Author Topic: Спирките на МГТ  (Read 567542 times)

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
Re: Спирките на МГТ
« Reply #1240 on: 17.10.2014, 11:34:46 »
Някой да знае кога приключва срокът за поставянето на таблата от текущата поръчка и г/д каква част от поръчката е изпълнена?
Всички табла вече трябва да са монтирани, в някакви статии май се споменаваше, но в момента ме мързи да търся и да цитирам. Да видим колко време ще ги калибрират и дали ще има момент, в който всичко да работи и да е наред.  :neznam:

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1241 on: 17.10.2014, 16:03:49 »
На Димитър Пешев (май блок 501 се води спирката) от едната страна има двуредово табло, а от другата страна постамента за таблото се търкаля като камък по тротора :help: :bag:

Offline я л т а

• Нямам спирка
  • МНОГОЗНАЙСТВОТО НЕ УЧИ НА УМ. Хераклит
    • View Profile
« Reply #1242 on: 17.10.2014, 16:17:11 »
На Димитър Пешев (май блок 501 се води спирката) от едната страна има двуредово табло, а от другата страна постамента за таблото се търкаля като камък по тротора :help: :bag:
В следствие на катастрофа стана на парчета..............
Спрете си просташките мнения !

Offline kristian40t097

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1243 on: 18.10.2014, 13:53:13 »
В следствие на катастрофа стана на парчета..............
А това е таблото, което щеше да се използва активно на отсрещната спирка единствено 404 и 8 се чакат, все пак 88 и 204 имат още 2 спирки в тази посока, а  А8 е толкова рядко, че ползващите го си знаят разписанието.......
За трамвайния транспорт!!!!!

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1244 on: 22.10.2014, 16:36:10 »
Тъй като темата е за "Спирките на МГТ", а не само за електронните табла:

От както живея в Обеля, наблюдавам двупосочната автобусна спирка "ж.к. Обеля 2"(кодове 681 и 678), която се намира на бул. "Ломско шосе". Тази спирка се намира на много оживена пътна артерия, която обаче има характеристиките на междуградски път (като ширина, липса на улично осветление, липса на тротоари). Въпросната спирка е опасна и за пътниците и за трафика. Всяко спиране на автобус, независивмо в коя посока, спира трафика (поради липса на джобове) и подтиква шофьорите за рискови изпреварвания на спрелия автобус. Особено в пиковите часове е много опасно. Сутрин и вечер постоянно се чуват звуци от спирачки и клаксони, идващи точно от това място. Аз лично съм ставал свидетел на 4 ПТП, породени от тази спирка.

Спирката също е неприятна и опасна за пътниците на МГТ. По тази част на Ломско шосе липсват тротоари и достигането на спирката е доста екстремно. Особено в лошо време. Дори в района на самата спирка е пльоснато малко асфалт и бетон и в лошо време се образуват локви и кал, в които пътниците трябва да чакат превозното си средство. Освен това, както вече написах, на спирката липсват уширения (джобове) и пътниците чакат автобусите на сантиметри от преминаващите автомобили. Няма и предпазни колчета. Инцидентът направо чака да се случи. Също така, тази част на Ломско шосе не е осветена, което влошава още повече проблемите, които написах до тук, в тъмната част на денонощието. Дори самата спирка няма осветление! Освен това до спирката има пешеходна пътека, която също не е осветена. Един път станах свидетел на следното ПТП: пешеходец тръгва да пресича на пътеката (тип зебра), и за да не го удари водач на лек автомобил набива рязко спирачки. Не удря пешеходеца, но следващият лек автомобил се забива в спрелия... Знам, че в случая, вторият водач е виновен, но все пак пешеходната пътека се намира на много оживена пътна артерия, по която превозните средства се движат с висока скорост и това е сериозна предпоставка за ПТП. Ако я няма спирката, няма да има и пешеходна пътека!

