Author Topic: Уредби за съобщаване на спирките  (Read 138275 times)

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
Re: Уредби за съобщаване на спирките
« Reply #540 on: 30.11.2019, 08:23:15 »
В София има все повече чужди туристи, а както и децата в детската градина знаят тази система е насочена към случайно ползващите градски транспорт ! Би било хубаво тези хора да се улесняват в ползването му без да се изпада в смешни крайности!

Offline SashoGrigorov

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #541 on: 30.11.2019, 12:39:03 »
А няма ли възможност поне ако не махнете това NEXT STOP, поне са са еднакви записите, не да казва следваща спирка с един глас, името й с друг

Offline SashoGrigorov

• Запален по ГТ
    • View Profile
    • Email
« Reply #542 on: 30.11.2019, 12:40:18 »
Примерно има спирки, които ги нямат записите на автотранспорта, ама примерно Орлов мост преди ги я съобщаваше нормално, сега много гадно звучи със сто различни гласа

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #543 on: 30.11.2019, 14:14:42 »
Хайде да не се правим на по-католици от папата. Никъде не се превеждат имена на спирки! Next stop, previous stop.... дрън дрън. Който иска, ще разбере каквото му трябва!

И все пак си има ЗАКОНИ!!!

Конституция на Република България:
Чл. 3.
Официалният език в републиката е българският.

Закон за транслитерацията

Само дето постоновките в този закон не се отнасят до 90% от спирките в София, чиито имена не са нито реалии, нито географски наименования.

Аз лично не одобрявам съобщаването на английски, но не от ракиено-патриотични съображения, а заради лошото качество на изпълнение - недоброто произношение, непоследователността и липсата на каквато и да е информативност. Също така намирам старите съобщения в електротранспорта за много по-приятни - и като глас, и като сигнал.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #544 on: 30.11.2019, 20:27:58 »
В София има все повече чужди туристи, а както и децата в детската градина знаят тази система е насочена към случайно ползващите градски транспорт ! Би било хубаво тези хора да се улесняват в ползването му без да се изпада в смешни крайности!

Ми дай тогава и по телевизията да сложим субтитри на английски. Новините по радиото да се съобщават и на английски и като цяло и ние да започнем да говорим и на английски, за да може някой си да разбира.

Без Next stop и Goodbye мисля, че с нищо не нарушава "улесняването" на случайно ползващите.

Offline stankos

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #545 on: 01.12.2019, 19:26:44 »
1.Ми дай тогава и по телевизията да сложим субтитри на английски.
2.Без Next stop и Goodbye мисля, че с нищо не нарушава "улесняването" на случайно ползващите.

1. Не знам какъв доставчик на телевизия ползваш, но местната кабеларка, която ползвам аз предоставя достатъчно количество англоезични, френскоезични, че дори и китайски канали!
2. Следваща и последна по маршрута спирки трябва задължително да се съобщават ! Това, че някъде има идиоти трябва ли да са критерии за нас? Пък и привличането на туристи в крайна сметка създава работни места, повишава доходите ни макар и косвено и пълни хазната ! Все плюсове , от където и да го погледнеш ! Това, че на някой водач освен на български ще го слуша и на английски е пренебрежимо неудобство !

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #546 on: 02.12.2019, 00:45:18 »
Баш съобщаването на next stop и goodbye ще привлече туристи, как не са се сетили в Германия, Франция и къде ли не още. :neznam:

Offline dj_the_bus

• Защо пиша толкова много?
    • Skype Me™!
    • View Profile
    • Николай Попов
    • Email
« Reply #547 on: 02.12.2019, 00:59:04 »
Хиляди глупости се изписаха, въпреки, че основата група от мненията се въртят около:
Next stop и тн простотии, без информативна стойност са излишни.
Хубаво е да се изговарят важните места/спирки на английски език. (това са гарите и автогарите, НИМ, НС, МС Сердика, Национален стадион, НДК, МБАЛ, Пирогов и подобни).
Вън от назадничевите шувенистични изказвания стил Волен Сидеров, прочетени преди малко- масово държавите в Европа практикуват по този начин. Съответно на крайна спирка да се издиктува на два езика: Следваща спирка: Майната си. Последна спирка. Моля всички пътници да напуснат [возилото]. Евентуално- Център за градска мобилност Ви пожелава приятен ден. Такова съобщение има по S и R влакове в Германия. В някои жп-транспорти във Франция също.

