Author Topic: Новини и общи дискусии  (Read 197207 times)

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
Re: Новини и общи дискусии
« Reply #880 on: 03.02.2026, 21:37:33 »
Пешеходни зони на международен път.  :help:

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
« Reply #881 on: 03.02.2026, 21:49:31 »
Ето на тази снимка се вижда, че е било предвидено стълбовете да са изместени и максимално приближени към пътното платно, сливайки се с мантинелата и освобождавайки ги от тротоара:
https://izolacii.eu/wp-content/uploads/news/asparuhov-most-_proekt.jpg

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #882 on: 04.02.2026, 09:09:19 »
83 не може да се движи до Почивка по чисто технологични причини - няма изградена ККМ за завой от Рачински посока Почивка. Ако се реализира онази простотия да върти през Д. Дебелянов и да заминава към Почивка през центъра става абсолютно безмислено и се удължава пътуването с много. Варианта да свалят прътите не е възможен.
Това е вън от всякакво съмнение и аз винаги съм го споменавал. Сега допуснах грешката, че ще го подразберете "между редовете", затова сега го написвам черно на бяло. Винаги имам предвид да се преработи ККМ над кръстовището между бул. Съборни и ул. "Александър Рачински". Може да се реализира с трипосочна кръстовка. Следва да могат да изработят звездовидни пресечения от фирмата-производител на елементите. Другото, което вероятно ще се наложи, е да бъде преместена стоп-линията на светофара по ул. Александър Рачински с 5-10 метра по-надалеч от кръстовището, за да има достатъчен габарит за десния завой.

Относно картинката - така също ми харесва, но ми се струва по-удачно стълбовете да бъдат разположени по средата, между двете платна на моста. С конзоли от двете им страни.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #883 on: 04.02.2026, 10:04:20 »
Пешеходни зони на международен път.  :help:
В някой момент този път няма да е международен. Автомагистрали и републикански пътища от първи и втори клас не могат да преминават през урбанизирани територии, с изключение на случаи, при които едновременно са налице 4-5 критерия. Тук случаят не е такъв и с реализацията на обходите на Варна мостът ще има значение единствено за локалния трафик.

Online V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #884 on: 04.02.2026, 11:03:51 »
Това няма да стане скоро.  :rolleyes:

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
« Reply #885 on: 04.02.2026, 18:39:44 »
Може да се реализира с трипосочна кръстовка. Следва да могат да изработят звездовидни пресечения от фирмата-производител на елементите.

Относно картинката - така също ми харесва, но ми се струва по-удачно стълбовете да бъдат разположени по средата, между двете платна на моста. С конзоли от двете им страни.

Такива кръстовки в България досега не са били прилагани никъде и вероятно не ги произвеждат. В Русия, където ги има хвърлят много токо-приемниците при преминаване през тях.

Не разсъждаваш практически. Конзола от двете страни на контактната мрежа ще утежнява много самият стълб, който ще бъде по-малко стабилен и ще се предизвика по-бързо умора на материала. По-здраво ще бъде, когато са захванати по отделно с по един стълб. Като се има и предвид, че на моста тролейбуса развива висока скорост, дори според мен е по-добре мрежата да бъде положена над крайна дясна пътна лента, а не между двете.

Ако 83 го направят да ходи до Почивка, връзката на центъра около Катедралата с Възраждане ще остане само с 88 и линията ще стане още по-натоварена, а Варна вече не разполага със съчленени тролейбуси.

