Author Topic: Трамвайното трасе по Цар Борис III и Македония  (Read 141929 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Ето още една причина защо не трябва да се бърза.  :rolleyes: На няма и половин метър директно под релсовия път 45 килограмова бомба от Втората световна война:

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
За бомбата - никак да не се бърза.
Това е снимка от Потсдам от миналата година, където поредната 100кг бомба не успяха да обезвредят и я взривиха контролирано.
Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
  • Невъзможното иска само малко повече време
    • View Profile
    • Sofiatransport транспортна база данни/Sofiatransport transport data base
    • Email
Разбиването е напреднало доста в южна посока, стигнало е до „Красно село“.
Ето видео кадри.
« Last Edit: 10.05.2021, 07:08:47 by AGENT 006 »

Sofiatransport транспортна база данни

Най-подробната база данни и галерия за возилата от градския транспорт в София!

Offline fizik

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Ето още една причина защо не трябва да се бърза.  :rolleyes: На няма и половин метър директно под релсовия път 45 килограмова бомба от Втората световна война:

Може ли малко повече информация за бомбата? Днес за пореден път в Потсдам се обезврежда 100кг бомба от войната. Вследствие на това район в радиус 800м е отцепен, 3000 души, живеещи в района са евакуирани, преминаването е забранено. Източник - https://www.rbb24.de/panorama/beitrag/2021/05/bombe-entschaerfung-weltkrieg-potsdam.html

При откриването на бомбата какви действия за безопасност са предприети от общината? Спиране на трафик? Евакуация на близките сгради? Звукова сигнализация? Доброволци, обграждащи района и информаращи населението?

Може и да живея в Берлинско предградие, но ми пука за Софийския транспорт. Т.е. съм точно обратното на Фъндъчката - може и да живее в София, ама хич не и пука за Софийския транспорт

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Нямало е евакуация. От околните сгради са зяпали и са правели снимки, Фандъкова посети мястото и даже се снима до бомбата за ПР. Отнесоха я сапьори от МО на полигон и там са я взривили. Най-вероятно е американска 50 килограмова.

Евакуации и отцепвания като описаните от теб се правят само за бомби с химически взривател със закъснение, такива са хвърляни над Германия много - ако механическия взривател откаже, защото бомбата не падне вертикално, има резервен механизъм, който разяжда преграда между взривателя и самото взривно вещество и бомбата гръмва след няколко дена, седмици или години. Има случаи на такива самовзривявания и до днес. При тези бомби не се знае колко е степента на корозия и затова ги гърмят на място. Тази явно е била от най-простия вид без такъв взривател и затова се е решило че могат да я местят.

Това, което обаче е притеснително е, че бомбата е била директно под релсите и от вибрациите на трамваите е можело да гръмне. А е и била на доста малка дълбочина, няма и половин метър. Как е останала неоткрита толкова време не ми е много ясно.
« Last Edit: 12.05.2021, 11:40:54 by fafan »

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Как е останала неоткрита толкова време не ми е много ясно.
Най-вероятно не е търсена, за да бъде открита. Едва ли 75 години след войната "прочесват" с металотърсач преди изкопни работи в зоната на бомбардировките от ВСВ. А индикация може да даде всяка метална тръба.
« Last Edit: 12.05.2021, 15:23:30 by blagun »

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Всичко до разклона за „Трамкар“ е извадено.

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
За почти 2 месеца. Не можем да омаловажаваме такива успехи!
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Би било добре да се въведе като практика за подобни „ремонти от заглавията“ така да ги наречем, да се дава отчетност ежемесечно. Какво точно е направено, направено ли е в срок, не е ли направено в срок и ако не е каква сметка ще се търси и т.н. и би следвало да е работа на медиите да „захапват“ подобни обществено болезнени въпроси, което за съжаление в България или поне в София не се случва, нашите медии просто маркират повърхностно и непрофесионално подобни събития.

Offline Stoi4o

• Маниак
    • View Profile
    • Email
Клипчето е снимано с дрон и не е мое,екип снимачни от Фейсбук:
https://www.facebook.com/groups/936322416529483/permalink/1896612193833829/
Тук и допълнителна връзка без Фейсбук:
https://m.youtube.com/watch?v=BQZrzile5dw

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
Всичко до разклона за „Трамкар“ е извадено.
Не е точно така.

От видеото:
Тук и допълнителна връзка без Фейсбук:
https://m.youtube.com/watch?v=BQZrzile5dw
Се вижда, че само релсите са премахнати.

Баластрата е премахната само до бул. "Акад. Иван Евстратиев Гешов". А също така, релсовият път през кръстовищата не е пипан. Все още има и стари стълбове за контактна мрежа. А освен това остава участъкът от Трамкар до колелото Бъкстон.

Може да се каже, че за почти два месеца са премахнали 30-40% от старата инфраструктура.  :hammer: :hammer: :hammer: :help: :help: :help:

Темпото е абсурдно бавно! :help: :help: :help:

Според мен за това време трябваше вече да привършват с ремонта на целия участък.
vasko - оригиналът! :)

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile

Дано да поправят този пропуск, когато му правят ремонта.