Преди няколко мнения, някои потребители много правилно казаха- трябва да се спрат експериментите и игричките по цялата информационна система. Еми извинявайте тия табели и оповестяване стават, като циганска история (да не кажа цинизъм). Затова пък в метрото инфосистемата е доста прилична и стандартизирана. Явно там някой не дава друг да си прави каквото си иска, ами си държи на някакви стандарти. ЦГМ, СА и СЕ нямат достатъчно компетенция и адекватноост да погледнат и следят кой и какво пипа по тия табели, диктувания и тн. Като искат да си експериментират- да си експериментират, но да не нон стоп някакви... еб`вки.

Вместо хиляди измишльотини като next stop и прочее- защо не се направят прости и ефективни неща. На табелата да си показва линия с маршрут, а дикторът да си реди спирките. Вече шофьорите- трябва да се намери приятна височина на звука, да не дразни нито шофьора, нито пътниците. А шофьорите- еми да се натиснат да не пипат. В Германия малко са тези дето имат проблем с оповестяването. Има случаи, като в момента където аз карам от време на време, където са временни и/или извънреедни маршрути без готова система- там слагаме листя и диктуваме спирките на микрофон. Но да си призная- доста шофьори не го правят.
« Last Edit: 02.12.2019, 01:15:21 by dj_the_bus »

Offline Sailor Moon9521

• Запален по ГТ
  • 私はイカルス―ガンツ280.92Tがすきです。
    • View Profile
« Reply #548 on: 02.12.2019, 06:49:08 »
del
« Last Edit: 16.01.2020, 17:49:48 by Sailor Moon9521 »

Offline pavel75

• Запален по ГТ
    • View Profile
« Reply #549 on: 02.12.2019, 09:57:36 »
Според мен няма как от раз да станат нещата. Трябва да се пипат нещата докато се намери най-доброто.
Но пък и не ми се вижда нормално, когато се посочи някаква не добре направена работа да се сърди някой.

Offline bagercho

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #550 on: 02.12.2019, 11:13:30 »
Че няма как да стане - няма. Проблема е, че не се изчаква да се завърши всичко и тогава да се приложи върху всички превозни средства. Последните две три години постоянно се доработват нещата и се променят, а очевидно цялостната визия е все още незавършена и това няма как да се отрече. Един от най-крещящите примери е как БМЦ-тата по 111 вървяха с 3-4 вида различни стилове на изписване по табелите. Било демо и било на стенд - утре като започне качването по автобусите ще минат месеци, докато стигне до всички и през това време вече ще е измислено нещо ново, поне така става до сега. Не може само похвали, трябва да се разграничават и градивните критики от безпочвените, и също да се приемат  ;)

И понеже тема за табели няма, а има какво да се коментира и там - забелязвам, че шофьорите много обичат надписа "почивка", но става проблем, когато тръгнат с него от начална спирка и карат цял курс така, а това е често срещано явление...

Offline wiNt

• Наистина съм луд
  • 9060
    • View Profile
« Reply #551 on: 02.12.2019, 13:39:37 »
Никой не казва, че английски не трябва да има. Някой по-нагоре го каза - трябва, и такава е световната практика (конкретно във Виена не съм бил), да се съобщава преведено името на спирката, само когато същата е централна и важна. Демек на бл. <някой>, жк. <нещо> се казва само "Следваща спирка блок...", без "next stop блок...", което не носи абсолютно никаква стойност. После на НДК например да се казва "Следваща спирка НДК. Next stop National Palace of Culture".

А за последните спирки темата тръгна от неадекватността на самото съобщение, а не че не трябва да има такова. В късите Шкоди го има от 10 години. "Последна спирка, моля всички пътници да напуснат тролейбуса до потегляне от началната спирка". Никакво довиждане, гудбай и не знам си какво. Може да се каже на английски "Last stop. Please leave the bus.", но ако ще е с произношението на гудбай, по-добре нищо да няма.

Offline Chezare

• Наистина съм луд
    • View Profile
« Reply #552 on: 02.12.2019, 14:12:56 »
А аз предлагам, вместо следваща спирка/next stop да се чува звуков сигнал. Така ще е ясно за всички, а и подобна практика има в Цюрих, Манхайм/Хайделберг, Залцбург, новите записи на трамваите в Лион, виенското метро и др. места. ;)Вече "връзка с линии..."  и "крайна спирка" да се съобщават на 2 езика. пример: Звуков сигнал - Сердика - Връзка с трамваи 4, 12 и 18 - Change to tram lines 4, 12 and 18.
« Last Edit: 02.12.2019, 14:37:35 by Chezare »

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #553 on: 02.12.2019, 17:20:24 »
Относно "Следваща спирка/Next stop", дори и админът го поясни, че не само във Виена, но и в други градове се използва тази практика.

