Author Topic: Ученически линии  (Read 4348 times)

Offline Emperor

• Нямам спирка
    • View Profile
Ученически линии
« on: 08.12.2020, 22:08:01 »
Експериментално за срок от два поредни месеца през 2021г. ще бъдат разкрити училищни автобусни линии У1 и У2.
Планирани са да бъдат пуснати общо 9 линии.

У1 - по ул. Цар Симеон

У2 - по ул. Пиротска

"Автобусите ще са нископодови, екологични - Евро 6, ще извършват по един курс на ден - сутрин. Ще бъдат извадени от ненатоварени линии. Стойността на км пробег е 3,16 стотинки без ДДС. Това са 9,4 км за двата маршрута, което на ден е 36 лв. с ДДС. За Столична община това е малко над 720 лв. на месец за тези маршрути и ще се заплаща в икономическата рамка на автотранспорта", обясни Кристиян Кръстев."

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Ученически линии
« Reply #1 on: 09.12.2020, 12:31:37 »
Не са ли много късни тия часове? Първият час, по спомен, започва в 7:30ч.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #2 on: 09.12.2020, 13:44:43 »
От няколко години е от 8:00 (мисля 2015/16).

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #3 on: 09.12.2020, 13:48:10 »
Точно 7:30 си почват часовете, само в някои е 7:45.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline RADOCVET

• Нямам спирка
  • http://bgtransport.org/
    • View Profile
    • Email
« Reply #4 on: 09.12.2020, 14:24:59 »
Моят синковец в първи и втори клас започваше в 8.00, сега е в трети и започва в 7.45. Предполагам  че ще съобразят автобусите с началото на занятията.
Може да нема ред, ама требе да се спазва!

Offline viktorlc

• Нямам спирка
  • www.bgtransport.org
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Сдружение "Градски транспорт и инфраструктура"
    • Email
« Reply #5 on: 09.12.2020, 19:27:57 »
Чисто към идеята – нямам претенции. Нека да се пробва. Аз съм обаче скептичен. По принцип такива автобуси се използват за места с понижена достъпност и без редовен градски транспорт – отдалечени квартали, местности, с проблемна транспортна мрежа – тесни улици с ниска товароносимост на настилката, а не центъра на града, който бъка от скоростен градски екологичен транспорт – метро, трамваи и др.
храна за мозък - http://www.banitza.net/

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #6 on: 09.12.2020, 20:58:39 »
Сега до пети-шести клас някой ги води....
По закон до 4-ти клас трябва да бъдат придружени от възрастен човек. През 1998 дъщеря ми беше 2-ри клас и жена ми беше за 3 месеца в болница. Тогава оставях дъщеря ми на обяд да отиде или да се върне от училище с А280, който спираше пред нас и пред училището (38 ОУ на Шипка) без пресичане на улица. Въпреки това госпожата ме направи на бъзе и коприва и ме кара да подпиша декларация, че съм уведомен и го правя на своя глава.
Училищните линии се различават от конвенционалните, че се возят само ученици и като така е допустимо и ученик от 1-4 клас да ги ползва без придружител (за разлика от трамваите, автобусите и метрото). Родителят придружава детето само до качването в автобуса.
Икар, трябва също да отчетеш, че при соца до 7-ми клас всички задължително ходехме в най-близкото квартално училище, т.е. ходенето на даскало беше предимно пеша. Гимназиалните ученици и тогава, и сега си ходеха сами на училище с МГТ. Все пак повечето родители са разумни и избират за първолака си училище с добра транспортна връзка, за да може, като стане 5-7 клас, да си ходи на училище сам. Или пък близо до местоработата си, ако се чувства на стабилна позиция.
« Last Edit: 09.12.2020, 21:05:24 by blagun »

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #7 on: 09.12.2020, 21:34:54 »
Аз започнах да пътувам с градски транспорт до училище в четвърти клас, когато се преместихме в кв. "Хладилника", но продължих да ходя на училище в Гео Милев. Първоначално ме водеха със А120. 5-6 клас започнах да пътувам сам, но ме чакаха на спирката до вкъщи. Може би чак в седми клас започнах да пътувам сам, но по строго определени маршрути - до училище и до курсовете по математика в НПМГ.

Определено маршрутите са интересни, особено този по ул. "Цар Симеон". Надявам се да се ползват и да видим разширение на обхвата на действие на У-линиите.

Някой знае ли дали автобусите, обслужващи линиите, ще са с комбинирано разписание, т.е. ще продължават смяната си по редовна линия?
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline V.Peichev

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #8 on: 10.12.2020, 12:05:07 »
Все пак подобни училищни автобуси са по-смислени в по-отдалечени от училища райони с тесни улици и не особено добър градски транспорт, Цар Симеон е на около 200 m от Пиротска с редовен трамвай. :rolleyes:

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #9 on: 10.12.2020, 13:12:41 »
Все пак подобни училищни автобуси са по-смислени в по-отдалечени от училища райони с тесни улици и не особено добър градски транспорт, Цар Симеон е на около 200 m от Пиротска с редовен трамвай. :rolleyes:
Може би не бях достатъчно ясен: в трамваите по Пиротска няма ученици 1-4 клас без придружители (или поне по закон не трябва да има). В предлаганите У-автобуси ще има САМО такива ученици (пише го в анонса на СО - само ученици 1-4 клас, не изобщо ученици). Т.е. У-автобусите заменят коли с родители, а не липсващи трамвайни или автобусни връзки.