Достатъчно е да се пусне само 86 като 83 на 20-30 мин. и мрежата на тролеите ще се използва оптимално вече.
« Last Edit: Yesterday at 16:35:26 by klutsohor »

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #886 on: Yesterday at 18:59:56 »
Не мога да разбера какво общо има ремонтът на моста и желанието за използване от пешеходци с ККМ? Като искат да улеснят пешеходците, да пуснат безплатно корабче до Морска гара, май ще е по-ефективно.
Аз бих предложил да пуснем 83 до Аспарухово през 20 минути в синхрон с 88 също през 20 минути и 82 през 10 минути. Но никой не ме пита.
« Last Edit: Yesterday at 19:02:30 by Chezare »
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

• View Profile
    • Email
« Reply #887 on: Today at 09:30:05 »
Не мога да разбера какво общо има ремонтът на моста и желанието за използване от пешеходци с ККМ? Като искат да улеснят пешеходците, да пуснат безплатно корабче до Морска гара, май ще е по-ефективно.
Аз бих предложил да пуснем 83 до Аспарухово през 20 минути в синхрон с 88 също през 20 минути и 82 през 10 минути. Но никой не ме пита.
Звучиш като човек, който грам не познава маршрута на линия 88. Веднъж дори бях измервал в гугъл мапс дължината му. Излезе към 12 км. Токущо измерих участъка от кръстовище Константин и Фружин / Света Елена до обръщач при блок 407, с минаване по ул. Янко Мустаков. Дава ми го 2 км (да приемем, че и двете са верни). След като разделиш 10 на 12, можеш сам да си отговориш на въпроса за какъв процент съвпадане на маршрутите им би ставало въпрос. ;) Твоята идея бих я приложил с друга номерация и идея - 88 + 88а и известно увеличаване броя на колите, но не и като за две отделни линии (което би било 15 коли и нагоре). Да се редуват. Това не би имало почти нищо общо с предлагания от мен маршрут на линия 83. Единствено, че ще се дублират до спирка Нептун, но то така или иначе има доста двойки маршрути из града, които така се дублират в между 40 и 60% от дължините си, което считам, че не е чак толкова лошо...
Затова идеята с номер 88а по мое скромно мнение е излишна. Така или иначе би имало номер 83, който да изпълнява същата функция за към Владиславово. По този начин всяка от четирите линии би имала своя собствена роля. 82 играе роля за Гарата и през Мебелната палата/Изчислителния център (като нея има само 22, но той е по Владислав). 83 играе роля за ул. Янко Мустаков и маршрут по Сливница към Почивка (само частично се дублира със 118, които в пик е претоварен). 86 играе роля за направлението от Почивка до Аспарухово, което само частично се припокрива с редкия 17а. В поне половината маршрут двете са си съвсем отделни линии. 88 няма алтернатива.

Тоест, би молго на 88 да си останат 8 коли, но да се редуват 88 и 88а. На 83 - 7 или 8 коли за интервал около 15 минути (да приемем, че са 8). На 86 - 5 коли, както беше в самото начало за интервал 20 минути. Дотук правят 21. Остават 9. Заделяме 3 резерви/ремонт... Остават 6 коли за 82, което прави интервал малко повече от 15 минути. Би могло и изравняване - по 7 коли за линии 82 и 83. Така 82 става точно на 15 минути, а 83 - на 17-20. С толкова тролейбуси разполагаме в момента.

Нататък има два варианта:
1. Допълваме с няколко електрички, с цел съкраващаване на интервалите. Предимството е, че са налични и може да стане "от днес за утре";
2. Да бъдат закупени десетина броя съчленени тролейбуси (с кондензатор). Недостатъкът е, че е нужна обществена поръчка и подобаващото й време за изпълнение.

едит: Дори си представям, че би могло и двете - 83 и 88 - да бъдат разделени на две подлинии. Да има 83, 83а, 88, 88а. Двете с буква 'а' да минават по ул. Янко Мустаков. Половината коли от 83 да карат 83a, половината от 88 да карат 88а. Точно както са направили в момента с 12 заради ремонта към Галата. Там считам, че следва да остане. Да отпадне утринният курс 12 Сокол. Вместо него целодневно да движи линия с номер и маршрут 12а Карантината, а другата да бъде 12 Зора. И двете в обратната посока до Бриз. Сега дефакто са така, но де юре пише 12 Карантината, а ел-табелите не са настроени да го показват. Поставят листи хартия отпред, на които е изписан номер и дестинация "Карантината".
« Last Edit: Today at 09:41:26 by тролей №164 линия 2 »

