Author Topic: За светофарите с любов!  (Read 370545 times)

druncho

• Guest
Re: За светофарите с любов!
« Reply #60 on: 23.11.2007, 16:12:44 »
Quote from: ozzy
Какъв е смисълът да повтарям мнението на колегите? Не е ли ясно, че с таймерите шофьорите преценяват да дадат ли газ или да спрат навреме, преди да са навлезли в кръстовището?Или за тръгването на първите коли на кръстовището?
Като видиш примерно, че имаш 30 секунди до зеленото, можеш спокойно да си пуснеш някаква музика, да пийнеш вода, да си оправиш огледалото и т.н.
Да не говорим, че на натоварените кръстовища КАТ препоръчва да се гаси двигателя, а като имаш таймер, можеш да видиш кога трябва да запалиш и та потеглиш пак

Могат да си преценят времето обаче един решава, че трябва да спре друг зад него, че може да мине и "уйде коня у ряката"...А това за препоръката на КАТ е пълна глупост...Спомня ли си някой светофарите със синя светлина, които казваха да си загасиш двигателя...Тотално отхвърлени след това, поради безсмислието си...Никой не препоръчва да се загаси двигателя...

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #61 on: 23.11.2007, 17:13:14 »
Абе вие двамата нови да не сте един и същ човек....Как така изведнъж се появихте, че и единствени защитавате едно нещо. Пак ще ви кажа...през оная работа ми е дали е нарушена конвенция, дали според вас 80% от сблъсъците на кръстовища са заради таймери и т.н. На мен са ми удобни и се радвам, че ги има. И искам да ги има на повече места.

druncho

• Guest
« Reply #62 on: 23.11.2007, 17:42:16 »
Quote from: JloKyM
Абе вие двамата нови да не сте един и същ човек....Как така изведнъж се появихте, че и единствени защитавате едно нещо. Пак ще ви кажа...през оная работа ми е дали е нарушена конвенция, дали според вас 80% от сблъсъците на кръстовища са заради таймери и т.н. На мен са ми удобни и се радвам, че ги има. И искам да ги има на повече места.

Почти един и същ...Само малка разлика имаме  
Пак не виждам някакъв довод за това, че са ти удобни...

Offline borosport

• Нямам спирка
  • Hate users!!!
    • ICQ Messenger - 304771719
    • View Profile
    • Email
« Reply #63 on: 23.11.2007, 17:43:31 »
Новите двамата общо дадоха точно един довод, който не издържа по никаъв показател. Същите тези двама обаче упорито обвинйяват другите, че не давали доводи и, че четяли каквото им изнася и се правят на ударени. Доводите на останалата чат от форума са и като количество и като качество доста над противниците на идеята. Не вижда защп трябва да спорим при положенеи, че "едно си баба знае, едно си баба бае".
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline Repcho

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Градски транспорт-София
    • Email
« Reply #64 on: 23.11.2007, 21:53:01 »
новите двама са 1 човек, който ще бъде изгонен за нарушаване на правилата.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #65 on: 23.11.2007, 22:22:34 »
Quote from: Repcho
Така трябва. Спокойно може да си защитава позицията и с 1 регистрация във форума.

druncho

• Guest
« Reply #66 on: 24.11.2007, 12:07:19 »
Quote from: borosport
Новите двамата общо дадоха точно един довод, който не издържа по никаъв показател. Същите тези двама обаче упорито обвинйяват другите, че не давали доводи и, че четяли каквото им изнася и се правят на ударени. Доводите на останалата чат от форума са и като количество и като качество доста над противниците на идеята. Не вижда защп трябва да спорим при положенеи, че "едно си баба знае, едно си баба бае".

ОК...Синтезирай плюсовете и минусите от мненията досега, но без да коментираш и пак повтарям САМО от мненията досега...Безпристрастно...
А ето ви и линк на сегашно изследване...
Ама то и това сигурно е един човек, който пита и сам си отговаря нали...Пфу...Колко сме умни българите и какви са глупави всички останали (казал той след като изпил обедната си ракия, и легнал да спи)...

