Да, с тия разтеглени разписания и задръствания заради ремонтите плюс некомфортните превозни средства е разбираемо, че повечето хора ползват колите. Но и ти си избрал доста обиколен маршрут, по-бързо шеще да е да изчакаш 280 и на Плиска да вземеш нещо за 1 спирка до Окръжна.
Като цяло и моите наблюдения са, че трябва човек да си предвиди повече време, в някои случаи почти двойно на времепътуването по разписание. Примерно аз миналия петък трябваше от пл. Македония да стигна до Централна гара, мислех, че половин час ще ми стигне, тъй като по разписание се стига за 9-11 минути. Но на Сливница и Ботев трамваят в продължение на 4-5 фази не помръдна наникъде, и се принудих да сляза и да спринтирам до гарата. Е, трамваят ме настигна на Централна, но няма как да си сигурен, че ще стигнеш навреме. Друг път също ми се е случвало, трамваят едва-едва се влачи, хваща всички светофари, и не издържам и слизам на Клокотница и оттам спринт до гарата, и стигам по-бързо. Тролей 1 също бих могъл да ползвам до работа, от Бяло море до Руски паметник, но като знам колко време се чака на СУ, предпочитам пеша да ходя, въпреки че и тротоарите в центъра са в ужасно състояние.
Та изводът ми е, че не е достатъчно само да се начертаят бус-ленти и да се обособят трасета, трябва и подвижният състав да се поддържа в прилично състояние и да е с капацитет, който наистина да позволява нормално пътуване. Ако сега 50% от хората слязат от колите и решат да ползват ГТ, няма да има в какво да се качат. Отделно и разписанията трябва да са по-натегнати, съобразени с актуалната транспортна обстановка. Ако общината имаха за цел градският транспорт да е предпочитан от хората, за сметка на личните МПС, едва ли щеше да е такова положението, но е така, понеже се управлява от некадърници, които никога не са се возили в ГТ. Транспортната услуга я има дотолкова, доколкото да има там нещо да се движи, пък да има и за партийните каси и за далавери, че само с една заплата живее ли се...