Author Topic: Системи за визуална и акустична информация на пътниците  (Read 113445 times)

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Напомняме на отговорните лица, че ако на 15 юни звучат същите съобщения (след дъжд качулка) в превозните средства, ги очакват ответни мерки.
------------------------

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Пиши във виртуалното деловодство на ЦГМ,които заедно с Инфосистемс са виновни за това съобщение.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
На нас не ни отговарят.  :taunt:
------------------------

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
За новото гласово в Шкодите:
Карам по ред.
Съобщаването на текуща спирка става с отварянето на вратите. Винаги. Което означава, че е вързано с бутон врата. В резултат, в повечето случаи съобщаването го чувах когато бях вече слязъл от тролейбуса. Тук трябва да се измисли друго решение. В този вариант е безсмислено.

Макар и минимално, сигналите на гонговете се различават по качество от записите на гласа на Вачев. Тук отварям една скоба. След всички тея години, проведени "тестове" и поредни "проекти", София можеше да си има нейни си уникални "гонгове" и виенските постепенно да отпаднат. Защо не е помислено и направено не знам, но явно нечии вманиачени еднолични решения надделяват в случая. Затварям скобата.

Понеже имаше критика към старите записи, че са снаждани. Е тука е същото и си личи особено при изреждането на връзките. На моменти звучи роботизирано.

Изреждането на посоките на връзките на мен ми идва в повече. Не намирам и логика в това кога се съобщават (а може и такава да няма). Например тролеи 1 и 5 се засичат с автобус 74 в продължение на 4 спирки - от ул. Св. Св. Кирил и Методий до Руски паметник, но връзката се обявява само на бул. Ал. Стамболийски. Не че не можеш да се прекачиш и на останалите спирки. Подобна ситуация има и с 94 от НДК до ул.Гурко.

При положение, че на определени спирки се изреждат една камара линии и съответните им посоки, на ул. Гурко, например, връзката с 84 и 184 е "автобуси до Летище София".

След потегляне от бул. Прага се обявява следващата спирка НДК. В тунела не се съобщава нито текуща, нито следваща спирка. А вътре се върти НДК чак до ул 6ти септември, когато чичкото пак проговаря. Явно губи GPS. Това не беше така, когато каката говореше.

Вече се знае как ще звучат новите записи за метрото, а именно като се обявяват линиите - М1, М2, М3 и М4 и връзките между тях. Защо в наземният транспорт е решено да се обявяват имената на станциите, вместо номерата на линиите, също е мистерия. При СУ връзката се съобщава като "метростанция Софийски университет". Аз до колкото знам името на станцията там е СУ "Св. Климент Охридски".
На едноименната спирка пък се съобщава връзка с автобус 306, който до края на юли няма да се движи( може би и след това)

Спирам до тук, за да не съм прекалено негативен.
Всички тези наблюдения са само за няколко возения.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Чудесно е, че си се возил. От направените от теб забележки не виждам нито една основателна.
А най-накрая имаме чудесна новина по отношение на Ман 2014
« Last Edit: 05.06.2020, 20:18:17 by emo »

Online RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
Ако и тия автобуси се осакатят със скрол започвам да пиша жалби. Повсеместно.
Иначе относно съобщаването на спирките, най-добрият вариант според мен е да се съобщават на по-късно от 5-6 секунди преди самото спиране. Дестинациите на връзките също смятам че са малко излишни.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Лично аз настоявах числата да са максимално добре видими и дестинациите да са на един ред. Дестинация на един ред е много по-добре видима, отколкото грозното сегашно изписване на два реда.
Само да попитам, ако случайно твърдите, че сте безпристрастни. Защо никой не вика срещу скрола на песите?
« Last Edit: 05.06.2020, 20:50:48 by emo »

Online RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Да, направо прекрасно...

Offline georgi_L

• Запален по ГТ
  • Изработвам модели на ГТ.
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Напротив почти всичките забележки на @mgt са основателни и с право ги споделя. Една от най-важните върху, които трябва да се обърне незабавно внимание е текущата спирка да се съобщава 4-5 секунди преди спирането на спирката както си беше и преди. Втората много важна забележка е да се ограничи “разказването на приказката”. В смисъл тия ненужни разтягания на локума, като пример “връзка с автобус 94 посока еди къде си, тролей 5 посока еди къде си. Абсолютно дразнещо и излишно! Напълно достатъчно е само на централни и възлови спирки да се споменава САМО (пример)връзка с А9,84,94,184 ТБ 2,5 и 8 без излишни пояснения. Третото важно нещо е да се оправят “снажданията и да не звучат тия връзки като робот, където не се получава така нелепо може да останат снаждания, но на повечето места не стават и седи много зле. Нали идеята беше да се предложи нещо по-добро? Ако ще е само да претупаме нещата и да минеме метър по-добре да се остави всичко и да се върнат старите си записи. Като се правят нови записи нищо не пречи да се запишат и връзките! Също съм съгласен и с това, че София трябва да си има собствени гонгове. Виенските не са подходящи и особено този за следваща спирка е доста досаден. Дори старите от тролеите си бяха ок, кратки ясни. Това са най-важните към момента неща, апелирам и за добавяне на съобщения за превозния документ и видеонаблюдение както беше показано при 2501.
« Last Edit: 05.06.2020, 21:07:30 by georgi_L »

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
@emo
Уж твърдиш, че ги  знаеш и разбираш нещата, но вече няколко пъти те хващам, че това не е така.