Quote from: Repcho

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #67 on: 24.11.2007, 17:03:56 »
Quote from: druncho
А ето ви и линк на сегашно изследване...
Де го линка? Ще е интересно да го прочетем.

druncho

• Guest
« Reply #68 on: 24.11.2007, 18:31:24 »
Опа извинявам се...Ето го линка: undefined

Offline JloKyM

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • http://skyscrapercity.com
« Reply #69 on: 24.11.2007, 19:26:56 »
Опа извинявам се...Ето го линка: undefined
Aз на това нещо не му викам доказателства. Ако го беше прочел щеше да видиш, че основната причина да не слагат таймери е тяхната система за даване на зелена светлина там където има повече коли. В такъв случай таймерите няма как да работят. Освен това не знам дали си забелязъл но в статията става въпрос ПРЕДИМНО, да не кажа САМО за мотоцикелтисти. Питам аз..къде в София видя толкова много мотоциклетисти!??!?!?!?!

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #70 on: 25.11.2007, 00:07:41 »
"... като видят, че остават малко секунди зелено, някои спират, а други - форсират..."
Добре де, като няма таймер и видят жълто, някои не просто спират, а зверски набиват спирачки. И ако следващият не е с АВС, ето ти ПТП-то. Докато с таймер този пред теб има няколко секунди, пък и ти също, за да предугадиш поведението му.

То е ясно, че countdown-системата не работи при диспечерско или някакъв вид динамично сензорно управление. Но тук говорим за светофари с твърдо зададена програма.

druncho

• Guest
« Reply #71 on: 25.11.2007, 12:29:00 »
Quote from: JloKyM
Aз на това нещо не му викам доказателства. Ако го беше прочел щеше да видиш, че основната причина да не слагат таймери е тяхната система за даване на зелена светлина там където има повече коли. В такъв случай таймерите няма как да работят. Освен това не знам дали си забелязъл но в статията става въпрос ПРЕДИМНО, да не кажа САМО за мотоцикелтисти. Питам аз..къде в София видя толкова много мотоциклетисти!??!?!?!?!

Опаа я да видим в речника какво означава motorist:
MOTORIST
['moutərist]
n автомобилист, шофьор

Но не се изненадвам...Повечето хора тук коментират без въобще да имат представа за нещата...
Ти като го чете не разбра ли, че са поставили таймер на кръстовище и са изследвали ефекта му...А това, че си имат система за контрол на светофарите е съвсем отделно нещо...Виж резултата от изследването не ми цитирай другото...ХОРА ПРИЗОВАВАМ ВИ НЕ ИЗКРИВЯВАЙТЕ НЕЩАТА КАКТО ВИ ИЗНАСЯ...

druncho

• Guest
« Reply #72 on: 25.11.2007, 12:38:54 »
Quote from: blagun
"... като видят, че остават малко секунди зелено, някои спират, а други - форсират..."
Добре де, като няма таймер и видят жълто, някои не просто спират, а зверски набиват спирачки. И ако следващият не е с АВС, ето ти ПТП-то. Докато с таймер този пред теб има няколко секунди, пък и ти също, за да предугадиш поведението му.

Пак си в грешка човече...Когато светне жълто, всички знаят, че 99.99% от колите ще започнат да спират, защото жълтия сигнал означава спри...Докато при таймер, когато има примерно 3 секунди нямаш представа този пред теб какво ще направи, защото си е зелено и може да продължи да се движи, но пък и остава малко време и не е сигурен дали ще успее да мине на зелено...Знаеш ли колко пъти съм отбелязвал на хора, които казват доволен съм от таймерите, когато спират на кръстовище, че ако нямаше таймер щяха да могат да минат, защото нямаше да намалят и спокойно хващаха зеления сигнал...Това увеличава задръжките на кръстовището...Да не говорим, че главно на пешеходни светофари съм забелязвал, че като останат 1-2 секунди от червеното и хората вече потеглят...Ако няма таймер няма как да стане това...

