Author Topic: График на движение на метрото  (Read 291666 times)

Offline fafan

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
Re: График на движение на метрото
« Reply #940 on: 21.03.2016, 15:54:39 »

Относно влаченето, например от Европейски съюз към НДК се засилват малко, пускат инерция по спускането при канала и на изкачването почти спират точно на завоя преди НДК, с още малко засилка се класират на НДК на 01:55 - 02:00 минути общо време, т.е. ако си дават зор, половин минути се маха само от това. Доколкото си спомням в този участък макс. скорост беше 60 ??
Любимото ми е пък спускане НДК-Сердика с постоянно лашкане на пътниците. :laugh:

Лашкане има не само там, навсякъде по дълги разстояния между станциите има тръгни-спри, особено любимо ми е търкалянето надолу към стадиона. Причината е в руските влакове които нямат възможност за задаване на целева скорост, модерен метровлак набираш желаната скорост на диспея - 20,30, 40 и т.н. км/ч след което буташ лоста за ускорение на максимум и машината сама се грижи да не прехвърлиш зададеното ограничение. На руските машинистът с прибутване напред-назад на контролера постига желаната скорост.

Между другото и степените на АЛС не помагат особено, между 60 и 40 км/ч са 30%, ако се кара някъде между тези скорости без да се постига максималната вариации по 1-2 минути по маршрута са напълно логични. За да го няма това трябва системи които не работят на блокове, а както ще са на 3-и диаметър с точност до метър.

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #941 on: 21.03.2016, 20:02:34 »
Поне веднъж седмично проверявам дали ръчният ми часовник и този на телефона ми са верни. За това съм сигурен, че те показват абсолютно точно официалното време в България. ;)

Всички разписания, графици и т.н. трябва да бъдат според официалното време в страната ни! ;) :angry:

А относно часовниците по станциите - там е пълна каша. Доста от часовниците не са синхронизирани помежду си. :neznam: Не е сигурно дали изобщо някои от тях е сверен, според официалното време... Да не говорим, че има станции, на които часовниците не работят... И ако спазването на разписанието зависи от това машинистите да гледат тези часовници - отиде коня у ряката. :crazy:

Може да заключим, че тоталното неспазване на разписанията в софийското метро се дължи на няколко неща:
- няма система, подобна на GPS-а на повърхността, която да следи влаковете и всеки машинист си прави каквото си иска. :angry:
Машинистите доколкото знам нямат мусати в метрото и не знаят дали са избързали или подранили.
- часовниците по метростанциите са всичко друго, но не и верни.
- има обективни пречки (например, неравномерното качване на пътници във влака), с които ръководството няма желание да се справи.

:hammer: :hammer: :hammer:

Пресен пример:
Снощи (неделя), пътувах с последният влак, който продължава след МС Сливница към МС Обеля и МД2. Първо се чудех защо идва от МС Бизнес парк, :blink: ама това е друг въпрос.

По разписание, влакът трябваше да е на МС Младост 1 в 23:05. Дойде в 23:01 по моя часовник (който е абсолютно верен) и няколко секунди след 23:03 по часовника на станцията.

По разписание на МС Обеля трябваше да е в 23:35, а по моя часовник пристигнахме в 23:30 :blink:. Часовникът на станцията показваше 23:37. :eek: :eek: :eek:
vasko - оригиналът! :)

Offline mihailo

• Нямам спирка
    • View Profile
    • Email
« Reply #942 on: 21.03.2016, 20:47:04 »
Е каква беше тогава тая помия по главите на машинистите (ако въобще това, което казваш е истина, защото неведнъж съм те хващал да слагаш сантиметър-два отгоре)? И само въпрос, как, при липсата на тракинг система, а каране по книжно разписание, се случва да съществуват тракинг таймери по метростанциите? Или некадърния според vasko диспечер пише ръчно на клавиатура числата за всяко табло? :help:

Offline vasko

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #943 on: 21.03.2016, 21:01:56 »
И само въпрос, как, при липсата на тракинг система, а каране по книжно разписание, се случва да съществуват тракинг таймери по метростанциите?
Че те работят ли качествено?  :crazy:

Иначе, за това, че няма някакви устройства, които да показват на машиниста дали закъснява или е с аванс се доварявам на това:
Машинистите доколкото знам нямат мусати в метрото и не знаят дали са избързали или подранили. Имат хартиени разписания за някои станции и сверяват, ако се сетят, как са по разписанието докато са спрели на станцията.

А диспечерите са некадърни, защото не могат да въведат никакъв ред в движението и графика на метрото! Мисля, че доста хора потвърждаваме, че разписанието в метрото никакво го няма.

