Author Topic: Трафикът  (Read 678754 times)

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Трафикът
« Reply #1960 on: 08.05.2011, 11:53:04 »
giorev , интересно е да се дискутират с теб разни неща, защото винаги даваш много аргументирани мнения, но различни от моите. Всеки си има различно мнение.
Иво, няколко пъти съм ти го казвал - нищо лично. Например, следващият път, когато се прехласваш по меките седалки, хубавите плоскости, ниския шум и т.н. на някой Икарус или 305G и заключиш, че е перфектен, ако уточниш "за 1980 год." ще съм 100% съгласен с теб ;)
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1961 on: 08.05.2011, 11:57:18 »
Всеки транспорт си има своите предимства и недостатъци, за това е говорено поне 293 пъти в този форум. Който може да си позволи да си ползва личния автомобил всеки ден, ще го ползва. Който не може, ще използва автобус, маршрутка и т.н. А през 90-те години все едно не са ставали катастрофи и инциденти..

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1962 on: 08.05.2011, 12:28:32 »
Проблемът с многото ПТП не е само до брой коли. Основната причина е чувството за безнаказаност. Шумно залавяме хора с 2, 3, 4 промила. И какво? 24 часа в ареста и след ден-два - пак зад волана. Какво като са без книжка? На десетото хващане - най-много условна присъда, и то - ако убият или ранят човек.
Всеки път КАТ тръби - да увеличим глобите и какво? Увеличават се подкупите в катаджийските джобове, а процентът на ПТП е все същият!
Въпросът е хората да знаят, че каране с отнети права значи 5 години ЕФЕКТИВНА присъда, а каране с алкохол над 1.2 промила - поне месец ЕФЕКТИВНА присъда (ако не е причинил(а) ПТП). Но за това май само от клюкарниците четем: Линдзи Лоън може да лежи 1 месец в кауша, Елена Петрова - не може!

Пълно заблуждение е, че видите ли в Германия и Австрия живеят свръзсъзнателни човеци, които не дръзват нищо да нарушават! Да, ама не! Биг Брадър вижда всичко по магистрали, тунели и не ти дава чувството за безнаказаност. Да не говорим, че на Биг Брадър помагат и съзнателни бюргери, които прилежно снасят на 112 видени нарушители.
Да не би увеличените глоби да отказаха хората да карат в бус лентата до Орлов мост? Отказа ги камерата!
« Last Edit: 08.05.2011, 12:31:17 by blagun »

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
« Reply #1963 on: 08.05.2011, 13:15:21 »
заставам зад всяка една дума написана от Иво. Трябва много строги рестрикции към леките коли, но никой не се наема да го направи. Аз ви дадох предложения - платен широк център - 100 лв. на месец, синя зона - 2 лв. на час и поне 5 пъти да се увеличи обхватът й, годишен данък - 300 лв минимум гражданска отговорност - 500 ле. на година. Поне две от тези 4 предложения да приемат ще бъде в много голям плюс за намалението на трафика. Но най-много настоявам за платения ШИРОК център. На който му изнася - да плаща, на който не му изнася - да си паркира колата в полето на Волуяк и да ползва градския транспорт. Естествено при увеличен пътникопоток ще се увеличи и броят на колите, линиите и т.н.

И понеже знам, че ще получа критики към това си мнение, ще ви отговоря с цените на цигарите - защо се увеличиха акцизите на цигарите - за да се намали тютюнопушенето, аналогично е с колите в София.
« Last Edit: 08.05.2011, 13:19:23 by emo »
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1964 on: 08.05.2011, 13:28:34 »
Проблемът с многото ПТП не е само до брой коли. Основната причина е чувството за безнаказаност. Шумно залавяме хора с 2, 3, 4 промила. И какво? 24 часа в ареста и след ден-два - пак зад волана. Какво като са без книжка? На десетото хващане - най-много условна присъда, и то - ако убият или ранят човек.
Всеки път КАТ тръби - да увеличим глобите и какво? Увеличават се подкупите в катаджийските джобове, а процентът на ПТП е все същият!
Въпросът е хората да знаят, че каране с отнети права значи 5 години ЕФЕКТИВНА присъда, а каране с алкохол над 1.2 промила - поне месец ЕФЕКТИВНА присъда (ако не е причинил(а) ПТП). Но за това май само от клюкарниците четем: Линдзи Лоън може да лежи 1 месец в кауша, Елена Петрова - не може!

