Author Topic: Е 73  (Read 25063 times)

Offline Dimitar Dragnev

• Маниак
    • View Profile
    • Форумът за класически езици
    • Email
Е 73
« on: 18.04.2021, 00:05:01 »
Считано от 24.04.2021г.

Линия 45 се съкращава и ще се движи от МС Вардар до Западен парк.
Линия 59 се удължава и ще се движи от Мърчаево до МС Мизия
Линия 58 се удължава и ще се движи от Княжево до гара Владая
Линия 60 ще се движи през ул. Монтевидео за връзка с МС Мизия и по отпадащата част на линия 45.
Линия 73 ще се движи по бул. Тодор Каблешков и бул. България, вместо по ул. Житница и бул. Гоце Делчев.
Линия 260 засега остава без промяна.

Коментарът ми е - губи се директната връзка на старата част на Овча Купел с района на север/запад от Възкресение и Константин Величков. Не че е най-важната, но се губи.

За 73 може би трябва да се доизясни - няма как да се движи по бул. Тодор Каблешков и бул. България, без да се движи и по Гоце Делчев (означава ли това ляв завой от Гоце Делчев към бул. България посока Овча Купел?).

Като цяло, тези две промени означават повече прекачване за жителите на старата част на Овча Купел, които са извън района на пешеходен достъп до метростанциите.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: Е 73
« Reply #1 on: 18.04.2021, 10:26:24 »
Коментарът ми е - губи се директната връзка на старата част на Овча Купел с района на север/запад от Възкресение и Константин Величков. Не че е най-важната, но се губи.

За 73 може би трябва да се доизясни - няма как да се движи по бул. Тодор Каблешков и бул. България, без да се движи и по Гоце Делчев (означава ли това ляв завой от Гоце Делчев към бул. България посока Овча Купел?).

Като цяло, тези две промени означават повече прекачване за жителите на старата част на Овча Купел, които са извън района на пешеходен достъп до метростанциите.
Нещо не ми е ясна драмата за старата част на Овча купел - имали са 45, 73 и 107, сега ще имат 60, 73 и 107 плюс метро. При това А60 е по-редовен от А45. А драмата със загубената връзка с една единствена спирка - при Лидъл - Западен парк е, общо взето, буря в чаша вода.
За А73 означава, че от Каблешков/България няма да върви директно към последната спирка като А204, а ще обиколи Гоце Делчев. Всъщност загубената връзка е на бабите от Костенски водопад с любимия в този район пазар Красно село. Могат да го компенсират с Кауфланд при Овча купел.
Ще се повторя за пропуснатата възможност А107 да отива до МС Горна баня. Мисля, че и А260 трябва да се промени за по-удобна връзка - това влизаше в първоначалния план от октомври 2020. Недоумявам, защо А45 трябва да дублира А77. Или да беше закрит, или с пробега му да се мисли за линия МС Горна баня-Суходол
« Last Edit: 18.04.2021, 10:31:37 by blagun »

Offline Tatra

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 229817817
    • View Profile
    • Email
« Reply #2 on: 18.04.2021, 12:07:56 »
Можеше да се създаде липсващата връзка между Красна поляна и Овча купел с люлин - 45 да бъде от ОК през тунела на Люлин до Люлин 5 примерно. Тази връзка според мен би била доста полезна.
ТРАМВАЙНО ДЕПО "БАНИШОРА"
Трамвайна мотриса инв. ном.: 936
линия номер: 6

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #3 on: 18.04.2021, 12:59:43 »

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 18.04.2021, 14:03:27 »
73 с този маршрут припокрива изцяло този на 65 отпреди 15-20 години :)

А 45 е тотална щета и пари на вятъра. По-добре без нея.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #5 on: 19.04.2021, 10:23:28 »
Водиш жената и детето до метрото, ако не ти се ползва.довеждащия транспорт и готово.
Тя за 3.минути е до Кр.Село, а детето за 10+10 с метрото на училище.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #6 on: 19.04.2021, 10:41:29 »
260 до Красно село също е вариант, а за дъщеря ти евентуално тм 11 до Константин Величков.

