Author Topic: Туристически маршрути  (Read 39334 times)

Offline Repcho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11160
  • ICQ Messenger - 154903152
  • View Profile
  • Градски транспорт-София
  • Email
Туристически маршрути
« on: 07.12.2007, 20:18:00 »
- Една карта за Витоша, моля. - Ще ви струва 30 лв*. В цената влиза ползване на всички лифтови съоръжения с начални станции София заедно с тези, обслужващи ски зоната на "Алеко". За пръв път на Витоша туристи и скиори ще могат да се изкачват с една карта, след като цялата въжена мрежа вече е събрана само в ръцете на новия собственик - "Витоша ски" ЕАД. Надзорният съвет на Столичната общинска агенция за приватизация (СОАП) определи в сряда "Витоша ски" за победител в конкурса за продажбата на "Въжени линии" ЕАД. Сделката е за 8.3 млн. лв. В общинското дружество влизаха три лифта с дълга история: строената през 1956 г. седалкова линия "Драгалевци - Голи връх" (известна като "Бай Кръстьо"), първата кабинкова линия в България "Княжево - Копитото" (която от съображения за сигурност е спряна от 20 години) и кабинките от Симеоново до Алеко, производство на австрийската фирма "Допелмайер" от 1983 г. Пред СОАП "Витоша ски" се задължава незабавно да погаси дълговете на дружеството към столичния общински приватизационен фонд, които са 369 800 лв. Обещаните инвестиции за първата година след сделката са 500 000 лв.

"Витоша ски" ЕАД, е същата компания, притежавана от офшорно дружество, която тази пролет купи за 3.35 млн. евро "Алеко спорт 99". Това дружество държеше лифтовете "Витошко лале" 1 и 2, "Романски", влековете "Помагалски", "Резана-1" и "Резана-2", както и останалите съпътстващи влековете сгради на територията на Природен парк "Витоша". Публична тайна е, че "Витоша ски" и "Юлен" АД, фирмата концесионер на ски зоната в Банско и собственик на съоръженията там, се контролират от основния акционер на Първа инвестиционна банка Цеко Минев. Макар и да не фигурира никъде нито дори като управляващ на някое от двете дружества, именно той е човекът, който взема решенията в тях.

В сегашния конкурс на СОАП "Витоша ски" се състезава с "Юлен". Само тези две компании внесоха депозит за сделката, въпреки че документи за участие бяха купили още четири фирми: "Вапцаров бизнес център" ЕООД, "Ай Ейч Ем" ООД, лицето Александър Николов Дончев и "Алеко спорт 99". В управлението и на "Витоша ски", и на "Юлен" влиза един и същи човек - Петър Петров, а избраният купувач печели с цена само 100 000 лв. над минималната. От своя страна "Юлен" АД е играла на минималната цена от 8.2 млн. лв. Според изпълнителния директор на СОАП Иван Димитров обаче симулирането на състезание не е порок на сделката. "Дори и само един купувач да имаше, агенцията пак няма право да спре процедурата и щеше да сключи сделката", каза той.

Какво ще се случва...

Началото на новия проект за Витоша е поставено в следобеда на 16 март тази година, когато специалистите по изграждане на ски зони Курт Хох и Рихард Шонхер оглеждат релефа на Витоша от хеликоптер. Хох е дългогодишен рейсдиректор на състезанията за Световната купа по ски, а Шонхер е един от експертите по проектиране на лифтови съоръжения на австрийската "Допелмайер". Третият мъж в хеликоптера е Цеко Минев - един от основните акционери в Първа инвестиционна банка, която е основният двигател зад проекта, преобразил за няколко години ски курорта Банско.Проектът, в който сега "Витоша ски" предвижда да инвестира 50-80 млн. евро, ще промени и модернизира цялостна инфраструктура в планината, каза Емил Семов, зам.- изпълнителен директор на компанията. В това число се включват съоръжения, писти и ресторанти в ски зоните на Витоша. Фирмата няма отношение към легловата база, тъй като тя е собственост на няколко други фирми и лица.

Проектът за Витоша ще се изгради на два етапа. Първият ще обхване ски зона "Алеко". Ще бъдат подменени всички лифтове, като местата им ще се оптимизират.

Курт Хох например е на мнение, че маршрутът на лифта "Романски" е сбъркан тотално, тъй като част от него минава в най-ветровитата зона в планината и през половината от времето е неизползваем. "Няма да има трасиране на нови писти, ще се използват съществуващите, само че с подобрен маршрут. Затова всички лифтове трябва да се реорганизират с нови, големи капацитети, за да може реално между 10 000 и 12 000 души да карат ски на Витоша", обясни Семов.

