Author Topic: За светофарите с любов!  (Read 370580 times)

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Re: За светофарите с любов!
« Reply #1820 on: 09.01.2023, 21:46:08 »
...които да забавят и успокояват движението...
Когато има смисъл от това с цел осигуряване на предимство на пешеходци, трамваи и завиващи наляво на места с висока конфликтност при неналичие на светофари. Специално в „Люлин“ има добри исторически примери за новоизградени светофари, които са си на мястото. На времето нямаше светофар на Околовръстното и „Филиповско шосе“, което беше пълен абсурд, завиването наляво за идващи от „Люлин“ към южната дъга беше изключително трудно и опасно. Нямаше ги и двата светофара на „Добринова скала“ и „Царица Йоана“ и на „Добринова скала“ и „Проф. Александър Станишев“ и понеже тази отсечка от „Добринова скала“ не е с голямо натоварване и е с изразен наклон и предимство в двете кръстовища, най-редовно си се ползваше като писта, не се отдаваше предимство на пешеходците и т.н. Това разбира се преди пробива на „Царица Йоана“ към СОП.

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline TRAMS SOFIA

• Ограничени права
  • Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1821 on: 07.02.2023, 10:19:20 »
Преди две вечери , карам по Сливница . Зад мен е 1173 на 83 . Движех се с около 50-55 км/ч, автобуса зад мен плътно. На оряхово светофара светна жълто , но щях да мина , можеше и да спра. Обаче автобуса спира по-бавно , не исках да рискувам и минах в първите 1-2 секунди на червено , автобуса и той мина. Отсреща нямаше чакащи за ляв завой. Не е единичен случай. Когато карам бързо - с 10-20 над ограничението , вниманието ми е съсредоточено в пътната обстановка. Не се разсейвам по телефони и т.н . По светофарите наблюдавам кой цикъл колко държи и имам представа следващия път мога ли да подгоня и да хвана зеленото , или не. Коя е следващата фаза , - т.е ако мина на жълто/червено има ли шанс някой да ме удари , пешеходци да тръгнат и т.н.
« Last Edit: 07.02.2023, 10:23:34 by TRAMS SOFIA »
Колкото по-малко е сърцето , толкова повече злоба носи.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1822 on: 07.02.2023, 10:35:41 »
Затова бяха доста полезни таймерите по светофарите, отдалеч може да прецениш колко време имаш до светофара и дали може да го хванеш, или може да отпуснеш газта. Иначе мен най-много ме дразни бавната реакция на някои шофьори - като светне зелено, все някой си гледа телефона, ускорява бавно, и ако е къса фазата, светва червено, и се получава задръстване ей така, от излишно бавене на някои МПС-та. Също и неправилното престрояване и отнемане на предимство създава задръствания.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1823 on: 07.02.2023, 11:01:36 »
О да, лошото планиране на приоритетите, докато се кара е масова заразна болест. Като си зад волана да караш първо караш, след това караш оптимално и чак след това се занимаваш с телефона. На мен също ми се е налагало да боравя с телефона, докато чакам на светофар, но да се отдам със спокойствие на него, при положение че знам какво първо трябва да правя, когато карам...
« Last Edit: 07.02.2023, 11:04:44 by AGENT 006 »

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #1824 on: 07.02.2023, 11:23:02 »
Аз не помня, поради каква абсурдна причина махнаха таймерите на светофарите в София? В други градове си ги има.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #1825 on: 07.02.2023, 11:33:53 »
Премахнаха ги заради "умните" светофари с жълтите лейбъли, които пък ги направиха да мигат при изтичащ зелен сигнал. Но това беше премахнато заради липсата на този сигнал в една наредба. Все пак, има някои светофари с таймери, които оцеляха.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1826 on: 07.02.2023, 11:40:41 »
Но това беше премахнато заради липсата на този сигнал в една наредба.
От махането на мигащото зелено се изредиха половин дузина парламенти и служебни правителства, но никой не си направи труда да коригира въпросните нормативни текстове, след като уж всички декларираха, че мигащото зелено е удобство.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #1827 on: 08.02.2023, 01:09:11 »
Таймерите се махнаха, понеже уж светофарите са умни и уж фазите се сменят спрямо обстановката. Повечето от това изобщо не е вярно, но в началото на "поумняването", там където имаше таймери, те изписваха нереални стойности, редувани с "РУ" (ръчно управление). Орлов мост например.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1828 on: 31.03.2023, 21:07:31 »
Нека разгледаме архетипите на преминалите на червено - корпоративен всезнайко на пътя, луксозен Мерцедес и Ауди.

