Author Topic: Коронавирус  (Read 473892 times)

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Re: Коронавирус
« Reply #4120 on: 14.09.2021, 19:32:17 »
Е аз не знам и дали след 10 минути няма да получа удар... това не е достатъчен повод за паника.
Играта е на вероятности. Доколко е вероятно заразяването да доведе до неблагоприятен резултат, доколко е възможно да се предпази човек от заразяване в краткосрочен и дългосрочен план, доколко ваксината предпазва и т. н.
За мен заразяването по обичайните начини (на обществено място) само по себе си не е проблем, защото вероятността да доведе до лошо боледуване е твърде малка по моите критерии, за да изисква извънредно внимание, дори го приемам за полезно, понеже провокира имунитет без сериозно боледуване. Преди да се измислят ваксините, това беше единственият действащ начин за предотвратяване на високата смъртност. Обаче, понеже тези обичайни начини сега са трудни за постигане, предпочетох да се ваксинирам, за да нямам проблеми, ако попадна в силно заразна среда вкъщи или на работа, където има голяма вероятност от тежко протичане. Както и някъде по-горе споменах, вкъщи всички сме "изкарали" вируса без явни прояви, съответно не се знае кога, може само да се предполага и моето предположение е за края на 2019 г, когато пътувах много със самолети и пълни международни влакове, защото тогава имах много нетипична повторна настинка. Тогава истерията беше още в зародиш, но най-вероятно вирусът е циркулирал вече пълноценно из Европа и то без особени последствия.
И идва ред на предпазването от заразяване, което за мен е невъзможно в дългосрочен план, т. е. 100% от хората ще бъдат или са били изложени на заразата и от значение е единствено по какъв начин ще се заразят и дали ще имат естествен или изкуствен имунитет преди това.

В тази връзка, днес една позната беше изпаднала почти в истерия от ужас, защото снаха ѝ дала положителен тест. Те нито живеят заедно, нито има контакти с нея, нито има контакти със сина си, на всичко отгоре всичките са ваксинирани, а въпросната снаха само подсмърча, но жената вече почти си е поръчала погребение.

Offline hitar_potter

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #4121 on: 17.09.2021, 16:16:58 »
Да споделя и аз личен опит, вирусът ме посети. Първите симптоми бяха преди 9 дни – дразнене в гърлото. В петък се потвърти с PCR, като реално тогава беше и първият ден, в който ми беше вече минало (3 дни след първите симптоми). Два дни имах температура 38 градуса и главоболие вечер. Загубих и обоняние за 2-3 дни, постепенно почти изцяло се върна вече.
Изкарах го доста леко, не ми е известно да съм заразил никого, ваксиниран съм. Сега вече ще ме пази и на Мангъров имунитета  :laugh:
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4122 on: 17.09.2021, 19:51:34 »
Ехехее! Ти и ваксиниран с такива симптоми.
Аз преди 10 месеца имах по-леки симптоми без ваксина.
А що си ходил на лекар за тези симптоми? А Авирон пи ли?
Украйна, победа!

Offline monte carlo

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #4123 on: 17.09.2021, 20:24:03 »
А някой правил ли е проучване как боледувалите от оригиналния SARS изкарват ГМО-то?
Ние знаем, че те лъжат.
Те си знаят, че лъжат.
Те знаят, че ние знаем, че лъжат.
Ние знаем, че те знаят, че ние знаем, че те лъжат.
И все пак те продължават да лъжат.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #4124 on: 17.09.2021, 21:01:54 »
Ехехее! Ти и ваксиниран с такива симптоми.
Аз преди 10 месеца имах по-леки симптоми без ваксина.
А що си ходил на лекар за тези симптоми? А Авирон пи ли?
Реално консултацията беше по телефона. Свързах се с него, защото макар и не твърде висока, температурата си се усещаше гадно и трудно се сваляше. Пък и реших, че така е редно.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #4125 on: 18.09.2021, 22:23:25 »
Със Шмайзер ли си?