(ако въобще това, което казваш е истина, защото неведнъж съм те хващал да слагаш сантиметър-два отгоре)
А това ме обижда страшно много! :angry: Смятам, че съм потребител във форума, който винаги предава информацията по максимално точен и ясен начин с всички възможни детайли (час, място, времетраене, инвентарен номер и т.н.).  ;)
vasko - оригиналът! :)

Offline T_4

• Защо пиша толкова много?
    • View Profile
« Reply #944 on: 03.01.2017, 23:02:08 »
Според сегашното разписание след обяд колко влака излизат за следобедния пик? Не се усеща чувствително намаляване на интервала или поне така ми се струва.
Не на безсмислените линии като ТМ23!
За оптимизация на разписанията:
http://forum.gtsofia.info/index.php?topic=428.msg100091775#msg100091775

Offline ozzy

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #945 on: 03.01.2017, 23:48:12 »
Интервалът не е намаляван, 4 минути е между Сливница и Младост и 8 в останалите отсечки. Затова пък става бясно пого, и аз напоследък избирам алтернативни начини за прибиране към Люлин.

Offline mlk

• Нямам спирка
    • ICQ Messenger - 110536592
    • View Profile
    • Email
« Reply #946 on: 04.01.2017, 09:35:31 »
В сутрешен пик е 3 минути.
Като цяло, имаме в отделните участъци 6-9-8-10. В общия са естествено наполовина.

Offline T_4

• View Profile
« Reply #947 on: 04.01.2017, 23:35:48 »
С две думи следобеден пик реално няма, защото за мен намаление на интервала с 30-60 секунди не е намаление. Има ли техническа причина след обяд да не се движат всички състави, които са били на линия сутринта? После се чудим защо намаляват пътниците в метрото - като се почакаш два пъти по 5-6 минути и се побуташ във влака, ще ти се охлади ентусиазма да ползваш метро.

Извинявам се, че ставам досаден, но имало ли е намаление на скоростта по стария участък, както и по първата част от МД2? Сякаш по-бавно се движат влакчетата, освен ако не си внушавам. Прочетох за по-ниската скорост на влизане в станциите, но това толкова ли влияе на движението между тях?

Offline snaker

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • DIEL TOURS
« Reply #948 on: 05.01.2017, 00:55:49 »
Изобщо не си внушаваш - метрото се движи адски бавно, но това особено силно си личи вечер, след 20.00ч. да речем, защото почва едно мотаене по станциите, изобщо мъка. Колкото до следобедния пик - и аз съм на мнение, че реално такъв няма, защото по разклоненията от 9 минути, в час пик става на 8...

Offline bigblondewolf

• Маниак
    • Skype Me™!
    • ICQ Messenger - 55310178
    • View Profile
« Reply #949 on: 05.01.2017, 01:12:57 »
И аз се чудя с какво сутрешният пик е по-пик от следобедния пик?

Изпратено от моят D5803 с помощта на Tapatalk

Семейният скандал е като рок концерт. Винаги започва с новия материал и завършва със старите хитове

Offline T_4

• View Profile
« Reply #950 on: 05.01.2017, 10:34:55 »
Теоретично следобедния пик е по-разтеглен като време, защото всеки се прибира по "уж" различно време. Затова летните разписания на наземния транспорт много често имат по-малко коли след обяд отколкото сутрин. На практика обаче, особено през зимата, пикът си е концентриран, защото доста хора са от вкъщи на работа и обратно и не се мотаят до по-късен час. Отделно, че метрото си е натоварено, т.е. не е като да няма пътници за по-малък интервал.

Offline hitar_potter

• View Profile
« Reply #951 on: 05.01.2017, 14:20:08 »
С тия къси влакчета интервалите са твърде големи.
... се пишат и абсолютни дреболии кой минал на червено, кой какво си е говорил по телефона и тем подобни.

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site
« Reply #952 on: 07.01.2017, 11:35:50 »
Изобщо не си внушаваш - метрото се движи адски бавно, но това особено силно си личи вечер, след 20.00ч. да речем, защото почва едно мотаене по станциите, изобщо мъка. Колкото до следобедния пик - и аз съм на мнение, че реално такъв няма, защото по разклоненията от 9 минути, в час пик става на 8...

И на мен това ми прави доста силно впечатление. Скоро не бях пътувал на запад от Сердика 1, но когато преди месец ми се наложи да пътувам до Люлин, имах чувството, че между всички станции между Сердика 1 и Люлин скоростта е намалена с поне 20км/ч. Между Сердика 1 и ИЕЦ влаковете винаги са се движили бавно, но сега сякаш се мотат още повече. За чакано по станциите също е вярно - вчера вечерта в 21:45 (там някъде) стояхме почти минута и на Младост 3 и на Мусагеница (пътувах от ИЕЦ до ГМ).