Пълно заблуждение е, че видите ли в Германия и Австрия живеят свръзсъзнателни човеци, които не дръзват нищо да нарушават! Да, ама не! Биг Брадър вижда всичко по магистрали, тунели и не ти дава чувството за безнаказаност. Да не говорим, че на Биг Брадър помагат и съзнателни бюргери, които прилежно снасят на 112 видени нарушители.
Да не би увеличените глоби да отказаха хората да карат в бус лентата до Орлов мост? Отказа ги камерата!
В интерес на истината, статистиката отчита подобряване на положението в последните години. В България още от края на 60-те години показателя се "закотвя" на около 1000 жертви годишно, въпреки че броя МПС от тогава до днес се е увилечили с 10-ина (и повече) пъти. Сухата статистика е, че в рекордната 1990 г. жертвите са 1527 души. В последните години:
2008 г. - 1061 жертви
2009 г. - 900 жертви
2010 г. - 775 жертви
В първите 4 месеца от тази година са регистрирани под 180 смъртни случая, но тепърва предстои най-тежкия сезон.
Заключението ми е, че подобряването се дължи, както на по-безопасните и нови автомобили, така и на мерките, които взима държавата - камери, глоби, затягане на режима за ГТП и шофьорските курсове, подобряване на пътната инфраструктура. Не без значение са и някои инициативи на неправителствени организации - "Не карам пил", "Обади се като стигнеш" и т.н.
заставам зад всяка една дума написана от Иво. Трябва много строги рестрикции към леките коли, но никой не се наема да го направи...
Защо да не приложим модела на Енвер Ходжа в Албания или предпочиташ чухче на КНДР? Предлагам специализирана тема, в която да гласуваме измежду двете алтернативи.
« Last Edit: 08.05.2011, 13:37:47 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1965 on: 08.05.2011, 13:35:06 »
Хаха, шофьорските курсове  :D Аз като карам учебната, през 10 минути спирам някъде, за да си върши някаква лична работа човека..  :D
Това "Не карам пил" пък беше още по-безсмислено според мен, още повече че в крайна сметка много от известните личности, които водеха тази кампания, ги хванаха да карат пияни..

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1966 on: 08.05.2011, 13:41:51 »
Хаха, шофьорските курсове  :D Аз като карам учебната, през 10 минути спирам някъде, за да си върши някаква лична работа човека..  :D
Не се наемам, да обобщавам коя мярка какви резултати е дала. Както виждаш от сухите цифри, резултати има. Съвсем до скоро не беше никакъв проблем, да си извадиш професионална шофьорска книжка без никаква практика и изпит и умопомрачително много хора се сдобиваха с книжка по този начин. Понякога се чудя, дали няма някой такъв шофьор в ГТ на София. В момента сигурно също има "схема", но съм склонен да вярвам, че са единици хората, които минават през нея.
Това "Не карам пил" пък беше още по-безсмислено според мен, още повече че в крайна сметка много от известните личности, които водеха тази кампания, ги хванаха да карат пияни..
Според мен е важно, колко граждани са осъзнали посланията на тези кампании, а това, че ПР личностите са се издънили си е за тяхна сметка.
« Last Edit: 08.05.2011, 13:48:12 by giorev »

Offline vesko76

• Нямам спирка
  • Van Hool & Citaro G - fan
    • View Profile
« Reply #1967 on: 08.05.2011, 13:48:31 »
Ефектът е от поставените средства за видеонаблюдение, а не от кампаниите по медиите. Както по-горе Благун правилно отбеляза, в Германия/Австрия/Франция и тн. също има джигити, предимно с произход от Източна Европа, само че след като са ги глобили солено, са се кротнали. Когато и при нас почнат да глобяват масово, ще се появи още по-значителен ефект. Глупостите на Емил не искам и да ги коментирам, ако толкова носталгията/желанието за такива мерки са големи у него, Пхенян е на една крачка разстояние  :D

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1968 on: 08.05.2011, 14:04:12 »
Хайде пак аз пиша глупости. Чакам обосновка кое точно е глупост. Или просто ви харесва да има колони от леки коли по 200 метра.
А и аз да ви попутам - защо бяха повишени акцизите на цигарите.

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1969 on: 08.05.2011, 14:13:31 »
По същия начин аз мога да настоявам да бъдат премахнати бус-лентите и на малкото места, на които ги има.

