Author Topic: План за възраждане на forum.gtsofia.info  (Read 4658 times)

Offline New_Passenger

• Защо пиша толкова много?
  • Lyulin 4ever
    • View Profile
След няколкомесечно обмисляне предлагам някои промени и нововъведения за популяризиране на форума.

1. Форумът да се разшири тематично за привличане на нови форумци с разнообразни интереси. Форумът може да се раздели на 2 части - основна (като сегашната, с ГТ рубрики) и второстепенна (с нови рубрики, които не засягат пряко ГТ). Новите рубрики могат да бъдат следните:

Автомобили
Спорт
Музика
IT, техника, електроника
Кино и телевизия
Архитектура и строителство
Култура и изкуство
На път
Ядене и пиене
Домашни любимци
Икономика, бизнес и финанси
За дома

и други. Можете да добавяте и нови предложения за рубрики. По възможност, и в самите рубрики да има други рубрики, в рубриката спорт - футбол, олимпийски игри и т.н.

2. Галерията да е интегрирана в самия форум и достъпна във форумния профил. Снимките да индексират не само возила, но и улици, сгради и други обекти. В случай ако някой качи снимка с по-висока резолюция, старата да се замени с по-качествената.

3. Нови лайкове да идват като съобщения. В момента си търсиш сам кой кога те е лайкнал.

4. Добавяне на опция за запазване на мнения. Ако си харесал едно мнение, да можеш да го запазиш в своята колекция която да е достъпна само за теб. Така, ако в някое от мненията видиш важна за теб информация, можеш да го запазиш и да имаш бърз достъп вместо да се ровиш из съответната тема отново и отново...

5. Добавяне на национално знаме в профила. Ако си написал че живееш във Великобритания, в профила ти да излиза британското знаме.

Очаквам мнения.

« Last Edit: 12.10.2021, 20:55:24 by New_Passenger »
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: План за възраждане на forum.gtsofia.info
« Reply #1 on: 12.10.2021, 14:31:19 »
Точки 2 и 3 звучат добре, но далеч не съм съгласен с първата точка - нека не превръщаме хубавия ни форум в bg-mamma :D

Иначе съм съгласен, че може да бъде направена някаква приемлива оптимизация, състояща се в разкриването на няколко нови форума в раздел "Общ форум" като например Автомобили и технически въпроси и IT, техника, електроника, но освен това:

Форум "За системата като цяло" може да се преименува по по-подходящ начин, който да обхваща и правно-нормативната уредба в областта на транспорта, включително коментиране на проекти за наредби, закони, техни промени и т.н., това би бил много полезен раздел не само за нас като участници, но и с цел привличане на нов широк кръг от потребители;

Форум "Междуградски автобуси" може да бъде разчистен от несъществени теми, други дублиращи се теми пък може да бъдат обединени, някой от темите е редно да бъдат и закачени най-отгоре като важни; разделът може да получи и друго по-общо име - "Междуградски автобусен транспорт" или само "Междуградски транспорт".

Раздел "Транспортът в другите градове", както съм писал много пъти назад в другата тема (за предложенията) трябва да бъде реорганизиран изцяло - предлагам обособяването на 27 отделни раздела по аналогия с административно-териториалното деление на България (без София, защото нея я коментираме доста по-детайлно в другите раздели), по подобие на много чужди форуми на подобна тематика - по този начин ще имаме раздел за всяка област от България, а в него ще се коментират всички градове от съответната област в отделни теми. Вече на много места са в ход или тепърва ще се развиват различни проекти, които могат и трябва да бъдат систематизирани в отделни теми, за да не се получава претрупване в една тема от порядъка на 70-100 страници за 15 години (пример - Габрово, Плевен, Пазарджик), а и с цел привличане на повече местни потребители и евентуално развитие на целия форум към един по-голям транспортен проект за цяла България. Разбирам, че 27 раздела ще "разтегнат" доста форума, но пък в другия случай - разделяне само на 6 области ще се наложи да се свърши много повече работа, създаване на под-форуми, местене на теми, а и донякъде би било много по-неразбираемо за потребителите.