П.С. Ето това е брутална тема: https://www.facebook.com/80221381134/posts/10158207967261135/
Към момента 221 хиляди коментара в темата. От ТВ-канала са питали хората, дали са загубили неваксинирани близки. Вместо това, хората са споделяли за загубени близки, но след ваксинация.
« Last Edit: 18.09.2021, 23:37:53 by mlk »

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #4126 on: 18.09.2021, 23:59:09 »
Модерна. Нямам познати с някакви кой знае какви странични ефекти от ваксина.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4127 on: 19.09.2021, 00:06:10 »
Аз чакам втора доза Файзер. След първата имаше леко неразположение, но всичко отшумя на следващия ден. Масово хора ме питат защо съм решил да се ваксинирам, защо ми било нужно и т.н. Отговарям им, че е за да съм в тренда и да следвам модата  8)

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4128 on: 19.09.2021, 03:49:58 »
П.С. Ето това е брутална тема: https://www.facebook.com/80221381134/posts/10158207967261135/
Към момента 221 хиляди коментара в темата. От ТВ-канала са питали хората, дали са загубили неваксинирани близки. Вместо това, хората са споделяли за загубени близки, но след ваксинация.

Това е логично. Ако същият въпрос бъде зададен на български от българска медия в предимно българска общност, предполагам, че резултатите ще бъдат още по-брутални. После да не се чудят защо никой не се ваксинира. 

ПП - И аз познавам такива случаи след Шмайзер (хората вече ги няма).
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4129 on: 22.09.2021, 10:03:28 »
Междувременно вече и в Нова Зеландия имат тежък локдаун и звучи колкото смешно (за нас), толкова и трагично (за тях), че има арестувани и подведени под наказателна отговорност за контрабанда на... пържени картофки и печено пиле от KFC в забранена зона. Нямали право дори да си поръчват храна за вкъщи от такива вериги.

Както и по-рано предположих, явно липсата на значим брой открити случаи до скоро им е създала измамното чувство, че владеят ситуацията и когато са усетили, че това не е така, са изпаднали в паника, че всъщност нищо не владеят.
« Last Edit: 22.09.2021, 10:07:20 by bdz43r »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4130 on: 24.09.2021, 14:25:00 »
Малко актуална информация от UK. Там имаме ефективност срещу заразяване между 78% при най-младите до -53% (да, минус) при 60-годишните.

Важното е, че защитата от хоспитализация и смърт остава на добро ниво (~ 80%). Т.е. противниците на маските е добре да ги носят, дори и да са ваксинирани.

Ето и едни пресни наблюдения от проф. Костов, които намирам за доста балансирани:

