Author Topic: Уличното осветление в София  (Read 92391 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: Уличното осветление в София
« Reply #160 on: 30.11.2012, 20:48:18 »
Днес на улица Димитър Талев в Люлин 10, срещу улица Македония смениха една крушка която не светеше от доста време.
Новата крушка свети бяло, забелязвам, че напоследък сменят само с такива. Защо не слагат обикновените жълти, да не би тези да са някакви енергоспестяващи?

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #161 on: 30.11.2012, 21:24:25 »
И двата цвята могат да се нарекат "енергоспестяващи".

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #162 on: 30.11.2012, 21:50:30 »
Днес на улица Димитър Талев в Люлин 10, срещу улица Македония смениха една крушка която не светеше от доста време.
Новата крушка свети бяло, забелязвам, че напоследък сменят само с такива. Защо не слагат обикновените жълти, да не би тези да са някакви енергоспестяващи?
Не си написал какво е осветителното тяло и едва ли някой ще ти отговори.

Аз пък забелязвам, че напоследък по пешеходните пътеки слагат ето такива прожектори:

Все не мога да видя как светят, дали защото не се сещам да ги "търся" вечер, дали защото те просто не светят. Преди малко, заслепен от автомобили насреща без малко да налетя на един човек пресичащ на пешеходната пътека пред управлението на пощите на ул.Акад.Ст.Младенов в Ст.град. Ядосах се, че пътеката не е осветена, макар ежемеседмично Фандъкова, Тошев и Сие да ни облъчват с информация колко "стотин пешеходни пътеки са осветили само за текущото тримесечие" и какво да видя... точно такива новички лъскави прожекторчета, които не светеха. Това отново ме върна на интереса към тях и ги открих само и единствено в този сайт За съжаление липсва описание с каква крушка работи, забележете и цената им! Не казвам, че трябва да се монтира нещо некачествено, но не виждам логика в закупуването на толкова скъп прожектор от неособено надежден производител, като има примерно ето такива алтернативи - http://www.2r-bg.com/front/details.php?pid=1143 А ето един "бюджетен" вариант, за който съм сигурен, че по нищо не отстъпва на монтираните от общината, но говорим за в пъти по-евтин вариант - http://www.mikimak.com/?function=detail&id=11633 с крушка гарантираща 2-3 годишен безавариен период и алуминиев корпус.

« Last Edit: 30.11.2012, 22:25:55 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #163 on: 01.12.2012, 08:55:13 »

Ето такова е, а тези прожектори на пешеходните пътеки светят синкаво като диоди, в Люлин ги наслагаха масово и досега не съм видял някой неработещ, вършат много полезна работа. http://www.2r-bg.com/front/details.php?pid=1143 такива сложиха тази година във физкултурния саон в училището ми и имам наблюдения към тях, светят жълто, но не знам с каква крушка са, всъщност крушката е това жълтото квадратче в центъра на рефлектора, не знам и колко са силни в реални условия на улицата.
« Last Edit: 01.12.2012, 14:15:35 by AGENT 006 »

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #164 on: 01.12.2012, 10:30:51 »
Точно това "жълтото" е светодиод. Тия прожектори, които ги слагат по пешеходните пътеки не знам и аз какви са, но със сигурност не са светодиодни... вероятно металхалогенна крушка има вътре.
Светодиодът може да свети не само синьо, а жълто, червено, зелено и т.н.
« Last Edit: 01.12.2012, 10:33:30 by giorev »
Само скоропостижното закриване на Столичен Автотранспорт ЕАД би гарантирало на софиянци ежедневно комфортно и безаварийно пътуване с автобус в градски условия, което априори би увеличило дялът на превозите на обществения транспорт и би повлияло положително на трафика в столицата!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #165 on: 01.12.2012, 22:51:22 »
Относно Люлин - сложили са живачна лампа (бяла) на мястото на натриевата (оранжева). Така може, тъй като апаратурата за натриева лампа позволява да захранва и живачна лампа. Апаратурата за живачна лампа, обаче, не може да захрани натриева лампа и затова обратният вариант е невъзможен, тъй като липсва стартера. Всичко е до естетическа гледна точка и съм забелязал, че по принцип, би трябвало натриевите лампи да се ползват за големите булеварди и други по-важни пътни артерии в кварталите. Живачните лампи трябва да се ползват за паркове и градини, както и за междублокови пространства.
Мешането на двата цвята е противопоказно както за зрението, така и за безопасността на движението.

Относно прожекторите - метал-халогенни са и то с най-евтините възможни крушки.
Метал-халогенните крушки (не цялото тяло, а само крушката!) по новата пешеходна зона на бул. Цар Освободител струват по около 70 лева едната! Сами сравнете качеството на светлината от тях и от новите прожектори. Избрани са прожектори с метал-халогенни крушки, тъй като улично осветление работи основно с живачни, натриеви и метал-халогенни крушки. Индукционното и диодното осветление е непознато за тях, тъй като работи много дълго без сервизиране, вярно, но с по-голяма първоначална инвестиция.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #166 on: 02.12.2012, 00:47:15 »
Да, днес успях да видя една крушчица в прожекторите. Вероятно е МХЛ и под 50W съдейки от размерите му, дори допускам да си е чист халоген... Според мен живачните лампи е крайно време да ги забранят, така както спряха на домакинствата евтините "едисонови" крушки. Виж горе, показал съм едни алтернативи с цени на дребно, светодиодите поевтиняват по-бързо от компютрите в момента, особено за парково осветление и например пешеходните пътеки не съм убеден, че е по-скъпо от това, което са сложили в момента.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #167 on: 02.12.2012, 05:04:08 »
За съжаление едисоновите крушки (макар енергоемки) са по безопасни за човека от енергоспестяващите.