В бъдеще луксозни кабини ще заменят романтичните две седалки на "Бай Кръстьо". Те ще превозват по 6000 души на час, ще работят целогодишно и ще качват туристите още по-високо, вече до ски зоната. Нова гондола ще има и на симеоновския лифт, който също ще бъде удължен.

Вторият етап на проекта предвижда съживяване на лифта на "Княжево" и удължаването му до Черни връх през станции на Княжево, Копитото, Ветровала и Конярника. Когато накрая веригата се затвори, човек ще може да се качи на Витоша от западните покрайнини на София и да се слезе в "Младост". В момента капацитетът на съоръженията на Витоша е около 6000 човека, а се предвижда да достигне 20 000.

...и кога

Емил Семов твърди, че парите ги има, но сроковете за изпълнение на проекта може да се окажат разтегливо понятие: "Сроковете зависят от всички институции в държавата с отношение към подобни проекти. Песимистичният вариант е свързан с евентуални действия от страна на неправителствените организации, които откарай време се опитват да рекетират инвеститорите. В момента се подготвя планът за първия етап", казва Емил Семов. За консултанти са използвани канадска и австрийска фирма с опит в разработването на зимни курорти. Прави се и продробен устройствен план, който трябва да се съгласува с Министерството на околната среда и Националната агенция по горите. Накрая планът ще отиде за одобрение в софийската община. "Ако до края на 2008 г. имаме разрешение за всички проекти, през 2009 г. ще започне да се работи и в рамките на две или три години всичко от първия етап ще бъде готово", обещава директорът на "Витоша ски".

"Капитал"

Ето и схема:
« Last Edit: 07.12.2007, 20:21:15 by Repcho »
НЕ на хейтърството!

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13527
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #1 on: 07.12.2007, 22:59:39 »
Това за удължаване от Голи връх и от Копитото съм съгласен. Може би Момина скала е по-добър опорен пункт от Копитото. Но отсечката от Конярника до Черни връх ме изненадва! Защото спускане със ски от Черни връх към Конярника не е възможно поради немалък участък с обратен наклон. Може би идеята е, на който му писне да върти Конярници и Ветровали, да може да се премести на ски-района около Алеко. Хубаво, но дали това е достатъчно, за да се пълнят кабинките, пък и от Конярника нататък си е доста ветровита зона.
Нистина ще ми е мъчно за Бай Кръстю - някак си на седалките се чувстваш по-близо до природата.

Offline bikerider_

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 250
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #2 on: 07.12.2007, 23:25:38 »
Тоя проект звучи впечатляващо, но се чудя наколко неща - от къде идва атрактивността да строят само лифтове и писти, без хотели? Или това, че няма да строят хотели е само прах в очите на хората, докато не се започне преобразяване в стил жк. Банско?!
80млн. само за лифтове и писти не е ли много?! А и цялата тази рехабилитация на съоръженията ми идва много разтеглена във времето. Дано да е истина и да стане по скоро, и в същото време се надявам Витоша да не заприлича на Банско откъм хотели! Понеже София е вече достатъчно претъпкана, за да опустошават и Витоша!
« Last Edit: 07.12.2007, 23:44:14 by bikerider_ »
Аз съм "софиянец"...през седмицата със семейството ми задръстваме София с трошките си 3-та злоупотреба, а през уикендите отиваме по родните си места и оставяме София да подиша... - практика на "софиянци"

Offline etnies

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 7104
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #3 on: 08.12.2007, 00:48:47 »
Това Конярника - Черни връх звучи като болна фантазия.

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13527
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #4 on: 08.12.2007, 08:56:58 »
Quote from: bikerider_
от къде идва атрактивността да строят само лифтове и писти, без хотели?
Да не би в Банско хотелите да са на пистите?
И на Витоша не е задължително всички хотели да са на пистите. Около долната станция на Симеоновския лифт се вихри мощно строителство - няколко "манастира" на братя Диневи, сигурно това ще е софийското "Банско". Горе и бездруго си има хотели - Простор, Морени, наследникът на Щастливеца, онова чудо на Копитото. Освен 1-2 хотела в зоната между Конярника и Звездица не виждам никакъв резон да се строи още. Те нека реновират действащите по-напред.
С лифтовете се очаква да се привлекат не толкова ски-туристи, колкото една много по-мощна ниша - софийските скиори. В момента Витоша е неатрактивна за тях поради следните причини:
- един-единствен лифт стига непосредствено до пистите
- пистите и лифтовете са сами за себе си - или караш на Стената, или на Лалето
- даже и съществуващи нелоши единични писти са отрязани за достъп - Ветровала, Конярника. Времената, когато скиори-ентусиасти са носели на гръб ските си от Златните мостове до тези писти, отминаха безвъзвратно.