Това за скрола нещо не мога да го схвана. Значи "Студентски град" може да се търкаля на един ред, но "Софийски университет" със същият този шрифт, който ти не виждаш, може да е на два реда? Това значи, че виждаш избирателно и едностранчиво. И прави твоето предложение субективно.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Не може заради интермодалната връзка. Не си мисли, че не съм искал и то да е на скрол. Другото, което искам е да се махне числото 1 след пиктограмата за метро. Но тези неща не зависят от мен. Аз само си давам идеите. А също така бях казал, че ако повечето дестинации не минат на един ред, ще внеса предложение за маршрутни некролози, които да показват посоката. Т.е. в долния десен ъгъл на предното стъкло да стои не само номерът на линията, но и крайната дестинация. На последна спирка шофьорът ръчно да обръща  маршрутния некролог, за да изписва същия номер но другата крайна спирка. Това повече ли ви харесва като идея?
« Last Edit: 05.06.2020, 23:13:50 by Emperor »

Offline georgi_L

• Запален по ГТ
  • Изработвам модели на ГТ.
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
А също така бях казал, че ако повечето дестинации не минат на един ред, ще внеса предложение за маршрутни некролози, които да показват посоката. Т.е. в долния десен ъгъл на предното стъкло да стои не само номерът на линията, но и крайната дестинация. На последна спирка шофьорът ръчно да обръща  маршрутния некролог, за да изписва същия номер но другата крайна спирка. Това повече ли ви харесва като идея?
Няма нужда от заяждания и нападки. Всеки е свободен и има право да мисли различно и така както му харесва. Но тук вече става въпрос за натрапване на чуждо мнение и опит това да стане масово, което не е хубаво. Какви са сега тия заплахи за жалби ,а на предни постове пък имаше и такива за съд, това е излишно. Не може само, защото на един човек се харесва нещо то да се хареса и на другите. Лично според мен дори и да напишеш каквато и да е било жалба за хартиени табели с маршрут на предния прозорец няма да бъде одобрено, но това си е твой избор, но моля Ви по-полека със заплахи и закани, смешно е и отстрани изглежда много глупаво не се излагайте моля Ви.

Offline ivaylostoenchev

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
Лично аз настоявах числата да са максимално добре видими и дестинациите да са на един ред. Дестинация на един ред е много по-добре видима, отколкото грозното сегашно изписване на два реда.
Само да попитам, ако случайно твърдите, че сте безпристрастни. Защо никой не вика срещу скрола на песите?
Веднага ти отговарям от моя гледна точка - при песите скролът е неизбежен, защото табелите са малки.
За депо Красна поляна обаче се изписва на два реда без скрол, тъй като е важно човек да знае, че този трамвай е за депо.
Дестинации като Студентски град, Хюндай България и Хаджи Димитър си бяха идеални на два реда според мен, макар и с малък компромис от страна на шрифт и големина.
Защо трябва да се избягва скрола максимално - защото идеята е човек докато стои на спирката да може да види какво пише на табелата. В такива случаи човек няма толкова много време, затова просто трябва от първия момент да види максимално много информация. Какво се случва ако има дълъг скрол - много просто, човекът няма достатъчно време да прочете целия текст и се губи ефектът от голям шрифт.
Може би помните - преди време на МАН 2014 табелите за изключване бяха направени със скрол с идеята да се открояват от другите. Ефект нямаше, оказаха се неуспешни и бяха сменени с “колибата”, статичен текст “за гараж до” и скрол само при дестинацията при нужда. За мен лично много успешен вариант.
Какво се случва сега - връщаме се обратно на неуспешен вариант със скрол.
В момента табелите например за 280 и 310 на МАН 2019 и Новатроник са абсолютно неподходящи. Това е и мнението на доста водачи. Защо? Защото номерът на линията си стои, а курсът се отличава с едно “До” в началото. Да, обаче човек докато чака на спирката изобщо не е гаранция, че това “До” ще се изпише и той ще го види. Ако успее да види “ийски унив” или “очна гара” например - това по никакъв начин не носи информация , че автобусът е за гараж до Еди къде си, вози пътници до Еди къде си или както там искате го наречете. И следват разправии, че никъде не пише, че е за гараж.
Похвално е , че се работи по нови бази с нов шрифт, но трябва да се намери идеалната среда, а не само задължително на 100% нещо да се направи с огромен шрифт.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
А също така бях казал, че ако повечето дестинации не минат на един ред, ще внеса предложение за маршрутни некролози, които да показват посоката. Т.е. в долния десен ъгъл на предното стъкло да стои не само номерът на линията, но и крайната дестинация. На последна спирка шофьорът ръчно да обръща  маршрутния некролог, за да изписва същия номер но другата крайна спирка. Това повече ли ви харесва като идея?
Няма нужда от заяждания и нападки. Всеки е свободен и има право да мисли различно и така както му харесва. Но тук вече става въпрос за натрапване на чуждо мнение и опит това да стане масово, което не е хубаво. Какви са сега тия заплахи за жалби ,а на предни постове пък имаше и такива за съд, това е излишно. Не може само, защото на един човек се харесва нещо то да се хареса и на другите. Лично според мен дори и да напишеш каквато и да е било жалба за хартиени табели с маршрут на предния прозорец няма да бъде одобрено, но това си е твой избор, но моля Ви по-полека със заплахи и закани, смешно е и отстрани изглежда много глупаво не се излагайте моля Ви.