1. Имаме среща със силно контагиозен вирус, който заразява повече, по всяко време и всеки сезон, по-лесно и по-тежко, с по-висока смъртност и по-дълги последствия от обичайните респираторни вируси, с които се срещаме.
2. Не, не е леко грипче, дори не е обичаен грип, а по-опасен, по-коварен и по-инвалидизиращ вирус.
Само глупакът повтаря два пъти една и съща глупост. Може да съм леко оглупял, но все още не съм напълно глупав. Мазохистите разкатаха майката на садистите, казваше Константин Павлов.
Опасно е да сме безкрайни мазохисти!
3. До този момент SARS-CoV-2 и неговите варианти вече убиха над 20 000 сънародници и годишната смъртност на българите за 2020 г. се покачи с 15.4% (16.7 хил.). Почти 700 000 американци са загубили живота си в битката с вируса, повече от зловещата грипна епидемия през 1918 г.
4. Противоепидемичните мерки по време на пандемията сведоха почти до нулеви нива заболеваемостта от грип, но не успяха да спрат коронавирусната пандемия, което само по себе си говори за инвазивния характер на SARS-CoV-2, който се оказа непредвидимо по-инфекциозен и по-вирулентен от грипа, умел бегач на дълги разстояния, артист в моноспектакъл с безброй персонажи, изкусен играч на рулетка, в която ние хвърляме заровете, а той обира печалбата.
5. Ваксините не оправдаха напълно оптимистичните ни очаквания, защото не са достатъчно ефективни, за достатъчно дълго време, за да осигурят колективен имунитет. Затова трябва да признаем с прискърбие, че наличните до момента ваксини не са единственото оръжие, което ще ни осигури победата. Тяхната ефективност срещу възможно инфектиране пада постепенно и сравнително бързо, като намалява значително след 5-6 месеца от края на ваксинационния цикъл. Запазва се приемлива ефективност срещу хоспитализация и смърт (между 80-90% в различните проучвания), но тя не е достатъчен аргумент за твърдението, че ваксините ще ни спасят от натрапника.
Остава ни надеждата в очакване на бленуваните пан-коронавирусни ваксини или лекарство.
6. Ваксинираните се заразяват и заразяват останалите, но с по-нисък интензитет, поради най-често по-оскъдната симптоматика при заразяване и по-ниския вирусен товар в горните дихателни пътища. Този извод има своите нюанси според времето на заразяване и принадлежността към някоя от рисковите групи, което не изключва и тежко протичане на болестта.
7. Боледувалите изглежда имат по-дълготраен имунитет от ваксинираните, но също се реинфектират (вероятно и заразяват), макар с много по-нисък индивидуален риск от неваксинирани и неболедували. Има и изключения, но те следват причинно-следствената връзка на изключенията, описани в точка 5.
8. Посочените данни налагат максимално бързо да се реши въпроса за усилваща трета доза и на двете групи - ваксинирани (по-рано) и преболедували (по-късно) - особено за възрастни над 65 години и рисковите групи с придружаващи болести, защото макар и наличен по-дълго от хуморалния имунитет (антитела), клетъчният имунитет не е вечен, при някои по-продължителен, при други по-кратък, защото допуска реинфекции и предвидимостта на тяхната тежест е невъзможна.
9. Поради късия срок на ваксинална ефективност, спазването на комплекса от противоепидемични мерки - лични и обществени - е задължително условие за намаляване на тежестта на епидемията и отслабване на индивидуалния и обществен удар. В противен случай, ваксините ще бъдат по-тежко компрометирани, защото не успяват да се справят сами.
10. Необходимо е обществото да разбере, че вирусът е по-инат от нас и можем да го елиминираме само с упорство и разум, със задължително ваксиниране на поне две обществени групи - учители и медици - които са водени от професионалната мисия да служат на обществото и да дават личен пример в ситуация на обществен риск.
Ваксинирането на работници от социалната сфера, обществения транспорт, хранителните вериги, държавни и обществени учреждения е силно препоръчително и трябва да се случи с упорити и обосновани послания.
11. Учениците са преносители на инфекция, въпреки твърденията на мастити медийни експерти, и са непосредствена опасност за своите родители и по-възрастни членове на семейството. Те трябва да спазват противоепидемичните лични мерки, да носят маски в общите коридори и пространства, още по-добре и в клас, да бъдат тествани два пъти седмично на входа и изхода на седмицата, а стаите да се проветряват, дезинфекцират и да имат ефективна климатична инсталация. Да не ползват асансьорите и да избягват групови събирания.
12. В контекста на писаното до тук, ваксинационните сертификати (паспорти) губят своето значение и са като скъсан самар върху елитен жребец, като сертификат на участник в маратон, който не е финиширал, като печат върху туристическа книжка, като свидетелство, че си видял сянката на вируса, но не и него. Не е достатъчно сигурно, че един ваксиниран, който не спазва противоепидемичните мерки е по-малко рисков за останалите, отколкото един неваксиниран, който се отнася отговорно към тях.
13. Справедливо е да признаем, че груповият имунитет е непостижим и този контекст вече е неубедителен в стратегията на ваксинационните кампании, особено при нашествието на проблемните варианти.
ФИНАЛНИ ПОСЛАНИЯ
1. Ваксините са необходимо условие в битката за овладяване на епидемията, но само в комплекс с останалите противоепидемични мерки.
2. Ваксинацията е силно препоръчителна за всички възрастни и за рисковите групи.
3. Напълно оправдано е ваксинационния процес да обхване в пълен обем медици и учители, в максимален обем работещите в сферата на услугите и държавната и общинска администрация.
4. Противоепидемичният контрол в училищата трябва да се засили и преведе в необходимия обем.
5. Ваксинационните сертификати и сертификати за преболедуване са излишни и създават само напрежение в обществото без да изпълняват функцията, която им е възложена.
6. В очакване на заветното лекарство и пан-коронавирусна ваксина, приложението на трета усилваща доза не търпи отлагане, ако искаме да опазим максимален брой потенциални приемници на вируса, с непредвидими инфекциозни последици.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4131 on: 25.09.2021, 10:04:40 »
От днес Норвегия отменя всички противоепидемични мерки и се връща към нормалния живот.
Преди някой да изкоментира, че те са се ваксинирали, трябва да се има предвид, че техните мерки през цялото време бяха съвсем символични и въпреки много открити заразени, нямаха никакво увеличение на смъртността дори без ваксини.
Когато другите бяха в тотален локдаун, в Норвегия всичко работеше и не носеха маски дори в обществения транспорт и не са носили (задължително) в нито един момент.

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #4132 on: 25.09.2021, 10:26:01 »
На мен все още ми е чудно на фона на високия процент ваксинирани в Европа, защо тук има противоположни настроения.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4133 on: 25.09.2021, 10:31:45 »
Моите настроения не са против ваксините, аз самият съм "преболедувал", и ваксиниран по своя инициатива.
Против съм това да е задължително и обвързано с някакви привилегии, против съм и драстичните ограничения и мерки, защото те дългосрочно водят до по-лош резултат от липсата им.
След повече от година все повече си личи, че колкото по-строги са мерките в дадена държава, толкова по-голямо увеличение на смъртността има. При някои може да закъснее и да успеят да ваксинират достатъчно хора преди това, но са изключение.