Лъжи и измами за да се защити и толерира безобразието и самоуправството на тъй наречения "екип" върху оповестяването. Няма такава практика:

www.youtube.com/watch?v=ZBAuoWtzFnA
www.youtube.com/watch?v=uHsBlsn5Y3Q&t=6m12s

Не е и необходима такава практика. Виж, съобщения за край на тарифна зона, за информация относно превозни документи, за предимство на инвалиди, за (важни) възлови точки за прекачване, ето такива практики са полезни, но в нашите записи няма място за тях - от много баласт и весели добавки.

Offline pesho

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Email
« Reply #554 on: 02.12.2019, 20:38:26 »
За развитието на общински градски транспорт в Русе и изгонването на частните фирми!!!

Offline Sailor Moon9521

• Запален по ГТ
  • 私はイカルス―ガンツ280.92Tがすきです。
    • View Profile
« Reply #555 on: 02.12.2019, 20:59:08 »
del
« Last Edit: 16.01.2020, 17:50:19 by Sailor Moon9521 »

Offline davidcho10

• Наистина съм луд
  • 2914 (1987-2021) ♥
    • View Profile
« Reply #556 on: 02.12.2019, 21:07:45 »
Аз лично не виждам никакъв смисъл да има английски. Аз лично като бях в Будапеща никъде не видях английски, всичко си им беше на измисления език, но се ориентирахме лесно и нямахме проблеми. Защо ли, ами защото преди да идем бяхме прегледали всичко и като отидохме бяхме наясно с повечето неща, а не да се шляем като мухи без глави, тъй че  някой като иска да идва, първо ще провери нещата и ще дойде подготвен, така трябва да се прави, а не да се луташ. Мисля, че на всеки мислещ човек това няма да му е пречка.
Никога няма да се измисли по - добро превозно средство от Ikarus 280.92T Ganz. Място за спор няма!

Offline pepi1997

• Нямам спирка
  • 9060
    • View Profile
    • Email
« Reply #557 on: 02.12.2019, 21:10:07 »
Аз мисля, че не сме във Виена, а сме в София! Защо само Виена ни е мерило за всичко? За табели, за гласово оповестяване и т.н.?
Не може ли да имаме собствено мнение по някой въпрос?

Това с привличането на туристите издиша доста. Да погледнем съседна Гърция. Една табела няма на английски и се говори на ГРЪЦКИ. Дори и по хотелите масово не говорят английски, поне не и на високо ниво. Пък туристи си имат доста повече от нас, ти да видиш...

Offline madbatt

• Запален по ГТ
  • antiMASKer
    • View Profile
    • Email
« Reply #558 on: 02.12.2019, 21:50:04 »
 :P
« Last Edit: 20.10.2020, 19:47:55 by madbatt »
Dream on @Радоц%ет, ама не си в час

Offline Dragon

• Administrator
  • Нямам спирка
  • Администраторът бонбони не пие!
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 202143037
    • View Profile
    • http://gtsofia.info/
    • Email
« Reply #559 on: 03.12.2019, 00:03:04 »
Докато съм съгласен, че трябва да се спре с постоянното променяне на шрифтове, надписи и оповестяване и вместо това да се направят варианти, тестове, проучване и да се направят еднакви, както и да се коригират бъговете с грешните табели, то останалото си е чисто мрънкане. Няма как допълнителна информация или друг вид улеснение за пътниците, което по никакъв начин не пречи, да се изкарва като нещо лошо. Във Великобритания има сигурно 30 различни акцента, вие за произношението се хващате. Или че се казвало "довиждане" на последна спирка! За детинския шувинизъм, при тези широко отворени граници, че трябвало да бъде само на българския не ми се и коментира.
Не че съм фен на Марио и на скандалите, които често сътворява около себе си, но щом за подобни глупости се хващате, явно важните неща вече са добре.
GTSofia.info - Любителски страници на градския транспорт в София
Forum.GTSofia.info - Любителски форуми на градския транспорт в София