Знам, че в миналото тази спирка е имала сериозно значение, защото част от жителите на Обеля 2 са използвали автобусите, които обслужват селата в района, до автостанция Връбница, за по-бърза връзка с Надежда или с трамвай 7. Но, днес транспортната схема в района е съвсем различна, и смятам, че тази спирка е излишна!
« Last Edit: 22.10.2014, 19:20:49 by vasko »
vasko - оригиналът! :)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1245 on: 26.10.2014, 14:06:07 »
Имам идея относно подобряването на безопасността на спирката, за която разказах по-горе:

Мисля, че не е лоша идея А26, А30 и А31 да минават по ул. "Илия Георгов", вместо по бул. "Ломско шосе" и въпросната спирка да бъде пред някой от блоковете на тази улица.

В посока кв. Обеля автобусите да завиват надясно от бул. "Ломско шосе"(след като слязат от ж.п. надлеза) по ул. "107", веднага наляво по ул. "Илия Георгов" и след това надясно по ул. "Обелски път" и по маршрутите двупосочно.

А87 в посока автостанция Илиянци може да продължава направо по ул. "Илия Георгов" и до ул. "Обелски път", наляво по "Обелски път" и надясно по бул. "Ломско шосе" и по маршрута двупосочно.

Тук съм визуализирал идеята си:

с жълтото кръгче съм отбелязал идеята ми за новото местоположение на спирката, а с черния хикс съм отбелязал сегашната и позиция.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #1246 on: 27.10.2014, 01:36:28 »
предложи идеята на СО

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1247 on: 27.10.2014, 10:02:07 »
След като подмениха указателните табели на Католически гробища 5 дни преди да възстановят движението по Мария -Луиза , умните глави от ЦГМ на 21- ви подмениха грешното табло , като сможиха ново с маршрут :
Линия 3 - Орландовци -централна гара - Захарна фабрика.
Линия 4 - Орландовци -централни хали - Никола Петков
Линия 18 - Орландовци - ЦЕНТРАЛНА ГАРА - Журналист.
Е нема такива идиоти!

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1248 on: 27.10.2014, 10:07:51 »
С риск да те обидя, Васко ще ти кажа, че идеята ти не ми допада. И сега в Обеля автобусите губят много време заради задръстената и тясна улица Обелски път, а ти искаш да ги бутнеш и по други тесни вътрешно-квартални улички. Не виждам как ще вземат десния завой от Илия Гергов към Обелски път. Относно автобус №26 ако го прокарат и през обелските улички, жителите на Нови Искър ще побеснеят, защото знаеш, че тази линия има доста обиколен маршрут, пък да обикаля и из Обеля. На нея не и изобщо там мястото, това е приумица на районната кметица на "Нови Искър", но това е друга тема. Не виждам и какво и е опасното на тая спирка, за която си писал. Не е единствената, която е разположена на голяма пътна артерия. Това, че караме като идиоти и нямаме никаква култура, не е мотив да изместваме автобусни спирки.  По-скоро трябва района на автобусната спирка да бъде осветен.
Давам и един пример за друга подобна спирка, тази на автобуси 27 и 87 на Хюндай България, посока Илиянци. Тя е разположена непосредствено на тротоара на натоварената пътна артерия - бул. "Рожен", като мястото там е много ниско и при дъжд се наводнява и там е невъзможно да се чака автобус. Когато стана инцидента на автобусната сприка на Цариградско и бяха обезопасени някои спирки, преди въпросната изградиха повдигната пешеходна пътека и с това уж решиха проблема. Зад самия тротоар, на който е разположена спирката има локално платно (там някога са обръщали селските рейсове), което обаче е разбито от непрекъснати аварии на водопровода в района и не може да се ползва. За мен оптималното решение там, беше да се възстанови това локално и спирката да се измести там, но това не се случи. Така щеше да се облекчи и автомобилния трафик. пиша всичко това, за да ти обясня, че общината взема само половинчати мерки и то при случаите, когато има сериозни инциденти и загинали хора.
Ето тук въпросната спирка
« Last Edit: 20.11.2014, 12:36:07 by UMSofia »

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1249 on: 27.10.2014, 18:56:15 »
С риск да те обидя, Васко ще ти кажа, че идеята ти не ми допада.
В никакъв случай! Аз приветствам любезно изказаното мнение и никога не се сърдя на противно на моето мнение! Мисля, че в това е смисълът на дискусията!  :)

Проблемът е, че спирката е не само опасна, ами около нея няма никаква инфракструктура за пешеходци. Мисля, че моментът на заснемане от Google street view е много показателен за това :arrow: вижда се какви са условията за преминаване пеша в лошо време... Освен това няма и осветление! Смятам, че инвестиция за подорбение на тези проблеми би била твърде голяма и излишна за спирка, която не е толкава използвана. По-добре да бъде закрита, вместо да се инвестират пари в нея, ако е проблемна моята идея!

