В обособено трасе - по никой закон.
Няма такъв филм.
Има, има и точно така, както казва bdz43r, а норма с такова съдържание се нарича правна фикция и представлява свързване на определени правни последици с несъществуващ факт, казано по-просто законодателя "лъже". А в понятието път не влиза релсовия път, защото той е създаден специално за движение на релсови превозни средства, а не за ППС въобще, НО това значи, че е налице празнота, липса на правила, по които да се движат трамваите в тези участъци и доколкото ЗДвП урежда сходна материя, налице е основание за прилагане по аналогия (макар аз лично да не съм любител на аналогията) , така че и ти си прав. В интерес на истината никой съдия не би се замислял толкова подробно, а ще приложи ЗДвП.
По отношение на предишния ми пост по темата, в случай че на ватманката и е прилошало, тогава наистина не носи отговорност и в този случай, при тази обстанова ЦДП са могли да предотвратят инцидента. Ако ватманката е била виновна, Благуне, тя ще бъде привлечена за извършено престъпление по чл. 343 ал. 1 б. "в"- от 2 до 6 години лишаване от свобода или от 3 до 10 години, при особено тежък случай и това ще стане.
Що се отнася до видимостта, ако на снимката на Императора е задницата на 4117, то видимостта е нулева и искам да попитам ватманите във форума дали биха засили трамвая при такава видимост, особено ако знаят, че следва права? А най-простото нещо, което може да се направи е сигнализация подобна на тази в гората.
ПС: Между другото аргумент, че Законът се прилага и по обособени трасета може да намерите в чл. 21 ал.1, където се предвижда максималаната допустима скорост по категории.