Снощи мислено се върнах около 20 години назад към прогимназиалната част от житейския си път и си спомних Икарусите на Коско. Причината бе автобусите по линия 148 в посока Почивка. Часът бе около 19:30. Наближавам към кръстовището до стадион "Тича" - между бул. "Осми Приморски полк" и ул. "Никола Вапцаров". Насреща си виждам на червено са спрели Урбино 18, а зад него Дракон. Дотук нищо толкова интересно. Светва им зелено и продължават към Явор. Светва после червено за това направление, на мен зелено и аз тръгвам да пресичам първо улицата, после на другото зелено и булеварда (да мина по диагонал от другата страна на кръстовището). Стигам до тротоара до самия стадион и виждам насреща се задава втори Дракон и спря да си чака на червено (което скоро след това светна зелено). В този момент изплуваха и въпросните спомени. Още на място се замислих как едно време беше обичайна гледка при тогавашните интервали около 7-8 минути в пик. Но после се зачудих защо при настоящите от около 15 минути (сега проверих и се оказва, че са 13 минути в този час) се е получила такава ситуация. Продължавам надолу по булеварда - даречем да са минали десетина минути. Насреща си виждам второ Урбино 18 по същата линия 148 за към Почивка, токущо потеглило от спирка Чаталджа! Излиза, че в разстояние на 12-13 минути преминаха 4 коли. В първите два автобуса общият брой пътници беше като за Урбино 12 (без свободни седалки). Във вторите два малко повече. Излиза, че автобуси, които по разписание следва да преминат за 39 минути (ако броим от момента, в който първият вече е при нас), се изредиха за 12.

Отделно от това, в същия час при спирка Явор вече забелязвам, че пакетното придвижване по двойки по линия 7 вече е двупосочно. В посока гарата разбираемо... донякъде. Но наобратно защо

edit: При линия 118/118а ми е ясно, че там едната идва чак от Тополи и е по-трудно да се синхронизират да не се движат за ръчички към Почивка, така че там няма да отварям дума.