Offline mitko08888

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1829 on: 31.03.2023, 21:32:23 »
Много интересно, малко след това, ти защо се намуши преди ситроена ...
« Last Edit: 31.03.2023, 21:35:55 by mitko08888 »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1830 on: 31.03.2023, 21:37:39 »
Пред никого не съм се намушил, той се поколеба дали да не ме пропусне и в крайна сметка реши да спре и да ме пропусне.
« Last Edit: 31.03.2023, 21:42:09 by AGENT 006 »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1831 on: 07.04.2023, 21:49:46 »
Тази сутрин между 7:40 и 7:50 светофарът на Петте кьошета събираше по пет-шест трамвая в посока „Иван Вазов“/„Манастирски ливади“ и по две в обратната посока.

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #1832 on: 07.04.2023, 23:48:57 »
Някой трамвай по линия 6 е бил дерайлирал.

Offline Dimitar Dragnev

• Маниак
    • View Profile
    • Форумът за класически езици
    • Email
« Reply #1833 on: 09.04.2023, 21:42:30 »
Имам един въпрос, за който се чудя от доста време: защо според вас има т.нар. лунен светофар на кръстовището на "П.Ю.Тодоров" и "Бяла черква", там, където ТБ 7 завива надясно към Хемус?

ППЗДвП (чл. 34, ал. 5) казва, че

Пътен светофар по ал. 1 се използва за регулиране на движението на нерелсови превозни средства от редовни линии за обществен превоз на пътници само в случаите, в които за тях има специално обособена пътна лента "BUS лента".

На това място, както е видно и от приложената снимка, няма обособена BUS лента.

Offline HST

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #1834 on: 09.04.2023, 22:26:29 »
Лунния светофар светва с другия за направо, когато светне червено на идващите от Бяла черква - защото ако има завиващи наляво (от Бяла черква), тролеят не може да вземе завоя... то и с някои от новите Шкоди принципно е проблемен този завой (и някои други) - не завиват като старите...

Иначе зелено за десен завой светва по-рано - с левия завой от Б. черква, но с тролея седиш и чакаш... отзад те освиркват и псуват, обаче няма как...
« Last Edit: 09.04.2023, 22:30:37 by HST »

Offline Dimitar Dragnev

• Маниак
    • View Profile
    • Форумът за класически езици
    • Email
« Reply #1835 on: 10.04.2023, 16:37:44 »
Предназначението му е ясно заради трудността на завоя, но само това не прави допустимо поставянето му по сегашния Правилник, според мен.

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1836 on: 10.04.2023, 21:50:16 »
но само това не прави допустимо поставянето му по сегашния правилник...

Може би е имало BUS лента, която после е изчезнала или са искали да слагат BUS лента, която по някакво стечение на обстоятелствата не се е случила. Така се е появил този светофар, а BUS лентата не.

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #1837 on: 11.04.2023, 09:30:55 »
Да, само бус лента липсва там! След като 74 и 8 продължават направо, а 7 завива надясно.  Толкова голям зор ли е да се промени кръстовището,  след като е недогледано при проектирането? (не че е само то)  Вдясно няма нито частни парцели, нито вековни дървета.

Offline Kukicha

• Наистина съм луд
  • 3306/1119 ✝(2003-2022)✝
    • View Profile
    • Email
« Reply #1838 on: 11.04.2023, 18:01:47 »
Никаква БУС лента не е била предвидена там, то няма никакво място и без това, просто този лунен светофар се появи с преправянето на кръстовището, именно заради трудността на 7цата да вземе завоя. Което разбира се не допринесе особено, както е писано по горе, тролите много често стоят в дясна лента на зелен сигнал и задръстват отазд, защото идващите от Бяла Черква пречат на тролея да вземе завоя. Вместо да бяха чертали с боята, да бяха разширли десният завой от Петко Тодоров към Бяла Черква колкото могат.

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #1839 on: 11.04.2023, 19:26:11 »
Имотите точно там са частни в интерес на истината, или поне има частни в поляната между мястото, където е минавал преди пътя и сегашния път. Друг е въпроса че преправянето на завоя може да стане и без да се бута надясно, просто трябва да се изтегли стоп линията назад, за да може да се изнесе тролея.