За новото гласово в Шкодите:
Карам по ред.
Съобщаването на текуща спирка става с отварянето на вратите. Винаги. Което означава, че е вързано с бутон врата. В резултат, в повечето случаи съобщаването го чувах когато бях вече слязъл от тролейбуса. Тук трябва да се измисли друго решение. В този вариант е безсмислено.
Макар и минимално, сигналите на гонговете се различават по качество от записите на гласа на Вачев. Тук отварям една скоба. След всички тея години, проведени "тестове" и поредни "проекти", София можеше да си има нейни си уникални "гонгове" и виенските постепенно да отпаднат. Защо не е помислено и направено не знам, но явно нечии вманиачени еднолични решения надделяват в случая. Затварям скобата.
Понеже имаше критика към старите записи, че са снаждани. Е тука е същото и си личи особено при изреждането на връзките. На моменти звучи роботизирано.
Изреждането на посоките на връзките на мен ми идва в повече. Не намирам и логика в това кога се съобщават (а може и такава да няма). Например тролеи 1 и 5 се засичат с автобус 74 в продължение на 4 спирки - от ул. Св. Св. Кирил и Методий до Руски паметник, но връзката се обявява само на бул. Ал. Стамболийски. Не че не можеш да се прекачиш и на останалите спирки. Подобна ситуация има и с 94 от НДК до ул.Гурко.
При положение, че на определени спирки се изреждат една камара линии и съответните им посоки, на ул. Гурко, например, връзката с 84 и 184 е "автобуси до Летище София".
След потегляне от бул. Прага се обявява следващата спирка НДК. В тунела не се съобщава нито текуща, нито следваща спирка. А вътре се върти НДК чак до ул 6ти септември, когато чичкото пак проговаря. Явно губи GPS. Това не беше така, когато каката говореше.
Вече се знае как ще звучат новите записи за метрото, а именно като се обявяват линиите - М1, М2, М3 и М4 и връзките между тях. Защо в наземният транспорт е решено да се обявяват имената на станциите, вместо номерата на линиите, също е мистерия. При СУ връзката се съобщава като "метростанция Софийски университет". Аз до колкото знам името на станцията там е СУ "Св. Климент Охридски".
На едноименната спирка пък се съобщава връзка с автобус 306, който до края на юли няма да се движи( може би и след това)
Спирам до тук, за да не съм прекалено негативен.
Всички тези наблюдения са само за няколко возения.