Author Topic: Уличното осветление в София  (Read 92371 times)

svetlin

• Guest
Re: Уличното осветление в София
« Reply #20 on: 23.10.2007, 21:16:07 »
Предният ми акаунт беше хакнат и сега не мога да си вляза по никакъв начин, затова си регистрирах този. Моля за извинение.
Ето лампи на Светлина Ад - Стара Загора:
Тази горе в ляво:
http://club.m-b0x.com/?view=transport&...ile&id=8648

Тези четири явно са от друг модел, но пак на Светлина:
http://club.m-b0x.com/?view=transport&...ile&id=8638

А тези са на HitLighting:
http://www.hitlighting.com/show_pic.php?ta...amp;rec_id=7613

Да ви кажа честно не ми харесват (поне на външен вид). Такива и аз мога да направя в част по трудово. Да не говорим, че близо до СУ, на бул. Цар Освободител има няколко клюмнали, не от този модел но на същата фирма (май напоследък те са монополисти). Поне тези на Светлина са с оригинален дизайн и лошото е, че се оказва, че дизайнът на HitLighting е краден от чуждестранни производители като Thorn Lighting и други. Явно обаче ги наподобяват само на външен вид.

А иначе фирмата Светлина АД Стара Загора си има неофициален, любителски сайт:
Светлина АД

както и страница в Уикипедия
Светлина АД - Уикипедия

Но никъде не пише дали още функционира фирмата.

Ето това е интересно:
Според кино-портала на dir.bg известният актьор Васил Михайлов е работил за кратко като шлосер в завода.

Online Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #21 on: 23.10.2007, 23:08:08 »
първо трябва да се разберем с тва хакване-пиши на ЛС, второ-ако си толкова запален по продуктите на тази фирма най малкото е да се обадиш на посочения телефон и да питаш дали бачкат, кви модели и т.н.,не вярвам да те излъжат

MiC

• Guest
« Reply #22 on: 30.10.2007, 16:19:17 »
Ами за два поредни пъти ми хакват и пощенските кутии, явно от там са разбрали и паролата ми. Настоящият ми акаунт (micdesign) е с нова пощенска кутия, моля другите два акаунта Svetlio и svetlin да се изтрият, за да ми остане този.

По темата: в сайта на Светлина http://svetlina-ad.hit.bg/ телефонът беше стария явно. Сега има нов номер (042/601 383), но нямам достъп до телефон да им се обадя. По имейл пък никой не ми отговаря. Впрочем, сайтът на Светлина АД го е правил един мой познат от Интернет, но и аз помагах за тестовите версии. После той продължи сам. Сега сайтът е във версия 2.1. Надявам се от предприятието да не се разсърдят!
« Last Edit: 30.10.2007, 19:18:39 by MiC »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #23 on: 31.10.2007, 23:04:36 »
Quote from: MiC
Надявам се от предприятието да не се разсърдят!
Чшш, внимавай да не те закопчаят от ГДБОП за пиратство и ограбване на интелектуалния продукт

Online Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #24 on: 28.01.2008, 20:45:34 »
Приватизираната в края на миналата година "Улично осветление" ще прави икономии, като частично ще намалява броя на светещите тела по улиците след 00-02 ч. Това са част от мерките за икономии, представени пред общинската комисия по инженерна инфраструктура от изпълнителния директор на дружеството Ангел Терзиев. По-сериозното икономисване на разходи обаче ще стане с внедряването на светодиодно управление и на нова система за управление на уличното осветление. Икономисаните пари пък щели да бъдат вложени в подмяна на осветителните тела.

"Улично осветление" стопанисва 2000 електрически табла, които се управляват чрез радиоканал. Кабелната мрежа за улично осветление е 72 километра, а общата дължина на изходните кабели е 1363 километра. В момента в София светят 63 500 улични лампи, а осветителните тела в парковете и градините 17 200 броя.

Новият собственик на дружеството "Елаците мед" предвижда да закупи автовишки и моторизирани стълби. Ще бъдат увеличени и аварийните екипи, които работят по сигналите, подавани в денонощно работещия диспечерски пункт на фирмата.

В общинския проекто-бюджет за тази година са предвидени два пъти повече пари за изграждане на ново улично осветление спрямо миналата година - 1,2 млн. лв., каза зам.кметът по финансите Минко Герджиков.1,6 млн. лв. пък са заделени за ремонти.

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #25 on: 28.01.2008, 21:16:18 »
Мисля си, че ще е удачен вариант да се дават на един вид концесия стълбове за улично осветление срещу рекламни площи - рекламната агенция поддържа осветителните тела и си плаща тока, срещу което получава правото да сложи светещи рекламни пана на стълбовете - като тези по големите булеварди + някой друг билборд.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #26 on: 28.01.2008, 23:32:58 »
Quote from: conecto
Мисля си, че ще е удачен вариант да се дават на един вид концесия стълбове за улично осветление срещу рекламни площи - рекламната агенция поддържа осветителните тела и си плаща тока, срещу което получава правото да сложи светещи рекламни пана на стълбовете - като тези по големите булеварди + някой друг билборд.
В наскоро приет закон уличните стълбове са в зоната, забранена за реклами. Ако не по този закон, ЗДвП забранява подобна работа.
Мисля, че доста реклами нарушават този закон - вечер просто не можеш да намериш отбивките от Цариградско към Младост от реклами, табла на бензиностанции и т.н. Да не говорим за неосветеното околовръстно шосе, където светлините на околните обекти просто те заслепяват.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #27 on: 28.01.2008, 23:50:40 »
Отделно, че гласят нова наредба за рекламите

Offline conecto

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 303555835
    • View Profile
    • Email
« Reply #28 on: 28.01.2008, 23:54:02 »
Е то значи и коледната украса е в нарушение...