Резултат от всичко това - опашки по пътя София-Боровец.

Построяването на лифтовете ще има екоефект - инвеститорите ще натискат общината и управлението на парка да ограничи автомобилния достъп (ако не със забрани, то поне - с такси, които да финансират поддръжката на пътищата и туристическите пътеки). Може да се действа не само административно, а пазарно - паркингите до пистите да са по 10-15 лв, а на долните станции на лифтовете - безплатни. Иначе кабинките ще се кандилкат празни...
« Last Edit: 08.12.2007, 08:59:01 by blagun »

Offline Blago84

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 539
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #5 on: 08.12.2007, 12:00:30 »
Някой има ли координатите на тези от витоша-ски? В Гугъл успях само един сайт да намеря, но там няма телефони, поща или дург начин за връзка с тях...
UPP@UIC

Offline ozzy

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11952
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #6 on: 08.12.2007, 12:43:39 »
И аз се надявам само да ъпгрейднат хотелите и лифтовете, а не да строят нови и нови хотели. Все пак трябва да остане нещо и за пешеходните туристи. Ако действително се забрани достъпа на коли в планината за сметка на лифтовете, ще е много добре.
Между другото, какво стана с идеята Симеоновският лифт да се удължи до Бизнеспарка?
Който върви след стадото, той гази в лайната му.

call.sofia.bg - сигнализирайте за всякакви нередности Столична Община

Offline bikerider_

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 250
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #7 on: 08.12.2007, 13:25:39 »
blagune, това което казваш, че няма да се строят нови хотели е хубаво, но нали знаеш - в България докато не се види какво точно си е наумила да прави т.нар. "инвеститор", никой не може да е сигурен какво ще се случва. Затова засега приказките ти са в сферата на добрите пожелания. Дано станат факти, иначе Витоша ще се превърне в първото високопланинско жк. от хотели след Банско...
Иначе под Копитото на 500м от долната станция на княжевския лифт имаше 1 много хубава полянка, която в последните години някой дебеловрат "инвеститор" превърна в баровско селце с 1 огромна сграда, точно до лифта! Имаше някаkво звучно име на цветенце от сорта на Магнолия тва селце, след като унищожи всички цветенца и китната полянка на която 1 време много хора си правеха пикник или слънчеви бани посред зима. Дано да няма повече такива изцепки и не се започват нови, освен вече съществуващите строежи на сгради. Все пак София е много близо до планината и тя със своя сграден фонд може да осигури евентуален наплив на туристи.
А да не забравяме и хотелът на Златните, който така и не проработи, а може да се реконструра!
« Last Edit: 09.12.2007, 12:10:03 by bikerider_ »
Аз съм "софиянец"...през седмицата със семейството ми задръстваме София с трошките си 3-та злоупотреба, а през уикендите отиваме по родните си места и оставяме София да подиша... - практика на "софиянци"

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13527
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #8 on: 09.12.2007, 00:21:19 »
Quote from: bikerider_
Имаше някаво звучно име на цветенце от сорта на Магнолия тва селце, след като унищожи всички цветенца и китната полянка
Другото име, с което е известно това място, е "Доган сарай" - това е учебен комплекс за обучаване на млади депесари за източване на еврофондове.

Хотелът на Златните го построиха ВИС (по-точтно ъпгрейднаха едновременшния ресторант). Той беше блокиран заради липса на пречиствателно съоръжение и вече започна да се руши. Не че не се построиха стотици хотели без пречиствателни съоръжения у нас, но когато дойде време да го узаконят, Васил Илиев не беше между живите, а ВИС губеше катастрофално позиции (покойният Илия Павлов ги зовеше да си режат опашката, но... и той се оказа в опашката). Те ликвидираха застрахователното си дружество (Юпитер), а какво остава за някакъв хотел. След смъртта на Георги Илиев угасна и барчето отсреща със шкембе чорба и скара. Честно казано, ще ме накефи върховно, ако взривят хотел Дюн на Слънчев бряг.
« Last Edit: 09.12.2007, 00:31:51 by blagun »