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #888 on: Today at 11:54:14 »
Няма смисъл да се прави 88, 88а, 88Щ и т.н. при положение че прекачването с един билет вече е лесно.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #889 on: Today at 12:13:04 »
Тези интервали, които си написал, водят до супер неравномерно обслужване на пътниците. Един тролей през 15 минути, друг през 17-20... това води до пакетно придвижване. При моята идея имаш тролей на 10 минути до Аспарухово, на 10 минути по 82, на 10 минути в общия участък на 83/88 и на 5 минути по бул. Сливница. Може и 83 да остане до ЖП гара, а да пуснем 86 през 20 минути Аспарухово-Почивка. Така синхрона се запазва и са общо 25 коли. Твоята идея е буламач от линии и интервали, които ще направят всякакъв синхрон невъзможен, което ще влоши обслужването.
Най-лесното, ефективно и щадящо финанси решение е елементарно - разтегляне на разписанията, намаляване на средната скорост на придвижване и свеждане до минимум ролята на GPS-и, говорещи автобуси, табла и всякакви подобни електроники, които само утежняват основните процеси.

• View Profile
    • Email
« Reply #890 on: Today at 12:35:15 »
Тези интервали, които си написал, водят до супер неравномерно обслужване на пътниците. Един тролей през 15 минути, друг през 17-20... това води до пакетно придвижване. При моята идея имаш тролей на 10 минути до Аспарухово, на 10 минути по 82, на 10 минути в общия участък на 83/88 и на 5 минути по бул. Сливница. Може и 83 да остане до ЖП гара, а да пуснем 86 през 20 минути Аспарухово-Почивка. Така синхрона се запазва и са общо 25 коли. Твоята идея е буламач от линии и интервали, които ще направят всякакъв синхрон невъзможен, което ще влоши обслужването.
Съгласен съм с теб. Докато пишех своя пост, се сетих за един друг, който бях писал миналата година, но не ми се ровеше да го търся. Сега го потърсих, защото там си спомням, че си играх да гледам разписанието и времената, за да не пиша "наизуст". Копирам само есенцията:
Сега резюмирано:
82 - 6 коли на интервал 15 минути. 40 минути в посока ЖП гара, от които 7 минути почивка на обръщач. 50 минути в посока Владиславово, от които 14 минути почивка на обръщач.
83 - 6 коли на интервал 20 минути, 60 минути в посока, от които 12 минути почивка на обръщач.
86 - 5 коли на интервал 20 минути. 50 минути в посока Почивка, от които 13 минути почивка на обръщач. 50 минути в посока Аспарухово, от които 17 минути почивка на обръщач.
88 - 6 коли на интервал 20 минути, 60 минути в посока, от които 15 минути почивка на обръщач.

И четирите линии на тактов интервал целодневно.
Тогава явно съм "пестял" колите. Сега нямам време да смятам, но ако към 83, 86 и 88 се добави по 1 или 2 коли към предложеното в цитата, интервалите им би следвало да станат точно 15 минути. Така всичките линии могат да бъдат на 15 минути. Така как ви се струва като предложение?

едит: напълно е възможно тогава да съм ги бил объркал. Идеята ми сега е всичките линии или на 20, или на 15 минути, целодневно тактово. За 15 не съм сигурен, но за 20-минутни интервали плюс резерви 30-е ни тролейбуса би следвало да бъдат достатъчни.
« Last Edit: Today at 12:38:41 by тролей №164 линия 2 »

Offline tzvetan.hristov33

• Приятел на ГТ
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #891 on: Today at 20:42:58 »
Да но ако един два спрат, работата оттича. Със сигурност трябва да се купят поне 5-10 съчленени пък било то и втора ръка.
За 86 обаче воля за възстановяване не се вижда изобщо, още повече че единия от трансформаторите бил на частна земя. Единственият шанс за това според мен е ако затворят моста за ремонт, свалените от там тролеи да тръгнат по 86 до ЖП. Гара.

Изпратено от моят SM-S918B с помощта на Tapatalk