, но мисля, че са подходящи като за час пик по Цар Борис III, когато трамваите не работят. Това е едно от малкото предимства. Това обаче ме навежда на мисълта - защо ни е да купуваме по - дълги автобуси само, за да се движат по подобни временни маршрути и просто да висят в гаражите?
Съгласявам се, че за места като Драгалевци няма да са рентабилни. За там може да се пуснат електробуси, пример за това е тролейбусната линия в Сан Франциско, за която мисля, че се говореше в някоя друга тема. Ще е по - полезно и за природата.

Защо смяташ, че точно такива Икаруси ни трябват, а не Мерцедес или Ман? Тези нови Икаруси са твърде бутиково производство за местния им пазар и нямат амбиции да ги изнасят, а ги произвеждат по-скоро от сантиментални подбуди  ;)
Нужни са ни и Мерцедеси, както и МАН-ове. Можеше да имаме и Икаруси, които да се движат по линии без много баири, просто за разнообразие и защото според мен ще са удобни за пътниците. Иначе щом Унгария нямат намерение да ги продават извън държавата - ОК.
Sa6o babeka
YouTube канал:

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #9 on: 15.04.2018, 22:10:04 »
Да си купуваме автобуси, за да има разнообразие? :eek:
Бутикови е много слабо изказване - даже не можах техническа характеристика да намеря. Ако е 190 коня за 12 метра автобус, това ще е в пъти по-тромаво от всичко на което сме свикнали. Автобусите в София гонят 300 коня, доста са и отгоре. И какво му е "точно за нас" - каквото и ново да е дошло, освен МАН и Мерцедес е било пълен боклук, защо това да е по-различно?

// предположих че говорим за новите модели, качени по-горе.
« Last Edit: 15.04.2018, 22:19:18 by wiNt »

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 15.04.2018, 22:17:48 »
Двигателя РАБА Д2156 е 190 коня с такива бяха оригинално Икарус 280. Есно време си беше нормално такава мощност. Ами Чавдар 11Г5, М80 и тн. със двигател Шкода пък 150-160 коня, че на вторите и ремарке им закачаха и е имало и съчленен враиант, едно време и тъпканиците бяха много по-големи.  Не са толкова тромави, по равното няма проблеми, но на баир едва-едва се изкачват, също и не могат да развиват високи скорости с тази мощност.

Сега сапо 300 коня, но не може да се сравняват технологиите тогава и сега. Но пък и разхода сега е двойно по-висок.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 15.04.2018, 22:22:35 »
Напротив, хич даже не са бутикови, в Унгария е пълно с тях и отзивите са само положителни. Дори някъде четох,.че салонът е по-добре направен от този при Соларис. Скелето е от неръждавейка, облицовката е алуминий и плексиглас. Само "хубавия" канадски двигател, същият като на БМЦ и тухлите. Не че нямат намерение да ги изнасят, проблемът е, че има разправии със собствеността на името, плюс това имат в момента много големи поръчки за Будапеща и не са в състояние да поемат други....А и цената е съответно подобаваща, не е като тухлите и БМЦ. Просто в момента няма голям завод, който да бълва съответните количиства.Ikarus Egyedi ползват бившия завод за специално продукция EAG, който никога не е имал капацитет за масови големи количества, а другата фирма на Габор Селеш - производствена площадка в Секешфехервар. Това е понеже Ивеко хем окрадоха машините от големите заводи, хем сега не ги ползват за нищо, хем не искат да ги продадат.....

Иначе на мен ми се иска примерно Соларис следващо 4-то поколение, Скания, ВДЛ, ама....
« Last Edit: 15.04.2018, 22:34:24 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #12 on: 16.04.2018, 09:59:43 »
Икарус 293 е прототип, който не е влизал в серийно производство.  :rolleyes: Производството на малка серия от такъв морално остарял автобус не е оправдано и надали ще се намери желаеща фирма, а и да се намери цената за бройка ще е над тази на съчленен Соларис. :rolleyes:

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #13 on: 16.04.2018, 10:49:19 »
Виждам, че се получи развален телефон, та да уточним, че ставаше въпрос за новите модели на Икарус, които нищо общо нямат със оригиналния Икарус, тъй като ако съм разбрал правилно разни фирми са решили да произвеждат автобуси под тази марка и сега се съдят за името с едновремешния производител, който все още държи правата над нея, за това и вече ги правят под марката Modulo bus. Същото би било, ако сега някой у нас реши да произвежда автобуси с марката Чавдар, а всъщност вече имаме подобен случай, когато някакъв бизнесмен реши да внася лаптопи от Тайван и да им слага надиси Правец, след което да ги продава тук.

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 16.04.2018, 10:56:06 »
Икарус 293 е прототип, който не е влизал в серийно производство.  :rolleyes: Производството на малка серия от такъв морално остарял автобус не е оправдано и надали ще се намери желаеща фирма, а и да се намери цената за бройка ще е над тази на съчленен Соларис. :rolleyes:

Мисля че са повече произведени, имаше снички и от Техеран на такива, но с различно разположение на вратите и друго оцветяване, и някъде от Куба май имаше снимки също на такива.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #15 on: 16.04.2018, 11:06:06 »
Само един е. Оня в Куба даже и за експеримент не е ставал. Марката е собственост на Габор Селеш, който възстанови завода в Секешфехервар на нова площадка. Отделно същите автобуси се произвеждат и в бившия завод за спецпродукция в Будапеща под марката Modulo. Там правят също и мидиавтобуси модулна конструкция от плексиглас по желание на клиента - изцяло на ток, хибридни и дизелови. 

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #16 on: 16.04.2018, 13:40:28 »
Същото би било, ако сега някой у нас реши да произвежда автобуси с марката Чавдар, а всъщност вече имаме подобен случай, когато някакъв бизнесмен реши да внася лаптопи от Тайван и да им слага надиси Правец, след което да ги продава тук.
Никой не държи правата за името Чавдар, така че ако някой реши, може да произвежда автобуси под тази марка. Иначе лаптопите Правец си се продават, но са малко скъпички. Пуснаха даже дектоп, таблет и смартфон.

Offline Трамвай 17

• Запален по ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 17.04.2018, 18:14:19 »
То и аз мога да махна рамката и емблемата на лаптопа и да излъжа,че е правен в България.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #18 on: 21.04.2018, 20:10:46 »
https://logmein.hu/share/business_blog_post/blogcorp-ikarus-mentes-informatikai-eszkoezoekkel
Интервю с единия от авторите на книгите за Икарус Laszlo Kukla. Преведете си го с Гугъл преводача.
« Last Edit: 21.04.2018, 21:38:05 by IKAR »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 25.04.2018, 22:18:20 »
https://bg-bg.facebook.com/szocializmushagyateka/videos/1740318669388574/

Едно много хубаво филмче за доставки по света и за различни изпитания от Bus Memories.