В допълнение на горния ми пост, в Норвегия "карантиниран" значеше, че на опашката в магазина трябва да спазваш 2 метра дистанция, а не 1,5 метра като останалите и да носиш маска (само ти) в обществения транспорт докато се прибереш.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4134 on: 25.09.2021, 12:24:06 »
Аз ще отговоря, защо хората не се ваксиниеат.
1. Няма класически ваксини, които да съдържат всички белтъци на вируса получени от истински вируси, които да са убити или почти.
2. Информираните съгласия са лицемерни, защото показват, че не е като да пиеш тамифлу или да си биеш ваксина против грип.
3.В България всички са на ясно, че лекарите доста условно ср наричат лекари.
4.Представителите на т. нар. наука се държат като научни сектанти и говорят заучени заклинания
5. Отговарят само на най-идиотските обвинения стещу ваксините, като чипове, 5G и ппдобни, но си траят за смислените обвинения като например използването на клетъчни линии от ембриони
6.Хора като Лъчезар Томов толкова също са се вживяли, че не пруличат на себе си.
Има и още.

Всъщност разговорът в "Ничия земя" по НоваТВ с отец Евгений показва много добре,  защо лекарите изглеждат нелепо с отговороте си на въпросите, които задава един свещеник.
Псевдо лекарите в България нямат нивото да будат на ниво!

А ето и предаването
https://nova.bg/news/view/2021/09/18/340134/%D0%BD%D0%B8%D1%87%D0%B8%D1%8F-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D1%8F-%D0%B7%D0%B0-%D0%B4%D1%83%D1%85%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D0%B8-%D0%B2%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5/
« Last Edit: 25.09.2021, 12:45:36 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4135 on: 25.09.2021, 14:15:16 »
Аз лично нямам проблем с ваксините. Проблемът всъщност идва само и единствено от манипулациите, които се правят. Изказват се откровени лъжи в подкрепа на ваксините, които карат хората да бъдат подозрителни, защото част от лъжите са доста откровени и всичко се прави едва ли не за да се ваксинират всички.

Докато при възрастните е съвсем ясно, че ползите са в пъти по-големи от потенциалните негативи (странични ефекти), то при по-младите съвсем не е така. Да не говорим, че преболедувалите не се третират наравно с ваксинираните, а би трябвало. Има още много детайли, в които може да се задълбае.

От друга страна, антивакс твърденията са повечето абсурдни и малкото, които вероятно имат резон, потъват сред останалите.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4136 on: 25.09.2021, 23:00:50 »
Най-много ме плаши, че знам колки малко хора в България биха могли да надраскат на листче, какво се случва от момента на инжекция до имунитета.
Имам предвид къде тръгва, къде отива и как се превръща.
Т. е. защитата е просто на политико-религиозен принцип или на конкретни въпроду от частен характер се отговаря със статистика и вероятности.
Знам, че да се спечели от тотото е машко вероятно, но това не значи, че никой не трябва да ти казва как да си опазиш фиша докато вземеш печалбата.
Украйна, победа!

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #4137 on: 26.09.2021, 00:04:00 »
Те хората в България може и да не са запознати как работят тези ваксини, не за сметка на това сме рекордьори по процент неваксинирани. Най-често по религиозни причини и догадки   :D

Дания и Норвегия отмениха мерките. Другите западни държави също ще го направят скоро, имат задоволителен процент хора с имунитет. Съмнява ме България да не се хвърли и тя със стадото, макар и с малко ваксинирани, не мисля че ще издържим да поддържаме още мерки при положение, че икономиките на останалите държави ще са се нормализирали. Който се бол-бол, пък останалите ще получат от ваксината на Мангъров.. или ще отпаднат от обществото, който какъвто късмет извади. Та си мисля, че до другото лято и ние ще имаме вече приличен процент хора с имунитет.

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #4138 on: 26.09.2021, 00:20:48 »
Природата нямада се даде лесно на едни ваксини.
За да стане номера, трябва да има и лекарство.

Украйна, победа!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #4139 on: 26.09.2021, 00:30:21 »
Дания и Норвегия отмениха мерките.
В Сингапур от понеделник връщат мерките при 90% ваксинирани и нов рекорд от 1600 случая дневно. Ще видим скандинавците как ще са по Коледа.