Мислех си, че моето предложение не променя профила на автобусните линии, които засяга. Така или иначе А26, А30, А31 излизат на бул. "Ломско шосе" с ляв завой, който е много труден в пиков час. Просто този ляв завой се измества на друго кръстовище, което, според мен, е една идея по-леко натоварено. Според мен, ако се приложи моята идея няма да има промяна в времето за пътуване, дори няма да има нужда от промяна на разписанията.

Завоят от ул. "Обелски път" към ул. "Илия Георгов" не е труден за автобус, според мен. А самата улица "Илия Георгов" е приемливо широка, и всъщност, по същата улица се движат автобусни линии на МГТ - малко по-нагоре се движат А87 и А150.

предложи идеята на СО
Може! Но, предполагам, че ще трябва да помоля някой от родителите ми или някой пълнолетен приятел, защото сигурно аз нямам право да правя официални предложения към общината...

Но, първо, ми беше интересно какво мислят потребителите тук!

Изивинявам се за офтопика, но защо жителите на Нови Искър не са доволни от А26? Не харесват ли директната връзка с метрото? Всеки път като видя автобус по А26 около метростанцията, винаги тръгва пълен(дори с правостоящи) към Нови Искър или пристига пълен оттам. 
« Last Edit: 27.10.2014, 18:57:53 by vasko »

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1250 on: 27.10.2014, 19:32:12 »
Изивинявам се за офтопика, но защо жителите на Нови Искър не са доволни от А26? Не харесват ли директната връзка с метрото? Всеки път като видя автобус по А26 около метростанцията, винаги тръгва пълен(дори с правостоящи) към Нови Искър или пристига пълен оттам. 
Защото връзката на Нови Искър с метрото би била много по-бърза и удобна, ако става по бул. Рожен до някоя от станциите от втори метродиаметър - "Хан Кубрат", "Мария Луиза" или мечтата на повечето хора от района - "Централна гара", а и ще обслужва повече квартали - Требич, Илиянци, Свобода, Толстой. Виж автобус 27, който е три пъти по-редовен от 26 и се пръска по шевовете. Автобус 26 по Околовръстното до Обеля, беше някаква авангардна приумица, пък и когато му промениха маршрута до Обеля, още се строеше втори метродиаметър.

Offline UMSofia

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #1251 on: 30.10.2014, 19:52:07 »
Имате ли представа, дали приключи проекта за новите електронни табла? Питам, защото всичко изглежда завършено, а все още има спирки на които не е възстановена разбитата инфраструктура. Много се проточиха нещата. Дали не са решили да спестят някой друг лев и да не оправят тези настилки? 

Online difian

• Moderator
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #1252 on: 30.10.2014, 20:41:44 »
... вероятно така и ще си остане...

На трамвайните спирки на Лъвов мост изляха постаменти за табла, но така и не сложиха. Може би ще сложат с допълнителната поръчка...

Offline Sofia

• Нямам спирка
  • R.I.P. 1511 (1985-2015)
    • View Profile
« Reply #1253 on: 07.11.2014, 13:41:37 »
Спирка "ж.к. Стефан Караджа" за 85 и 285 изглежда най-накрая е преименувана на "ж.к. Хаджи Димитър", макар че във виртуалните табла все още фигурира със старото си име. Крайно време беше.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1254 on: 07.11.2014, 14:50:15 »
Не знам дали проблемът е все още актуален (видеото е от 21.10.2014), но реших да го споделя.