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #73 on: 25.11.2007, 18:03:22 »
Пак си в грешка човече...Когато светне жълто, всички знаят, че 99.99% от колите ще започнат да спират, защото жълтия сигнал означава спри..
99% спират, но в 1% не можеш да разбереш, какво правят - уж не намаляват скоростта и изведнъж - СТОП! И лошото е, че го правят, без да се съобразяват, че настилката е хлъзгава, оня зад тях няма АВС... А пък тези тутльовци, дето ги е страх да минат, като са останали 1-2 секунди, си спират предвидимо. Този зад тях също има 1-2 секунди - време, достатъчно да прецени реакцията им. Но мисля, че събитията 0 секунди зелено и смяна с жълта светлина са идентични и "това го знае всяко хлапе".
Таймерът намалява прелитащите на жълто и това е много полезно за БГ-условията. А дали някой ще тръгне в аванс, когато таймерът сочи 1 секунда червено или когато светофарът свети червено+жълто - ами това също е въпрос на дисциплина, а не на наличие или липса на таймери.
« Last Edit: 25.11.2007, 18:05:45 by blagun »

druncho

• Guest
« Reply #74 on: 25.11.2007, 18:51:17 »
Quote from: blagun
99% спират, но в 1% не можеш да разбереш, какво правят - уж не намаляват скоростта и изведнъж - СТОП! И лошото е, че го правят, без да се съобразяват, че настилката е хлъзгава, оня зад тях няма АВС... А пък тези тутльовци, дето ги е страх да минат, като са останали 1-2 секунди, си спират предвидимо. Този зад тях също има 1-2 секунди - време, достатъчно да прецени реакцията им. Но мисля, че събитията 0 секунди зелено и смяна с жълта светлина са идентични и "това го знае всяко хлапе".
Таймерът намалява прелитащите на жълто и това е много полезно за БГ-условията. А дали някой ще тръгне в аванс, когато таймерът сочи 1 секунда червено или когато светофарът свети червено+жълто - ами това също е въпрос на дисциплина, а не на наличие или липса на таймери.

Е ти сега искаш да ми кажеш, че правилата трябва да се пишат според 1% от реакциите на хората, а не според 99%...Пълен абсурд...Плюс това, когато светне жълто 99% от хората си спират съвсем нормално, защото имат достатъчно време...
Не е вярно и това, че без таймер някой би тръгнал на 2-3 секунди преди да е изтекло червеното, защото тогава няма информация, кога изтича червеното...Без таймер се чака и максимума на тръгване е в края на жълтия сигнал...
И ако всички тук са толкова убедени в своето да се организират и да опровергаят всички тези изследвания, както и европейските правила, които не допускат таймерите...Това според вас ще е нещо много добро за всички хора...Само, че да не предизвикате смях и у европейците...
Вие ми приличате на един катаджия, с който спорихме за един светофар...Ние му казваме няма нужда от еди какво си, защото сме мерили разстоянието и то е еди колко си...Той ни казва "Е айде сега казвате, че е толкова щот сте го мерили, ама аз си го гледам на крачки и съм прав"...Това е истински случай не си го измислям...

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #75 on: 25.11.2007, 21:47:11 »
Не е вярно и това, че без таймер някой би тръгнал на 2-3 секунди преди да е изтекло червеното, защото тогава няма информация, кога изтича червеното...
Е, как да няма - нали светват червено и жълто едновременно?

...европейските правила, които не допускат таймерите...
Няма такова нещо!
« Last Edit: 25.11.2007, 21:49:24 by blagun »

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #76 on: 25.11.2007, 22:12:04 »
Аз съм забелязал, че повечето МПС-та минават на жълт светофар, особено като няма таймер.

