Author Topic: Системи за визуална и акустична информация на пътниците  (Read 113457 times)

Offline Mammoth

• Нямам спирка
  • ČKD
    • View Profile
Днес един от мановете по 280 се движеше с табели 310 “Сточна гара”. :blink:

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Дай повече инфо за време,място и номер на автобуса ако помниш да я видим тази работа.При протеста и затварянето на Орлов мост масово автобусите и тролейбусите не бяха вкарали правилните кодове, но всичко това зависи от съвестта на водачите и от напомняне от страна на диспечерите.
« Last Edit: 01.02.2020, 00:39:22 by RADOCVET »
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline tm0

• Нямам спирка
    • View Profile
Да не забравите в библиотека гласовото оповестяване да включите площад Пиърс О'Махони? Той може да е част от редовна и/или временна линия.
------------------------

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
...но всичко това зависи от съвестта на водачите и от напомняне от страна на диспечерите.
А на моят пост със 2167 как ще отговориш - отпред 294 , отстрани 285 . Тук кой е бил съвестен и кой не?

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
Страничната табела е дала фира. Фирмата, която ги поддържа е информирана за проблема, но дали всичко е оправено не се знае.
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline TRIZUBECA

• Наистина съм луд
  • пендел
    • View Profile
Здравейте, за първи път виждам такова нещо, надявам се да е пробно, защото не ми допада. Първо, белия свят вместо оранжево ми се струва добре, обаче всички табели трябва да бъдат в един и същи цвят, не както е тука. Второ, отвратителна е тази синя обвивка около 204, не й е там мястото. Някой знае ли дали това е само тестово или ще става перманентно?
Снимката долу не се е получила, защото табелата не е излязла добре, но пак се вижда.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Дали на теб ти харесва или не, вече се разбра, че няма абсолютно никакво значение :)
Това е така наречената RN (Route Number) Colour табела.
При нея само полето за линия е RGB.
Полето за дестинация в случая е просто бял Led, а не е амбър както при другите.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
Табелата си е топ, но според мен, с оглед на това че е единствена, е разумно да се направи в червено фона около числото (червено като означението на автобусите по спирките). Сегашното наистина не е добре видимо отдалеч.

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
Аз пък мисля, че вече са прекалени тези простащини с тези табели и трябва да се прекратят договорите на лицата отговарящи за всички глупости, които се направиха то ел. табелите и да се наеме нов екип, който да е кадърен, да не прави безсмислени промени нон стоп, а и да не си играе с тях, както е в случая. Не може всяко ПС на ГТ да е с различен шрифт, някои текстове да се мърдат, а други - не, че вече и да има с различни цветове, на когото му се играе да си цъка в Paint и да не занимава цяла София с тъпотии. Уж гледаме от Виена и не знам си какво, ама системата ни за оповестяване, не е на нивото и на някое африканско забутано село.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline mitakis

• над нещата
  • Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
Щом има възможност, няма лошо да се тестват различни технологии.
Новото гласово все още само в 2501 ли може да се чуе, че само по видеозапис не мога да чуя и дам мнение, а ми е интересно и пътниците дали реагират?
Трудно е да направиш нещо както трябва, вместо как да е.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Табелата си е топ, но според мен, с оглед на това че е единствена, е разумно да се направи в червено фона около числото (червено като означението на автобусите по спирките). Сегашното наистина не е добре видимо отдалеч.
Това беше и моето предложение преди време, но очевидно не се прие.
https://forum.gtsofia.info/index.php?topic=9324.msg100220024#msg100220024

Offline emo

• Нямам спирка
  • Приятел на всички шофьори и ватмани от ГТ
    • View Profile
Крайната цел трябва да е всички табели да са с максимално големи числа. Има да се работи по МАН 2014, Новите БМЦ и най-вече при дългите шкоди. Табелите на Новатроник не са добри, но с последното препрограмиране са по-четливи. Доколкото виждам е наложен и официалният шрифт на София sofia sans във вида му matrix.
Близо 3000 мои снимки от 2007 г. до днес.
https://www.flickr.com/photos/147931689@N02/

Offline София 70

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
Големите и нови числа ще те задоволят ли и ако са достатъчно видими , може ли вече да не се слагат незаконните допълнителни табели отпред?