Offline bikerider_

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 250
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #9 on: 09.12.2007, 12:13:03 »
Чакай, Доган сарай не е ли малко по-надолу(в източна посока), по стария Беловодски път?! А аз говоря за полянката, която е(т.е. някога беше, сега е засрана зверски с грозни постройки) точно до прореза на лифта, където има 1 дървено мостче, точно под въжетата на линията. Освен ако сокола не е заграбил целия този огромен терен. А че точи еврофондове за лични цели е повече от очевадно, но се изразява за това с елегантната дума "усвояваме" ги...
« Last Edit: 09.12.2007, 12:14:00 by bikerider_ »
Аз съм "софиянец"...през седмицата със семейството ми задръстваме София с трошките си 3-та злоупотреба, а през уикендите отиваме по родните си места и оставяме София да подиша... - практика на "софиянци"

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13527
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #10 on: 10.12.2007, 11:07:15 »
Quote from: bikerider_
по стария Беловодски път?! А аз говоря за полянката, която е(т.е. някога беше, сега е засрана зверски с грозни постройки) точно до прореза на лифта, където има 1 дървено мостче, точно под въжетата на линията.
Старият Беловодски път върви косо нагоре над Бояна, а новият прави серпентини - наляво и после надясно. След първата голяма серпентина вдясно е Магнолия, а вляво - Доган сарай. Ето тук приказки от Княжевската гора... Мощно усвояване на горски терени върви и в Бистрица. За съжаление всичко това, както и изнасилването на плътността на строителство, промяната на застрояване на парцели е НАПЪЛНО ЗАКОННО - просто Законът за устройство на територията има не вратички, а магистрални входове...

Offline JloKyM

 • Маниак
 • ******
 • Posts: 991
  • View Profile
  • http://skyscrapercity.com
Re: Туристически маршрути
« Reply #11 on: 10.12.2007, 19:40:13 »
Според мен е напълно възможно в този случай да става въпрос наистина само за писти и подмяна на лифтове. В Банско е такова строителство, просто защото наблизо няма голям град, който да поддържа интереса към курорта и затова за всички там е от голямо значение да има максимален брой хотели, за повече туристи. Но какво повече би искал един инвеститор от близо двата милиона столичани. Ако се вложат 80-90 млн лева в изпъление на тези грандиозни планове за Витоша..по моему тези пари за няколко години ще се възвърнат заради преоткриването на планината от Софиянци.

Offline etnies

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 7104
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #12 on: 11.12.2007, 10:42:58 »
Aз съм малко скептик. Всички строежи на хотели и разни бизнессгради са направени с цел препиране и узаконяване на пари. Така че строителя изобщо не го интересува дали ще се печели или не, дали ще има хора или не. Той иска да построи и да продаде. И накрая се оказваме в ситуацията като вица за рибата, дето била за продаване...

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13527
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #13 on: 11.12.2007, 15:42:14 »
Quote from: etnies
Всички строежи на хотели и разни бизнессгради са направени с цел препиране и узаконяване на пари. Така че строителя изобщо не го интересува дали ще се печели или не, дали ще има хора или не.
Това може и така да беше преди 5 и повече години, но нещата се промениха, няма как да го отречем. Почти няма пустееща сграда, започната през последните години, докато от предните петилетки стърчат Ситикомките, Малинова долина  и т.н. Тогава на ситикомци, анжелци и подобни наистина целта им беше да спретнат пирамида, да хванат балъци - със събраните пари за 3 сгради строят 1, после събират за 6, за да построят другите 2 от първите 3 и т.н., докато се спука балонът.
За бизнессградите: до 2000 такива практически нямаше, освен невзрачните туловища на Енергопроект, 7-ми километър, ЦИНТИ, институтите по Цар Борис ІІІ и т.н. Това са сгради далеч от съвременните стандарти за структурно окабеляване, външни връзки и т.н. Да не говорим за стотиците и хиляди фирми, обитаващи офиси в апартаменти от етажна собственост, и то в етаж, различен от първия. Това е на ръба на закона и те прави зависим от бабите във входа. Да не говорим за престиж, когато клиенитте ти влизат в очукан вход с аромат на кисело зеле... Затова мисля, че още поне 10 години ще има дефицит на бизнес площи, и то по-голям, отколкото на жилищни. А престижът прави пари, вЕрвай ми! Когато при важен клиент изпратя консултант с нова А6-ца, клиентът въобще не го прави на въпрос, ако за 2-3 часа работа трябва да се бръкне с 500 лв!