Offline etnies

• Нямам спирка
  • Нощен Експрес
    • View Profile
    • Email
« Reply #77 on: 26.11.2007, 00:50:22 »
Е ти сега искаш да ми кажеш, че правилата трябва да се пишат според 1% от реакциите на хората, а не според 99%...Пълен абсурд...Плюс това, когато светне жълто 99% от хората си спират съвсем нормално, защото имат достатъчно време...
Не е вярно и това, че без таймер някой би тръгнал на 2-3 секунди преди да е изтекло червеното, защото тогава няма информация, кога изтича червеното...Без таймер се чака и максимума на тръгване е в края на жълтия сигнал...
И ако всички тук са толкова убедени в своето да се организират и да опровергаят всички тези изследвания, както и европейските правила, които не допускат таймерите...Това според вас ще е нещо много добро за всички хора...Само, че да не предизвикате смях и у европейците...
Вие ми приличате на един катаджия, с който спорихме за един светофар...Ние му казваме няма нужда от еди какво си, защото сме мерили разстоянието и то е еди колко си...Той ни казва "Е айде сега казвате, че е толкова щот сте го мерили, ама аз си го гледам на крачки и съм прав"...Това е истински случай не си го измислям...

Ето ти матрЯл дето казва точно обратното - при това е направен от  Center for Transportation Research and Education към Щатският университет в Айова. Което ми звучи доста по-достоверно от безименната статийка в сингапурски сайт, който даваш ти
http://www.ctre.iastate.edu/PUBS/midcon2007/BundyModify.pdf

А иначе пак в САЩ има и такива комбинации:

Броячите имат и още едно предимство - карат шофьора да спре преди светофара, за да може да гледа брояча, а не както е при нас да се набиват едва ли не в самото кръстовище, игнорирайки линията за изчакване.
Плюс това съвсеееем не е вярно че в Европа няма броячи както споменахме Ирландия, Холандия, Полша...
« Last Edit: 26.11.2007, 01:06:30 by etnies »

Offline georgi64

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #78 on: 26.11.2007, 11:35:03 »
Пак си в грешка човече...Когато светне жълто, всички знаят, че 99.99% от колите ще започнат да спират, защото жълтия сигнал означава спри...Докато при таймер, когато има примерно 3 секунди нямаш представа този пред теб какво ще направи, защото си е зелено и може да продължи да се движи, но пък и остава малко време и не е сигурен дали ще успее да мине на зелено...Знаеш ли колко пъти съм отбелязвал на хора, които казват доволен съм от таймерите, когато спират на кръстовище, че ако нямаше таймер щяха да могат да минат, защото нямаше да намалят и спокойно хващаха зеления сигнал...Това увеличава задръжките на кръстовището...Да не говорим, че главно на пешеходни светофари съм забелязвал, че като останат 1-2 секунди от червеното и хората вече потеглят...Ако няма таймер няма как да стане това...
е пуснах таз тема но не съм очаквал толкоз ожесточен спор дали са полезни или не таймерите,  лично на мен и според мойте практически наблюдения след 8-9 часово на ден шофиране през доста такива кръстовища в софия СА МИ УДОБНИ !!! това малко доказателство ли е според критиците на таймерите .Точно и затова пуснах темата защото ми се ще да ги има на всякаде ако може .Нека споделят мнение и други градски шофиьори на таксита, автобуси маршрутки и други подобни.Или се направи анкета с гласуване на някой оживен сайт

druncho

• Guest
« Reply #79 on: 27.11.2007, 09:40:54 »
Quote from: georgi64
е пуснах таз тема но не съм очаквал толкоз ожесточен спор дали са полезни или не таймерите,  лично на мен и според мойте практически наблюдения след 8-9 часово на ден шофиране през доста такива кръстовища в софия СА МИ УДОБНИ !!! това малко доказателство ли е според критиците на таймерите .Точно и затова пуснах темата защото ми се ще да ги има на всякаде ако може .Нека споделят мнение и други градски шофиьори на таксита, автобуси маршрутки и други подобни.Или се направи анкета с гласуване на някой оживен сайт

За мен меродавното е не дали са доволни шофьорите, а научно и практически обоснованата полза...Но в България каква ти наука или изследване на ефекта им...

На по-горния коментар искам да кажа, че това изследване е за пешеходни таймери, които нямат проблемите, които се получават при автомобилните...