"Пълен абсурд" - Пешеходци рискуват живота си на автобусна спирка

Доколкото разбирам, става дума за спирка 0553 "Държавна печатница" в локалното на бул. "Цариградско шосе".

Но аз си мисля, че такъв проблем има на стотици места в нашия град и на десетки други спирки, за съжаление...  :/

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1255 on: 09.11.2014, 17:35:22 »
Малко след възстановяването на постоянния маршрут на ТМ6 щях да напиша опровержение на информацията, че таблото на първата спирка на трамвая в Обеля 2 е "онемяло". То "проговори" отново, но още от самото начало показваше странно държание и реших да го наблюдавам известно време и тогава да споделя впечатленията си тук.

Както казах след възстановяването на постоянния маршрут на ТМ6 таблото "проговори" отново. Очевидно има проблем да "говори" за временни линии.  :/ Не знам дали това се дължи на наличието на нецифров символ в номерацията на линията или на факта, че тази линия я няма вкарана за постоянно в системата. Но, според мен, това е недопустимо!  :angry:

След повторното "проговаряне" на таблото забелязах някои нередности. В някои дни таблото изговаря времето до пристигането на трамвай през минута, в някой дни през 2-3 минути (като дори интервалът при отброяването до времето за една и съща кола не е еднакъв - първо на 9-тата минута, след това на 6-тата, след това на първата :crazy:), а в някои дни изобщо не "говори" :angry:! Не открих никаква закономерност за това, от какво зависят тези колебания в работата на таблото.  :neznam:

Други нередности:
  • Силата на звука е много ниска! Смятам, че района на първата спирка в Обеля 2 е сравнително тих, спрямо много други места в града, на които има табла. Човек с нормален слух трябва да е на максимум 2-3 метра от таблото, за го чуе... А за хората с намален слух - никакъв шанс!  :/
  • Таблото не подава коректна информация когато курсът е за депо! Нарочно няколко пъти съм се разходил до него вечер, за да видя какво изписва при последните два курса, които са за депо. Това, което изписваше таблото е: ТМ6 ж.к. Обеля 2 - ж.к. Лозенец ХХ.  :eek: (ХХ - минутите до пристигане на трамвая)
  • Остава си проблемът, за който писах по-назад в темета, за това, че 2-4 минути преди потеглянето на трамвая (по разписание) таблото започва да отброява минутите до следващата кола.

И за да не звуча толкова негативно, мога да отбележа, че въпреки повечкото облачни дни и дълги нощи напоследък таблото (което е с слънчева батерия) издържа и до сега не съм го видял да не работи!  :fan:

Offline БЦГМ

• Приятел на ГТ
  • 1, 2, 3, 4, 7, 10, 14, 15
    • View Profile
« Reply #1256 on: 09.11.2014, 18:54:46 »
Споменати са хората с намален слух, но звукът е преди всичко за хората, които не виждат.
Княжевският трамвай заобиколи с ухораздирателни скърцанета по релсите градинката на стария паметник на царя Освободителя и пак пое правата посока към югозапад.(Иван Вазов)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1257 on: 09.11.2014, 19:01:49 »
Споменати са хората с намален слух, но звукът е преди всичко за хората, които не виждат.
Според мен, голяма част от хората, които не виждат добре и не чуват добре!

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1258 on: 10.11.2014, 08:19:52 »
Васко ! Обикновенно хората, които не виждат добре имат развит по-добър слух и други сетива !

За да не съм съвсем офф ! Съпругата ми се оплака, че от известно време докато чака А 73 на Красно село таблото отброява времето до пристигането на автобуса и като стигне до 0(нула) минават още 5-6-7 минути до реалното пристигане на превозното средство ! Обяснявам си го със задръстването от България към Красно село, но системата не изчислява ли междувременно и би трябвало да показва цифри различни от 0 !?!

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #1259 on: 10.11.2014, 16:10:31 »
Ако на предната спирка - Праскова автобусът е минал на време, но между Праскова и Красно село може да закъснее 10 минути, ама ГПС системата няма как да го отчете. Отчита само на спирките.
Не знам дали ме разбра ама общо взето таблото и цялата система изчислява на базата по последната спирка, която ГПСа е хванал.