Но съм съгласен, че промяната в маршрутите по-скоро ощетява старата част на Овча купел. Ако запазят А 60 на интервал 18-20 минути, както е сега, това е истински геноцид. Трябва да е поне наполовина по-кратък интервал.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #7 on: 19.04.2021, 11:08:28 »
Водиш жената и детето до метрото, ако не ти се ползва.довеждащия транспорт и готово.
Тя за 3.минути е до Кр.Село, а детето за 10+10 с метрото на училище.

Нали ! Тя е от 7 часа, а на него учебните занятия започват в 8 и 30 часа и като ги закарам в 6.45 ч- ще е таман и на двамата ! От МС Мизия до  МС Орлов мост са точно 10 минути и от там още 10 до МС Сливница и ще стигне точно 1 час преди началото !

Не ме разбирай погрешно . Тарикат мъж не писка ! Ще се оправя.

Но съм съгласен, че промяната в маршрутите по-скоро ощетява старата част на Овча купел.

Подобрение щеше да е , ако вместо 60 по Боряна се пусне 11, 73 продължава по Линкълн и от там по Овча купел към Борово, а вместо него по Монтевидео и Любляна се пусне 102 ! Това е подобрение... от живущ в Овча купел, а не Хаджи Димитър !

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #8 on: 19.04.2021, 11:21:29 »
Все пак трябва да сме реалисти за обслужването - къде гъстотата на застрояването и населението е по голяма.
Относно промените - в този си формат са доста нефелни, защото част от тях бяха и новият довеждащ транспорт. Той очевидно няма да се случи минимум година още.
Твърде е вероятно днес предложените промени да се отложат до осигуряване на възможност за пускане на довозващ транспорт.
« Last Edit: 19.04.2021, 13:00:11 by viktorlc »
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #9 on: 19.04.2021, 11:38:01 »
Все пак трябва да сме реалисти за обслужването - къде гъстотата на застрояването и население то е по голяма.

Направо те каня на кафе с разходка по Боряна и пресечките и ! Строи се ударно като двуетажните къщи като моята се вече броят на пръсти ! Гъсто застрояване с блокчета на по 6-7 етажа ! Вероятността "старата част" да надмине по брой жители ж.к. 1 или ж.к. 2 е много голяма!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #10 on: 19.04.2021, 12:10:10 »
Когато това стане - ще има промени. Аз не мисля, че е лоша идея да се правят сегашните маршрутни промени. 60 ще е на 15 или 17 минути в пик делник. 73 запазва сегашните си интервали. Проблемът се явява в това, че няма готовност за пускане на допълнителни линии.
Преброяването, което тази година ще се проведе ще покаже много точно как се е изменило населението. Резултатите от него ще са известни чак през лятото на 2022 г.
Вероятно докладът ще се отложи, защото дефакто за Овча Купел има промяна само в 73 и 60 (45 се закрива за квартала).

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 19.04.2021, 12:36:13 »
Е малко ли е. То дефакто за една голяма част това е единственият транспорт.
Премахването на 45 (3 коли на час) и пращането на 73 в друга посока (4 коли на час) се заменят с по-неудобния 60 (4 коли на час). Според мен далеч по-добре щеше да е 73 да се пренасочи към Красна поляна и Гешов, а не по Каблешков, където и без друго евентуално ще се появи 173.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 19.04.2021, 12:42:47 »
Аз харесвах предното предложение, при което 60 върви по Цар Борис, ама не знам защо отпадна.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 19.04.2021, 12:49:58 »
73 се иска от живущите в Овча Купел за връзка със застрояването по ул. Тодор Каблешков. Някои ходят там на детска градина, имат лични лекари. Има и доста работещи в района + връзката с мол-а. 45 в момента е на 20 минути в пик и на 30 минути извън пик. 60 ще бъде на 15-18 минути в пик и 20 минути извън пик. Това не е ли подобрение? Като за частта в квартала той прави връзка с метрото и в двете посоки.
73 също прави връзка с метрото в едната посока, но така се създава нова, която поискаха от Овча Купел.
При всяка маршрутна промяна няма пълно щастие. Винаги ще има недоволни. Сега ако отпадне доклада, ще следим какво ще се случи с жалбите и сигналите. Но рано или късно, промени във връзка с метрото трябва да има. Само че е важно те да са разумни, а не плод на личен интерес.

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #14 on: 19.04.2021, 12:51:52 »
Аз харесвах предното предложение, при което 60 върви по Цар Борис, ама не знам защо отпадна.

Защото има семейства, които го ползват да водят децата си на детска градина в Красна поляна. Има и учещи.
Поради някаква причина, никой не счита трамвай 11 за съществуващ. Може би това ще се промени като се пусне трамвайно трасе из района, вместо само да го допира.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #15 on: 19.04.2021, 13:04:46 »
Промяната за 73 се иска от жителите на Ж.К., които запазват връзката си с Красно село чрез 102 и метрото ! Нормално е да искат връзка в другата посока. Вместо нередовния 60 можеше да се пусне 11 през старата част с компенсация за увеличението от закриването на 45.

Когато стане дума за промяна на ТБ 2 скачате като ужилени, но с лека ръка обърквате живота на хората в противоположната част на трасето . Двойни стандарти са това !

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 19.04.2021, 13:13:54 »
Промяната за 73 се иска от жителите на Ж.К., които запазват връзката си с Красно село чрез 102 и метрото ! Нормално е да искат връзка в другата посока. Вместо нередовния 60 можеше да се пусне 11 през старата част с компенсация за увеличението от закриването на 45.

В настоящата ситуация 11 няма как да се пренасочи. 102 прави връзка с метрото чак на Красно село и той няма как да се пипа.
А и ако приемем вса пак да се пусне 11 през квартала, то с колко ще му скочи пробега, знаеш ли - с над 600 000 км годишно, което е почти 2 милиона лева.
При сегашното управление и финансовата дупка в транспорта, която сегашните некадърници направиха, това със сигурност няма да мине на този етап.

Когато стане дума за промяна на ТБ 2 скачате като ужилени, но с лека ръка обърквате живота на хората в противоположната част на трасето . Двойни стандарти са това !
Дай пример за това. Лично аз съм този, който предложи в доклад ТБ 2 да се разреди, за сметка на синхронизиране с тб 4. Ако мислех като теб, вероятно щях да предложа ТБ 3 да се пренасочи към Хаджи Димитър. Или защо не - ТБ5, вместо да ходи към Банишора. Нали си имат ТБ 1.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 19.04.2021, 13:14:23 »
То тези комбинации от семейство с детска градина са безкрайни.

Иначе, имаше и други варианти като 102 да поеме маршрута на 73 по Боряна и после през автогара О.Купел и по България по маршрута си към Ст.Град. За сметка на това, 73 поема стария маршрут на 102 през О.Купел 1 и Кр.Село

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #18 on: 19.04.2021, 13:39:19 »
Според мен най-добре щеше да е 45 да се пусне от Бузема - Боряна - Тодор Каблешков - Гоце Делчев, а 73 да си е през Красно село двупосочно по Никола Петков. Така вместо безсмисления маршрут на 45  Западен парк - МС Вардар със същия брой коли би решил проблемът с обслужването по Тодор Каблешков и ще има достатъчно транспорт по Боряна.
Също така до сега трябваше да са направили обръщало на Н. Хрелков при МС Горна баня за 107 и 260, за което има достатъчно място.

« Last Edit: 19.04.2021, 13:44:17 by Dragon »
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #19 on: 19.04.2021, 14:48:34 »
Сравнително редкият 60 няма особена роля в ЖК Овча Купел 1 и 2 след пускането на МД3 и е удачно да бъде пренасочен към старата част. 45 е на около 20 минути пик, 73 на 12-13.  :rolleyes: 45 на практика се обезмисля при наличие на метростанции в Овча Купел - времето за довозване до МС Вардар е прекалено голямо, в пик трудно пада под 25 минути заради задръстванията.  :rolleyes:
« Last Edit: 19.04.2021, 17:00:23 by V.Peichev »