Author Topic: Изграждане/ремонт на тролейбусна ККМ  (Read 250251 times)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Глупости! Системата си е с датчик, който насочва както самите токовзематели, така и главите с чашите им към проводника.  Неговият опън е без голямо значение, с оглед на това, че когато системата отчете напрежение спира издигането.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да, работи с лазерни датчици, и после софтуер изчислява в коя посока да върти токовземателите и кога да ги пусне нагоре. Само че този софтуер е програмиран за някакви стандарти и датчиците работят логично в някакъв диапазон. Като левия проводник виси с 20 сантиметра под десния софтуера може леко да се пообърка, а такива ситуации у нас не са рядкост.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Как работи можем само да гадаем....
Ако има датчици, те не са лазерни, а електрически, защото търсят електрическото поле на проводника и би било логично всеки прът сам да търси своя проводник независимо от другия.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Има достатъчно информация на сайта на университета как точно работи. Цитирам в свободен превод:

Идеята е ясна, но как е реализирана? Тъй като няма серийни ПС с подобна система се наложи да бъде закупен първо автобус и той да бъде преустроен. Основната част е 350 килограмовата система на която са закачени 6 метровите токоснематели...Целта е те да улучат кабела, който е едва 1 сантиметър дебел. За да се получи това, лазерни датчици сканират кабелната мрежа и изчисляват разстоянието, а от GPS системата на автобуса се взима точното му местоположение..... В крайна сметка пневматиката на токоснемателите я позоционират директно до кабела, а накрая се отварят две малки пластини които увеличават диапазона на прихващане, след което токоснемателите се залепят за кабела.

Благодарение на софтуера системата разпознава и ако кабелът свърши и прибира токоснемателите автоматично. Но това не е единственото, ако по пътя има някакво препятствие системата трябва да сработи и на всеки друг участък по маршрута и да закачи или откачи токосненателите. Без тях автобусът може да измине 60 километра.

Много от нещата обаче още са само планирани и не работят наистина. Няма и тестове в реални условия, само по тестовото трасе.

Offline simpes

• Начинаещ
  • *
    • View Profile
 Прясно инфо от населеността по тролей 7. Днес в най-голямата жега на спирка Хемус в посока Гоце Делчев дойде с 15 пътника, качихме се 6. Говорим за 15.30 часа,  натоварването е направо пришично за ден неделя и тази жега. Според мен линията започва да става популярна и дава добри връзки.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
Пълни се да. Не е въздуховоз. Сега като пуснаха и бул. БГ е супер, няма никакви задръствания по Нансен и от Спартак до Южния парк и е приятно да пътуваш по линията.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Бул. БГ??? WTF  :hammer:
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline T6M700

• Запален по ГТ
    • View Profile
Оставаше и да напише бул. Б-я. :D

Offline tsetsi81

• Запален по ГТ
    • View Profile
Лошото е че маршрута е временен,тамън ще свикнем с него и ще се случи промяната през Кино Одеон.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
Бул. БГ??? WTF  :hammer:
Много полезен и изчерпателен отговор, благодаря ти!
Пък за т6м700, да не говорим... още по - безсмислен.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Значи сме в тон с теб.
Колко трябва да си сложен че да напишеш такава безподобна глупост не знам.
 Но нищо, продължавай в духа на глупостите, заяждането и безсмислените спорове. Определено далеч ще стигнеш с това.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
Аз обяснявам нещо и то сериозно, след това бивам провокиран и накрая аз съм виновен. Ако напиша нещо подобно на горното, значи има защо, замисли се! :)

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да, замислих се. И продължава да недоумявам какво те накара да напишеш бул. БГ. Не мога. Провокация за това не намерих никъде. Но както и да е, не ми отговаряй.

Offline GANZ

• Наистина съм луд
    • View Profile
Да, замислих се. И продължава да недоумявам какво те накара да напишеш бул. БГ. Не мога. Провокация за това не намерих никъде. Но както и да е, не ми отговаряй.
Не го защитавам, момчето почти в 90% от мненията, постовете му, се изказва неподготвен и т.н., но с риск да ми бъдат ограничени правата - ти не се търпиш. Много досаден!

Offline Mihail

• Напредващ
    • View Profile
Всъщност установих, че 7-цата дава добра връзка между Хаджи Димитър и Лозенец. Първо вземам 2-ката и се прекачвам на 7-ца. Друг вариант е с трамвай, но частта, където имам работа (ул. Стоян Заимов) ми изглежда по-близо до Черни Връх. Има го и варианта с ТБ4 и А72, но той е претъпкан, както и с ТБ, метро до МС Стадиона и пеша или пак А72, но така стават 3 превозни средства.
« Last Edit: 29.08.2019, 14:58:37 by Mihail »

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
От фб страницата на район Красно село
"Столичен електротранспорт" ЕАД уведомява, че във връзка с аварийна подмяна на стълбове за тролейбусната контактна мрежа се налага спешно разкопаване на тротоара на ухо "Борово", намиращо се на ул. "Ген. Стефан Тошев".
Ремонтните дейности ще започнат на 30 август и ще продължат пет работни дни.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Те по принцип по-голямата част от стълбовете от Гешов по Кюстендил, Дойран, Стефан Тошев, Каблешков и Бъкстон до колелото на ТБ 2 са за смяна. Кой наклонен, кой изкривен.... Целият клон е правен с такива, които отдавна поддават.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
В кръга на Борово смениха мрежата, но без стълбовете... какъв беше смисълът да го бравят не знам, също и разделителната стрелка (тази, която разделя 2 и 9 посока Борово) е сменена. Ностълбове и там не са бутани. А за смяна са и тези от Емил Марков до бул. Гоце Делчев. Много са изгнили стълбовете и шините, наистина.

Offline ghost8

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
В процес на изграждане е мрежата на Владимир Вазов в посока Левски (затвоерната заради строежа на метрото остечка), явно скоро ще пуснат движението, тъй като асфалта е положен и маркировката също. Интересното, което забелязах бе, че построената до момента мрежа е в лявата лента за движение и накрая има разделителна стрелка. Т.е. ползването на мрежата до там не позволява спиране на спирката.

А преди 2-3 седмици бяха сменени стрелките на Опълченска и Сливница - в посока Сточна гара е разделителната на 6 и 7 (за десен към Опълченска), както и двете събирателни стрелки на спирка Опълченска посока Люлин.
« Last Edit: 14.09.2019, 10:45:48 by ghost8 »

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
Нова е стрелката и на изхода от тунела на НДК.