Author Topic: Уличното осветление в София  (Read 92378 times)

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Уличното осветление в София
« Reply #200 on: 19.10.2014, 09:46:57 »
LED осветлението не е по-силно от натриевите лампи, даже напротив - по-слабо е, но осветява по-равномерно, светлината не дразни и не натоварва очите, както например става с оранжевото на натриевите лампи (тук е редно да се спомене, че оранжевият цвят е агресивен и агресира хората), а и цветовете на околните обекти са по-естествени. При натриевите лампи дърветата изглеждат повехнали. :)

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #201 on: 19.10.2014, 14:16:44 »
LED осветлението може и да е по-силно, зависи. Тези на Малинов не са ли метал-халоген?

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #202 on: 23.10.2014, 21:26:57 »
Не, новото осветление по Малинов е повече от добро, преди даже беше по-слабо! Прилагам и снимка за доказателство:

Преди два дни бях в Младост по тъмно и минавах по тротоара на бул. "Александър Малинов" и дори през мястото, от където е направена тази снимка.

Тогава осветлението беше много по-слабо от това, което се вижда на снимката! На снимката изглежда много добре! Но преди два дни не беше така!

Събрах мнението на няколко приятели, които живеят в Младост, в района на булеварда и те споделиха, че те и техните семейства са по-скоро с негативно мнение относно силата на новото осветление.

Но може да се правят някакви тестове и настройки на лампите! Може би трябва да направим финалния си коментар след като бул. "Александър Малинов" бъде пълноценно въведен в експлоатация.
vasko - оригиналът! :)

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #203 on: 27.10.2014, 12:17:49 »
Михайло го каза - заслепяващите жълти натриеви лампи създават илюзия за много по-силно осветяване, но това не означава, че обектите се виждат по-добре.
А и живеещите покрай булеварда ще живнат от светлинното замърсяване на жилищата им.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #204 on: 28.10.2014, 01:58:18 »
Жълтата светлина има предимство при лоши метеорологични условия - дъжд, сняг, мъгла

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #205 on: 08.12.2014, 14:12:02 »
Любопитно нещо - на бул. "Ломско шосе" в района на автобусна спирка "ж.к. Обеля 2" са поставени стълбове за улично осветление.  :fan: Обаче са поставени само в района на спирката и близкото кръстовище. Аз коментирах проблема с тази спирка и липсата и на осветление в темата за спирките на МГТ.

Ще ми се да вярвам, че аз съм допринесъл за това, защото след коментирането на въпроса тук, аз подадох предложението си за спирката във Виртуалното деловодство на Столична община, насочено към комисията по транспорт.  :rolleyes:

Независимо дали е така, важното е, че се прави някакво подобрение!  :fan:

Сега ако се оправят и тротоарите (по-скоро - построят) и се сложи пешеходен светофар или повдигната пешеходна пътека и проблемът с тази спирка е решен!  ;)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #206 on: 12.12.2014, 22:42:49 »
Любопитно нещо - на бул. "Ломско шосе" в района на автобусна спирка "ж.к. Обеля 2" са поставени стълбове за улично осветление.  :fan: Обаче са поставени само в района на спирката и близкото кръстовище. Аз коментирах проблема с тази спирка и липсата и на осветление в темата за спирките на МГТ.

Вече трета вечер са монтирани и осветителни тела на въпросните стълбове, за които разаказах, но все още не работят.

Това, което искам да отбележа е един лек негатив - захранването на новите осветителни тела става чрез възушно окабеляване, а не подземно такова...

Въпреки това, продължавам да приветствам инициативата!  :fan:

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #207 on: 12.12.2014, 23:17:45 »
Това, което искам да отбележа е един лек негатив - захранването на новите осветителни тела става чрез възушно окабеляване, а не подземно такова...
Да, и при нас действат така - след години тъмнина (само 1 стълб на повече от 300 метра!) нашата уличка Крум Кюлявков получи осветление и също с въздушно окабеляване. Явно като дойде друг проект за тротоари, тогава ще прекарат кабелите подземно.

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #208 on: 12.12.2014, 23:54:36 »
Ееее при на по селата като всичките жици висят по стълбовете........... кои се ползват, кои не, още сме живи :D
За трамвайния транспорт!!!!!

Online Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #209 on: 13.12.2014, 09:14:40 »
И при нас в Младост на доста места са така във въздуха от много години и потвърждавам че няма никакви проблеми! Напротив, много по-лесно е за прекарване, за поддръжка, няма нужда за всяко нещо да се разбиват тротоарите, много по-евтино е така. Аз не виждам къде е проблема.