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #10 on: 10.12.2020, 13:54:12 »
Въпросът е дали наистина повечето ученици са от близкия квартал, където ще обикаля автобусът, или идват от по-далечни райони, за което е необходим придружител с превозно средство.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #11 on: 10.12.2020, 13:59:43 »
В редица градове из Европа има такива линии. Част от тях са просто ученически курсове по стандартните линии, а други са си отделни линии със специално направени маршрути. Има и смесени варианти - стандартна линия с няколко ученически курса, които в отделни участъци се движат по различен маршрут.

Offline blagun

• Модератор
  • Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #12 on: 10.12.2020, 14:21:25 »
Въпросът е дали наистина повечето ученици са от близкия квартал, където ще обикаля автобусът, или идват от по-далечни райони, за което е необходим придружител с превозно средство.
Единичните случаи от отдалечени райони ще носят кръста си. Няма как за един ученик да върви линия от Младост до Надежда примерно. А и родителите са приели това разстояние, избирайки училище за детето си. Но ако с подобни линии намалее трафика на автомобили-учениковози, това ще е сериозна полза. Даже в междусрочната ваканция трафикът в града отслабва чувствително.

Тъй като при класациите принадлежността към района носи точки, може да се предполага записване на ученици в училище в същия район. Добре би било общината да стимулира такова записване. Т.е. двете линии обслужват район Възраждане, после могат да спретнат линия за Средец, Триадица, Сердика и т.н. Особен случай е Студентски град. Малцина студенти имат деца-ученици, но докторанти и преподаватели - доста. Но там няма училище. Девет години живях в преподавателски блок, децата се записваха предимно в 55 (Дървеница), 11 и 104 (Дианабад) училище. Ние бяхме бяла лястовица чак в 38 ОУ. При сегашното точкуване явно с предимство ще са в 8 и 55 ОУ, тъй като са в район Студентски. Т.е. евентуална У-линия там трябва да се завърти до тези училища - нещо като А294.
Доста полезна би била линия в район Витоша.
« Last Edit: 10.12.2020, 14:32:13 by blagun »

Offline IKAR

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #13 on: 10.12.2020, 15:41:03 »
Благо, при нас е точно така, както казваш. Задължително се учи до 12ти клас в най-близкото до дома училище. Ако мислиш, че дадено училище е "елитно" или по-добро, нямаш друг избор освен да смениш квартирата или къщата. Или да пратиш детето в католическо училище, което се заплаща, а работи по същите програми и методика като държавните. Между другото няма простотии като изпити след седми клас и ширеща се индустрия с частни уроци, респективно психически тормоз над децата. Профилирането става после, в колежите и университетите. Частни уроци има по пиано, примерно. Иначе на по-големите, от пети клас и нагоре, училищен автобус им се полага само ако местоживеенето им не се обслужва от МГТ.
По рейс и по жена не се тича!

Offline bonbon

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #14 on: 11.12.2020, 09:37:01 »
При избора на маршрути за тези ученически линии правено ли е някакво предварително проучване сред деца/родители ? Например анкети за интерес.

Да, проведена е анкета с родителите на ученици от 18 СУ и 32 СУИЧЕ, т.е. родителите са пожелали автобус.

Не са ли много късни тия часове? Първият час, по спомен, започва в 7:30ч.

Автобусите се пускат конкретно за 18 СУ и 32 СУИЧЕ, където първият час за начален етап започва в 8:20 ч.
« Last Edit: 11.12.2020, 09:42:31 by bonbon »

Offline difian

• Модератор
  • Нямам спирка
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Любителска страница на Софийското метро във Facebook!
    • Email
« Reply #15 on: 11.12.2020, 11:25:00 »
Досега нямаше ли също някакви ученически курсове. В темата за снимки ли бяха споменавани като коментари къде и по какво е сниман автобусът... Спомням си дълги землянски Конекто и т.н.?  :neznam:

Offline Ivo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #16 on: 11.12.2020, 11:27:37 »
Има, там където няма добър транспорт. Ученически има в Кокаляне и Панчарево, в Банкя, виждал съм в Овча Купел старата част, има дори студентски от НБУ до Студентски град, мисля че има ученически и от Железница до Панчарево, даже имаше снимка някъде из форума на аварирало или ударено нископодово бяло Конекто на такъв курс някъде из тесния път над Панчарево, но без пътници.
Не ни трябват хора с "дипломи" а работещи и можещи да мислят, влагайки логика и разум в това което правят.

Фен на автобусите ЧАВДАР

Offline Dimitar155

• Маниак
    • View Profile
    • Email
« Reply #17 on: 05.01.2023, 23:42:05 »
Предвижда се двете ученически линии да бъдат пуснати отново през тази година, но с удължени маршрути. Маршрутите са качени в Google Maps (цък). Родителите били доволни от предложения маршрут, имаше и още детайли някъде но загубих връзката...