Author Topic: Планинските пътища и проходи по света  (Read 435 times)

Offline тролей №164 линия 2

  • Наистина съм луд
  • *******
  • Posts: 1592
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
Понеже са ми слабост видовете пътища, споменати в името на темата, затова реших да я създам с идеята да съберем интересно инфо за тях на едно място - видеа, снимки, (исторически) статии кога са построени, лесно-достъпни ли са, ширина, вид настилка и т.н. - който каквото знае и/или намери като инфо. Ако модераторите сметнат темата за излишна, нека я изтрият. :)

Започвам с моя любим проход, който се хванах да пресъздам (доколкото мога) в симулатора OMSI 2. Става въпрос за Nathula Pass и прилежащите му серпентинови подходи от юг и север. Ето една карта, на която съм очертал кое разбирам аз под "проход Натула" и кое пресъздавам в симулатора. Разбира се, той може да бъде атакуван и откъм град Gangtok, но този маршрут е обект на следващ пост.
От 2006 г. е отворен за преминаване но само на търговци от щата Sikkim, както и от китайската автономна провинция Tibet. Останалите индийци нямат право да прекосяват границата, а чужденци нямат изобщо право на достъп до района на прохода. Ето и малко снимки от самия проход и от самата гранична порта в района на ГКПП-то. Това пък са снимки от изкачването към самия проход, над село Zuluk. На територията на Китай пътят се спуска до градчето Yadong. Оттам тръгва друг път на североизток през северния дял на Хималаите и навлиза в тибетското плато.
Попаднах преди време и на инфо, че това е разклонение на Пътя на коприната. Така като гледам, трябва да е червената чертичка между имената India и China на картата. Ето и едно видео от изкачването на територията на Индия:


Преди да попадна на Nathula, намерих и други. Ето два примера:
- Tianmen Mountain Winding Mountain Road - има 99 завоя, а лично установих чрез Гоогле Мапс, че най-високата му точка е под 1000 м.н.в.


- Wall Built-up Highway или още
Guoliang Tunnel Road, China:


Тук няма как да не спомена и тази класация, на която попаднах наскоро.

Много са, няма как да ги изброя всичките, затова разчитам заедно да съберем информацията.
В Европа такъв интересен проход е Stelvio.

едит: тъкмо сега върви по Discovery channel "Най-опасните пътища в света". В момента говорят за Karakoram Highway


едит2: Щях да забравя един от Грузия, на който попаднах миналия уикенд и който е от по-неизвестните, та поради тази причина може да остане неотбелязан: Abano Pass. Общо взето off-road-ест, чакълест път почти през цялото време, май става само за джипки.
« Last Edit: 25.05.2018, 22:15:26 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!