Поне веднъж седмично проверявам дали ръчният ми часовник и този на телефона ми са верни. За това съм сигурен, че те показват абсолютно точно официалното време в България.
Всички разписания, графици и т.н. трябва да бъдат според официалното време в страната ни!
А относно часовниците по станциите - там е пълна каша. Доста от часовниците не са синхронизирани помежду си.
Не е сигурно дали изобщо някои от тях е сверен, според официалното време... Да не говорим, че има станции, на които часовниците не работят... И ако спазването на разписанието зависи от това машинистите да гледат тези часовници - отиде коня у ряката.
Може да заключим, че тоталното неспазване на разписанията в софийското метро се дължи на няколко неща:
- няма система, подобна на GPS-а на повърхността, която да следи влаковете и всеки машинист си прави каквото си иска.
Машинистите доколкото знам нямат мусати в метрото и не знаят дали са избързали или подранили.
- часовниците по метростанциите са всичко друго, но не и верни.
- има обективни пречки (например, неравномерното качване на пътници във влака), с които ръководството няма желание да се справи.
Пресен пример:
Снощи (неделя), пътувах с последният влак, който продължава след МС Сливница към МС Обеля и МД2. Първо се чудех защо идва от МС Бизнес парк,
ама това е друг въпрос.
По разписание, влакът трябваше да е на МС Младост 1 в 23:05. Дойде в 23:01 по моя часовник (който е
абсолютно верен) и няколко секунди след 23:03 по часовника на станцията.
По разписание на МС Обеля трябваше да е в 23:35, а по моя часовник пристигнахме в 23:30
. Часовникът на станцията показваше 23:37.