Скъпи съформумци,
Следният казус ме тормози: Има ли някъде регламентирано в някой закон какво е маршрутка/маршрутно такси? Става въпрос за следното: Между Айтос и Лясково върви редовен общински транспорт с микробус, което се води автобус и официално трябва да спира само на двете крайни спирки: Автогарата в Айтос и центъра на Лясково. Проблемът е, че на много хора това не им върши работа и те го спират, и се качват и слизат по маршрута, което на практика го превръща в маршрутно такси, с баговолението на шофьорите. Докато един ден един простак е вдигал скандали и е крещял, че го спират където им падне и той не бил длъжен да го прави. След разговор с общината ме насочиха към шефа на общинския ДАП, който от своя страна потвърди, че това е автобус, не е маршрутка и шофьорите не трябва да спират за пътници освен на регламентираните две крайни спирки. Даже ми разказа за случай, където шофьор е спрял, за да качи пътник и отзад в микробуса се е блъснал кон с каруца. Познайте: Шофьорът бил санкциониран, защото качвал пътник не на спирка. Според началника на ДАПа такова нещо като маршрутка не съществува по никой закон и няма как да се преквалифицира автобусен маршрут на маршрутка, така че да се озакони и да го няма този проблем вече, което е крайно необходимо там. Шефът също каза, че каквото се възложи от общината, ще се изпълни. От общината казаха да излезем с писмено предложение, в краен случай къде по трасето да се обозначат допълнителни спирки, но това ще реши въпроса само частично, защото хора се качват и слизат навсякъде. Та има ли според вас някакъв законов начин по който един автобусен маршрут може да започне да се изпълнява като маршрутка, за да можем да го предложим на общината и евентуално даже и разни чугунени глави по етажите да могат да го проумеят и внедрят. А е добре и за водачите, и за фирмата, защото повече пътници като могат да го ползват официално и някой лев повече ще се изкарва. Благодаря!