Много хора мислеха, че и  жалбата ми за некролози в долния десен ъгъл на предното стъкло няма да мине, но накрая взе та се потвърди на няколко съдебни инстанции. Аз нямам нищо против различните мнения, нека всеки си изказва мнението, но в повечето случаи те са некомпетентни. Относно табели търсете мен. Именно защото общувам с хора с намалено зрение и спечелих делото за печатните табели.
Тук публикувам официалния отговор на ИБИС екипа Само да кажа, че София Санс Матрикс ще е и на дестинациите на МАН 2014 година.

Променят се:
1) Изписването на интермодални връзки в частта за метрополитен, вече ще има само по един символ "Метро" без указване номера на линията;

2) Дестинациите ще се изписват приоритетно на един ред, освен ако няма интермодална връзка, която да наложи изписването на 2 реда - за сега, това се налага само за Централна гара.

За останалите случаи, когато, дестинацията не може да се съкрати адекватно, изписването ще е с бягащ(скролващ се) текст, като това ще се приложи само за:
-Пътен възел Калотина
-Хаджи Димитър
-Технополис Младост 4
-Студентски град
-Кулинарен к-т Пейфил

3) Номерът на линията ще е приоритетно с шрифт Sofia Sans Matrix за 16 пиксела, като изключения ще се правят тогава, когато, дестинацията може да се изпише на един ред без скрол за трицифрените линии;

4) Изключванията за гараж ще са подобни на МАН 2019 година, така, унификацията ще е максимална. Дестинациите ще са в два формата:
-ВОЗИ ПЪТНИЦИ ДО:
ХХ ХХХХХХХХХХХХХХ ХХХ

-ДО ХХХХХХХХ

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Ако и тия автобуси се осакатят със скрол започвам да пиша жалби. Повсеместно.

Значи ще пишеш жалби срещу Столичен Автотранспорт, които безплатно съхраняват автобусите на Сдружението? Струва ми се малко некоректно.

Online RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Какво ти се струва на теб, за мен не е важно. Жалби ще има ДО Столичен автотранспорт през СО, за своеволията на шепа хора, съсипващи визуалната инфорация на пътниците. Също така че един субект, виновен за налагането на абсолютно излишни хартиени табели влияе пряко върху това. А дали съхраненето е безплатно, ти няма как да знаеш, но пък думите ти относно това са същите като на един друг човек, за който ти твърдиш че не си му говорител.
« Last Edit: 06.06.2020, 11:22:36 by RADOCVET »

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Не си компетентен да определяш кое е нужно и кое не и кое как трябва да изглежда по електронните табели.

Online RADOCVET

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Макар че табелите на Ман2014 са по-малки, това не оправдава мързела и некомпетентността за програмирането им.
Продължава упорито да се твърди невярно, че нямало как някои дестинации да бъдат изписвани на един ред.
Всичко е въпрос на желаниe. Аз чувам само оправдания.

А това е шрифта за дестинация, който се ползва и в момента при Шкодите 26тр:

..при песите скролът е неизбежен, защото табелите са малки..
За съжаление това не е вярно. Матриците на Песите са с резолюция 24х144, задната е 64х48. Това ги прави с най-голямата резолюция в София. По-малкият физически размер се дължи на малкото отстояние между отделните пиксели.
Програмирането е направено калпаво, с меко казано неподходящи шрифтове. Не че трябва да се обеснявам, но за сведение на @emo "викали" сме и за тях още миналата година. Там проблема е от друго естество, но в никакъв случай не бих казал, че е нерешим.

Настоящата ситуация:

И защото обичам да визуализирам с примери:

Online viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
Понеже Емил продължава да сипе клевети срещу Сдружението, бих искал да го уведомя, както и всички други заинтересувани недоброжелатели, че отношенията ни по съхранението на автобусите на Сдружението в гараж Малашевци са правно уредени като съхранението категорично не е безплатно.
храна за мозък - http://www.banitza.net/