Аз веднъж се изказах за винетките. Това е нещо абсурдно, хаотично и анархично въведено... Като цяло цялата тая тол-глупост е излишна. Хаби се народна пара за излишно електронизиране, за излишни заплати на инспектори, наблюдатели и прочее в БГ Тол. Изобщо кому е нужно... Знам че се изразявам по-просто, но и истината е такава. А в очите на обществото се хвърля пясък и се отчита дейност.
Вместо да се чудят какви ли не глупости, да въведат пътния данък (каквото всъщност се пада винетката) към данък МПС, съответно между 20 и 100 лева. Така не им трябва отделна институция или каквито и да е глупости да следят дали се плащат тези пари. Предвид, че се начислява към всяко МПС- няма неплатили го. А все пак за ГТП се изисква платен данък МПС. Друг приом е- ако те хванат КАТаджии без платен данък, да ти свалят номерата. Същевременно пряко за малкия човек и бизнеса не би бил такъв шок заплащането на тази надценка в данъка. Крайният резултат мисля че би бил по-положителен финансово за държавата и по-удобен за гражданите. Защото дайте да се съгласим, че никой няма да си купи винетка от Кардам до Чернооково, Рогозина и Спасово, дето сигурно за първи път ги чувате, а да се открие къде е пътят трябва археологически разкопки (пък горе долу такива трябват за сведения кога е бил последния пътен полицай по трасето). В същото време заради некомпетентното въвеждане на тая простотия (винетките) се стигна до патовата ситуация- в града не се плаща, но през града минава "селски" път. То не че има ясно и точно разписано в законодателството и нормативната уредба на страната къде кога как и защо се плаща винетка. Та подобни ситуации водят, до неравномерно и неправилно използване на пътните артерии. Натоварват се с транзитен трафик вътрешноквартални улици за заобикаляне на "платения" път. А пък да не чува дявол, по извънредно му и/или невнимание се забрави за тая винетка... трябва да се плати повече от това да претрепеш някого.