Толкова от мен, нека и други се включват!
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Парно в салона само с печат в пътния лист.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #2 on: 12.10.2021, 14:34:52 »
Точки 2 и 3 звучат добре, но далеч не съм съгласен с първата точка - нека не превръщаме хубавия ни форум в bg-mamma :D

Защо пък точно bg-mamma? Повечето от предложените рубрики са си предимно мъжки - коли, спорт, икономика, техника.
Софийско метро, колекция карти - https://drive.google.com/drive/folders/1v90JEwozXaRGVBWcwSNO0GnU_3pTYZbQ?usp=sharing

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3 on: 12.10.2021, 14:43:53 »
Не се засягай, нямах това предвид - мисълта ми беше, че се разводнява основната и главна тематика на форума, предвид че редовните потребители са тук най-вече по теми, свързани с транспорта и очевидно са от мъжки пол.

Чак сега се замислям, че с разнородни раздели може пък да успеем да привлечем и женска аудитория (ако има и такава цел :laugh:)
В България си е най-хубаво и супер и всичко ни е страхотно. Единственото по-хубаво е България едно време, ама и сега си е най! ;)

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #4 on: 12.10.2021, 15:28:07 »
Женска аудитория - няма лошо, но не това е целта. Някои хора със сигурност ще висят в някоя от рубриките - киноманиаците ще обсъждат нови филми без да влизат много в основните раздели на форума. Това не означава че сред хората чиито интереси са в сферата на транспорта, не могат да бъдат меломани или киномани и да се включат в обсъждане на повече от една музикална или филмова тема.

Сега ми хрумна нещо, форума да има основна част посветена на ГТ и второстепенна част където да се разполагат предложените нови рубрики.

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #5 on: 12.10.2021, 15:28:29 »
След няколкомесечно обмисляне предлагам някои промени и нововъведения за популяризиране на форума.

1. Форумът да се разшири тематично за привличане на нови форумци с разнообразни интереси. Новите рубрики могат да бъдат следните:

Автомобили
Спорт
Музика
IT, техника, електроника
Кино и телевизия
Култура и изкуство
На път
Ядене и пиене
Домашни любимци
Икономика, бизнес и финанси
За дома

и други. Можете да добавяте и нови предложения за рубрики. По възможност, и в самите рубрики да има други рубрики, в рубриката спорт - футбол, олимпийски игри и т.н.

2. Галерията да е интегрирана в самия форум и достъпна във форумния профил. Снимките да индексират не само возила, но и улици, сгради и други обекти. В случай ако някой качи снимка с по-висока резолюция, старата да се замени с по-качествената.

3. Нови лайкове да идват като съобщения. В момента си търсиш сам кой кога те е лайкнал.

Очаквам мнения.

Помисли още няколко месеца и кажи защо във форум за градски транспорт са ни нужни "нови форумци с разнообразни интереси"?
Васко не е ли достатъчен, той има интерес във всички области :)
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #6 on: 12.10.2021, 15:40:17 »

Помисли още няколко месеца и кажи защо във форум за градски транспорт са ни нужни "нови форумци с разнообразни интереси"?
Васко не е ли достатъчен, той има интерес във всички области :)

Отдавна съм обмислил всичко и няма да променям мнението си. Няма да сме първият тематичен форум с допълнителни рубрики. Има известни форуми за хардуер, филми, където има и други рубрики които не са свързани с основните теми и въпреки това се ползват с успех. Не знам защо обиждаш всички хора с интереси в сферата на ГТ като си мислиш че не могат да имат разнообразни интереси. Освен това, в последно време се забелязва че форумът има нужда от обновяване.

Васко не знам да има интерес в други области освен ГТ и строителство може би.
« Last Edit: 12.10.2021, 15:42:36 by New_Passenger »