Гьорев, не отричам факта, който си изложил в предното си мнение. Аз вчера също се учудих, като чух, че загиналите при катастрофи и пътни инциденти са 775, т.к. очаквах да чуя цифра от порядъка на 1000. Казвам, че на шофьорските курсове не учат на кой знае какво. Единствено основни неща, а и отделно че инструктурът почти през цялото време си говори с някого по телефона. И това не е смао при мен - всичките ми приятели, които последната година караха шофьорски курсове, споделят същото.
Схема естествено, че има и винаги ще има. На изпита на един суъченик - едно от първите момчета, което се качило да кара, го скъсали, но въпросният явно е бутнал солидна сума пари, т.к. в крайна сметка си е взел изпита, а след него и всички останали.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #1970 on: 08.05.2011, 14:58:14 »
Не се карайте, това е еволюция и никой не може да я спре ! Просто хората на ръководни постове са неподготвени, да не кажа тъпи и не за тази работа. При това положение фактите са на лице,-хората гинат, а Държавата единственно събира ПАРИ, вместо да предприеме адекватни мерки !

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1971 on: 08.05.2011, 15:14:38 »
Ялта е напълно прав.
А за шофьорските курсове - всички си го знаем, че 30-тината часа не те правят шофьор. Странно ми е, защо премахнаха полигона и сега вместо конуси, новите шофьори лющят брони, калници и огледала.
За съжаление корупцията не може напълно да се спре: даже при монтирани камери в колите изпитващият винаги може да те прекара по лесен и по безнадежден маршрут - според "обезщетението", което е получил. Но поне купуването на книжки без явяване може да се прекрати.

Offline Стаменов

• Маниак
  • <Ikarus 280> 3412... 1986-2009
    • View Profile
    • http://www.2tpower.com/forum/index.php
« Reply #1972 on: 08.05.2011, 15:50:19 »
Хайде пак аз пиша глупости. Чакам обосновка кое точно е глупост. Или просто ви харесва да има колони от леки коли по 200 метра.
А и аз да ви попутам - защо бяха повишени акцизите на цигарите.

Ами мерките които искаш да се въведат са нереални, това са глупости. Никой не може да спре еволюцията - как така ще забраниш на хората да минават от еди къде си с колата? Най малкото е адски недемократично, казвам го защото съм останал с впечатление че си десен и демократ, за разлика от мене например. Абсолютно всички европейски градове имат проблем с трафика и това е един от проблемите на съвременността. На който не му изнася да ходи на село, там автомобилен трафик почти няма.
А по въпроса с цигарите - официалната теза е тази, но на практика се получава че вместо да се намалява пушенето или да се пълни бюджета от акцизи, милиарди левове потъват в сивата икономика под формата на контрабанда. Аз, като страстен пушач, не познавам нито един човек който да е отказал цигарите по финансови причини, а обкръжението ми също са все пушачи, и то от различни социални категории. Та така и със "крутите рестриктивни мерки" за автомобилите, ако някой му мине налудничавата идея да реализира и 1/10 от тях, то това ще се превърне в ново гнездо на корупция и, както с цигарите, нито "вълкът ще е сит, нито агнето цяло", демек нищо няма да стане.

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1973 on: 08.05.2011, 16:19:21 »
Пълна простотия е да се говори, че колите или автобусите са пречели. И за едните, и за другите има място под слънцето, само че докато интервалът на движение на дадена линия е над 6-7 минути и маршрутите са направени така, че да стигнеш от точка А до точка Б, трябва да смениш поне три превозни средства, разписанията са направени така, че всички автобуси/тролейбуси/трамваи минават в пакет в интервал от 1-2 минути и после поне 10 минути няма нищо, докато средната скорост на всички превозни средства е толкова катастрофално ниска, тогава хората ще се редят в задръствания с личните си (или служебни) коли, ще търсят по половин час къде да паркират и пак ще им излиза по-изгодно, бързо и удобно да се предвижват така, отколкото да слушат рева на двигателя в 3698 например, да седнат на ултраудобните му и насрани от гълъби седалки, да не могат да си отворят нито един от широките прозорци и да колабират от смрад, жега и изпарения, да се возят с "елитна" компания в 309 или да им дойде някой с акордеон, да изсвири някакви звуци и след това да им иска пари за това. Когато градският транспорт стане приоритет на Московска 33 (ама наистина приоритет, а не само по документи и на всяка втора дума да се говори за метрото като универсалният заместител на всички транспортни проблеми), тогава голяма част от хората сами ще започнат да ползват обществен транспорт и ще оставят колите. Всичко друго е популизъм.

