С чужд сертификат почти навсякъде се влиза, на повечето места даже и с фалшив такъв, който не би минал верификация, защото никой не проверява... как си представяте в някой голям магазин, дядото пазач да проверява на всеки сертификата дали е валиден?! Дори да се проверява тук-там, чудото ще мине след 3 дни. Някои ще се ваксинират, други ще показват сертификата на баба си.
Отделно, верификацията е изцяло офлайн. QR кода се генерира с криптиращ ключ, който е таен, а приложението само проверява дали е валиден, т. е. дали е генериран с истински ключ. Изтичане на ключовете (което отдавна е факт) означава, че могат да се генерират фалшиви сертификати, които да минават успешно проверката, макар и да не съществуват в централната база-данни, където в обектите с ежедневно предназначение не проверяват, нямат и право. Освен това съм сигурен, че на много места дават съвсем истински сертификати, регистрирани в базата данни, но без реално ваксиниране. Това е като с болничните - те са съвсем истински, но дали човекът наистина е боледувал не се знае.
Някои хранителни вериги пък са обявили отстъпка 10% за обекти в мол. Пазаруваш за 100 лв и си избиваш теста, с който имаш сертификат за 2 дни напред... а и след това по схемата "Ако мине".
ПП. Май съм прав за горното. Изпробвах си днес (29.10) сертификата за първи път на три места. Само погледнаха, че го имам на телефона. Дали е валиден и дали е мой никой не е питал, а хората вътре в магазина не бяха кой знае колко по-малко от преди. Само няколко души имаше на изнесените отвън гишета за пазаруване без сертификат, и то като излизах, а като влизах нямаше никой. Силно се съмнявам, че дори половината от хората вътре са били с валиден сертификат.
ППП. Усещате ли как миналата година недоволството беше, че трябва временно да се влиза с маска в магазина, а сега трябва да показваш специален документ, за да влезеш изобщо?