Радвам се, че вече имаме цивилизована дискусия!
Аз може и да не съм напълно прав, но истината е в дискусията и който иска да оспори моето мнение, може да го направи с инструментите на възпитания дебат.
Смятам, че коментари за хапчета или полюции не могат да се класират в тази категория...
Хората да нямат право да отидат до дома си в центъра с личния си автомобил??????!!!!!!!!!!
Никой не е казал, че нямат право (т.е. че им е забранено). Няма безплатен обяд и това удобство трябва да се плаща.
Синя зона до 1:00-проверяващо до толкова, надали биха били ефективни, най-много да ги пребият сирийците на халите да ги оберат.
Доколкото знам, в някои държави проверяващите обикалят районите си с малки превозни средства. Така ще може и да се намали щатът проверяващи, тъй като всеки един ще може да обикаля по-голям район, а и да им се увеличи сигурността.
А освен това, може плащането за зона да стане само електронно, така че да няма какво да привлича престъпниците към проверяващите.
Ако се опитваме да вникнем в логиката на автора, то жителите на квартал "Орландовци", който граничи с централната градска част, трябва да заплащат многократно завишени местни данъци, въпреки нулевите инвестиции от страна на Столична община. И съответно, живеещите в район "Младост", които получиха монументални инвестиции и колосални вложения във всички възможни аспекти, ще имат най-ниските данъчни ставки.
Аз смятам, че данък МПС трябва да зависи от разстоянието на квартала центъра на града - колкото по-близо си до центъра, толкова по-висок данък МПС. Локигата е двуяка:
От една страна е фактът, че близсотта до центъра е бонус (предимство), който трябва да се заплаща по-високо.
От друга страна, целта на подобна концепция е намаляването на замърсяването на атмосферния въздух в центъра на София. Съответно по-близките квартали имат по-голямо влияние и за това - по-висок данък МПС.
Следователно е нормално данък МПС в кв. Орландовци да е в пъти по-висок от ж.к. Младост, тъй като е много по-близо до центъра.
От друга страна съм съгласен, че трябва да има връзка между данъците и качеството на квартала. Но тази връзка трябва да се изразява чрез данък сгради и такси смет.
Аз смятам, че данък сгради и такса смет в ж.к. Младост, например, трябва да са много високи - колкото в центъра или дори повече. И причината за това е фактът, че качеството на квартала е много високо и в него са направени много инвестиции. Следователно данък сгради и такса смет в кв. Орландовци трябва да е доста нисък.
Искам да
подчертая, че всичките мерки, които предлагам, трябва да се разглеждат заедно! т.е. много високи данъци и такси за платени зони, но и супер качествен и редовен обществен транспорт.