Toва, което се ползва в момента всъщност е южното платно. Просто трябва да изградят и северното.
Няма лошо да се изгради и другото платно, но при условие, че СО разполага с много повече финансови средства. Според мен, има доста други места по софийската инфраструктура, които трябва да се изградят/ремонтират преди това ново платно.
Трябва да се направи реорганизация на движението на кръстовището Ломско шосе - Обелско шосе. Въпреки относително големия си габарит, идващите от Обелско шосе завиващи наляво (посока Волуяк) навлизат опасно на пътя с предимство (Ломско шосе), отделно от това трафикът там е интензивен по всяко време на деня. Също така това важи за по-безконфликтно минаване на А30, 31 и 26. Според мен там си плаче или за светофар, или за кръгово.
Напълно съм съгласен с това. Това кръстовище е много проблемно. Там редовно се случват ПТП.
Но аз имам по-добра идея - да се поставят физически ограничители по осовата линия (подобни на тези по ул. "8-ми декември" пред УНСС и при кръстовището на ул. "Граф Игнатиев" и ул. "Алабин") и да се забранят левите завои.
Автомобилите (включително и автобусите по
А30 и
А31), които искат да завият наляво от ул. "Обелски път" по бул. "Ломско шосе" в посока Околовръстен път ще завиват надясно и ще използват кръговото под МС Ломско шосе (което е на 200 метра) за обръщане на посоката.
А тези, които искат да завият наляво от бул. "Ломско шосе" към Обеля ще го правят на следващото кръстовище (бул. "Ломско шосе" и ул. "107").
Бонус от идеята ми е, че по този начин ще се ограничи транзитния трафик между бул. "Ломско шосе" и бул. "Сливница" през Обеля. Според мен, този трафик не може да бъде поет от странното кръстовище в района на МС Обеля и в пиковите часове там стават задръствания които бавят градския транспорт (
А26,
А30,
А31,
А81,
А150 и
ТМ6). По-добре този трафик естествено да се пренасочи към надлеза "Бакърена фабрика" - там има още доста капацитет.
Друг бонус ще има за пътниците на
А30 и
А31. Убеден съм, че тези хора ще са доволни, че поне в едната посока ще имат спирка в непосредствена близост до метростанция.
Само две технически уточнения:
Въпросното кръстовище е между ул. "Обелски път" и бул. "Ломско шосе". Ул. "Обелско шосе" се намира в индустриалната зона "Модерно предградие" и преди построяването на тунела под ж.п. линиите е свързвала Обеля с бул. "Сливница". Сага обслужва само индустриалната зона.
А26 вече не преминава през въпросното кръстовище с ляв завой от ул. "Обелски път" към бул. "Ломско шосе", тъй като от няколко месеца има коренно променен маршрут.