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
Много си е хубава табелата. Така или иначе, който се притеснява да не станат всички "шарени" - нека не се притеснява. Твърдо скъпо е да се сменят на всички Манове табелите с такива. Другото, което забелязах е, че 3147 е поредният автобус, на който фаровете са сменени с ксенонови.

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile
Големите и нови числа ще те задоволят ли и ако са достатъчно видими , може ли вече да не се слагат незаконните допълнителни табели отпред?
  Първо табелата е повече от законна, след като е наложена с решение на КЗД, АС София град и ВАС. Иначе на някои модели превозни средства може да се съглася да няма некролози, ако са изпълнени няколко условия. Големи числа на електронната табела, задължителна табела формат А3 след първа врата и работеща система за съобщаване на спирките. Обаче се опасявам, че промяна няма да може да се направи след действията на бивш зам кмет.

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
Крайната цел трябва да е всички табели да са с максимално големи числа. Има да се работи по МАН 2014, Новите БМЦ и най-вече при дългите шкоди...
Прощавай, но не беше ли именно ти човека, благодарение на който след многобройните му жалби, наслагаха некролози на всяко едно превозно средство, които ще гледаме доживотно. С мотиви, че ел. табелите не се виждат и трябва да има такива на нивото на очите.
Благодарение и на теб, макар и частично, се затвори и предишната тема за табели.
А сега имаш, меко казано, дързостта да се обаждаш и за тези табели!
И да, явно щом е решено, едностранно, всички табели ще се окъкат...пардон, ще се работи по тях...

Offline mgt

• Маниак
    • View Profile
С цел да разбера наистина ли скролващ или бягащ надпис по челни табели е толкова популярен и се използва масово в Европейските столици, за да се избягва изписването на дестинация на два реда, през последните няколко дни изгледах стотици видео клипове в Ю тюб от последните 2-3 години до сега. Както и стотици снимки в Интернет.
Мога най- отговорно да споделя, че скрол на челна табела не видях да се използва, да не говорим пък масово, дори и на по-малки табели.
Това, което видях е точно обратното - по-дългите дестинации масово се изписват на два реда.

С което искам да призова за пореден път скрола от челните табели да се премахне и дестинациите да се изписват на един ред със подходящ сбит шрифт без значение от името на шрифта или пък на два реда.

Това са част от каналите в YouTube:
Gintaras
Anton V.
Rail Public Transport
citytransportinfo
HTM5000
KT4Dani

Offline georgi_L

• Запален по ГТ
  • Изработвам модели на ГТ.
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
Веднъж да се съглася с Davidcho, леко грубо го е казал, но според мен е прав за доста от нещата.

Offline btr95

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
    • Email
Аз пък мисля, че вече са прекалени тези простащини с тези табели...

Аз пък мисля, че първо трябва да започнеш да четеш по-внимателно форума, преди да се изказваш относно цветните табели и подкрепям предложението на МГТ за червен, вместо зелен фон, доколкото автобусните линии се обозначават в червено по спиркознаците.

.....

Ето това не подкрепям, това е форум и всеки може да се изказва по всяка тема. Ако имаш някакъв проблем с Емо, не тук е мястото да го разрешаваш.

Тм депо:Банишора
Тм мотриса: 713
Тм линия: 4

Offline emo

• Нямам спирка
    • View Profile

Прощавай, но не беше ли именно ти човека, благодарение на който след многобройните му жалби, наслагаха некролози на всяко едно превозно средство, които ще гледаме доживотно. С мотиви, че ел. табелите не се виждат и трябва да има такива на нивото на очите.
Благодарение и на теб, макар и частично, се затвори и предишната тема за табели.
И да, явно щом е решено, едностранно, всички табели ще се окъкат...пардон, ще се работи по тях...

