Author Topic: Разписание 1955  (Read 2890 times)

Offline Metan

• Нямам спирка
    • View Profile
Разписание 1955
« on: 11.04.2019, 21:56:55 »
Извлечение от разписанието на пътническите влакове, заминаващи и пристигащи от и в София, в сила от 22 май 1955

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Разписание 1955
« Reply #1 on: 06.05.2019, 00:29:57 »
Хммм, по тези разписания ако правилно разбирам София-Варна се е пътувало по 16-17 часа през 1955-та година. Твърде много ми се вижда впредвид че още тогава сме имали локомотиви за 130 км/час и сума ти за 80-90. Средната скорост да е била около 25-30 ? Явно инфраструктурата е била супер зле тогава ако това е вярно или аз нещо не мога да разбера правилно разписанията. Ако е трябвало да отидеш да свършиш някаква работа до там 2 дни ти е отнемал само пътя.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 06.05.2019, 11:48:54 »
Хммм, по тези разписания ако правилно разбирам София-Варна се е пътувало по 16-17 часа през 1955-та година. Твърде много ми се вижда впредвид че още тогава сме имали локомотиви за 130 км/час и сума ти за 80-90. Средната скорост да е била около 25-30 ? Явно инфраструктурата е била супер зле тогава ако това е вярно или аз нещо не мога да разбера правилно разписанията. Ако е трябвало да отидеш да свършиш някаква работа до там 2 дни ти е отнемал само пътя.
В първия момент и аз не можах да се ориентирам, но впоследствие разбрах разписанието. Вляво е часът на тръгване/пристигане от/в София, а вдясно срещу всеки град е казано кога тръгва/пристига, без значение дали е с прекачване някъде или не (няма как да е имало, например, директен от Варна през Златарица и/или Бяла слатина :) :D). Та... обърни внимание, че е имало пътнически! влак Варна-София. :rolleyes: Това ми говори, че едно време не е имало "къси" (София - Мездра - София, Варна - Шумен - Варна и т.н.) влакове на всяка керемида (тоест, това, което днес разбираме под "пътнически влак"), ами си е бил пътнически по цялата линия (от София до Върна, до Бургас, до Видин, до Петрич...). Това напълно нормално обуславя дълго времепътуване. ;) И все пак, имало е нощен, бърз 20:20 от Варна, който в 08:40 е бил в София. 12 часа и 20 минути за онези времена не е чак толкова зле! :) Мен повече ме притеснява Кардам 15:20 и се предполага, че трябва да се прекачиш на влак от Варна в 20:20. Или скоростта по 28-а линия е била отчайващо охлювена (4-5 часа от Кардам до Повеляново), или е имало безумно голямо висене на Повеляново за прекачването на влака от Варна.
едит: обърнете внимание на Мездра - София. Тогава се е пътувало с бърз влак около 2 часа. Днес, 2019 година с най-бързите варианти излиза около 90 минути., което е напредък от 30 минути за 65 години. :crazy:
Виж, по други отсечки подобрението е чувствително спрямо 1955-а година:
1. Варна - Горна Оряховица сега е 3ч. 25 мин., тогава е бил 5ч. 40 мин.
2. Горна Оряховица - София сега е 3ч. 50 мин., тогава е бил 6ч. 40 мин.
3. Сливен - Бургас - сега е 1ч. 20 мин., тогава е бил 3ч. 40 мин.

Силно впечатление ми направи днешният БВ 8650. Тогава е имало пътнически! дори по този маршрут - от Варна е тръгвал в 00:05 и е пристигал в 19:14. Е, 19ч. 10 мин. наистина избива рибата, вече. Но пък е бил подходящ за екскурзии с влак, с възможност за късане на цветенца и бране на крайпътни билки, може би... :rolleyes: :D
« Last Edit: 06.05.2019, 12:12:30 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #3 on: 06.05.2019, 19:16:39 »
Пътнически влак София-Варна, спиращ на абсолютно на всяка керемидка, имаше поне до началото на 90-те, даже имаше спални, също и кушет вагони, но нямаше първа класа. Това всъщност е сегашния 20170/20171-София-Горна Оряховица - до Горна Оряховица беше скъсен в последствие, през 90-те. Схемата беше следната. В 2.15 следобед тръгваше "Експрес Варна", който стигаше във Варна към девет и нещо вечерта, за седем часа, а веднага след него, в 2.20 потегляше пътническия, който обаче беше при вас чак на другия ден в пет сутринта.....По същия начин имаше и пътнически влак, дневен, София-Бургас, през Карлово, през гара Север...Понякога, при нужда, към тях прикачваха и товарен вагон за превоз на мъртъвци в ковчег.....Целта на тези абсолютно никому ненужни влакове на студентите-курсанти във ВВТУ Тодор Каблешков да им провеждат учебните практики и стажове, демек да им е максимално гадно - хем дълъг път, хем тръгни-спри.....Иначе плътно до идването на дизеловите и електрическите локомотиви, бързи влакове има само и единствено между София и Варна/Бургас - само по веднъж на ден и по един нощен сезонен, само лятото....Другите бързи са международните.....Имаше място, където са качени всички стари разписания от 30-те години досега.......За Кулата например през 70-те има само един бърз влак дневно, в началото на 80-те стават два, едва малко по-късно - четири.
« Last Edit: 06.05.2019, 20:11:12 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!

Offline fgm

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #4 on: 06.05.2019, 19:36:45 »
Малко поправка.
20110 няма по сегашния ГДВ, 20111/20112 е София-Враца-София
Търсения е 20170/20171 София-Горна Оряховица-София