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1974 on: 09.05.2011, 01:26:09 »
Трафикът няма да намалее, докато се позволява един човек да има/ кара повече от едно транспортно средство. Идеята, че като се увеличат цените на цигарите, ще намалеят пушачите; като увеличим таксата за движени е в центъра, ще намалим трафика - също. Хората няма да спрат да пушат - ще преминат на смесени цигари - и скъпи, и евтини. Ще търсят контрабандни. Парите от скъпия център няма да отиват за изграждане на нова инфраструктура, а за кърпене на дупки по преразходи по други пера. Забележете, че само няколко процента отиват в програми за здраве и пера за пътна инфраструктура. Защо - заради ниския бюджет, който се гласува всяка година и не може да отговори на нормалните разходи по дадена дейност. Ние нямаме пари - почти всичко са европейски субсидии и заеми. Ние имаме още един мандат на политици с неизпълнени обещания. Имаме шофьори, строители и хора на физически труд с умерено високи заплати и хора на умствения труд - с по-ниско заплащане от другите. Не се ли увеличи драстично минималната работна заплата, младите образовани българи ще продължат да бягат в чужбина, нищо, че цените ни са европейски, а обещанията - неизпълнени.
------------------------

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1975 on: 09.05.2011, 02:47:40 »
ВЪпреки че не смятах, ще напиша един отговор за Емил с цитат от световната история: През Сухия режим в САЩ е имало пълна забрана за продажба на алкохол. Въпреки това не само, че това не е станало, напротив - хората са лочили дори повече, а производителите на алкохол са регистрирали огромни печалби и то по времената на забраната.

Научно е доказано, че със забрана ефект няма. В нашия случай - увеличение на цената няма да свърши работа.

Offline marto193

• Маниак
    • View Profile
« Reply #1976 on: 09.05.2011, 03:08:00 »
Днеска се прибирах от Бургас към София, да ви кажа нямаше такъв трафик, нещо като през лятото се получи, само където имаше много тирове и дъжд, които допринясаха за опасни ситуации на пътя, за пореден път се убедих колко  необходимае Тракия  :fan:

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1977 on: 09.05.2011, 10:28:24 »
От правилата на форума:

2 . Форумът е насочен към градския транспорт като цяло. Допускат се теми свързани с него и неговото развитие, теми свързани с наболели проблеми на София и други градове и с градския транспорт и икономическото и културно развитие, както и теми свързани с България - събития с национално значение.

Така, че бих казал, че на първо място трябва да се поставят мненията, които са в полза на градския транспорт, а не в ущърб. Нека се въведе идеята ми за платен център, пък после обсъждайте дали е довела до намаление на трафика или не. Аз съм убден, че ще доведе.

само че докато интервалът на движение на дадена линия е над 6-7 минути и маршрутите са направени така, че да стигнеш от точка А до точка Б, трябва да смениш поне три превозни средства, разписанията са направени така, че всички автобуси/тролейбуси/трамваи минават в пакет в интервал от 1-2 минути и после поне 10 минути няма нищо, докато средната скорост на всички превозни средства е толкова катастрофално ниска, тогава хората ще се редят в задръствания с личните си (или служебни) коли, ще търсят по половин час къде да паркират и пак ще им излиза по-изгодно, бързо и удобно да се предвижват така, отколкото да слушат рева на двигателя в 3698 например, да седнат на ултраудобните му и насрани от гълъби седалки, да не могат да си отворят нито един от широките прозорци и да колабират от смрад, жега и изпарения, да се возят с "елитна" компания в 309 или да им дойде някой с акордеон, да изсвири някакви звуци и след това да им иска пари за това. Когато градският транспорт стане приоритет на Московска 33 (ама наистина приоритет, а не само по документи и на всяка втора дума да се говори за метрото като универсалният заместител на всички транспортни проблеми), тогава голяма част от хората сами ще започнат да ползват обществен транспорт и ще оставят колите. Всичко друго е популизъм.

Напълно съм съгласен с това мнение. Нека се пуснат всички трамвайни линии без 3, 4 и 19 на максимум 7 мин. във върхов момент, нека се извърши сливане на линии с цел по-малко прекачване, а почти всички градски ли автобусни линии действително да са на 6/7 мин - визирам 76, 604, 213+214, 85, 11, 83, 102, 94, 280, 113, 88 и много други. Не трябва водещо да е броят на пътниците в едно превозно средство, а времетраенето на чакане. Т.е. човек да знае, че като отиде на дадена спирка ще чака максимум 7 мин. А не както е сега максимум 15 мин. за ключови линии.
« Last Edit: 09.05.2011, 10:46:29 by emo »

Offline vesko76

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1978 on: 09.05.2011, 10:42:01 »
Нали искаше спор? Или може би аргументите този път не ти отърват и затова цитираш правилата на форума, половината от които аз самият съм написал, затова съм напълно наясно с каква цел е форума!

Offline Knoxville

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1979 on: 09.05.2011, 10:42:15 »
Аз пък предлагам да се закрият всички автобусни гаражи и автобусите да няма къде да нощуват.