Да, аз бях човекът, който писа жалба до КЗД, че електронните табели на шкодите не са добре видими за хора с нарушено зрение. И по-нататък знаете какъв беше резултатът. Той можеше да е по-различен, ако имаше желание за диалог с мен. Но това е друга тема. Аз напълно съзнателно не се изказвах дълго време за електронните табели. но като почнах да го правя един път, поне да съм изчерпателен докрай. Водещото нещо за почти всеки пътник е да вижда ясно номера на линията. Всичко останало е допълнителна информация. А чак преди два месеца започна процес на обновление на шрифта с по-голям. И няма как да не аплодирам това начинание. И когато мислех, че всички ще са доволни, в един момент се оказа, че се намират десетина човека, които са против. Следва задълбочен анализ защо. Защо са против ясните и по-добре виждащи се числа. Т.к. това не е нормално явление, значи има някакъв скрит подтекст. Аз не знам какъв е той, мога само да гадая. Примерно - не желаят да е лесно на пътниците, а да им е трудно, или пък просто оплюват всичко, което прави ИБИС екипът(твърде вероятно, аз лично съм изпитал огромен хейт, когато правех лилавите табели - просто е така - давайте да плюем), или пък някой има икономически интерес да заеме мястото на сега работещия ИБИС екип и той да взима парите, които се дават на тях? Ама колко са парите, дали заслужава да се намърдаме на мястото им? Аз не знам, но все си мисля, че не идват милиони левове за поддръжка на електронни табели. От друга страна трябват и сериозни познания. Лично аз нямам такива. Но някои други може би имат. Повтарям – това си е гадаене, но е абсолютно неадекствано някой да твърди, че старият шрифт на линии 11, 76, 85 е по-добър от сегашния за МАН 2019. Още по-странното е, че голяма част от хората, които се изказват ползват градски транспорт рядко, или пък въобше не ползват, или направо не живеят в България. Но са много компетентни. И най-голямата грешка – съдят за превозните средства само по снимки. Това ми беше и основен аргумент в заседанията на КЗД – че не е нормално да се съди за вида на табелите по снимки от различни градове. Кое колко ясно и как се вижда може да се забележи само наживо. И аз иманно затова не коментирам много по снимки и схеми оттук, а чакам да ида да го видя наживо. Колко то вас са го направили?
Да, аз не съм съгласен с разположението на некролозите на много превозни средства в момента. Считам, че на всички автобуси и тролейбуси трябва да се поставят стойки, на 10 см зад предното стъкло. И по този начин ще има точно определено място, където ще стои малката табела. А не както е сега. Голяма част от табелите са сложени прекалено ниско и долната част не се вижда, защото се закрива от уплътненията на прозореца. Но никой от вас не пише за това леко нарушение? Отново леки лични пристрастия. Ако има стойка, каквато имат дългите Конекта, то няма табелата да пречи на вентилацията на стъклото, няма да е залепена по какъвто и да е начин на стъклото, а от друга страна ще е ясно видима за пътниците. Обаче кога ще се изпълни това мое желание. Точно никога.
Всъщност аз сега има половин свободен час и затова реших да се поразпиша. Знам много добре, че каквото и да напиша, след като съм АЗ, то няма да се хареса. И това не е свързано само с табелите. Това е повсеместно. Дали ще е за табели, дали ще е за пердета, дали ще е за похвала за електробуси, дали ще е за предимствтата на наземния транспорт пред метрото, всичко бива оплювано, защото е написано от мен. И това не е от скоро, това е десетина година. Преди ме ругаеха едни хора, после те се махнаха от форума, но дойдоха други. Свикнал съм. Преди време по отношение на коцесията на МТК написах, че сметките са много неточни в точките за заплати и наем за гараж. Оказах се прав, но никой не каза – е вярно, бе прав беше. Не заложихме ръст на заплатите, а ги оставихме на 1500 лв. или колкото там беше. Казах го и на форумната среща най-сериозно със съответните доказателства. А явно аз не съм единственият. Просто си има група хора, подкрепят се взаимено и това е видно от мнения и от лайковете, които се дават. Особено ако нещо е насочено срешу мен, то лайковете на въпросното мнение се сипят повече от сняг на Боровец посред зима. А конкретно за табелите и кой шрифт е най-подходяшият питайте мен. Ще го посрещнете с насмешка, но именно аз съм човекът, който има увредено зрение, аз съм човекът, който общува със Съюза на слепите на различни теми, аз питам познати и непознати кое се вижда по-добре. А вие правите ли го? Или преследвате само личните си интереси?