Не мога да разбера какво общо има ремонтът на моста и желанието за използване от пешеходци с ККМ? Като искат да улеснят пешеходците, да пуснат безплатно корабче до Морска гара, май ще е по-ефективно.
Аз бих предложил да пуснем 83 до Аспарухово през 20 минути в синхрон с 88 също през 20 минути и 82 през 10 минути. Но никой не ме пита.
Звучиш като човек, който грам не познава маршрута на линия 88. Веднъж дори бях измервал в гугъл мапс дължината му. Излезе към 12 км. Токущо измерих участъка от кръстовище Константин и Фружин / Света Елена до обръщач при блок 407, с минаване по ул. Янко Мустаков. Дава ми го 2 км (да приемем, че и двете са верни). След като разделиш 10 на 12, можеш сам да си отговориш на въпроса за какъв процент съвпадане на маршрутите им би ставало въпрос.

Твоята идея бих я приложил с друга номерация и идея - 88 + 88а и известно увеличаване броя на колите, но не и като за две отделни линии (което би било 15 коли и нагоре). Да се редуват. Това не би имало почти нищо общо с предлагания от мен маршрут на линия 83. Единствено, че ще се дублират до спирка Нептун, но то така или иначе има доста двойки маршрути из града, които така се дублират в между 40 и 60% от дължините си, което считам, че не е чак толкова лошо...
Затова идеята с номер 88а по мое скромно мнение е излишна. Така или иначе би имало номер 83, който да изпълнява същата функция за към Владиславово. По този начин всяка от четирите линии би имала своя собствена роля. 82 играе роля за Гарата и през Мебелната палата/Изчислителния център (като нея има само 22, но той е по Владислав). 83 играе роля за ул. Янко Мустаков и маршрут по Сливница към Почивка (само частично се дублира със 118, които в пик е претоварен). 86 играе роля за направлението от Почивка до Аспарухово, което само частично се припокрива с редкия 17а. В поне половината маршрут двете са си съвсем отделни линии. 88 няма алтернатива.
Тоест, би молго на 88 да си останат 8 коли, но да се редуват 88 и 88а. На 83 - 7 или 8 коли за интервал около 15 минути (да приемем, че са

. На 86 - 5 коли, както беше в самото начало за интервал 20 минути. Дотук правят 21. Остават 9. Заделяме 3 резерви/ремонт... Остават 6 коли за 82, което прави интервал малко повече от 15 минути. Би могло и изравняване - по 7 коли за линии 82 и 83. Така 82 става точно на 15 минути, а 83 - на 17-20. С толкова тролейбуси разполагаме в момента.
Нататък има два варианта:
1. Допълваме с няколко електрички, с цел съкраващаване на интервалите. Предимството е, че са налични и може да стане "от днес за утре";
2. Да бъдат закупени десетина броя съчленени тролейбуси (с кондензатор). Недостатъкът е, че е нужна обществена поръчка и подобаващото й време за изпълнение.
едит: Дори си представям, че би могло и двете - 83 и 88 - да бъдат разделени на две подлинии. Да има 83, 83а, 88, 88а. Двете с буква 'а' да минават по ул. Янко Мустаков. Половината коли от 83 да карат 83a, половината от 88 да карат 88а. Точно както са направили в момента с 12 заради ремонта към Галата. Там считам, че следва да остане. Да отпадне утринният курс 12 Сокол. Вместо него целодневно да движи линия с номер и маршрут 12а Карантината, а другата да бъде 12 Зора. И двете в обратната посока до Бриз. Сега дефакто са така, но де юре пише 12 Карантината, а ел-табелите не са настроени да го показват. Поставят листи хартия отпред, на които е изписан номер и дестинация "Карантината".