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #7 on: 12.10.2021, 19:51:39 »
Не знам защо реши, че обиждам когото и да било. Казвам, че тук не е място за хора, с интереси извън ГТ. А тези с много интереси извън ГТ, могат да използват някой друг подходящ за целта форум.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #8 on: 12.10.2021, 20:02:00 »
Мисля, че раздел "Разни" е предостатъчен. Всеки може да си намери форуми по интереси извън ГТ.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #9 on: 12.10.2021, 20:37:11 »
Аууу... не било място за хора с други интереси... Да търсят други форуми... ще ме извинявате, ама това е като да живееш на село нейде Видинско и да не пожелаеш да посетиш Видин, да не говорим за София, Берлин и т.н. Или смятате че хора с интереси в сферата на ГТ са толкова ограничени, неспособни да пишат за неща от други сфери?
Раздел Разни е с доста ниска функционалност. Представете си следната ситуация. Някой отваря тема за шоуто на Рачков, примерно, и модераторите я вливат в темата "Телевизия" където точно в този момент се обсъждат сателитни приемници и поляризации и става един тюрлюргювеч. По същия начин, ако в темата се обсъждат поляризации, а друг форумец напише съобщение за някое тв шоу, пък друг отговаря на едно от предишните съобщения за поляризации... звучи ли ви приятно? Затова повечето теми в Разни се превръщат в бози. Замисляли ли сте се защо в последно време "Политика" е единствената динамична тема във форума, и на всичкото отгоре пълна с караници и флууд? А сега помислете защо сме на това дередже?

« Last Edit: 12.10.2021, 20:40:34 by New_Passenger »

Online ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10 on: 12.10.2021, 21:36:39 »
Подкрепям напълно Драгон и МЛК. Основната цел на този форум е да се дискутират теми, свързани с градския транспорт. Разделите Разни, Забавно и Представяне са допълващи, и не е редно да се превръщат в основни. Ако на някой му липсва поле за изява, да го потърси на друго място. Не е нужно да се генерира трафик чрез писането на теми по всякакви въпроси извън градския транспорт.

Offline bdz43r

• Нямам спирка
    • View Profile
    • http://bgrail.info/photos.php
    • Email
« Reply #11 on: 12.10.2021, 21:55:43 »
Аз съм съгласен, че форумът е мини общество, събрано от общ интерес, покрай който неминуемо се намесват и странични теми от живота, които трябва да имат своето място, но в същото време обособяването на цяла куп раздели само за такива неща е по-скоро залитане към форум от типа на bg-mamma, data.bg, kaldata и подобни места за всичко, което определено не е добра идея.
Макар форумът да си остане транспортен, наличието на такива раздели вероятно ще привлече потребители, които нямат нищо общо с официалната специализация, което ще създава шум. Сегашните раздели за странични теми напълно задоволяват нуждата.

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #12 on: 12.10.2021, 22:58:31 »
С подобни изказвания само компрометирате общността на ГТ форумци. Разделите Забавно и Представяне са доста смехотворни, пък в Разни повечето теми рано или късно се превръщат в бози. И тук не става дума за търсене на поле за изява. Какво лошо има да обсъдим и други теми? Неспособни ли сме? Нищо не пречи форума да се разшири. Който иска да пише само в ГТ рубрики, ще продължава да пише само там. И не виждам нищо лошо в форуми като kaldata, data, bg-mamma. Вижте на какво прилича българската секция на "небостъргачния", а там почти няма странични рубрики. След като няма странични рубрики защо привлича толкова много сган която няма нищо общо с небостъргачно строителство, а някои от тях дори се изказват против модерното строителство?
Един форум с тясна тематика може да се превърне в сбирщина докато един по-разширен по отношение на рубрики форум, може да се окаже много по-синергичен отколкото си представяме.

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 12.10.2021, 23:34:00 »
По първото предложение съм по-скоро против, но затова ще предложа контра-идея. Можем да направим един Discord сървър (същото като Messenger група е, но може да има колкото искаш текстови и аудио/видео канали и могат да се организират в категории). В същия сървър може да се премести и част от темата за подвижния състав (по-точно "коя кола е този автобус").

Теоретично е възможно да се направи, само трябват няколко нови колони в базата данни. Въпроса е има ли кой да попълни тази информация за всичките качени снимки?

Има резон в тази идея. Бих предпочел да са като известия, за да не си "затрупваме" пощите от писма "някой хареса вашия пост", но съм съгласен и на предложения вариант.

4. Добавяне на опция за запазване на мнения. Ако си харесал едно мнение, да можеш да го запазиш в своята колекция която да е достъпна само за теб. Така, ако в някое от мненията видиш важна за теб информация, можеш да го запазиш и да имаш бърз достъп вместо да се ровиш из съответната тема отново и отново...
Пак опираме до това дали софтуера на форума го поддържа.

5. Добавяне на национално знаме в профила. Ако си написал че живееш във Великобритания, в профила ти да излиза британското знаме.
Нямам спомен дали някъде в настройките имаше подобна опция, но ако някой много желае да има флагче може да го сложи като статус и ще излиза под профилната му снимка до всяко мнение.

