Author Topic: Трафикът  (Read 678703 times)

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
Re: Трафикът
« Reply #2700 on: 03.06.2012, 00:52:50 »
http://www.spik-bg.org/doc/articles/roundabouts_traffic_man1.pdf

Благодаря за статията.
Към нея мога да добавя, че с моята програмка за симулация на трафик, експериментално съм установил, че има определена зона на насищане при кръговите. Интересното е, че като сложа светофари, при подходяща синхронизация, пропускливостта се увеличава повече от прилично.
Затова мога смело да твърдя, че поставянето на светофарна уредба на винарово би била полезна, стига да се ползва само в пиковите часове. Единственото условие е да бъде направена добра синхронизация между отделните фази.

Връщайки се на статията, конкретно за 5-те кьошета има пропуск - фазата за трамваите е съвсем отделна и освен това, тя е свързана с няколко пешеходни светофари, светещи зелено по това време. Поради тази причина, тя няма как да се пропусне. Същият проблем го има и при строителния.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2701 on: 03.06.2012, 00:54:28 »
Аз мисля, че на 4-ти километър ще е по-оптимално, ако дясната лента откъм Армеец се обособи само за десен завой, към Цариградско. Същото би могло да се направи и за идващите от Цариградско към Г.М.Димитров, както и за идващите от Цариградско към Армеец.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2702 on: 03.06.2012, 01:03:03 »
Каква ще е тази "програмка", която може да симулира смотаняци, лелки и всякакви други некадърници, които се срещат по софийските улици?

@ozzy, оптимално е, ама нали правиха реконструкция преди година и тогава си ги говорихме тези неща...
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2703 on: 03.06.2012, 09:00:30 »
Много интересна дискусия ! Според мен проблема не е в кръговото , а в светофара на следствието ! Другият вариант е като на надлез Надежда , но всичките тези въпроси наистина са поставяни и преди това ! Как мислите , дали е възможно да се ситуира кръгово на Драган Цанков с Г.М.Димитров ?

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #2704 on: 03.06.2012, 09:30:57 »
Еми в Пловдив как може, при Нова телевизия на разклона за аерогарата и кв. Хр. Ботев.
иначе много бързо щяха да преосмислят регулацията.
Схемата на Руски паметник е такава заради трамвая и докато той минава по кръговото няма да преосмислят схемата, независимо колко коли има и откъде идват

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2705 on: 03.06.2012, 13:38:42 »
То спор няма, че е заради трамвая, дори положиха панели по периферията и бяха на крачка да го преместят, но поради описаните от мен причини и в момента кръговото работи добре, затова и нищо не правят. Ако по някаква причина тръгне трафик по Македония и се засили този по Борис, движението в кръга ще започне да се блокира и съответно трамвая няма да може да си използва предимството, тогава набързо ще си припомнят старите планове.
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline marto193

• Маниак
    • View Profile
« Reply #2706 on: 05.06.2012, 00:17:29 »
Много интересна дискусия ! Според мен проблема не е в кръговото , а в светофара на следствието ! Другият вариант е като на надлез Надежда , но всичките тези въпроси наистина са поставяни и преди това ! Как мислите , дали е възможно да се ситуира кръгово на Драган Цанков с Г.М.Димитров ?

Няма никакво место, от една страна е метростанцията, а от друга ОМВ  ;), единствено решението там би било качването на Драган Цанков на второ ниво, като на СОП и Симеоновско например.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2707 on: 05.06.2012, 00:33:58 »
Става въпрос за другия светофар ;)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2708 on: 05.06.2012, 10:50:20 »

Няма никакво место, от една страна е метростанцията, а от друга ОМВ  ;), единствено решението там би било качването на Драган Цанков на второ ниво, като на СОП и Симеоновско например.
Това можеше да бъде направено, когато се проектираше метростанцията. Сега наистина нищо не може да се направи...

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #2709 on: 05.06.2012, 14:55:30 »
Драган Цанков не може, но ГеМеТо - може.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2710 on: 05.06.2012, 16:31:15 »
Нали говорим за това кръстовище !

http://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=42.663563,23.357376&spn=0.001598,0.002411&t=h&z=19

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2711 on: 05.06.2012, 18:09:57 »
Нали говорим за това кръстовище !

http://maps.google.bg/maps?hl=bg&ll=42.663563,23.357376&spn=0.001598,0.002411&t=h&z=19
Да, за него говорим. Вестибюлите на метростанцията правят абсолютно невъзможно да се опише кръг. Може и да е възможна естакада по ГеМето, но ме съмнява да има място за 4 ленти отгоре и локали отдолу. Не е ясно, дали плочата на метростанцията позволява върху нея да стъпят колони на естакада. Затова казах, че метростанцията и пътният възел тярбваше да се проектират ан блок.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2712 on: 06.06.2012, 08:06:41 »
Моля модератор да обособи тема в пътната инфраструктура и да премести мненията там !

Не съм инженер и искам да попитам запознатите с пътното строителство . Приложим ли е вариант , при който на горно ниво бъде директното трасе по ГеМето , а точно под него лаколите т.е. н осещите колони бъдат изкарани отстрани на моста ? Биха ми били интересни нестандартни идеи за развитието на тази конфликтна точка . Все пак това е доста скъп вариант , а пък като сложим и замисъла от там да минава и трамвая от О.К .... Изграждането на псевдо кръгово доколко би повлияло на трафика ? Сравнително евтино експериментално решение .

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2713 on: 06.06.2012, 11:16:47 »
Изграждането на псевдо кръгово доколко би повлияло на трафика ? Сравнително евтино експериментално решение .
Къде го виждаш това кръгово? Входящите булеварди са 3- и даже 4-лентови, така че кръг, вписан в сегашния квадрат на кръстовището, ще причини убийствени задръствания, а по-голям кръг е абсолютно невъзможен - западният вестибюл на метростанцията опира в дъгата Драган Цанков-Г.М.Димитров (посока Габровски).

Нека отбележим все пак, че при нормална ситуация пропускливостта на това кръстовище е приемлива. Но докато се изграждат пътните възли на ТВ кула и Семинарията, затапването ще е неизбежно.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2714 on: 06.06.2012, 11:28:57 »
За съжаление, след като десетилетия наред се планираше кръстовище на две нива, то беше зачеркнато при проектирането и изграждането на метрото. Доста недалновидно с оглед на мераците Драган Цанков/Марко Семов да има функции на дубльор на Цариградско шосе... Аз съм по-голям песимист от Благун и мисля, че в бъдеще време положението ще става още по-негативно. Не само тенденцията за засилване на трафика, а най-вече заради другите мераци за включване на Г.М.Д. в бъдещ ринг с изграждането на Тодор Каблешков, тунелно преминаване под Винарово колело и т.н. При осъществяване на тези намерения кръстовището на Онкологията би останало една много уязвима точка и постоянна тапа.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2715 on: 06.06.2012, 11:31:23 »
Според мен все още може да се направи нещо по въпроса и то е Г.М. Димитров да се повдигне на горно ниво, а отдолу да си остане светофарно кръстовище.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #2716 on: 06.06.2012, 11:46:49 »
Естакада със само 2х1 ленти би имала добър ефект, но има сериозен проблем - къде ще стъпи? Абсолютно сигурно е, че не може върху плочата на метростанцията, в средата на кръстовището пък би намалила капацитета му, предвид че няма и на къде да се разширява - остава вариант за висяща естакада на въжета, но в България почти нямаме традиции в строителството/проектиране на такива конструкции и съм доста скептичен.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #2717 on: 06.06.2012, 12:07:42 »
Мисля, че има място да стъпи между метротунела и кръстовището, още една колона може да се сложи след кръстовището, може да е подобна конструкция като тази над Ляпчев.

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #2718 on: 06.06.2012, 17:39:15 »
.............И ще стане една денивелация.............

Offline GTUser

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #2719 on: 06.06.2012, 18:11:32 »
Мисля си, че траншея на Др. Цанков би била по-удачното решение като се вкара по този начин трафикът от/за центъра в нея, а на ниво терен има светофар с кратка фаза за всички, които искат да правят прекачване към Г. М. Димитров.