Не може да отречем, че столицата ни е доста добре осветена навсякъде.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #210 on: 13.12.2014, 12:28:30 »
Като цяло има известно подобрение в последните няколко години, но има какво да се желае. Примерно в Младост-1, ако тръгна от бл.31, където живее майка ми, в посока МС Младост-1, покрай 125 СОУ пътеката е абсолютна тъмница, по-нататък зад 46 блок и изоставената част от пазара също е доста неприятно.
В центъра, по някои улици като Искър, лампите са разположени високо в короните на дърветата и през пролетно-летния сезон почти нищо не се вижда. Смениха голяма част от лампите с диодни, но те сякаш са по-слаби и осветяват по-концентрирано улицата, но не и самия разбит тротоар. В крайна сметка, като се прави нещо, трябва да се съобрази дали ще се подобри или влоши осветеността на улиците, в случая просто смениха едни лампи с други, без да има подобрение, говоря от гледната точка на пешеходец.
В района на спирката на трамваите 20, 22 на банята също е много тъмно, а се разхождат някои съмнителни лица.

Offline lopik

• Приятел на ГТ
    • View Profile
« Reply #211 on: 13.12.2014, 20:11:58 »
За спирката на 20,22 съм съгласен.
Наскоро ми се наложи да мина през подлеза на Централна гара от спирката на бул. Христо Ботев и то през тъмната част от денонощието. На никого не пожелавам такова изпитание. Въпреки че съм минавал много пъти оттам, ми се наложи да пускам фенерче, за да се оправя в непрогледния мрак. Успях да изляза, но пък хубавичко осветих боклуците, които се намират там долу. А миризмата си е ясна. Та към кого мога да се обърна, защото съгласете се, това не е нормално!

Offline abs111

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #212 on: 13.12.2014, 21:10:18 »
Общината слага лампи и след две седмица ги изскубват,барабар с кабелите......

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #213 on: 14.12.2014, 14:52:25 »
И при нас в Младост на доста места са така във въздуха от много години и потвърждавам че няма никакви проблеми! Напротив, много по-лесно е за прекарване, за поддръжка, няма нужда за всяко нещо да се разбиват тротоарите, много по-евтино е така. Аз не виждам къде е проблема.
Ясно е, че има финансови предимства на този вид окабеляване, но си има и своите недостатъци. Този вид окабеляване е уязвим на метеорологични въздействия.

А в случая (бул. "Ломско щосе", в близост до ж.к. Обеля 2), говорим за стълбове, които са поставени направо в полето. Няма тротоар, който да бъде разбиван, за се създаде подземна инфраструктура за окабеляването. За това си мисля, че можеше и подземно да го направят в случая.

Между другото, снощи беше сефтето на тези улични лампи. Поставени са осветителни тела, които излъчват жълтеникава светлина. Подкрепям мнението, което някой беше изказал във форума, че жълтата светлина е по-подходяща в условия на мъгла. Вярно е!  :)
« Last Edit: 14.12.2014, 22:57:28 by vasko »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
« Reply #214 on: 30.10.2015, 20:05:34 »
Започнала е постепенната подмяна на "НДК-нските лампи" навсякъде около НДК. На "Печно Свалейков" и "Патриарх Евтимий" са вече сменени с нови, които са специално направени да наподобяват оригиналните и стоят доста добре.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #215 on: 30.10.2015, 23:07:29 »
Това са чисто нови осветителни тела и нямат нищо общо с оригиналните, освен функцията им - че светят. Иначе отдавна бяха подменени телата, както ниските, така и високите. Поставиха се два големи стълба пред сградата и като цяло има и още много неща.
Ето оригиналното осветление:

А ето ти ги и новите тела:
« Last Edit: 30.10.2015, 23:16:47 by Petko21 »

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #216 on: 31.10.2015, 00:20:04 »
Агента говори за телата на високите кафяви 8мостенни (май 8 бяха)  стълбове, които са слагани по улиците покрай НДК - Скобелев, Витошка, Патриарх Евтимий, Фритьоф Нансен...

Offline Petko21

• Нямам спирка
  • Техника
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 646173605
    • View Profile
    • Моите снимки
« Reply #217 on: 31.10.2015, 00:28:45 »
Дори и да е така, тях ги обновяват вече от 3-4 години. Първо беше по Черни, после по Витоша, сега по Нансен и Патриарха. Забелязва се и разлика в боята, разлика в осветителните тела и разлика в секторите които светят. Около самото НДК, в първия кръг са сменени с чисто нови единични осветителни тела, за които явно Агента е говорил.
Моя е грешката, защото не съм обърнал внимание на кавичките в мнението му.

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #218 on: 31.10.2015, 00:30:22 »
Забравих да кажа, че тези, които сега се слагат са LED тела :)

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #219 on: 31.10.2015, 00:34:15 »
А новите високи лампи по алеите на парка и шадраваните са много интересни. Така са направени, че като минаваш край тях да се променя ефекта - или се виждат матрица от светлинки в основата на фенера или се виждат хвърчащи светлинки в цялото му тяло - трудно е да се опише.
Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове