Author Topic: Новини и общи дискусии  (Read 206882 times)

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Новини и общи дискусии
« Reply #900 on: 04.03.2026, 15:40:12 »
Изграждане на тролейбусна мрежа към Виница е съмнително решение - пътят е тесен с остри завои, застрояването прави разширяването и изправянето трудно осъществимо.  :rolleyes:

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
« Reply #901 on: 04.03.2026, 21:03:58 »
През 2014 г. по време на възстановяването на линия 86 чух в тролея една от шофьорките да се оплаква, че трябвало да ходи "празна" чак до Аспарухово и по-добре било да пуснат Владиславово - Почивка. Вече започвам да си мисля, че нулевия пробег, а не липсата на кадри е проблем да се пуснат пак 86.

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #902 on: 05.03.2026, 11:56:08 »
По тази тема пък има даже нагледен пример от София. Дори в разписанието, с червен шрифт, са маркирани непълните курсове, чиято цел е возилото да вози пътници докато се включва/изключва от линия. Не виждам пречка и тук да се приложат, дори и без контролите. Още преди десетина години съм си го представял как добавят към IBIS-системата опция да се избере маршрут 88 Дом Младост. За обратната посока дори не е нужно да се препрограмира. Не помня дали сме обсъждали темата за нулевия пробег във Варна, но считам, че е редно да се помисли в тази посока. Апропо, преди няколко години бях предложил един вариант на разписание, при който тролейбусните линии работят денонощно. Така нулевият пробег би намалял драстично по естествен път. :D Водачите се сменят на някоя спирка, а возилото се прибира само веднъж на няколко дни за техническо обслужване и/или ремонт.
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
« Reply #903 on: 05.03.2026, 18:13:22 »
Апропо, преди няколко години бях предложил един вариант на разписание, при който тролейбусните линии работят денонощно. Така нулевият пробег би намалял драстично по естествен път. :D Водачите се сменят на някоя спирка, а возилото се прибира само веднъж на няколко дни за техническо обслужване и/или ремонт.

Ще му извадиш душата ако го изкараш превозното средство да се движи Нон стоп и ще го скапеш набързо. :) За 86 може да се обръща на Димчо Дебелянов и първия курс от наряда за Почивка да започва от там. Другият ми въпрос е може ли технически да направи сега завой тролей със свалени пръти от Съборни надясно към Александър Рачински, където са къщите, защото ми се струва, че радиуса е прекалено малък там?

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #904 on: 05.03.2026, 18:38:22 »
Завоят от Съборни към Рачински не е проблем за единични тролейбуси, при това може да се премести стълбчето и да се скоси тротоарът. За съчленени наистина е рисков. Разстоянието от Музея до Нептун е около 300 m и не би трябвало да е проблем за тролейбуси с автономен ход. :rolleyes:
« Last Edit: 05.03.2026, 18:40:45 by V.Peichev »

Offline Tisho

• Маниак
  • В 0135 СН - уникалният автобус на Варна!
    • View Profile
« Reply #905 on: 05.03.2026, 21:53:28 »
да възстанови съществуваща
Новият маршрут на 83 не е ли точно по трасе, което не се беше използвало от години?
Теоретично си прав. Само че това са два километра, успоредни на едни други два километра (при това в същия квартал), които се използват вече повече от три десетилетия. "На хартия" имаме възстановяване на съществуващ маршрут и е удобен за една част от пътуващите. Само че аз лично не бих си го писал в актив като нещо "кой знае какво свършено като дейност по темата", за разлика от едни други хора в Общината. :rolleyes: Виж, линия 86 беше наистина нещо значимо, защото обслужва съвсем друг район от града. Даречем нова мрежа до дом "Майка и дете" в кв. Виница също би било нещо доста по-съществено.

Изграждане на тролейбусна мрежа към Виница е съмнително решение - пътят е тесен с остри завои, застрояването прави разширяването и изправянето трудно осъществимо.  :rolleyes:

Тролей до Виница е пълен абсурд!...  :help:
Понякога се изумявам на идеите на някои колеги, които са в сферата на някаква много тежка научна фантастика, която не кореспондира грам с реалностите...

Първо, как си представяте тролей да катери целият баир на Виница от Явор, особено в района на Резервоара, че и разклона за ТВ Кула!?  :help:
Не казвам, че е невъзможно, а по-скоро че няма смисъл!

Второ, районът е свлачищен!
Къде би била оправдана такава инвестиция към 2026 година и под какъв предлог, ако на пазара има все по-екологични превозни средства и електробуси, за които няма нужда от ККМ.
Изграждането на ККМ е скъпо удоволствие и има далеч по-"рентабилни" и по-прави участъци, където е по-логично да има движение на тролейбуси...

Аз напълно разбирам желанието да се спаси тролейбусният транспорт във Варна, да съществува, да е развит като в София и Плевен (и поне на нивото на София) и бих подкрепил инициатива в тази посока.
Но... трябва да си познаваме града, както и матрЯла, с който разполагаме...

Някога, преди повече от 20 години, когато линии като 84, 87, а и други са били по-прясно линчувани, можеше да се обмисля перспектива, в която да се направи нова ККМ с нова транспортна схема.

Много пъти съм казвал, че линия 20 е наполовина тролейбусна и може без проблем да стане такава, ако се прокара ККМ по Цар Освободител...
Но трябва на първо място да се мисли дългосрочно, да се избият разходите за ток и поддръжка, а не да се гледа фенски и инфантилно на такава инвестиция...

Трите линии, за хубаво или за лошо, рано или късно ще станат автобусни или ще бъдат обслужвани от електробуси и ККМ ще демонтират в рамките на следващите 10, най-много 15 години.

Ако имаше повече далновидност в транспортната схема на града, повече паркинги и паркоместа, по-големи пешеходни, зелени и сини зони, можеше да има подземен транспорт, по подобие на Лозана, който да свързва откъснатите квартали с центъра, а ние дори 1/3 от парка не можахме да си извоюваме обратно и всеки паркира, където му падне.  :(
Фен на швейцарските автобуси MAN 10.190 HOCL / Lauber, MAN SG280H, SL200, NL202, NG272, Lion's City, MB O305/G/Heuliez, Conecto/G, Citaro/G, електробуси, тролеи, трамваи, метро и влакове.

Почивай в мир, Тони!

МАН а е най доброто нещо което се е случило за софийския ГТ след метрото в последните 20 години.

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #906 on: 06.03.2026, 04:56:54 »
Истината е, че Варна отдавна, ама отдавна има нужда от трамваи, скоростни, с безконфликтни кръстови и прелези, като в Едмънтън и Калгарево примерно. Пловдив, между другото, също. Ако това се случи, тогава тролеите биха могли да отпаднат.
« Last Edit: 06.03.2026, 06:26:27 by IKAR »
По рейс и по жена не се тича!
A developed country is not a place where the poor have cars, it is where the rich ride public transportation.

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #907 on: 06.03.2026, 07:56:50 »
Изкачването към Виница е по-малкият проблем - има тролейбуси с два задвижвани моста, тесният път без възможност за разширение в близко бъдеще и острите завои са по-сериозните пречки.  :rolleyes:

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
« Reply #908 on: 06.03.2026, 12:22:45 »
Противоречиво е да правиш по 20-та линия КМ ако до 15 години ще махаш по другите три...

Offline тролей №164 линия 2

• Защо пиша толкова много?
  • Моят любим "Snacks" - тролей №164. R.I.P.
    • View Profile
    • Email
« Reply #909 on: 06.03.2026, 12:46:18 »
...
Тролей до Виница е пълен абсурд!...  :help:
Понякога се изумявам на идеите на някои колеги, които са в сферата на някаква много тежка научна фантастика, която не кореспондира грам с реалностите...

Първо, как си представяте тролей да катери целият баир на Виница от Явор, особено в района на Резервоара, че и разклона за ТВ Кула!?  :help:
Не казвам, че е невъзможно, а по-скоро че няма смисъл!

Второ, районът е свлачищен!
Къде би била оправдана такава инвестиция към 2026 година и под какъв предлог, ако на пазара има все по-екологични превозни средства и електробуси, за които няма нужда от ККМ.
Изграждането на ККМ е скъпо удоволствие и има далеч по-"рентабилни" и по-прави участъци, където е по-логично да има движение на тролейбуси...
Мислих да си замълча поради причината, че си прав... Само че във всяко следващо изречение търсех да намеря някакъв реален, смислен аргумент, който да ме убеди, че имаш право в своето твърдение. Уви, така и не намерих... :neznam: Постът ти ми звучи "просто колкото да изхейтим съфорумника ей така, за спорта, вадейки от девет кладенеца вода". Напълно искрено бих ти бил благодарен, ако подадеш смислени аргументи най-вече, защото бих могъл да науча нещо от тях - човек се учи докато е жив... но уви - от твоя пост нищо ново не научих. Нека отзад-напред.

Има безброй свлачищни райони по света... обаче така като гледам, хората не са се отказали да строят там по дефиниция. Предполагам си чувал, че обследват терена, проучват възможностите за укрепване и ако липсват такива - едва тогава лепят съвсем правилно етикета "свлачищен район, забранен за застрояване". Преминавал съм многократно по пътя между спирките Явор и Резервоара и... едва ли не къща до къща са покрай него. Нещо не ми се връзва този факт с твоето твърдение. :rolleyes: Но да приемем, че имаш право в дългосрочен план - ако някога се активизират свлачищните процеси.

Нататък - няма нужда да си представям как тролей катери баир (че даже и потегля от място, пълен с пътници). Просто отивам при спирка "Скалата", или спирка "Огоста", за да го видя с очите си. :) И с колело ходих на двете места... ми то "баирът" към Виница ми се стори като разходка в парка на фона на спирка "Скалата".

И накрая - наистина не искам моите постове да бъдат в сферата на научната фантаскита и да звучат така. Поради тази причина, имам желание да се науча/поуча, да се обогатя от твоя пост. Ти ми казваш, че е "пълен абсурд" и че "не кореспондира с реалностите". Научих само, че твоята първосигнална реакция е такава. Представи си, че ти предложиш нещо и аз ти отговоря колко си прост и за нищо не ставаш, без да ти казвам защо мисля така. Ще си замълчиш ли? Хайде със здраве! :)

Добавка: надявам се не умишлено, но някак всички упорито пропускате да се замислите за смисъла на тролейбусния транспорт в 2026 година. Казвате, че е супер да се купуват електробуси с батерии. Но защо са ми тези батерии при условие, че въртя по едни и същи маршрути всеки ден. Не е като да ходя да зареждам магазини, да влизам в квартални улички. Имам едни и същи 10 булеварда, по които минавам всеки ден. Дали е толкова далновидно да си нося със себе си складирана енергия в батерия при това положение, която батерия след няколко години ще трябва да заменя с нова на всяко едно возило? Вие кажете, аз нищо не разбирам, нищо не искам и да твърдя. Само разсъждавам на глас и си задавам тъпи въпроси. Оборете ме, барем се ограмотя малко.
« Last Edit: 06.03.2026, 12:53:06 by тролей №164 линия 2 »
Никога не шофирай по-бързо, отколкото може да лети твоят ангел-хранител!

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #910 on: 06.03.2026, 13:08:46 »
Тролейбусите нямат проблеми с качването на баири особено тези с два задвижвани моста, но тесните пътища и острите завои ги затрудняват а и оскъпяват и усложняват изграждането на контактна мрежа, към Виница не се вижда перспектива за разширяване и изправяне на пътя. Тролейбусният транспорт принципно е идеален за дълги прави широки булеварди, за тесни криви улици автономните електробуси имат предимства.  :rolleyes:

Offline klutsohor

• Маниак
    • View Profile
« Reply #911 on: 06.03.2026, 22:46:16 »
До всичките 9 междинни обръщача, където са останали и където не: Кап. Петко, ТИС Север, Радиозавода, Нептун, Димчо Дебелянов, Средношколска, КЗ под и над моста и дори временния на Джанавара, няма смисъл да ходи тролейбусна линия. 4-те линии 82, 83, 88 и липсващата 86 от Аспарухово ако се поддържат само те, без да се удължава конт. мрежата, ще е добре. Нужни са само ремонти по настоящата мрежа, за да може да изкара още дълги години.

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #912 on: 26.03.2026, 10:06:51 »
"Градски транспорт" ЕАД е обявил обществена поръчка за "Доставка на спомагателен подвижен състав за „Градски транспорт“ ЕАД по 2 обособени позиции". Става въпрос за автовишка за поддръжка на ККМ и авариен автомобил за издърпване на автобуси и тролейбуси. :fan:
https://app.eop.bg/today/549658

Offline Mammoth

• Moderator
  • Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
« Reply #913 on: Yesterday at 12:15:41 »
От вчера функционира раздел "Варна" в www.trinmo.org:fan: Всеки който желае може да качи актуални снимки, както и исторически на превозните средства в нашия град. Подвижния състав все още се намества, за това има някой неточности.