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #29 on: 29.01.2008, 00:02:32 »
Quote from: conecto
Е то значи и коледната украса е в нарушение...

Може да имат разрешение от КАТ за поставянето и. Ама гадното е, че вечер свети и харчи ток. Предполагам че този ток никъде не се отчита, или по-лошият вариант - от Улично осветление нарочно не го махат, за да цакат общината после.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #30 on: 29.01.2008, 00:24:19 »
Quote from: etnies
Ама гадното е, че вечер свети и харчи ток.
Е, хайде, какво толкоз? То и осветлението на централните сгради харчи ток, но създава приятна атмосфера. Коледната украса не е върхът и рекламният и привкус не е много приятен, но по-добре от нищо.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #31 on: 29.01.2008, 00:31:25 »
Quote from: blagun
Е, хайде, какво толкоз? То и осветлението на централните сгради харчи ток, но създава приятна атмосфера. Коледната украса не е върхът и рекламният и привкус не е много приятен, но по-добре от нищо.

E до Великден ли да седи по тоя случай?

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #32 on: 29.01.2008, 02:25:38 »
Quote from: etnies
E до Великден ли да седи по тоя случай?
Могат да я изключат, без да я махат. Макар че на Орлов мост по-добре да я свалят.

Online maniak

• Нямам спирка
  • Оптимист
    • ICQ Messenger - 278834436
    • View Profile
    • http://www.flickr.com/photos/47270324@N08/
    • Email
« Reply #33 on: 29.01.2008, 07:26:22 »
мен ме притеснява друго. който е пътувал с кола или автобус на запад знае как изглеждат нощно време Белград, Будапеща, Братислава и други столици. София не е осветена качествено, но дали това се отчита в сметките на отговорните дружества и как те се отчитат пред общината. Все пак ако в София има 60 000 лампи аз смятам, че само половината от тях са работещи, а за останалата половина фиктивно се начисляват сметки...

Online Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #34 on: 29.01.2008, 08:58:18 »
София изобщо не е осветена качествено, аз не съм виждал в близките 2-3 год. вишка, с която да сменят крушките. Положението е трагично, примери много - Орлов мост, НДК, Ц.гара, Сточна гара................. Това са все места, които трябва да са като ден нощно време

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #35 on: 29.01.2008, 12:01:01 »
Quote from: Repcho
София изобщо не е осветена качествено, аз не съм виждал в близките 2-3 год. вишка, с която да сменят крушките. Положението е трагично, примери много - Орлов мост, НДК, Ц.гара, Сточна гара................. Това са все места, които трябва да са като ден нощно време
Така е. Бойко Борисов съвсем забрави за осветлението. При Софиянски се поддържаше далеч по-добре. Да не забравяме колко дълго време новоремонтираните отсечки по бул. Пейо Яворов бяха тъмни.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #36 on: 30.01.2008, 04:50:59 »
Quote from: ozzy
Така е. Бойко Борисов съвсем забрави за осветлението. При Софиянски се поддържаше далеч по-добре. Да не забравяме колко дълго време новоремонтираните отсечки по бул. Пейо Яворов бяха тъмни.

Да бе, по светло било при Софиянски. То вярно чео около нас смениха улчините лампи около 99, ама в съседния микрорайон е пълна тъмница в някой части от 15 години. Това, което може да се признае на ББ е, че осветяването на някой сгради създаде доста по-добър облик нощно врем. Лошото е, че на доста места са изгорели осветителните тела и не ги сменят. А още по-лошо е, че е отказал вместо с халогенни лампи да се осветява със светодиоди.

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #37 on: 30.01.2008, 15:24:05 »
От вчера започнаха да махат коледната украса. Споко повече от месец още няма да свети  .
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline LG_

• Строител
  • Moderator
  • Нямам спирка
  • for a better infrastructure
    • ICQ Messenger - 354966774
    • View Profile
    • Email
« Reply #38 on: 10.03.2009, 21:57:48 »
Немога да не изразя задоволството си от факта, че в София вече се виждат стълбове за уличното осветление, направени от поцинкована стомана. Такива вече са сложени по доста малки улички в центъра, а и на такива в Гео Милев и Изток например. Снимката отдолу е на такъв стълб по ул. Будапеща.

Предимствата на поцинкованото покритие са ясни:
1. повърхността неръждясва
2. визуално изглежда по-добре от боядисания с блажна боя, която с времето старее. освен това повсеместно не се нанася правилно
3.осигурява по-дълъг живот на стълба и инциденти като този (http://dnes.dir.bg/2009/03/09/news4108192.html) и произтичащите от него последствия и заплахи, са изключени.

На запад (а и на изток) стълбовете и въобще металните части и аксесоари по улиците - парапети мантинели и други са изцяло поцинковани (а на по-представителни места и иноксови)
Надявам се това да е залегнало в някоя наредба в Общината и за в бъдеще всички новопоставяни стълбове за осветление (както и такива за КМ), не само по малките улички , не само на малките улички, но и при ремонтите и разширенията на булевардите да са вече поцинковани . На единствения новопостроен булевард миналата година Сахаров - това не беше така.
« Last Edit: 10.03.2009, 21:59:31 by LG_ »
Ако спориш с идиот, вероятността той да прави абсолютно същото е много голяма.(Марк Твен)

Quote from: geogregor
Underground trains already resemble more of the cattle transports than transportation system for humans.
Actually cattle could never be transported in such awful conditions due to animal welfare regulations. But no one gives a damn about how Londoners travel!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #39 on: 10.03.2009, 22:24:42 »
Най-после след 15 години без осветление и нашата улица светна с въпросните поцинковани стъбове.