Идеите на Sixkiller от втория пост са добри според мен и заслужават да бъдат обсъдени.

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 12.10.2021, 23:40:39 »
Виждам, че темата се е повдигнала. Аз следя два форума за транспорт от Румъния. Ако някой реши да променя нещо за мен този пример трябва да се приложи https://forum.metrouusor.com/. Изчистено и интегрирано всякакъв тип транспорт. До този етап мисля, че няма общ форум за всеки вид транспорт в България. За това да има известия кой е харесал поста е много добре. За промяна на раздела други градове съм за. Раздела с ковид, политика и други за мен са за коша.
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #15 on: 13.10.2021, 23:47:28 »
Според мен форумът в този си вид е много добре! Въртят ми се разни предложения в главата, но тъй като нямам достатъчно време да чета всички раздели и теми ще се въздържа, защото е възможно според мен липсващото просто да е там !

За почитателите на широкообхватни форуми тип БГ Мама бих прпоръчал Офроуд- България, където според мен има теми за всичко, за което може да се сети човек !

Още веднъж призовавам администрацията на форума да премахне лайковете, защото много хора следят кой и колко пъти го е направил и на база на това си формират субективно мнение!

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #16 on: 15.10.2021, 22:29:14 »
Не стана ли ясно, че в нашата държава или се кара на симпатия (на личност, партия) или се правят нещата, за да се краде!
Много повече се цени да правиш шоу с проблемите на хората, да си някой от службите, МВР, ДАНС и т.н., отколкото да решаваш ежедневни проблеми.
Офф, защо във всяко твое мнение трябва да се говори за политика?!?!?!
С подобни изказвания само компрометирате общността на ГТ форумци. Разделите Забавно и Представяне са доста смехотворни, пък в Разни повечето теми рано или късно се превръщат в бози. И тук не става дума за търсене на поле за изява. Какво лошо има да обсъдим и други теми? Неспособни ли сме? Нищо не пречи форума да се разшири. Който иска да пише само в ГТ рубрики, ще продължава да пише само там. И не виждам нищо лошо в форуми като kaldata, data, bg-mamma. Вижте на какво прилича българската секция на "небостъргачния", а там почти няма странични рубрики. След като няма странични рубрики защо привлича толкова много сган която няма нищо общо с небостъргачно строителство, а някои от тях дори се изказват против модерното строителство?
Един форум с тясна тематика може да се превърне в сбирщина докато един по-разширен по отношение на рубрики форум, може да се окаже много по-синергичен отколкото си представяме.
Има си раздел Разни за това. Там се коментират странични теми. Това е форум за градски транспорт!
Още веднъж призовавам администрацията на форума да премахне лайковете, защото много хора следят кой и колко пъти го е направил и на база на това си формират субективно мнение!
Трябва лайковете да си останат- най-вече заради Снимка на месеца.
Раздел "Транспортът в другите градове", както съм писал много пъти назад в другата тема (за предложенията) трябва да бъде реорганизиран изцяло - предлагам обособяването на 27 отделни раздела по аналогия с административно-териториалното деление на България (без София, защото нея я коментираме доста по-детайлно в другите раздели), по подобие на много чужди форуми на подобна тематика - по този начин ще имаме раздел за всяка област от България, а в него ще се коментират всички градове от съответната област в отделни теми. Вече на много места са в ход или тепърва ще се развиват различни проекти, които могат и трябва да бъдат систематизирани в отделни теми, за да не се получава претрупване в една тема от порядъка на 70-100 страници за 15 години (пример - Габрово, Плевен, Пазарджик), а и с цел привличане на повече местни потребители и евентуално развитие на целия форум към един по-голям транспортен проект за цяла България. Разбирам, че 27 раздела ще "разтегнат" доста форума, но пък в другия случай - разделяне само на 6 области ще се наложи да се свърши много повече работа, създаване на под-форуми, местене на теми, а и донякъде би било много по-неразбираемо за потребителите.

Толкова от мен, нека и други се включват!
За какво са 27 раздела? В момента има повече от 1-2ма местни потребители само в разделите за Пловдив, Варна и евентуално Русе.
Да кажем, например, в темата за Ловеч не пише никой!!!