Мда, ше се поправи . Няма да има обръщало там.
Какво означава това?  :blink:

Че ще бъде изцяло премахнато обръщалото на ТМ5 и ТМ8 зад Съдебната палата? :eek:

Offline blagun

• Moderator
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
1. А също така, релсовият път през кръстовищата не е пипан.
2. А освен това остава участъкът от Трамкар до колелото Бъкстон.
1. Ти с всичкия ли си? Да разбутат всички напречни кръстовища и да ги оставят така година???
2. Ако не можеш да отговориш на въпроса, защо връзката на Трамкар с мрежата не е прекъсната за година, кажи си, за да дам почивка на клавиатурата ти, както и за другите форумисти от Non Stop Nonsence.

Много ясно, че всяко от кръстовищата ще се изпълнява за по един уикенд, както се прави при всички подобни ремонти, примерно - бул. България. Там иде реч и за друг вид релси.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
1. А също така, релсовият път през кръстовищата не е пипан.
1. Ти с всичкия ли си? Да разбутат всички напречни кръстовища и да ги оставят така година???
Разбира се, че не казвам да оставят всички кръстовища разбутани за една година.

Просто отговорих на твърдението, че всичко до Трамкар е извадено, което не е точно така. Кръстовищата са част от това "всичко", а те не са пипани. Баластрата също е част от това "всичко", а тя си стои в значителна част от затворения участък.

2. А освен това остава участъкът от Трамкар до колелото Бъкстон.
2. Ако не можеш да отговориш на въпроса, защо връзката на Трамкар с мрежата не е прекъсната за година, кажи си, за да дам почивка на клавиатурата ти, както и за другите форумисти от Non Stop Nonsence.
Мога да си отговоря на въпроса, но също така смятам, че причината е неоснователна. След като нормалнорелсовите трамваи се превозват с някаква платформа за ремонт до Трамкар, защо не се помисли и останалите трамваи да се превозват по този начин временно. Това само, ако някой иска по-бързо да възстанови нормалното транспортно обслужване на хората. Не за друго.

Много ясно, че всяко от кръстовищата ще се изпълнява за по един уикенд, както се прави при всички подобни ремонти, примерно - бул. България. Там иде реч и за друг вид релси.
А защо досега не са започнали с някое от кръстовищата? Имаше доста уикенди, които дори бяха по-дълги от обичайните два дни. Тъкмо повече време за спокойна работа.

Защо като цяло не се работи на няколко места едновременно???  :neznam: :help: :neznam: Защо например не започнаха с премахването на старата инфраструктура от двата края към средата и от средата към двата края (т.е. от четири места) едновременно?  :neznam:

Non Stop Nonsence.
Ако ми кажеш, че критиката ми към изключително бавната работа и крайно разтеглените срокове за този ремонт на много важна транспортна артерия е Non Stop Nonsence, значи наистина нещо е много сбъркано в нашата народопсихология. :/ На моменти се колебая дали наистина изходът не е Терминал 2... :rev:

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email

Защо като цяло не се работи на няколко места едновременно???...На моменти се колебая дали наистина изходът не е Терминал 2... :rev:

Мини през Терминал 2, иди на друго място с трамваи и ремонти и ще видиш, че и там не се работи на няколко места едновременно и не се вадят релси от 4 посоки за да се спестят няколко дена работа.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
Васко, ти си възможно най-типичния представител на групата "Чукча писател". Съдиш всички за всичко без да имаш дори идея как функционират нещата, за които пишеш.

Няма да си правя труда да ти отговарям поотделно на всичките щуротии, ще спомена само най-голямата:
След като нормалнорелсовите трамваи се превозват с някаква платформа за ремонт до Трамкар...
И ще питам, от къде ти хрумна, че нормалнорелсовите трамваи се превозват на платформа до там?!?!
На моменти се колебая дали наистина изходът не е Терминал 2...
Терминал 2 във всеки случай ще е избавление за нас от чукчи-писатели.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
След като нормалнорелсовите трамваи се превозват с някаква платформа за ремонт до Трамкар...
И ще питам, от къде ти хрумна, че нормалнорелсовите трамваи се превозват на платформа до там?!?!
:arrow:
Нормално релсовите се карат на колички от Красна поляна до Трамкар.

Offline AGENT 006

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
На колички ама по релсовия, а не по автомобилния път.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
В  последните години бяха сменени релсите на доста от кръстовищата по Цар Борис 3. Покрай МД3 бяха сменени на Красно село, на Гешов също, на Софийски герой, на Павлово,а за Пирогов се колебая ! С изриването на калта вчера бяха стигнали почти до Софийски герой.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
На колички ама по релсовия, а не по автомобилния път.
Не може да ме обвините, че говоря без да съм се поинтересувал. Както се вижда, интересувал съм се, задал съм въпрос, отговорено ми е - колички. Няма повече информация и няма как да знам точно какви са тези колички. Предполагах, че става дума за някакви платформи, които се теглят от авариен камион между депо Красна поляна и Трамар. Сбъркал съм. Ще се поправя занапред.

Човек се учи докато е жив. :)