Обратно по темата за Витоша: В София има значителна пазарна ниша от платежоспособни потребители на ски-услуги. Тази ниша всеки зимен уикенд задръства пътищата за Боровец и Банско. Витоша не е голяма планина и такова разнообразие на писти като на Пампорово и Банско технически е невъзможно. Но при всички случаи и наличните дадености не се използват. Очаквам, че изграждането на анонсираната система от лифтове (плюс влекове по пистите) ще привлече хората и ще е печеливше мероприятие. Не ми е известно във ски-зона да има губещи лифтове. Факт е, че на Пампорово и Банско през всяко лято правят сериозни подобрения във лифтовете, така че едва ли са губещи.
Смущава ме единствено цените да не "убият" нашего брата пешеходния турист (пък и велосипедистите, BikeRider). Дано собствениците не забравят, че ски-сезонът е 3 месеца, а сезонът за пешеходен туризъм - 12!
Не мисля, че на Витоша ще има хотелизация - горе строежът излиза по-скъпо, трансферът от летище и поддръжката - също. Изобщо високопланинският хотел не е проста работа - трябва път да разчистваш, всяка буря прекъсва по някоя жица, персонал да извозващ от и до София. Да сте видели хотели на Тодорка, Ястребец или Снежанка?
Мисля, че "банскализацията" ще удари Малинова долина (между Симеоновско шосе и Климент Охридски) и зоната под Симеоновския лифт.
« Last Edit: 11.12.2007, 15:48:24 by blagun »

Offline borosport

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 3819
 • Hate users!!!
  • ICQ Messenger - 304771719
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #14 on: 12.12.2007, 14:24:51 »
И още един плюс да не забравяме.При реализация на този проект Олимпиадата няма вече да е винаги през крив макрон и някакви Сочита и Мочита да ни се смеят, че там влагат 10 милиарда и вдигат всичко от нула, а ние до столицата не можем да се организираме
Най-дългите градски автобусни линии са:
- А111 - 50320 м двупосочно
- А83 - 37000 м двупосочно
- А11 - 32005 м двупосочно
Най-дългите крайградски автобусни линии са:
- А28 - 64540 м двупосочно
- А70 - 56645 м двупосочно
- А3 - 55870 м двупосочно
Тройната коалиция от А до Я

Offline Repcho

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 11160
  • ICQ Messenger - 154903152
  • View Profile
  • Градски транспорт-София
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #15 on: 19.12.2007, 22:57:29 »
Quote
Дирекцията на парк "Витоша" пусна специално съобщение, за да припомни, че Витоша е защитена зона и в планината не може да се строи. Припомнянето било "във връзка със зачестилите напоследък публикации в медиите за превръщането на Витоша в ски курорт". От около месец ски съоръженията на Витоша вече са частни.

В плана за управление на природен парк Витоша е записано, че в обхвата на ски пистите са допустими само дейности по поддръжка на съоръженията съобразно сезона. Планът не допуска изграждане на нови въжени линии за достъп до туристическите центрове. С решение на Министерския съвет от март тази година природен парк "Витоша" е обявен като защитена зона в европейската екологична мрежа "Натура 2000" по директивата за птиците и по директивата за местообитанията, припомнят от дирекцията.

Оттам се надяват новите собственици на лифтовете да запазят безплатното им ползване от ученици и пенсионери веднъж месечно.

те плановете са едно, реалността друга
НЕ на хейтърството!

Offline bikerider_

 • Запален по ГТ
 • *****
 • Posts: 250
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #16 on: 19.12.2007, 23:47:00 »
И сега какво - ще оправят ли лифотовете или планът ще им пречи?
« Last Edit: 20.12.2007, 18:02:57 by bikerider_ »
Аз съм "софиянец"...през седмицата със семейството ми задръстваме София с трошките си 3-та злоупотреба, а през уикендите отиваме по родните си места и оставяме София да подиша... - практика на "софиянци"

Offline etnies

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 7104
 • Нощен Експрес
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #17 on: 20.12.2007, 05:10:36 »
Ремонт и модернизация - да. Строителство ново - не. За сега.

Offline Kaiser Kar

 • Нямам спирка
 • *********
 • Posts: 4493
 • НЕ! на мърльовците
  • View Profile
Re: Туристически маршрути
« Reply #18 on: 07.01.2008, 15:55:01 »
Заради "перфектната" поддръжка на Витоша аз сега съм с комоцио и охлузвания по лицето
"На кровове Београда слетела су нова јата телевизијских антена. Оне кљуцају невидљиве телевизијске таласе и носе црно-бела и шарена јаја"

Offline blagun

 • Модератор
 • Нямам спирка
 • ********
 • Posts: 13527
  • View Profile
  • Email
Re: Туристически маршрути
« Reply #19 on: 07.01.2008, 17:55:56 »
Quote from: Kaiser Kar
Заради "перфектната" поддръжка на Витоша аз сега съм с комоцио и охлузвания по лицето
Едва ли може да се очаква някой да опесъчава пистите и пътеките