« Last Edit: 15.10.2021, 22:33:54 by Chezare »

Offline Sixkiller

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #17 on: 16.10.2021, 03:04:52 »
За какво са 27 раздела? В момента има повече от 1-2ма местни потребители само в разделите за Пловдив, Варна и евентуално Русе.
Да кажем, например, в темата за Ловеч не пише никой!!!

По същата логика мога да попитам защо е създаден форум за Перник при условие, че в Плевен и Габрово се случват много повече неща, които могат да бъдат разделяни в отделни теми? Само давам пример, никой да не се засяга. Нали основната цел е форумът да се развива - съгласен съм, че 27 раздела са много, но е крайно време този раздел да започне да се развива, тъй като той има най-много потенциал след София, а друг голям транспортен форум у нас няма. А в темата за Ловеч не пише никой, понеже е обединена с Троян и Тетевен, където и да пише някой, винаги ще се омеси дискусията за един от трите града. Но ако трите теми са отделени по една за всеки град съответно в раздел за ловешка област, някой ще пусне разписание, друг ще пусне снимки, трети ще коментира, на четвърти предните три мнения ще му се индексират в търсачката, поради което ще посети форума и ще разгледа темата за съответния град!

Най-лесно и прегледно можем да приложим примера на румънските колеги от Transira. Избираме някакъв вариант от предложените райони за планиране на България от 2018 година. За целта се създават няколко нови форума по подобие на "Метродиаметри", които могат да изглеждат така (в случая - 6 при сегашни 8!): Югозападен регион, Южен централен регион, Югоизточен регион, Североизточен регион, Северен централен регион, Северозападен регион със съответните под-форуми, което би изглеждало по следния начин:

Форум "Северен централен регион"
Под-форуми: Област Велико Търново, област Габрово, област Русе, област Разград и Област Силистра.

А в съответните под-форуми, естествено ще има теми за снимки, разписания, дискусии и т.н. за всеки град или няколко града от областта, където определени теми за големите градове могат да бъдат закачени най-отгоре, но не вярвам списъчното представяне на темите в съответния форум да надхвърли обем от една страница. По-важното в случая е, че от една страна ще се вкара ред и систематизация в целия раздел, от друга спокойно ще може да се пускат различни теми за даден град. Разбира се, може да бъде приложен всеки един от посочените в горния линк варианти - ако някой се сеща и за други такива - нека ги споделя!

Радвам се поне, че повече хора смятат, че трябва да развиваме транспорта и свързаните с него теми за сметка на залитането към някакъв общ форум като многоуважавания от мен bg-mamma. В този ред на мисли - раздел "Други видове транспорт", форум "Железопътен транспорт" може да бъде развит със създаването на три нови под-форума с имена "Локомотиви", "Вагони" и "График за движение на влаковете (ГДВ)".
« Last Edit: 16.10.2021, 03:06:28 by Sixkiller »

Offline New_Passenger

• Lyulin 4ever
    • View Profile
« Reply #18 on: 20.10.2021, 11:19:31 »
Не мисля че лайкове са субективни. Това не е социална мрежа където лайкваш нечия публикация само защото ти е приятел, или заради дългите крака на силиконката която следваш. Точно в този форум лайковете са що годе обективни. И аз давам лайкове на интересни мнения без изобщо да се замислям много кой е авторът.

В никакъв случай не искам да натрапвам мнението си. Това са моите предложения които според мен биха могли да вдъхнат нов живот на форума. В момента очевидно има криза и административният подход явно е неправилен, от което страда самият форум. Защо например, най-безобидната тема за детството е заключена без каквито и да било обяснения? Ще ви кажа защо, станала е жертва на  анеправилния подход към управлението на форума като цяло.

Щом толкова ви притеснява че ще заприлича бг-мамма... въпреки, че ако имаш нужда от съвет, по-скоро ще отидеш там отколкото тук... та, ако толкова не ви харесва моделът на kaldata, можем да се ограничим със следните рубрики:

Авто и мото
Техника и технологии

Или още един пример, електротранспортът се развива с небивали темпове, а в нашия форум изобщо не личи.

Offline qwerty95

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #19 on: 20.10.2021, 12:21:22 »
Лайковете на мен много ми помагат бързо да видя до къде съм чел дадена тема, така че на мен са ми много полезни.  :D