Offline giorev

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #168 on: 07.12.2012, 22:40:30 »
...Ядосах се, че пътеката не е осветена, макар ежемеседмично Фандъкова, Тошев и Сие да ни облъчват с информация колко "стотин пешеходни пътеки са осветили само за текущото тримесечие" и какво да видя... точно такива новички лъскави прожекторчета, които не светеха. ...
Продължавам си темата със снимка от повдигнатата пешеходна пътека на ГМ.Димитров до Софавто - първата по рода си и тази, на която стана инцидентът с детето. Както виждате, прожекторът (от новите лъскави) над западното платно не свети, не се вижда, но другият на изток светеше. С голяма точност, може да се предположи, че проблемът не е от липса на захранване (щом от два единият свети), значи остава технически проблем...
Смятам за скандално, от общо 4 такива ужасно скъпи прожектора на пътеки в най-голяма близост една до друга, да свети само един прожектор! Все пак, дали има и 2-3 месеца, откакто са сложени?!? Пак някой май е "врътнал" едни парички, не може да се дават пари за прожектори 5 пъти по-скъпи (по цени на дребно), от стандартен прожектор с алуминиев корпус и крушка с предостатъчен живот  :angry:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #169 on: 08.12.2012, 17:06:23 »
Хайде вече изгоря. :fan: :help:
Свети и гасне, както множество други.

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #170 on: 13.12.2012, 20:12:11 »
Осветлението по новия булевард в Младост най-после работи  :)

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #171 on: 14.12.2012, 00:32:49 »
Осветлението по новия булевард в Младост най-после работи  :)
Да, най-после са го оправили. Е, има една неработеща лампа, но ще го преживеем :)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #172 on: 22.01.2013, 10:28:52 »
Новото осветление по трамвайното трасе от Панчо Владигеров до спирка "Метростанция Люлин":

Ама как мразя да гледам така половинчато свършена работа, сложили нови лампи старите изгнили и разпадащи се тенекии си стоят, ама то затова си има израз българска работа, а и тия наставки за лампи по върховете на някои от стълбовете както тук също би трябвало да са махнати, ама не. :angry:

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #173 on: 22.03.2013, 14:38:30 »
Вече Google Earth има градски изглед на всякъде и можеш да видиш уличното осветление на всякъде.В Перник примерно осветлението е още на старите рогатки.Той не е малък град.Областен е.В повечето села лампите са като в Любимец.За онази работа с ниското съм говорил много пъти.Първо в селата и малките градчета като поскъпна тока смениха живачните лампи и стари осветители.След това като поскъпна още ги сложиха с по-слаби крушки на ниско.В София на крайните квартали е така.В Стара Загора пък няма никъде.В София все още има на места на бетонни стълбове със стари рогатки.Вече разполагам и със снимки на старозагорските.Ето някои снимки на уличното осветление в Перник,София и Стара Загора:

« Last Edit: 22.03.2013, 15:40:43 by ikarus2102 »

Online difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #174 on: 24.04.2013, 11:40:51 »
Ул. Г.С. Раковски между Козлодуй и Сливница вече е на диодно осветление. Домързя ме да се върна за нощта снимки, но ми харесва как пада светлината през младите зелени листа на кестените... :)

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #175 on: 03.07.2013, 23:12:27 »
Вчера и днес реконструирахме със собствени средства уличното осветление пред блока и преминахме от натриеви (оранжеви) на метал-халогенни - идентични с пешеходната зона на Ун-тета. Крушките са Osram Powerball 70 W/830 - мека и топла бяла светлина. Ефектът е поразителен - всичко изглежда вече много по-естествено и красиво пред блока.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline ikarus2102

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #176 on: 10.09.2013, 17:44:45 »
Ето ветерани блокови лампи в Стара Загора:

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #177 on: 24.09.2013, 14:54:03 »
Трите стълба при бензиностанцията "Лукойл" на булевард "Сливница" до Западен парк са се оборудвали наскоро с лед лампи, същите каквито има и на стълбовете в бензиностанцията и във връзка със скорошното й обновление си мисля, че точно оттам може да са поръчали да сменят лампите и на самия булавард.
« Last Edit: 24.09.2013, 14:57:16 by AGENT 006 »

Offline NiGhtPiSH

• Защо пиша толкова много?
  • Sofia Hardcore
    • View Profile
« Reply #178 on: 25.09.2013, 23:01:32 »
Бул. Рожен е тотална тъмница. 202-ра и тя не е цвете за мирисане...
"Бирата е най-великото изобретение. Колелото също не е зле, но не върви с пържени картофки."

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #179 on: 26.09.2013, 21:36:41 »
Тези мисли се споделят в сайта на Улично осветление или на денонощният им телефон , както и във виртуалното деловодство на СО.