Offline coast96

• Маниак
    • View Profile
« Reply #953 on: 23.03.2017, 22:07:10 »
С тия къси влакчета интервалите са твърде големи.
Бях в Лисабон преди месец и естествено не пропуснах да се повозя в метрото. Вярно,че там са само 530 хиляди,но метрото им по всички линии се движи на 10 мин. в пик и там метрото е само с 3 вагона. Естествено остават толкова много хора по станциите , а вътре е по-натъпкано от Токийското метро.

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site
« Reply #954 on: 12.05.2017, 21:27:17 »
Тази сутрин в 9:57 на Г.М.Димитров. А най-интересното беше, че наистина дойдоха след толкова време, колкото пише на таблото. Следващата стъпка може би ще бъде да ги пуснат на половин час...

Offline Kaiser Kar

• Нямам спирка
  • НЕ! на мърльовците
    • View Profile
« Reply #955 on: 13.05.2017, 22:25:12 »
Те в празник са така. На 08 май бях дежурен и сутринта в 8:30 чаках 15 минути метро за бизнес парка, защото бях забравил, че не е работен ден, а разписанието на метрото не е достъпно от нито едно от моите мобилни устройства.
Висенето по кабините вреди сериозно на Вас и на другите около Вас.

Offline mediar

• Наистина съм луд
    • View Profile
    • Mediar's Site
« Reply #956 on: 14.05.2017, 01:02:57 »
Те в празник са така. На 08 май бях дежурен и сутринта в 8:30 чаках 15 минути метро за бизнес парка, защото бях забравил, че не е работен ден, а разписанието на метрото не е достъпно от нито едно от моите мобилни устройства.

Така е, само че снимката е от петък сутринта, най-обикновен работен ден (датата на съобщението е 12.05) ;)

Offline ooleg

• Нямам спирка
    • View Profile
« Reply #957 on: 01.06.2017, 14:59:13 »
Вчера останах малко неприятно изненадан от неяколко факта, които ме изненадаха на Сердика 2 по посока Хладилника. Обикновено бързам да хвана 98 от Хладилника, който е по график в 16:49. Като отида към 16:35 и идва влака в 16:42 и го хващам с 50% вероятност в зависимост от колите около Парадайз. Затова отидох онзи ден по-рано и видях, че предния влак идва в 16:33. Единия ден отидох в 16:33 и го изпуснах на ескалатора щото един дядо с бастун ми препречи пътя. Вчера викам ще отида 1-2 минути по-рано. Отидох в 16:32-:33 и гледам влак няма, няма и хора. И пише 11 минути до следващия. Това значи, че е подранил явно с 1-2 минути, обаче ме озадачи тоя надпис 11 мин. Когато е минал влака сигурно е пишело 12. Обаче в час пик нормално ли е в делничен ден по МД2 да се движат на 12 минути, когато е толкова в неделя?! Всъщност колко трябва да е тоя интервал по разписание?

Сега се завляках по-рано. Още не беше пристигнал влака, когато вчера го нямаше. Странно на табелата пишеше 1 Мин. дори докато си седеше спрял на метростанцията. Още не беше потеглил и като погледнах пишеше 10 Мин. Т.е. докато влака си беше спрял се смени от 1 на 10.

Май ми се изясни вчера какво е станало. Тръгнахме от Сердика 2 в 16:34 и на Витоша бяхме в 16:41. Някой е поставил вчера рекорд от по-далечна метростанция.
« Last Edit: 01.06.2017, 16:52:08 by ooleg »
Украйна, победа!

Offline T_4

• View Profile
« Reply #958 on: 04.04.2018, 01:00:48 »
Проблемите по линия 2 продължават и се чудя кога от Метрополитен ще изравнят броя на съставите на линия в сутрешния и следобедния пик. Малко след 18 часа в четвъртък, 29 март, останаха хора на МС Витоша, защото машинистът на М25 затвори вратите, докато хората се качваха или по-точно се опитваха да се съберат в препълненото влакче.

Offline coast96

• Маниак
    • View Profile
« Reply #959 on: 04.04.2018, 11:02:27 »
Аз също съм забелязал, че влаковете тръгват от МС Витоша 2 минути преди разписание и съответно надолу също минават с две минути аванс. Същото е понякога и с 83, който идва на мойта спирка доста често с минус 2 мин от това което пише във виртуалните табла.